Skocz do zawartości
IGNORED

Klub ateistów Audio-Voodoo

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

Poza tym nie rozumiem co w tych pytaniach jest zaskakującego skoro żaden z was nie udzielił nie nie konkretnej odpowiedzi.

Mam wrażenie że dostałeś dość konkretne odpowiedzi.

W klasie sprzętu o który pytasz nie ma jednoznacznej oceny że końcówka mocy za 5000zł będzie

lepsza niż jakaś integra za te same 5000zł. Powinna być ale bez odsłuchu nie będziesz wiedział.

Mam na myśli zwykłego xonara pod pci. Takie karty dźwiękowe podłącza się przecież bezpośrednio do komputerowych zestawów głośnikowych. Czy takie zestawy mają wzmacniacz zintegrowany czy samą końcówkę mocy? Przecież takie karty mają regulację głośności na wyjściu analogowym więc w jakimś zakresie stopień wzmocnienia sygnału analogowego takiej karty można regulować. Czy jest to poziom nie wystarczający dla końcówki mocy i potrzebny jest jeszcze preamp? Jeśli tak, to po co w ogóle mozliwość regulacji na karcie, skoro i tak bez przedwzmacniacza później do niczego to nie służy? W takim przypadku dostaje się 3 etapy wzmacniania sygnału, po co?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Tam stoi tak :

"• Selectable DAC mode or Digital Pre-amplifier mode, allowing direct connection to power amplifiers and active speakers in digital only systems "

Trochę to wygląda na marketingową ściemę chociaz może nie do końca.

Znane mi kości DAC mają regulację napięcia wyjściowego w domenie cyfrowej i Sabre nie jest tutaj wyjątkiem.

Ta gała na Audiolabie robi taką regulację co zresztą kolega Sly30 napisał . Sam tak mam w swoim WM8740 ale nie mam gały tylko sobie to mogę robić poprzez pilota. Insza inszość , że z tego nie korzystam bo DAC jak urządzenie jest podpięty do preampa.

Są DAC'i , które gały nie mają i wtedy regulacjia napięcia na wyjściu jest utrudniona co nie znaczy niemożliwa gdyż np.

DAC połączony przez USB z PC może otrzymywać cyfrowe próbki o mniejszej wartości wyliczone przez kompa. Tak samo zresztą gdyby połączyć DAC'a do wyjsćia cyfrowego jakiejść karty dźwiekowej.

Inn sprawa, że puryści dźwiekowi kręcą nosem na regulacje głośności w domenie cyfrowej i dlatego preferują podłączenie DAC'a do jakiegoś preampa gdzie regulacja głośności jest w domenie analogowej.

Wracając do regulacji gałką to kość Sabre jest tutaj jednak chlubnym wyjątkiem chociaż nie wiem czy jedynym, gdyż "liczydło" ma 32-bitowe a akumulator 64-bitowy co pozwala na uzyskanie ( przynajmnie teoretycznie ) wysokiej jakości sygnału na wyjściu nawet przy małych poziomach tego sygnału.

Pozdr.

JacekPlacek

Mam wrażenie że dostałeś dość konkretne odpowiedzi.

W klasie sprzętu o który pytasz nie ma jednoznacznej oceny że końcówka mocy za 5000zł będzie

lepsza niż jakaś integra za te same 5000zł. Powinna być ale bez odsłuchu nie będziesz wiedział.

To zupełnie nie odpowiada na najważniejszą kwestię, czyli z jakimi dacami (Zewnętrznymi- którymi? Dacami w postaci karty dźwiękowej?) można taką końcówkę w ogóle zestawić.

Sam tak mam w swoim WM8740 ale nie mam gały tylko sobie to mogę robić poprzez pilota. Insza inszość , że z tego nie korzystam bo DAC jak urządzenie jest podpięty do preampa.

Dlaczego nie korzystasz?

Dlaczego nie korzystasz?

Napomknąłem o tym ale już wyjaśniam :)

Mam kilka źródłeł więc muszę mieć preamp i tym samym mój DAC musi przez niego przejść. Skoro regulację głośności muszę/mogę robić na preampie ( a mam to tak zrobione, że dla każdego wejścia mogę ustawić inne wzmocnienie i tym samym wyrównać sobie poziomy sygnałów z różnych źródeł czy też ustawić sobie tak jak chcę w zależności od źródła ) to po co mam niezależnie bawić się pilotem do DAC'a ? Owszem , używam tego pilota do pewnych eksperymentów ale normalnie to sobie leży nieużywany.

