Skocz do zawartości
IGNORED

Moje MisiomorHomage czyli Harpia Acoustic DIY

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Co do wysoko tonowego głośnika oryginalnie nie dają uszczelek. Potrzebował bym taką z pianki 1mm, może 2mm nie więcej.

Powiedzmy sobie że to ogromny szczegół którego nie widać. Może się kiedyś za to zabiorę.

W ogóle wiecie gdzie takie uszczelki kupić?

Nie miało tam być zaokrąglenia górnych krawędzi, zresztą to szczegół. Największa szkoda, że zrezygnowałeś z kratownicy.

Co do zaokrąglonych krawędzi górka i tak wypadała dość daleko za podziałem więc stwierdziłem, że to będzie stuka dla sztuki.

Oryginalnie zaprojektowane wzmocnienie wystarczy, obrazek postawiony pół metra może mniej wywracał się na szafce (daje to obraz poziomu głośności). Zaś drgania były ledwo wyczuwalne dłonią tylko w jednym miejscu obudowy. Więc stwierdzam że obudowa jest prawie że martwa. Naprawdę sklejka+MDF+Bitum i Filc spełniają tutaj swoje zadanie znakomicie.

Uszczelke możesz kupić taką jak stosuje się....w oknach, drzwiach.

Mam taką jest za gruba, wysoko tonowy ma plastikowy front więc przy mocnym dokręcaniu z grubą uszczelką się wygina.

Stąd też wspomniałem o bardzo cienkiej.

Znajdź stara podkładkę neoprenową cienką taka jak się za kilka złotych kupuje. Zedrzyj materiał z gumy i wytnij z niej dopasowaną do kształtu głośnika uszczelkę.

To samo możesz wykonać z cienkiego filcu.

Takie gumowe podkładki i filc możesz też dostać w Castoramie, Leroy Merlin albo Obi, ale nie zawsze są i niekoniecznie takie jak potrzebujesz.

Można też zastosować piankę pod panele, albo tak zwany styrodur. Niestety chyba nie znajdziesz 1mm grubości. on się poddaje pod naciskiem jednak nie sądzę żeby aż tak.

no właśnie nie dopisałem, że chodziło o podkładkę pod myszkę komputerową :-) Taką na cienkiej gumie pokryta tkaniną, bo się łatwo ją zdziera na mokro

Dociąć z niej podkładkę dokładnie dopasowaną do części korektora głośnika która będzie dociskana do obudowy żeby nacisk się równomiernie rozkładał.

Nie kombinować z żadnymi gumowymi oringami i uszczelkami ze sklepu hydraulicznego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Akustycznie dobrze sprawuje sie korek,w żadnym wypadku guma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hej dałem, uszczelkę piankową pod zlewozmywak :D nożem ściąłem do 1mm, może więcej. Dałem pod wysoko tonowe poprawa wizualna dostrzegalna z odległości 20 cm. Po kilku godzinach je wywaliłem i przykręciłem jak było. Może jest lepsze zgranie fazowe bo wysoko tonowy jest głębiej osadzony ale na moje ucho tak jak jest jest lepiej.

Kwestia podkładki zamknięta.

Obecnie muszę zamówić mikrofon pomiarowy. Bo czeka mnie wypełnienie komory średnio tonowego bo obecnie jest sam filc. Nie chce robić tego na ucho więc będę mierzył ilość harmonicznych. Ewentualnie na koniec skoryguje coś pod swój gust.

Pozdrawiam

jak tylko o wizualna odległość chodziło to trzeba było zrobić z papieru. I mało prawdopodobne że 1 mm różnicy usłyszysz.

Komore średnio tonowego wypełniasz objętościowo. Dopiero potem robisz zwrotnicę

jak tylko o wizualna odległość chodziło to trzeba było zrobić z papieru. I mało prawdopodobne że 1 mm różnicy usłyszysz.

