Skocz do zawartości
IGNORED

Outer Ring peezeeta

peezeet

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawi mnie jeszcze, czy ring robisz we własnym zakresie, czy kupujesz VPI czy też planujesz trochę zaryzykować i kupić chiński?

Jak znam Pawła to outer ring wystruga sam.....

Sam to sobie niestety nie wystrugam. Zrobiłem rozeznanie w temacie i mógłbym nawet wykonać taki precyzyjny ring z bardzo wysokiej klasy stali nierdzewnej, miałby wysokość ok 20-25mm to już by wystarczyło na wyprostowanie każdej płyty. Niestety barierą nie do pokonania prze ze mnie w pojedynkę jest wielkość minimalnej ilości zakupu materiału, potrzebnego do jego wykonania. Musiało by się zebrać 20-30 osób minimum aby ten ring osiągnął cenę na poziomie 700-900,-PLN. Outer ring mojego pomysłu nie potrzebował by dodatkowych upierdliwych krążków z plexi do jego centrowania.

https://www.audiostereo.pl/topic/96860-outer-ring-peezeeta/
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

A ja zapytam, czy nie było by więcej chętnych na outering , bo może jednak opłacało by się namówić Pawła na wystruganie takiego cacka. Swego czasu bardzo interesowałem się outringiem clrearaudio , ale cena u naszego dystrybutora wychodziła 6000 złotych , więc odpadłem Wiem ,że nie jest to tania sprawa, ale kilka wpisów wyżej Paweł zaproponował cenę ( jak dla mnie ) akceptowalną. Tak sobie czytam przepychanki w tym wątku i wcale nie czuję się klaką w stosunku do Pawła Miałem okazję go poznać i mam nadzieję że spora część z was też będzie miała taką możliwośc na tegorocznym AS Przekonacie się( mam nadzieję) ,że mój entuzjazm nie był na wyrost.

• Redaktorzy

Swego czasu bardzo interesowałem się outringiem clrearaudio , ale cena u naszego dystrybutora wychodziła 6000 złotych , więc odpadłem

To jakieś jaja są, z kolei VPI kosztuje coś ponad 1000 USD. Rozumiem, ze ten element musi być staranne zaprojektowany i precyzyjnie wystrugany, ale w końcu nie robi tego zegarmistrz ani jubiler.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

To jakieś jaja są, z kolei VPI kosztuje coś ponad 1000 USD. Rozumiem, ze ten element musi być staranne zaprojektowany i precyzyjnie wystrugany, ale w końcu nie robi tego zegarmistrz ani jubiler.

Jakieś trzy lata temu ,kiedy byłem posiadaczem drapaka clearaudio pytałem naszego dystrybutora osobiście, kilka razy i po przeliczeniu wyszło im 6000zł, Na stronie clearaudio , w ich sklepie outering kosztuje 935 euro. http://www.analogshop.de/index.php/en/shop/4-innovative-produkte/23-zubehoer/221-qouter-limitq-und-qlocatorq

Mała prośba do szanownych kolegów:

Otóż ostatnio zadałem sobie trochę trudu w związku z dotarciem do źródła materiału potrzebnego do wykonania outerringu. Temat od strony technologicznej wnikliwie został omówiony z fachowcami więc jest możliwość wykonania takowego na najwyższym poziomie, podobnym do tego z obrazka Clearaudio a może nawet sprytniejszy i ładniejszy ew. z laserowymi grawerunkami. Mam pomysł by do centrowania nie trzeba było stosować dodatkowych krążków z plexi. Ring był by dosyć uniwersalny chodzi o różne średnice talerzy. Jak wcześniej wspomniałem materiał ( chyba se Szwecji)

a w zasadzie jego minimalna ilość przy zamówieniu jest zaporą nie do przebycia dla mnie samego. Fajnie jak by się rozwinęła dyskusja na ten temat, coś już drgnęło w temacie ale wczorajsze potyczki mocno przyćmiły ten temat, na którym mi nie ukrywam zależy. Zagląda tu wiele osób nie dodających wpisów może jednak tym razem chociaż mały sygnał- czy warto tym tematem się zajmować dalej czy go sobie odpuścić?

peezet załóż najlepiej osobny wątek łatwiej będzie znaleźć zainteresowanym na temat outeringa.