Pozdr.

JacekPlacek

A now łaśnie - różne źródła. Moje potrzeby obecnie są takie, że wszystkie moje źródła byłby w stanie zebrać jeden DAC i tu powstaje kwestia, że skoro taki DAC ma preamp, to dlaczego tego preampu nie wykorzystać i po co dublować go we wzmacniaczu zintegrowanym? Tylko dlatego, że końcówki mocy "te tańsze" przeważnie są gorsze niż integry? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Tak jak mówi się tutaj, że stereo w tej samej cenie jest lepsze od amplitunera kina domowego, tak samo końcówka mocy za 5k powinna lepiej realizować swój cel niż końcówka mocy w integrze za 5k gdzie wtedy końcówka w tej integrze jest warta 2,5k.

Jeżeli wszystkie Twoje źródła mają wyjścia cyfrowe a Ty nie brzydzisz się regulacją głośności w domenie cyfrowej to taki wspomniany przez Ciebie M-DAC Audiolaba jest jak najbardziej ok. Widzę tam dwa optyki, dwa coaxiale i usb . Żyć nie umierać :)

Z niego juz tylko albo do końcówek mocy albo do kolumn aktywnych.

Pozdr.

JacekPlacek

Tu jest kolejna kwestia której nie rozumiem. Co to znaczy digital preamplifier? Regulacja czy cyfrowa czy nie cyfrowa musi tak czy siak mieć przełożenie na sygnał analogowy w którymś momencie. Jak rozumiem, cyfrowa regulacja głośności polega na tym, że analogowy sygnał opuszczający DAC jest zawsze na tym samym poziomie, zmienia się tylko informacja o głośności dźwięku? W takiej sytuacji sygnał wychodzący z DACa musiałby być już na tyle durzy, żeby był wystarczający dla końcówki mocy?

Np. funkcja preampa w DACach audio dg jest opisana w ten sposób:

"zbalansowany, cyfrowo sterowany, oparty na przekażnikach i dzielnikach napięcia system sterowania mocą wzmocnienia. Zastosowana technologia ma na celu zrównoważenie wzmocnienia każdego kanału, zmniejszenie wpływu na czystość reprodukcji dźwięku. Wzmocnienie realizowane jest w 48 krokach, z możliwością przełączania trybów wysokiego i niskiego wzmocnienia. Całkowita 96 stopniowa regulacja głośności zapewnia płynne sterowanie. "

Cyfrowe sterowanie to coś innego niż cyfrowy preamp? To jest coś innego niż ma M-DAC? Co jest w ogóle złego w "cyfrowej regulacji"?

WTF? :)

Nie musi.

Są na rynku teź cyfrowe końcówki mocy np Lyngdorf, TacT i inne.

I nimi moźna sterować z cyfrowego preampa.

A zamiana sygnału z cyfrowego na analogowy następuje dopiero w

końcówce mocy.

"zbalansowany, cyfrowo sterowany, oparty na przekażnikach i dzielnikach napięcia system sterowania mocą wzmocnienia. Zastosowana technologia ma na celu zrównoważenie wzmocnienia każdego kanału, zmniejszenie wpływu na czystość reprodukcji dźwięku. Wzmocnienie realizowane jest w 48 krokach, z możliwością przełączania trybów wysokiego i niskiego wzmocnienia. Całkowita 96 stopniowa regulacja głośności zapewnia płynne sterowanie. "

Cyfrowe sterowanie to coś innego niż cyfrowy preamp? To jest coś innego niż ma M-DAC? Co jest w ogóle złego w "cyfrowej regulacji"?

To dwie zupełnie rózne rzeczy. Cyfrowe sterownie drabinką rezystorową ( sam tak mam w swoim preampie ) to regulacja w domenie analogowej gdyż to sygnał analogowy jest puszczny na wypadkowy dzielnik rezystorowy ( rezystory są włączne/wyłączane w skład tego dzelnika poprzez styki przekaźników sterowanych cyfowo ) i z wejściowego napiecia np. 2VRMS otrzymujemy 0.5VRMS co oczywiście osłabi głośność.