Też mam takie wątpliwości, ale skoro jedni słyszą kable to ja dla swojego samopoczucia wywaliłem podkładki :).

Komore średnio tonowego wypełniasz objętościowo. Dopiero potem robisz zwrotnicę

Zwrotka jest projektowana pod konkretne wytłumienie. Chciałem posłuchać jak będzie z samym filcem.

Archi mała sugestia, jak masz chęc troszkę pogrzebać we zwrotnicy.

Jeżeli usłyszałeś różnicę w dźwięku po wypchnięciu do przodu o 1mm wysokotonowego, zrób mały test.

Podziel rezystor będący w szeregu z głośnikiem średniotonowym na dwie wartości (nie części;), jedną wstaw przed cewką taśmową drugi za - posłuchaj, dobierz odpowiednie wartości. Jeżeli nie jest lepiej to lepiej tak łatwo już nie będzie, ale zawsze może być z uszczelką pod wysokotonowy:)

Powiem tak jeśli ktoś będzie robił te kolumny, to polecam filc na ścianki + zmniejszona objętościowo ilość wełny owczej.

Ja obecnie wypakowałem komorę średnio tonowego wełną i jest dużo lepiej. Kolumny zyskały na "czystości" przekazu.

Generalnie chyba uprawnionym będzie stwierdzenie, że jest mniej zniekształceń.

Obecnie po dłuższym słuchaniu uważam, że można minimalnie lepsze kolumny DIY zrobić. Ale cena idzie prawie, że o raz tyle w górę. Na moje ucho stosunek cena/jakość bardzo dobry. Spokojnie mogę polecić te kolumny. Wpisują się bardzo dobrze w mój gust, więc powodów do narzekania nie ma.

Gość

(Konto usunięte)

Arczi87 masz moze pomiary swoich kolumn? i czy mogłbys opisac bas z tych usherow? czy Wg Ciebie wysokie tony maja delikatny metaliczny nalot ? czy sybilanty w kobiecym wokalu są wyraźnie podkreslone? chcę spróbowac tę kopułke ze średniotonowym iluminatorem, co o tym myślisz?

masz moze pomiary swoich kolumn?

Robiłem obu kolumn i miałem wszystkie możliwe pomiary do momentu jak Holmimpulse się zawiesił przy 3 od końca pomiarze. Uruchomiłem jeszcze raz program, a tam ani jednego pomiaru kolumny. Z racji że dokładnie przeanalizowałem wykresy w trakcie ich robienia, to już odechciało mi się przepinania głośników i robienia jeszcze raz tej samej roboty.

Kolumny nie są liniowe co do 1dB, ale wszystko się ładnie zgrywa. Początkowo myślałem że jest inaczej ale to niechlujne pomiary. Zaniepokojony zrobiłem jak trzeba i wyszły ok.

Generalnie kolumny mają lekko wycofany zakres od 1,5 KHz do około 5 KHz. Na początku wpadłem na pomysł żeby coś poprawiać itd. No ale zastanowiłem się, że przecież odpowiada mi jak grają więc nie ruszam. Ogólnie kolumny pokazują "wszystko" co jest w nagraniu tzn. można sobie szukać różnych dźwięków, smaczków i czego tam ktoś szuka w muzyce. Kolumny grają to co jest na płycie, jak ktoś liczy na super czarowanie to nie ta konstrukcja. Po prostu słychać czy płyta jest kiepsko nagrana, czy ktoś potrafi grać itd. Więc jeśli muzyka jest porywająca

czy mogłbys opisac bas z tych usherow?

Te dwie osiemnastki w 12 mkw robią lekkie trzęsienie ziemi. Choć dyskomfort odczuwam z powodu wyraźnie zaznaczonego modu pomieszczenia. Więc bas trap obowiązkowy przy tym metrażu. Po przeniesieniu do docelowych 16 mkw będzie pewnie ciut lepiej ale bez pułapek będzie słabo. Choć w/w kwestie to problemy pomieszczenia nie głośników.

