Skocz do zawartości
IGNORED

podwyżki cen wkładek, inne źródła

krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio mamy do czynienia ze sporymi podwyżkami wkładek. Oberwało się też mojej ulubionej wkładce. Denon chyba stwierdził, że po wycofaniu 160-ki, DL-110 powinna kosztować tyle, co kiedyś 160-ka i na przykład w phonophono.de, gdzie ją kupowałem rok temu, DL-110 podrożała ze 107,8 EUR na... 159 EUR. Nieźle, co? U jukiego też chyba skoczyła o dwadzieścia baksów w górę, jak doliczymy VAT+cło to wyjdzie nam polska cena, siedem stówek. W rms.pl widziałem już 1000 zł - może to nowa cena :-o

Wyczytałem, że jest coś takiego jak Comet Supply w USA, gdzie rzeczona wkładka kosztuje całe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Taniocha. Tylko po pierwsze primo sklep nie wysyła poza US, a po drugie primo bywa że na wkładkę czeka się miesiącami, ale mi akurat się nie śpieszy. Tak sobie pomyślałem - może ktoś z forumowiczów podróżuje za wielką wodę lub para się przywożeniem sprzętu? Teraz i tak gram na wyższej wkładce, ale przydałby się taki Denon na zapas...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Myśle, że to chwiowa tendencja, mam przeczucie, że za rok-dwa lata ceny zaczną spadać, przynajmniej taką mam nadzieje. Jak tak dalej pójdzie to nikt nie będzie kupować.

Jak wchodziła seria 2m to red kosztowała 229zł, bronze można było dostać za 599zł, teraz jest prawie 2 razy drożej. Denon 160 był w okolicach 500zł-600zł. Gramofony też drożeją, Debut III esprit kosztował mniej niż 1000zł, teraz nawet 1700zł, RPM 5 mniej niż 2000zł, teraz przynajmniej 3000. Moim zdaniem strzelają sobie w stopę, bo ludzie coraz częściej rozglądają się za używanymi sprzętami. Przecież koszty produkcji nie mogły pójść aż tak bardzo do góry.

Inna sprawa to kurs złotego, był moment kiedy dolar był po 2,30zł, teraz jest 3,30 czy coś w tych okolicach.

Ja nastawiłem się na coś innego - nie stać mnie na nowe modele wkładek, kupiłem używaną AT15SA z shibatą, ponoć protoplasta AT150 mlx, która kosztuje 1500zł lub więcej. Niektórzy wolą właśnie tą starą serie. Zapłaciłem 250zł. W porównaniu do 2m red gra dużo lepiej, 2 klasy wyżej. Wiadomo, używana igła, ale akurat trafiła mi się w idealnym stanie. Igły NOS kosztują od 100$ do 200$, chociaż też podrożały, kiedyś 100$ kosztowała najdroższa igła z berylowym zawieszeniem zmodelu AT20. Nie mniej i tak jest to lepsza i tańsza oferta niż kupowanie nowej wkładki za 500-600zł ze szlifem eliptycznym, bo takie są aktualnie ceny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomek wiadomo, ja też swojego Benza kupiłem z małym przebiegiem, od zaufanego forumowicza, nie z ebaya. (Cholera jak z samochodami, golf od dziadka ateisty z Rajchu, co tylko w niedzielę do kościoła nim jeździł :)))

Mam też stare body A&R P77, do którego można kupić SAS Jico i ponoć jest to super. No ale ja się uparłem na tego Denona - bo mam go sprawdzonego i go lubię :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

po drugie primo

Napisałeś po drugie po pierwsze (primo znaczy po pierwsze) zapamiętaj :-). Też ostatnio zauważyłem,że cena mojej wkładki w Audioforte podskoczyła o jakieś 4 stówki.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

A co do tego, że tendencja odwróci się, to nie byłbym taki pewien... w 2008 r. ten Denon kosztował w UK £59 - dzisiaj kosztuje £150

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Napisałeś po drugie po pierwsze (primo znaczy po pierwsze) zapamiętaj :-).

widać polskich komedii się nie ogląda

ehh wszystko na poważnie

cyt

"- Z własnego doświadczenia wiem, że nie ma nic gorszego jak banda indywidualistów. Dlatego wytłumaczę wam zasady, które musicie przestrzegać w tym domu. Po pierwsze primo przyszliście tu do pracy, a nie na papierochy, pogaduchy i strojenie głupich min. Po drugie primo w tych kartonach są fajerwerki warte 30 tysięcy dolarów USA, a w tym domu fajerwerki odpalam tylko ja. A po trzecie primo ultimo: nikt nie otwiera tych drzwi!

- Dlaczego?

- Bo tam jest zamknięty Rambo.

- Aaaa, kto to jest Rambo?

- Nie twoja sprawa, Bambo."

audiokarma.org

Napisałeś po drugie po pierwsze (primo znaczy po pierwsze) zapamiętaj :-). Też ostatnio zauważyłem,że cena mojej wkładki w Audioforte podskoczyła o jakieś 4 stówki.

Oj kolego ale wtopiłeś.... nie znasz klasyki polskiej komedii.... ;-)))

O, kolega Waluch mnie uprzedził ;)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Oj kolego ale wtopiłeś.... nie znasz klasyki polskiej komedii.... ;-)))

Ukryta Zawartość

Jedni piszą tak żartem,inni niestety serio. Czasem trudno wyczuć. Komedie znam.