Regulacja w domenie cyfrowej ( np. biorąc pod uwagę kość C/A ) to regulacja w samej kości przetwornika C/A. Zanim cyfrowe próbki trafią do właściwej części kości odpowiedzialnej za przetwarzanie C/A są tak obrabiane matematycznie , że po stronie analogowej owej kości dostaniesz już zmniejszone napięcie wyjściowe. A stąd poprzez jakies bufory itp. dostaje się to na gniazda wyjściowe DAC'a jako urządzenia.

Pozdr.

JacekPlacek

Ujemny, cyfrowa regulacja głośności jest niestety obarczona mocnym kompromisem. Najczęściej jest to rozwiązane poprzez obcinanie bitów (gdy ściszasz), co wpływa na zmniejszenie rozdzielczości. Próbuje się to w niektórych rozwiązaniach obejść odpowiednimi filtrami zwiększającymi rozdzielczość do 24 bitów i obcinanie tych nadwyżkowych, co teoretycznie nie powinno mieć wpływu na dźwięk, ale pamiętajmy że to działa tylko w zakresie tych 8 bitów. W poważnych konstrukcjach regulacja wzmocnienia odbywa się analogowo. Odradzam sterowania końcówki bezpośrednio z DACa nie tylko z w/w względów, ale z ryzyka że elektrycznie może to się nie zgrać (impedancja wyjście/wejście).

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Mam na myśli zwykłego xonara pod pci. Takie karty dźwiękowe podłącza się przecież bezpośrednio do komputerowych zestawów głośnikowych. Czy takie zestawy mają wzmacniacz zintegrowany czy samą końcówkę mocy?

Zwykła karta (także asusa) ma regulację wzmocnienia na wyjściu analogowym. Wzmocnienie to zwykle jest takie, jakie ma wzmacniacz słuchawkowy. Do zestawów głośnikowych biernych tego nie podłączysz. Zwyczajny (lepszy lub gorszy) zestaw głośników komputerowych ma wzmocnienie (pokrętło volume). Podłączenie analogowego wyjścia z komputera do lepszej klasy wzmacniacza (obojętnie - końcówka czy integra) na 100% zaowocuje przydźwiękiem z komputera).

Myślę, że w tych swoich pytaniach za dużo naraz chciałbyś się dowiedzieć. Odpowiadający tak do końca nie są pewni, na czym ci zależy i próbują odpowiadać zgodnie ze swoimi preferencjami.

PS. Sam też należę do tych, którzy wolą, aby sygnał cyfrowy był bit perfect do momentu przetworzenia go na syganał analogowy i dopiero wtedy wzmacnianie i ściszanie.

PS. Sam też należę do tych, którzy wolą, aby sygnał cyfrowy był bit perfect do momentu przetworzenia go na syganał analogowy i dopiero wtedy wzmacnianie i ściszanie.

Toś audiofil pełną gębą :)

Pozdr.

JacekPlacek

A co! Metodą medytacji zen i podwyższania świadomości reiki uczę się słyszeć kable. ;)

No widzisz , a nasz forumowy kolega Sly30 ( mam nadzieję, że się nie obrazi ) ma to już za sobą. Może dorzuci jednak

jakieś dodatkowe techniki :) . Wiedzy nigdy dość .

Pozdr.

JacekPlacek

Podłączenie analogowego wyjścia z komputera do lepszej klasy wzmacniacza (obojętnie - końcówka czy integra) na 100% zaowocuje przydźwiękiem z komputera).

No to teraz już w ogóle zgłupiałem. Czyli co wyjście z karty dźwiękowej jest nieprzystosowane do pracy absolutnie z żadnym urządzeniem? Wyłącznie ze słuchawkami? Skoro jest przystosowane do pracy ze wzmacniaczem wbudowanym w głośniki, to dlaczego nie jest z normlanym wzmacniaczem zintegrowanym Hi-Fi?

Myślę, że w tych swoich pytaniach za dużo naraz chciałbyś się dowiedzieć. Odpowiadający tak do końca nie są pewni, na czym ci zależy i próbują odpowiadać zgodnie ze swoimi preferencjami.

To nie wiem jak miałbym lepiej skonstruować moje pytanie ale spróbuję jeszcze raz.

Karta dźwiękowa na PCI, teoretycznie bez preampa, ale praktycznie z jakimś układam wzmacniającym w domenie analogowej może zostać podłączona do jakiego wzmacniacza? Do preampa i końcówki mocy, do wzmacniacza zintegrowanego, czy sama końcówka mocy wystarczy?

