Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz jeden kanał gra ciszej.

Bolekdpo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem na allegro uszkodzony wzmacniacz Akai am u-210. Początkowo uszkodzenie polegało na tym, że prawy kanał nie grał(było napięcie stałe na wyjściu). Wymieniłem bezpiecznik 2A i teraz grają dwa, ale jeden gra nieco ciszej. Grzebie już w tym kilka godzin i nie mogę dojść co to może być. We wzmacniaczu grzeją się 3 elementy( do tej pory tylko tyle wyłapałem) tranzystor(d612k) i dwa rezystory 120Ohm(R40) i 1kOhm(R24), z czego 120Ohm aż pali w palce. Tranzystor równoległy do d612k się nie grzeje. Na wyjściu mam inne napięcie między prawym a lewym kanałem. Próbowałem wymienić rezystory i nic nie pomogło. Teraz myślę, że to może być wina potencjometru, tylko jak go sprawdzić? Jest to potencjometr 2x i ma po 4 nóżki na kanał. Wzmacniacz jest oparty o układ hybrydowy STK463.

https://www.audiostereo.pl/topic/97048-wzmacniacz-jeden-kana%C5%82-gra-ciszej/

Wymieniłeś bezpiecznik, i zniknęło stałe napięcie na wyjściu. Bardzo ciekawe :-)

Tak i dolutowałem dwie ścieżki pod pin 5 i 9.

Jak zwykle ciężko mi się czyta takie głupoty, ale podpowiem ci że to nie będzie potencjometr.....

To nie czytaj nikt ciebie nie zmusza.

Taka naprawa na podstawie pisanych podpowiedzi bez wlasnej wiedzy jest raczej niemozliwa, balbym sie podlaczac kolumny do tak naprawianego wzmacniacza,

Nie mam nic do stracenia, wiec naprawa na podstawie podpowiedzi jest jak najbardziej ok. Co do wiedzy podstawy znam więc myślę, że sobie poradze.

Witam! Ja też tak miałem jeden kanał grał ciszej a drugi mocniej i głośniej okazało się że poszła końcówka i wymieniłem i jest ok!

Szczerze mówiąc nie chciałbym, aby to była końcówka, bo tak jak pisałem wyżej jest to STK463 czyli stara konstrukcja której dostanie oryginalnej jest trudne. Dodam, że na słuchawkach dźwięk jest normalny, albo po prostu nie potrafię wyłapać różnicy między prawa a lewą słuchawką. W głośnikach sprawa wygląda tak, że gra równo, ale to tylko na pewnych poziomach głośności np. 30%, przy niskim poziomie dźwięku prawa gra głośniej.

Też miałem podobny problem tyle że w innym wzmacniaczu, przy małych poziomach jeden kanał grał ciszej, wsadziłem niebieskiego Alpsa i po sprawie.Skoro końcówka mocy działa to nie widzę powodu aby ją wymieniać.Najlepiej użyć generatora i pomierzyć po kolei.

haj-fajowo jest;)

Już jestem na 100% pewny, że to wina potencjometru. Nastawiłem potencjometr na 100% i podałem sygnał z komputera na 1% i gra wszystko równo, zmierzyłem napięcia na wyjściu prawie, że równe, to samo jest na 5% i 10%. Także potencjometr jest do wymiany i tutaj jest to samo pytanie co wyżej. Czy znajdę zamiennik w jakiejś sensownej kwocie? Patrzyłem na tego niebieskiego Alpsa ale jego cena przekracza prawie dwukrotnie cenę wzmacniacza. Wiem, że niektórzy powiedzą, żebym to zostawił w spokoju i sterował poziomem dźwięku za pomocą komputera, ale dla mnie jakoś dziwnie się to robi i wole tradycyjnie przez potencjometr. Aha i jeszcze jedno, raczej niemożliwe jest aby elementy grzały się przez potencjometr czy może być możliwość, że po prostu one mają się tak grzać?

Największy problem jest taki, że naprawa jest nieopłacalna. Sam potencjometr kosztuje pewnie tyle co ten wzmacniacz, a że nie jest to jakiś super sprzęt to nie będę już w niego inwestował. Jaki polecacie sprzęt do 300zł? Kolumny 100W, 70W RMS, 4Ohm. Preferuje wzmacniacze z lat 80 i 90, najlepiej Yamaha lub Denon, miałem Yamahe AX-550 i byłem zadowolony. Denona wszyscy znajomi zachwalają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.