Co do samego basu jest on dużo lepszej jakości niż oczekiwał bym po 18 cm głośniku. Głośnik przy tym strojeniu nie gra zbyt twardo, ani zbyt miękko (szala raczej przechyla się ku tej twardej stronie). Coś po środku, co pozwala na wpasowanie w szerokie grono odbiorców. Prawdopodobnie 26cm aluminiowy głośnik był by lepszym wyborem (myślę tutaj o swoich preferencjach), no ale coś za coś. Głośnik pozwala na "różne" granie basu, nie jest to "buczydło" które gra zawsze tak samo. Jeśli jesteś fanem uderzenia basu w klatę to przy tych głośnikach raczej tego nie uświadczysz. Ale to co gra jest w stanie różnicować bardzo dobrze.

czy Wg Ciebie wysokie tony maja delikatny metaliczny nalot ?

Ja uważam że nie, ale głośnik przy tym strojeniu gra żywo. Jak słuchałem jakiegoś wysokiego scana to dla mnie było za miękko (ale dalej bardzo dobrze). Choć dowiedziałem się że Morel (podobno) gra jeszcze bardziej miękko, więc dla mnie to zupełna abstrakcja i już ucieczka od poprawności.

czy sybilanty w kobiecym wokalu są wyraźnie podkreslone?

raczej tak, wydaje mi się, że jest to pewien kierunek, który masz do wyboru w alternatywie dla czegoś miękko grającego. Choć odrazu mówię że nie jest to męczący symbilant gdzie każda pani bez śśśśś nie śpiewa :) bo to było by irytujące.

Mam wrażenie że przy kameralnych składach i wokalach część słuchaczy preferuje ciemny i plumkający dźwięk. Nie twierdzę że nie może się to podobać. W całości pewnie będzie grało to bardzo przyjemnie i czarująco ale może zabraknąć obiektywości. Bo tak sobie wyobrażam głośniki i sposób prezentacji jazz'u.

Tutaj zestaw gra to w bardziej twardy, obiektywny sposób ale jest szansa że dla niektórych magia zniknie. Ale dla mnie jest to co powinno być w muzyce.

Dochodzimy do preferencji ja słucham symfoniki i dla mnie "skala", dynamika, realizm, obiektywne granie to jest to. Często mam wrażenie że osoby, które mówią o magicznej barwie to mają na myśli lekko okrągły dźwięk.

chcę spróbowac tę kopułke ze średniotonowym iluminatorem, co o tym myślisz?

Powiem Ci tak wedle moich preferencji to jak najbardziej. Tym bardziej że jeśli będzie to 2 way to iluminator będzie grał wysoko więc możliwie, że będzie to coś pomiędzy tym co ja mam i preferuję a tym czego oczekujesz Ty. Oczywiście są to tylko i wyłącznie moje domysły.

Niechcę się mocno rozwodzić na temat tego co ja lubię itd. Dla mnie obecne kolumny grają tak jak powinny. Czyli jak są nagrania akustyczne to wszystkie smaczki, brzdęki, uderzenia, tarcia strun są słyszalne. Jest "naturalny" pogłos pomieszczenia (choć o to dość ciężko ale to raczej kwestia masteringu), który jest różny dla różnych utworów, pomieszczeń.

Gość

(Konto usunięte)

Dziekuję Ci za tę recenzję , własnie próbuję znależć złoty środek miedzy szczególowościa a muzykalnością :)

glośnik średnotonowy to pewna jednostka 18wu iluminator i na pewno zostaje, jego dynamika swoboda w odtwarzaniu niskiego środka i mozliwośc połączenia z wooferem dowolnie nisko są ważnymi zaletami, w 2 way jest dobrze , ale gdy ta 18 nie odtwarza niskiego basu staje się wręcz fantastycznym średniotonowcem ... przynajmniej dla mnie. ale są dwa warunki musi być cięta na max 2,5kHz i przebieg charakterystyki powyżej tej częstotliwości silnie zależy od kształtu i wielkości obudowy

wiem jak brzmi z ring radiatorem i z vifą xt ,

zdecydowałem jednak kupic i spróbowac seasa 27tbc/g, lub dxt jeszcze nie zdecydowałem sie który wziąc...

mam jescze pytanie czy probowaleś ocenić realna skuteczność kolumn i na jakiej częstotliwości wyszlo Ci połączenie 27tbc i al130

pozdrawiam

Sławek

• 2 tygodnie później...