DAC zewnetrzny wyposarzony w preamp cyfrowy, bądź preamp analogowy z cyfrową regulacją może zostać podłączone do samej końcówki mocy? Czy mimo wszystko dalej potrzebny jest preamp lub wzmacniacz zintegrowany?

To dwie zupełnie rózne rzeczy. Cyfrowe sterownie drabinką rezystorową ( sam tak mam w swoim preampie ) to regulacja w domenie analogowej gdyż to sygnał analogowy jest puszczny na wypadkowy dzielnik rezystorowy ( rezystory są włączne/wyłączane w skład tego dzelnika poprzez styki przekaźników sterowanych cyfowo ) i z wejściowego napiecia np. 2VRMS otrzymujemy 0.5VRMS co oczywiście osłabi głośność.

Regulacja w domenie cyfrowej ( np. biorąc pod uwagę kość C/A ) to regulacja w samej kości przetwornika C/A. Zanim cyfrowe próbki trafią do właściwej części kości odpowiedzialnej za przetwarzanie C/A są tak obrabiane matematycznie , że po stronie analogowej owej kości dostaniesz już zmniejszone napięcie wyjściowe. A stąd poprzez jakies bufory itp. dostaje się to na gniazda wyjściowe DAC'a jako urządzenia.

No dobrze w takim razie rozumiem, że cyfrowe sterowanie wzmocnieniem analogowym jest teoretycznie lepszym rozwiązaniem niż obrabianie głośności jeszcze w domenie cyfrowej, ale mimo tego oba takie preampy można podłączyć do końcówki mocy? Skoro producenci DACów wyposarzają swoje urządzenia w taki czy inny preamp dlaczego by zatem z tego nie skorzystać? Rozumiem, że preamp za 5k lepiej realizuje swoje zadanie niż preamp w DACu za 5k ale teoretycznie nie powinien ustępować jakością preampowi we wzmacniaczu zintegrowanym za tego hipotetycznego piątala.

Ujemny, są pre i PRE...

Niżej fotka - przedwzmacniacz znanej firmy Creek - duuuużo audiofilskiego powietrza...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No dobrze w takim razie rozumiem, że cyfrowe sterowanie wzmocnieniem analogowym jest teoretycznie lepszym rozwiązaniem niż obrabianie głośności jeszcze w domenie cyfrowej, ale mimo tego oba takie preampy można podłączyć do końcówki mocy

Tak

Skoro producenci DACów wyposarzają swoje urządzenia w taki czy inny preamp dlaczego by zatem z tego nie skorzystać

Toż pisałem, że skoro masz wyłącznie źródła cyfrowe a DAC ma wystarczającą ilość wejść cyfrowych dla Twoich potrzeb to mógłbyś skorzystać z takiego rozwiązania.

Rozumiem, że preamp za 5k lepiej realizuje swoje zadanie niż preamp w DACu za 5k ale teoretycznie nie powinien ustępować jakością preampowi we wzmacniaczu zintegrowanym za tego hipotetycznego piątala

A to już jest tzw. audiofilskie dzielenie włosa na czworo, które wykracza poza sferę moich zainteresowań :).

Może koledzy audiofile powiedza coś bo ja tylko inżynier jestem :)

Pozdr.

JacekPlacek

... oraz także posiadany przeze mnie przedwzmacniacz nie mniej znanej firmy Grundig. Oceń sam...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Czyli co wyjście z karty dźwiękowej jest nieprzystosowane do pracy absolutnie z żadnym urządzeniem? Wyłącznie ze słuchawkami? Skoro jest przystosowane do pracy ze wzmacniaczem wbudowanym w głośniki, to dlaczego nie jest z normlanym wzmacniaczem zintegrowanym Hi-Fi?

Prosta sprawa. Po podłączeniu komputera do porządnego wzmacniacza usłyszysz przydźwięk sieciowy komputerowego zasilacza. To jedyny problem, ale wkurzający.

Karta dźwiękowa na PCI, teoretycznie bez preampa, ale praktycznie z jakimś układam wzmacniającym w domenie analogowej może zostać podłączona do jakiego wzmacniacza? Do preampa i końcówki mocy, do wzmacniacza zintegrowanego, czy sama końcówka mocy wystarczy?

Może, zapewne wystarczy i końcówka, ale podejrzewam, że usłyszysz mniejszy lub większy przydźwięk sieciowy.

Gość

(Konto usunięte)

Regulacja głośności w karce np. Asus'a odbywa się w domenie cyfrowej (programowo). Podobnie jak i w M-DAC'e. Tylko że w M-DAC prawdopodobnie realizacja tej regulacji jest lepsza ze względu m.in. 32-bitowość Sabre.

