Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy audiofilski pokój

Marek Lacki

Rekomendowane odpowiedzi

1. Tak to wygląda od przeciwległego rogu.

2. Tak wygląda rozdzielnia, która obsługuje wyłącznie gniazdka w tym pokoju.

3. W końcu pojawiły się gniazdka, które bez problemu "łyknęły" druty 4 mm kw.

4. A to podwójne drzwi dla lepszej izolacji w obie strony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12588-0-47863500-1389803051_thumb.jpg

post-12588-0-67947700-1389803221_thumb.jpg

post-12588-0-77889900-1389803288_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem na czym polega te rozpływanie,pokój bardzo fajny,ale zagra tylko bardzo dobrze-jesli kolumny ustawisz pod

skosami i jeżeli ściana ze skosami ma 4.4 m........jesli jest inaczej to zapomnij o dobrym graniu-będzie cięzko.

Tak czy inaczej gratuluję mimo wszystko i życzę powmyślnych odsłuchów.

Robiłem pierwsze przymiarki i jednak wychodzi na to, że pierwsze próby będą na krótkiej ścianie, czyli jednej z tych ze skosem.

Z mojego doświadczenia,... to co słuchałem i ustawiałem, skosy mają dobry wpływ na brzmienie, nie spotkałem się a by było inaczej, jeśli była opcja ustawienia systemu pod skosami, to takową sposobność wykorzystywałem.

3. W końcu pojawiły się gniazdka, które bez problemu "łyknęły" druty 4 mm kw.

Witam Panie Marku i gratuluję ładnego pomieszczenia do odsłuchów.

Co to za gniazdka które bez problemu zaakceptowały 3 x 4mm - proszę o nazwę oraz cenę za sztukę. Na pewno pan pamiętał o fazie po prawidłowej [ lewej ] stronie

patrząc na gniazdko z bolcem na górze ? Czy do oddzielnej sieci użył pan litego drutu czy skrętki ?Lity drut ponoć sprawdza się lepiej ' nausznie '

Sam nie sprawdzałem czy tak rzeczywiście jest [ ja mam skrętkę 3 x 4mm i jest zdecydowanie lepiej od 3 x 2,5 mm2 ]

Prawidłowa to taka po jakiej lepiej gra.....tak mi sie wydaje.

Powinniśmy odnieść się do przyjętych norm [ niemieckie/ schuko ] ale z uwagi na bolec w PL faza powinna być z lewej jak napisałem.

A ja dalej,po tej po jakiej lepiej brzmi.Wtyczki nie są przeszkodą.

Nic nie jest przeszkodą do uzyskania dobrego dżwięku ale warto mieć uporządkowany układ zasilania we wszystkich gniazdkach ściennych , bo gniazdka w urządzeniach [ jesli są nie odwrócone do góry nogami ] informują że faza powinna być również po lewej stronie patrząc na gniazdko w urządzeniu.Najczęściej jest to zaznaczone czerwoną kropką

przez producenta.

Magnepan, jak ktos szykuje instalacje pod audio to nie bawi sie gniazdka z bolcem.

Teoretycznie jest tak jak piszesz tylko wiesz ze w praktyce roznie bywa.

----------------------------------------------------

Widzisz Modrzew, jak masz kilka urządzeń w systemie to można się pobawić w ciuciubabkę, ale jeśli masz ich 20 albo i lepiej i ciągle sprawdzasz klocki które wpadają

w ręce to wolę mieć wszystko pod kontrolą a zwłaszcza to gdzie mam fazę.

Squad05

Gdyby tak było jak piszesz to dlaczego p.Marek Lacki powstawiał sobie gniazdka z bolcem. Dlaczego ? Bo są tańsze i prawdopodobnie lepsze.

Mówimy tylko o praktykach związanych z systemem...jednym.Nie raz miałem takie doświadczenie,że lepszy był dżwięk jak faza była po prawej stronie ale oczywiście nie zawsze.Zauważyłem taką tendencje przy systemach nie zbalansowanych i nie dual mono.Może to również nie jest regułą,tym bardziej,że nie miałem wszystkiego....wiadomo.

.Nie raz miałem takie doświadczenie,że lepszy był dżwięk jak faza była po prawej stronie ale oczywiście nie zawsze.

????????? Myślę ze dalsza dyskusja rozmija się z celem przynajmniej dla mnie.

Hehehe no tak,inne zdanie nie takie jak moje,to nie ma o czym...dobre.