Btw nie rozumiem skąd tyle jadu u niektórych forumowiczów. Konstrukcja wygląda na wybitną. Sceptycy solidnych konstrukcji gustujący w mdfie powinni nie zajmować głosu w dyskusji

ps AL mnie wyprzedził :D

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

• Redaktorzy

Mała prośba do szanownych kolegów:

Otóż ostatnio zadałem sobie trochę trudu w związku z dotarciem do źródła materiału potrzebnego do wykonania outerringu. Temat od strony technologicznej wnikliwie został omówiony z fachowcami więc jest możliwość wykonania takowego na najwyższym poziomie, podobnym do tego z obrazka Clearaudio a może nawet sprytniejszy i ładniejszy ew. z laserowymi grawerunkami. Mam pomysł by do centrowania nie trzeba było stosować dodatkowych krążków z plexi. Ring był by dosyć uniwersalny chodzi o różne średnice talerzy. Jak wcześniej wspomniałem materiał ( chyba se Szwecji)

a w zasadzie jego minimalna ilość przy zamówieniu jest zaporą nie do przebycia dla mnie samego. Fajnie jak by się rozwinęła dyskusja na ten temat, coś już drgnęło w temacie ale wczorajsze potyczki mocno przyćmiły ten temat, na którym mi nie ukrywam zależy. Zagląda tu wiele osób nie dodających wpisów może jednak tym razem chociaż mały sygnał- czy warto tym tematem się zajmować dalej czy go sobie odpuścić?

Co do ringu: może najprościej byłoby przyjąć, jaka średnica talerza jest z grubsza standardowa? 300 mm, 310, więcej? VPI ma ring dopasowany do swoich talerzy, więc nie wymaga centrowania. Oczywiście nikt (łącznie ze sprzedajacymi na ebay) nie jest łaskaw napisać, dla jakiej dokładnie średnicy talerza jest przewidziany. Żeby nie było za łatwo. Z kolei jakiś nawiedzony w sieci produkujący takie dociski ma całą stronę opisów, jak działa i dlaczego jest lepszy od dzieł konkurencji, ale o średnicy wewnętrznej też nic nie napisał, ograniczając się do informacji, ze talerz nie może mieć WIĘCEJ niż 318 mm. W tej sytuacji zrozumiałe, że oferuje go z krążkiem centrującym. A przecież to szczególnie upierdliwa rzecz i cały wysiłek powinien pójść w to, żeby krążek nie był potrzebny. Ogólnie widzę dwie niezbędne cechy talerza pod peripheral ring: powinien mieć średnicę odpowiednią do ringu (i wzajemnie), i ma mieć jakieś pół centymetra wyfrezowane od brzegu (na milimetr-dwa głęboko), żeby płyta mogła lekko się ugiąć. Oczywiście taki ring musi pracować z ciężkim dociskiem centralnym i na pewno nie nadaje się do gramofonów z miękkim zawieszeniem. Bawimy się dalej?

• Redaktorzy

Przy okazji: jest też kwestia masy ringu. Są na ten temat różne zdania. Ring VPI waży ponad 3 kilo, ale myślę że dodawanie takiego extra obciażenia wcale nie musi być zawsze poządane. Gramofon ma swoje parametry, również masy, a tu nagle taki prezent. Może da sie zrobić około jednego kg.

Składam niski pokłon konstruktorowi gramofonu.Jest to mozolna praca naszpikowana wieloma trudnościami i bijąca po kieszeni.Sam kiedyś myślałem o stworzeniu własnego sprzętu, ale wiedząc ile godzin na to bym musiał poświęcić, zrezygnowałem, chociaż w większości podzespoły mógłbym wykonać sam.Jestem mechanikiem obróbki-skrawaniem i mam łatwy dostęp do potrzebnych materiałów. Na razie zadowoliłem się wytworem fabryki, ale kto wie może kiedyś się skuszę na swój projekt.

Bardzo dziękuję. Jak już wcześniej wspomniałem uznanie fachowca cenne podwójnie. Zachęcam również z całego serca do podjęcia budowy własnego projektu. Pozdrawiam

Co do ringu: może najprościej byłoby przyjąć, jaka średnica talerza jest z grubsza standardowa? 300 mm, 310, więcej?