Regulacja głośności w niektórych (może i we wszystkich) DAC'ach Audio-gd odbywa się w domenie analogowej. W Asus'e Xonar Essence ONE też.

I karta dźwiękowa, i DAC z regulacją cyfrową, i z regulacją analogową, i przedwzmacniacz potrafią wysterować końcówkę mocy lub kolumny aktywne. Pytanie tylko w którym wariancie otrzymasz najlepszy dźwięk? Bez odsłuchu się nie dowiesz. Jeżeli masz jakąś końcówkę mocy na oku to ją kup i podłącz najpierw do posiadanego Asus'a. Potom wypożycz M-DAC'a i jakiś przedwzmacniacz i posłuchaj.

Ja mam DAC'a Buffalo III (Sabre32) z regulacją głośności w domenie cyfrowej. Buffalo podłączony był do lampowej końcówki mocy. Przez kilka miesięcy słuchałem z przyjemnością muzyki w tej konfiguracji. Ale brakowało mi wejść analogowych i kupiłem przedwzmacniacz, też lampowy. Z przedwzmacniaczem system zagrał zdecydowanie lepiej.

Słuchałem niedawno Furutecha'a GT-40 (all-in-one: USB DAC, przedwzmacniacz, wzmacniacz słuchawkowy, przedwzmacniacz gramofonowy) podłączonego do aktywnych monitorów APS IO. Byłem bardzo zaskoczony tak dobrą jakością dźwięku stosunkowo niedrogiego zestawu. Ale podłączenie pomiędzy GT-40 a APS IO Bryston'a BHA-1 w roli przedwzmacniacza (co podwoiło cenę zestawu) pokazało, że można jeszcze lepiej.

No dobrze, czyli wychodzi w zasadzie, że jak się ma DAC, nawet w postaci zwykłej karty dźwiękowej to jego zawsze można podłączyć do końcówki mocy. Kwestia jest tylko taka czy jakościowo lepiej sprawdzi się preamp DACowy czy lepiej oddzielne dedykowane urządzenie?

Optymalną opcją jak rozumiem jest DAC bez żadnego preampa (bo po co płacić za coś czego nie będzie się używać) podłączony do oddzielnego wyspecjalizowanego preampa i końcówki lub integry. Wtedy każde urządzenie robi swoje i sytuacja jest jasa.

Alternatywą dla takiego rozwiązania jest preamp w DACu i jak widzę takie urządzenie bardzo czesto się w nich znajduje i tutaj nie ma żadnych obiektywnych kryteriów oceny i pozostaje jedynie eksperymentalne sprawdzenie co zagra lepiej - czy preamp dacowy, czy oddzielny, czy integra?

Tak pytam, bo zastanawiam się nad kupnem DACa a chyba większość DACów powyżej tysiaka ma preamp i że może skoro już to lepszą jakość da podłączenie takiego DACA z pre do końcówki mocy, niż obchodzenie tego pre i wyprowadzanie sygnału na integrę.

No widzisz , a nasz forumowy kolega Sly30 ( mam nadzieję, że się nie obrazi ) ma to już za sobą. Może dorzuci jednak

jakieś dodatkowe techniki :) . Wiedzy nigdy dość .

Pozdr.

JacekPlacek

Qi Gong, słuchanie muzyki elektronicznej i space w stanie mózgu Alpha....i....dobre trunki.... :-)

I karta dźwiękowa, i DAC z regulacją cyfrową, i z regulacją analogową, i przedwzmacniacz potrafią wysterować końcówkę mocy lub kolumny aktywne. Pytanie tylko w którym wariancie otrzymasz najlepszy dźwięk? Bez odsłuchu się nie dowiesz. Jeżeli masz jakąś końcówkę mocy na oku to ją kup i podłącz najpierw do posiadanego Asus'a. Potom wypożycz M-DAC'a i jakiś przedwzmacniacz i posłuchaj.

No tu jest problem, bo jakbym cos kupował to będe kupował używki na allegro, a jakoś nie mam serca robić sprzedawców w salonach w wała i mamić ich odsłuchami, mimo, że to często są straszne buce ;)

Chciałem zatem najpierw dokładnie ustalić jakie są możliwe rozwiązania i czy są jakieś powszechnie uznane prawidłowości w kwestii DACowych preampów.