Ukryta Zawartość

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

skromny.gif

Pisałem kilka dni temu do Comet S. o wysyłkę, do PL , odmówili

ale na upartego myślę ,że miałbym kogoś w USA kto by mi pomógł

audiokarma.org

Wyczytałem, że jest coś takiego jak Comet Supply w USA, gdzie rzeczona wkładka kosztuje całe $87. Taniocha

Wszystko fajnie, tylko uważaj na serię "Yellow" :)

Pozdro,

Yul

chyba na serię "Wamat" ;)

O to to! :)

Pochodzenie zdjęć:

Strona producenta:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

strona handlowa "drugiego producenta":)

Ukryta Zawartość

post-15186-0-47368600-1346942015_thumb.png

post-15186-0-44822300-1346942037_thumb.png

post-15186-0-51695600-1346942128_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O to to! :)

Pochodzenie zdjęć:

Strona producenta:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

strona handlowa "drugiego producenta":)

Ukryta Zawartość

cześć

czy dobrze zrozumiałem, że Wamat sprzedaje podróbki wkładek?

kupiłem od nich przedwczoraj ortofon red, sprawiał wrażenie oryginalnej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żeby stwierdzić czy to co kupiłeś jest oryginałem, trzeba mieć oryginał do porównania. Masz takowy ? Kupiony od oficjalnego dystrybutora Ortofona, albo wprost od wytwórcy, w jego sklepie internetowym na przykład. Dopóki tego nie porównasz, dopóty wkładka "sprawia wrażenie oryginalnej". Na tym to właśnie polega. Inna sprawa, to kwestia porównaia jednego z drugim - na pewno nie gołym okiem i na pewno bez rozebrania body wkładki się nie obejdzie.

ok

nie będę jej rozwalał, to najdroższy element mojego zestawu;-)

ale z wkładką MC Vivo ze zdjęcia to daje do myślenia,

rozumiem, że jesteś ostrożny na forum,

czy możesz mi wysłać jakieś dodatkowe refleksje na pv?

Taką wkładke jak wamat sprzedają na całym świecie, z oznaczeniem R lub B zamiast kolorowego body -

Ukryta Zawartość

Przypuszczam, że może to być stara seria, ale nie chce mi się sprawdzać. I tak nie zamierzam kupować:)

Ukryta Zawartość

Zamiast czytać moje "dodatkowe refleksje" nawiąż kontakt z samym Ortofonem i jego polskim dystrybutorem. Chętnie odpowiadają mailowo. Poczytasz co Ci odpowiedzą, podumasz, na pewno dojdziesz do swoich własnych, ciekawych wniosków. Oczywiście jeśli Ci się chce drążyć temat i nie zakładasz apriori, że jest niemożliwe, żeby dało się zrobić fejka wkładki gramofonowej.

Pozdro,

Yul

Gdyby Wamat faktycznie sprzedawał podróbki, to już dawno miałby wizytę pracownika np. Ortofon w towarzystwie policjantów.

Tak jak robi choćby HP.

zadałem sobie trochę trudu i podzwoniłem trochę

jedyny autoryzowany polski dystrybutor Ortofon firma Mediam zna tę firmę, ale nie handluje z nią. Ponadto wiedzą, że Wamat importuje "skądś" wkładki i igły, ale nie bezpośrednio od Ortofon DK.

To gdzie kupuje Wamat, to akurat w pewnym stopniu tajemnicą nie jest bo podaje, że w Stylus Co. Japan. Jak się wpisze tę frazę w wyszukiwarkę, to u mnie wyrzuca stronę... JICO-SAS, a to zupełnie co innego. Poza tym JICO-SAS nie produkuje wkładek jeno igły, no na pewno nie produkuje wkładek Ortofona :).

Sam już nie wiem czy z moją wyszukiwarką coś jest nie tak, czy firma o podanym adresie Stylus Co. Japan jednak nie istnieje.

Napisałeś po drugie po pierwsze (primo znaczy po pierwsze) zapamiętaj :-).

widać polskich komedii się nie ogląda

I sześćdziesiątki się nie pamięta... (albo w ogóle nie słuchało)

To gdzie kupuje Wamat, to akurat w pewnym stopniu tajemnicą nie jest bo podaje, że w Stylus Co. Japan.

a właściciel powiedział mi przed chwilą, że wkładki kupuje u Ortofona w Danii... chyba że akcesoria sprowadza z innego źródła...

Pomijajac wzrost cen surowców. kosztów produkcji, dystrybucji,to producenci bacznie obserwują rynek.

M.in i takie "branżowe" fora.

Sztaby marketingowców opracowują strategię drenażu portfeli.Mimo że zdawałoby się dziedzina niszowa, ale jak ich uczy

życie sprzedaż tzw dóbr luksusowych wzrasta , przy spadku masówki. Wnioski nasuwają się same. To my nakręcamy :koniunkturę" swoimi nieświadomym PR-em ku uciesze producentów. Można to porownac do strzału we własne stopy:)

Pomijajac wzrost cen surowców. kosztów produkcji, dystrybucji,to producenci bacznie obserwują rynek.

M.in i takie "branżowe" fora.

Sztaby marketingowców opracowują strategię drenażu portfeli.Mimo że zdawałoby się dziedzina niszowa, ale jak ich uczy

życie sprzedaż tzw dóbr luksusowych wzrasta

No, w przytoczonym w linku przypadku mówimy niewątpliwie o dobrach luksusowych...

Ukryta Zawartość

43 dolce, fiu,fiu.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Nie pokazujcie tego Excelowi!

- kolego - moja dziewicza mf100 z napisem na czole i to igła + wkładka kosztowały 71 PLN z dostawą :) - gdzie znajdziesz produkt o tak korzystnym stosunku jakości do ceny ? - jest to pytanie czysto retoryczne :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.