Modrzew, nie przekonasz mnie że masmix to to samo co masło i Osełka Góralska.Dlatego wypadam z dalszej dyskusji ale nie dlatego ze twierdzisz że masmix to 100% masło

i Tobie smakuje jak masło.Jak dla mnie to możesz nawet stwierdzić ze lepiej się słucha muzyki stojąc na głowie . Ja wolę na siedząco i zaakceptować

normy bo łatwiej mi się z tym żyje.

No widzisz miałem racje.Mimo wszystko dla mnie ważniejszy od wszystkiego jest DŹWIĘK.Reszta się nie liczy,nawet kable mogą być.......drewniane.

He,he przy zamienionych fazach - czyli tak jak lubisz - zamiast dżwięku jest rzężenie.Ale niektórym się wydaje że rzężenie to poprawny dżwięk.

Taki klient to marzenie każdego sprzedawcy.

He,he przy zamienionych fazach - czyli tak jak lubisz - zamiast dżwięku jest rzężenie.Ale niektórym się wydaje że rzężenie to poprawny dżwięk.

Taki klient to marzenie każdego sprzedawcy.

Magnepan,jesteś niereformowalny,kto tak twierdzi jak napisałeś?Ja napisałem,że w niektórych systemach(jakie miałem a dokładnie w dwóch)dźwięk był lepszy z fazą z prawej strony i nie jest to regułą.

Przerzucisz troche klocków to pogadamy.Spotykałem w swojej czterdziestoletniej przygodzie z audio,różne przypadki i mam troche pokory do zdarzeń jakie mnie czekają.

????????? Myślę ze dalsza dyskusja rozmija się z celem przynajmniej dla mnie.

Dokładnie tak, jak ktoś nie rozumie że od czegoś należy wyjść żeby mieć później jakiś pogląd na zmiany (sieciówki, kondycjonery,próby ze zmianami fazy,e.t.c) to trudno.

Moim zdaniem porządek lub dosadniej ordnung musi być na początek.

kolejeczka

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Magnepan,jesteś niereformowalny,kto tak twierdzi jak napisałeś?Ja napisałem,że w niektórych systemach(jakie miałem a dokładnie w dwóch)dźwięk był lepszy z fazą z prawej strony i nie jest to regułą.

Przerzucisz troche klocków to pogadamy.Spotykałem w swojej czterdziestoletniej przygodzie z audio,różne przypadki i mam troche pokory do zdarzeń jakie mnie czekają.

Modrzew , jesteś jak NOWY odkrywca Ameryki który przy tej okazji mocno się natrudził pomimo że już kilka wieków temu zrobił to Krzysztof C.

40 lat doświadczenia to sporo ale mało jak nie było w tym solidnej jakości z podstawami.Można mniej ale z lepszym skutkiem i efektami.

Dokładnie tak, jak ktoś nie rozumie że od czegoś należy wyjść żeby mieć później jakiś pogląd na zmiany (sieciówki, kondycjonery,próby ze zmianami fazy,e.t.c) to trudno.

kolejeczka

Rafaell, dobrze że odpowiedni fachowiec z branży wkroczył do akcji - może Twoja opinia bardziej przemówi do Modrzewia, czego mu naprawdę życzę.

Srutu tutu pęczek drutu.Nie masz zielonego pojęcia o moich podstawach.

Na początek,jak najbardziej.Na początek...tylko.

Modrzew 47, czy Ty przypadkiem nie jesteś klonem kolegi 747, bo ci z 7 i 4 w niku mają specyficzne poczucie wszechwiedzy absolutnej .

Co palisz dzisiaj?

mają specyficzne poczucie wszechwiedzy absolutnej .

Dokładnie napisałeś o sobie.Pisz dalej.Twoja wiedza jest absolutna i niedościgniona...na początek.No i zaczyna się budowanie od podstaw,to wtedy będzie taniej i lepiej.

Tylko nie zadawaj pytań na PW.

Dzisiaj popijam...tylko rafaelku.

A o czym wontek...jest?

Błysnąłeś inteligencją i pokazałeś geniusz dedukcji.Kolejność pomyliłeś tylko...denaturka z samogonikiem,czyli mniej samogoniku więcej denaturki,czyli coś w rodzaju Smalta jeśli cokolwiek pojmujesz.

No ale z twoim wysokim ajkiu dasz rade.

W pracy mam na stole obok siebie czysty spirytus i denaturat, stoją sobie tak od miesiąca nie tknięte; jedno i drugie na samą myśl o wypiciu mnie odrzuca a Wy tu takie ciągoty macie ;)

U nas denaturka mówią na whisky a o spirytusie nawet nie myślę.Brrrry.Krowa,która dużo ryczy...........

Tą dyskusją na temat w/w chciałem tylko uszanować i podkreślić ajkiu rozmówcy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.