Wiadomo że uniwersalność takiego ringu miała by kluczowe znaczenie dla jego ceny, dlatego mój ring może taką cechę posiadać. Należało by ustalić jedynie największą średnicę najpopularniejszych marek gramofonów i ta średnica była by pewnie przyjęta.

Oczywiście taki ring musi pracować z ciężkim dociskiem centralnym i na pewno nie nadaje się do gramofonów z miękkim zawieszeniem.

Nie koniecznie nawet na "miękkie " gramofony stosujemy często spore dociski centralne, Wydaje m się że najbardziej powyginane są krawędzie płyt, stosując ring o nieco mniejszej wadze (dla miękkiego zawieszenia) proporcjonalnej do możliwości danego gramofonu możemy docisk centralny użyć nieco lżejszy wszak płyta i tak z ringu dostaje spore obciążenie a centrum płyty jest zazwyczaj płaskie. Pozdrawiam

Ps. Czy mógłbym jeszcze raz zwrócić się z prośbą o utworzenie (jak sugerują koledzy) nowego wątku: "Outer Ring peezeeta" i przeniesienie wcześniejszych wpisów (np. od nr196) dot. tematu? Będę zobowiązany.

Ja jestem gorącym zwolennikiem i użytkownikiem outerringa. mój model jest uniwersalny z krążkiem centrującym - upierdliwe to ale do przeżycia. Mój outerring jest stosunkowo lekki - około 500 gram bo kupowałem go do miękko zawieszonego Thorensa. Obecnie mam Garrarda 401 więc można by trochę masy dołożyć. Jedna rzecz. Moim zdaniem dużo ważniejszą funkcją outerringa niż "prostowanie" płyty jest jej dociśnięcie do maty. Razem z dociskiem centralnym (u mnie też lekko - 500 gram) pozwala na równomierny docisk płyty co pozwala działać macie. Ja po licznych próbach stosuję 2 warstwy - sorbothan a na niej matę lorricrafta czyli jakieś korkowo-gumowe niewiadomoco. Outerring daje bardziej zauważalny (niż w przypadku samego docisku centralnego) efekt w postaci mniejszego rozmycia dźwięku zwłaszcza w zakresie środka i dolnych częstotliwości. Jeżeli outerring peezeeta będzie w akceptowalnej dla mnie cenie to jestem chętny.

Mój outerring zakupiłem na alle - jest ok, ale ma jedną wadę - mam kilka płyt które mają zbyt małą dla niego średnicę - są to wyłącznie japońskie tłoczenia (oczywiście nie każde japońskie jest za małe)

Działajcie z tym ringiem bo warto. Nawet jak macie tylko płaściutkie płyty.

Ja jestem gorącym zwolennikiem i użytkownikiem outerringa. mój model jest uniwersalny z krążkiem centrującym - upierdliwe to ale do przeżycia. Mój outerring jest stosunkowo lekki - około 500 gram bo kupowałem go do miękko zawieszonego Thorensa. Obecnie mam Garrarda 401 więc można by trochę masy dołożyć. Jedna rzecz. Moim zdaniem dużo ważniejszą funkcją outerringa niż "prostowanie" płyty jest jej dociśnięcie do maty. Razem z dociskiem centralnym (u mnie też lekko - 500 gram) pozwala na równomierny docisk płyty co pozwala działać macie. Ja po licznych próbach stosuję 2 warstwy - sorbothan a na niej matę lorricrafta czyli jakieś korkowo-gumowe niewiadomoco. Outerring daje bardziej zauważalny (niż w przypadku samego docisku centralnego) efekt w postaci mniejszego rozmycia dźwięku zwłaszcza w zakresie środka i dolnych częstotliwości. Jeżeli outerring peezeeta będzie w akceptowalnej dla mnie cenie to jestem chętny.

Mój outerring zakupiłem na alle - jest ok, ale ma jedną wadę - mam kilka płyt które mają zbyt małą dla niego średnicę - są to wyłącznie japońskie tłoczenia (oczywiście nie każde japońskie jest za małe)

Działajcie z tym ringiem bo warto. Nawet jak macie tylko płaściutkie płyty.

Gdybyś chciał sie pozbyć tego lekkiego-pisz.

Pasowałby do mojego TD320.

peezeet

Jeśli zejdziesz z ceną poniżej 400USD to jest o co walczyć.