Masz rację, unikaj salonów audio.Tam są "oszuści i buce"!!

Za to na allegro rekiny i "niebuce" tylko czekają na takich jak ty!!!

Poczytaj sobie wątek a okazjach z Allegro.... :-)

Znów chłopaki ogołocą jarząbka....jak Gołotę...oszukali go.... :-)

Jeśli dobrze zrozumiałem ten audiofilski bełkot (a naprawdę nie można wykluczyć, że źle:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to nie ma żadnych przeszkód w wychodzeniu z preampa DACowego na końcówkę, a nawet w tamtym konkretnym przypadku większości uczestników się to bardziej podobało. Oczywiście panowie maja zabawki z absolutnie nieosiągalnej półki cenowej (i uszy też 100 razy lepsze ;)

Weźmy taki konkretny przykład. Audiolab M-DAC albo audio GD w podobnej cenie, np 1.32 i końcówka mocy np:

Ukryta Zawartość

Czy istnieje teoretyczna możliwość porównania możliwości powyższego zestawu z zestawem w którym końcówkę mocy mt-3II zamienimy na zintegrowany wzmacniacz xindak mt-3?

Masz rację, unikaj salonów audio.Tam są "oszuści i buce"!!

Za to na allegro rekiny i "niebuce" tylko czekają na takich jak ty!!!

Ale ja nie mówię, że oszuści w tych salonach, tylko, że buce, to dwie zupełnie inne rzeczy i nie muszą ze sobą w żaden sposób korelować :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Czy istnieje teoretyczna możliwość porównania możliwości powyższego zestawu z zestawem w którym końcówkę mocy mt-3II zamienimy na zintegrowany wzmacniacz xindak mt-3?

O jakie możliwości Ci chodzi? Prawdopodobnie mt-3 to mt-3II z dołożonym selektorom wejść, potencjometrem i stopniem wejściowym na 12AX7 (różnica w cenie 200 zł akurat by się zgadzała). Z końcówką mt-3II nie będziesz miał możliwości podłączenia innego źródła niż DAC.

Moim zdaniem dźwięk końcowy znacznie bardziej będzie zależał od doboru lamp we wzmacniaczu niż od miejsca regulacji głośności.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Jeśli dobrze zrozumiałem ten audiofilski bełkot

A ja za to przyznam się, że nie bardzo nadal wiem, co ty chciałbyś kupić. Owszem z DAC można wyjść na końcówkę mocy, jeżeli masz w nim regulację głośności. Ale chyba nie to jest zasadniczym problemem.

Zacznij od tego, z czego będziesz grał muzykę. CD? Pliki z komputera? Gramofon? Tylko jedno źródło? Na pewno tylko jedno i nigdy żadnego innego? A może więcej? To może potrzebne będzie urządzenie z selektorem wejść. Czy selektor tylko dla wejść cyfrowych? A może jednak analogowych też?

Tyle pytań, a jeszcze nie dotarliśmy do końcówki mocy. ;)

Zacznij od tego, z czego będziesz grał muzykę.

Obecnie interesują mnie dwie rzeczy, wyjście z kompa i wyjście z telewizora, oba w charakterze transportu. W przyszłości ewentualnie może do tego dojść konsola albo coś takiego, co by to nie było raczej nie będzie to źródło analogowe, tak więc teoretycznie wszelkie wymagania techniczne najłatwiej spełnić DACem z preampem (z 3 wejściami, 5 to już mega wypas) i końcówką mocy. Pozostaje tylko kwesta jakościowa takiego rozwiązania, a wydawało mi się, że najkrótsza droga sygnału jest najlepsza. W zasadzie to można mieć preamp albo w DACu, albo w końcówce mocy, co w zasadzie za różnica gdzie?...Choć może z drugiej strony to chyba producent DACa wie lepiej, jak dobrze zpreampować sygnał z tego DACa - nie?

Prawdopodobnie mt-3 to mt-3II z dołożonym selektorom wejść, potencjometrem i stopniem wejściowym na 12AX7 (różnica w cenie 200 zł akurat by się zgadzała). Z końcówką mt-3II nie będziesz miał możliwości podłączenia innego źródła niż DAC.

No to jak preamp to pierdoła za 200 zł to chyba naprawdę nie ma się co nim przejmować w którym urządzeniu te parę podzespołów dorzucili... A co do wejść, nie planuję gramofonu, wystarczą mi wejścia w DACu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.