Najtańszy i najciekawszy o jakim słyszałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

peezeet

Jeśli zejdziesz z ceną poniżej 400USD to jest o co walczyć.

Najtańszy i najciekawszy o jakim słyszałem:

Ukryta Zawartość

Znam tą stronę. Ringi wykonane (przynajmniej na zdjęciu) bardzo ładnie. Ale wydaje mi się że użyli do tego blachy, stąd wzmianka o cięciu laserem, poza tym wszystkie typy na oko jednakowej grubości (stal) tylko inne obciążniki mosiężne. Do wykonania takiego ringu zdecydowanie lepszy jest materiał wyjściowy w kształcie grubościennej rury (taki jak mój) ponieważ naprężenia wewnętrzne powstałe w procesie walcowania takiej rury będą chyba zgodne z kierunkiem obróbki skrawaniem-toczeniem. W blasze walcowanej naprężenia będą się tworzyły wzdłuż arkusza i wydaje mi się że wtedy jest większe ryzyko zwichrowania, odkształcenia, taki element można poddać procesowi sezonowania (wygrzewania) w celu pozbycia się szkodliwych naprężeń. Oczywiście to tylko moja teoria żeby nie było że się mondraluje. Jeszcze jedna uwaga wydumana z fotografii z linku bo w garści nie miałem- nie wiem jak są osadzone te ciężarki ale fachowcy by nawiercili otwory w ringu a w ciężarku powinien być mały wpust. W tym przypadku może nastąpić kolejne osłabienie i tak na oko dosyć wiotkiego pierścienia, chyba że klejone na płasko ale to nie jest porządne połączenie. Mosiądz ładny jak błyszczący a jak często dotykany to szybko zapatynuje i będzie syf. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Ja generalnie bym nie cudował. To nie habilitacja. Ma dociskać brzeżek płyty, nie zawadzać o ramię (!!), nie wystawać za bardzo poza talerz, mieć większość masy poniżej poziomu płyty i być bardzo równo wykonany. Wyglądać ładnie i ważyć nie mniej i nie więcej niż potrzeba, żeby wyprostować lekko sfalowaną płytę winylową.Chyba tyle. Cała reszta, czyli ozdóbki, dodatkowe obciążniki itp. cygaństwo, ode Złego jest. Nie ma robić laski i nie ma parzyć kawy.

Do czyszczenia mosiądzu i aluminium polecam CIF Professional Bathroom Cleaner do kupienie w sklepach dla profesjonalnych sprzątaczy.Mosiądz odzyskuje pierwotny kolor po 10 sekundach.Alu nawet przybrudzone ładnie się błyszczy.Środek jest lekko szczypiący w przypadku spracowanych-jak moje - rąk,ale sprawdza się znakomicie.Po czyszczeniu dokładnie spłukać!UWAGA!!!Nie czyścić elektroniki z otworami!Znakomicie przewodzi prąd i robi wspaniałe zwarcia we wzmacniaczu.Potem trzeba płukać i płukać!Z racji ciekawego tematu deklaruję,że zunifikuję moje talerze aby współpracowały.Bardzo ciekawe..A

• Redaktorzy

30 cm to taka średnica, w której płyta prawie-że-wystaje poza krawędź talerza. Nie wiem jak peezeet, ale ja miałbym wrażenie, ze dobrze byłoby, żeby ring miał jakieś jeszcze z 5 mm miejsca? Powiedzmy w tych 30 cm mamy 5mm na milimetrowe obniżenie pod płytą, żeby ją lepiej dociskało, i jest jeszcze drugie pół cm talerza wystające poza płytę, łączna średnica talerza 31 cm. Dzieki temu ring może być nieco szerszy bez jednoczesnego wystawania kilka cm poza talerz. Opinie?

Powiedzmy w tych 30 cm mamy 5mm na milimetrowe obniżenie pod płytą, żeby ją lepiej dociskało,

Rozumiem że chodzi o fazkę (ścięta krawędź pod kątem 45st.)

Średnica wewnętrzna tej części nachodzącej na talerz to może być nawet 315mm +. Jeśli są jakieś talerze w których płyta ma nieco większą średnicę niż talerz to w niczym nie przeszkadza. Najważniejsze to ustalenie optymalnej jak najbardziej uniwersalnej średnicy powierzchni, nazwijmy ją ostrzem (chyba że ma jakąś inną nazwę) która opiera się na krawędzi płyty dociskając ją do talerza.

• Redaktorzy

Rozumiem że chodzi o fazkę (ścięta krawędź pod kątem 45st.)

Średnica wewnętrzna tej części nachodzącej na talerz to może być nawet 315mm +. Jeśli są jakieś talerze w których płyta ma nieco większą średnicę niż talerz to w niczym nie przeszkadza. Najważniejsze to ustalenie optymalnej jak najbardziej uniwersalnej średnicy powierzchni, nazwijmy ją ostrzem (chyba że ma jakąś inną nazwę) która opiera się na krawędzi płyty dociskając ją do talerza.

Nie. Miałem na myśli schodek (90 stopni i znowu 90 stopni). A co do wewnętrznej średnicy ringu, to optymalnie jest, jeśli ma tylko tyle swobody, żeby zmieściły się ze tylko cienkie paski wyściółki/amortyzacji, naklejone od wewnątrz. Przy takiej konstrukcji nie jest potrzebne żadne centrowanie, bo ring trzyma się sam. Tak jest z VPI.

Ukryta Zawartość

Jak widać, dzięki takiej konstrukcji (za schodkiem) ring może leżeć na talerzu pod płytą (służy wtedy tylko za dociążenie). Płyta może być odtwarzana dociśnięta, albo w ogóle bez ringu, lub może leżeć na nim, bez dociskania (tak najczęściej są odtwarzane proste płyty, kiedy jednak nie chce się zdejmować ringu z talerza).

post-107-0-59205800-1347050527_thumb.jpg

post-107-0-19040800-1347050549_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taki ring może wykonać dobry drykier, jeśli ma tylko tej średnicy kopyto. I jeszcze "zakuć" mela po obwodzie .

Znam firmę co robi puchary (nagrody sportowe) i z wirujacego arkusza,za pomocą jak to mówi P.Władzio kopyści nadaje fason.

• Redaktorzy

To niech pan Władzio nada. Ja jestem otwarty na nowości.

Najtaniej ile widziałem to było jakieś 700 USD za to VPI. Pan Władzio jesli będzie miał np. za połowę, to pół świata ustawi się w kolejce.

Skąd bierzecie takie małe fotografie, mam za słabe okulary?

Nie. Miałem na myśli schodek (90 stopni i znowu 90 stopni). A co do wewnętrznej średnicy ringu, to optymalnie jest, jeśli ma tylko tyle swobody, żeby zmieściły się ze tylko cienkie paski wyściółki/amortyzacji, naklejone od wewnątrz. Przy takiej konstrukcji nie jest potrzebne żadne centrowanie, bo ring trzyma się sam. Tak jest z VPI.

Ukryta Zawartość

Jak widać, dzięki takiej konstrukcji (za schodkiem) ring może leżeć na talerzu pod płytą (służy wtedy tylko za dociążenie). Płyta może być odtwarzana dociśnięta, albo w ogóle bez ringu, lub może leżeć na nim, bez dociskania (tak najczęściej są odtwarzane proste płyty, kiedy jednak nie chce się zdejmować ringu z talerza).

Aha już wszystko jasne z tym schodkiem. Tak ma tylko VPI? Generalnie jak ring jest dopasowany do konkretnego talerza to jest najlepsza i najprostsza metoda ale zmniejsza uniwersalność. pozdrawiam

To niech pan Władzio nada. Ja jestem otwarty na nowości.

Najtaniej ile widziałem to było jakieś 700 USD za to VPI. Pan Władzio jesli będzie miał np. za połowę, to pół świata ustawi się w kolejce.

Pan Władzio niech ogarnia te pół świata mnie by wystarczyła kolejeczka na 30 to by cena zeszła poniżej połowy a jakość będzie nie gorsza

Ukryta Zawartość

poszukaj :drykier- podkowa lesna -puchary.Reszta do domówienia się przez specjalistów.

poszukaj :drykier- podkowa lesna -puchary.Reszta do domówienia się przez specjalistów.

Maszyny są w kraju, kwesia dogadania i dokumentacji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Pawełku, mam jakieś 1500 płyt, w większości używanych. Część z nich, pewnie niewiele, może 5% jest pofałdowana, w tym jedna z moich ulubionych płyt. Więc co mam robić?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.