Dziekuję Ci za tę recenzję , własnie próbuję znależć złoty środek miedzy szczególowościa a muzykalnością :)

glośnik średnotonowy to pewna jednostka 18wu iluminator i na pewno zostaje, jego dynamika swoboda w odtwarzaniu niskiego środka i mozliwośc połączenia z wooferem dowolnie nisko są ważnymi zaletami, w 2 way jest dobrze , ale gdy ta 18 nie odtwarza niskiego basu staje się wręcz fantastycznym średniotonowcem ... przynajmniej dla mnie. ale są dwa warunki musi być cięta na max 2,5kHz i przebieg charakterystyki powyżej tej częstotliwości silnie zależy od kształtu i wielkości obudowy

wiem jak brzmi z ring radiatorem i z vifą xt ,

zdecydowałem jednak kupic i spróbowac seasa 27tbc/g, lub dxt jeszcze nie zdecydowałem sie który wziąc...

mam jescze pytanie czy probowaleś ocenić realna skuteczność kolumn i na jakiej częstotliwości wyszlo Ci połączenie 27tbc i al130

pozdrawiam

Sławek

W ogóle uciekła mi twoja odpowiedź, za co najmocniej przepraszam.

Co do połączenia wyszło około 2Khz z kawałkiem jeśli wierzyć moim pomiarom.

Co do wyboru głośnika wysoko tonowego ciężko mi się wypowiedzieć bo tego DXT nie słuchałem.

Przy okazji pochwalę się.

Zatyczki bas reflex, nie ukrywam że przy obecnym pomieszczeniu pomogły istotnie :)

Ukryta Zawartość

Dodatkowo takie małe coś a cieszy

post-21737-0-97233400-1360685007_thumb.jpg

Taki mały gratis ze strony Producenta :)

Dźwięk zmienił się w dużym stopniu od początku do chwili obecnej. Jak mnie najdzie to coś napiszę :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

W ogóle uciekła mi twoja odpowiedź, za co najmocniej przepraszam.

Co do połączenia wyszło około 2Khz z kawałkiem jeśli wierzyć moim pomiarom.

Co do wyboru głośnika wysoko tonowego ciężko mi się wypowiedzieć bo tego DXT nie słuchałem.

Przy okazji pochwalę się.

Zatyczki bas reflex, nie ukrywam że przy obecnym pomieszczeniu pomogły istotnie :)

Ukryta Zawartość

Dodatkowo takie małe coś a cieszy

post-21737-0-97233400-1360685007_thumb.jpg

Taki mały gratis ze strony Producenta :)

Dźwięk zmienił się w dużym stopniu od początku do chwili obecnej. Jak mnie najdzie to coś napiszę :)

Pozdrawiam

Napisz czy masz jeszcze te kolumny? Jak po czasie zmienił się dźwięk i ile czasu Robert wykonywał obudowy dla Ciebie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisz czy masz jeszcze te kolumny? Jak po czasie zmienił się dźwięk i ile czasu Robert wykonywał obudowy dla Ciebie?

Kolumny oczywiście posiadam. Na dzień dzisiejszy dźwięk trochę się zmienia, ale to już za sprawą drobnej adaptacji akustycznej, która postępuje z czasem. Kolumny rozruszały się naprawdę po długim czasie. Wynika to z tego że głośniki na stosunkowo wysokim poziomie głośności nie poruszają się prawie wcale. Niedawno miałem ochotę na głośniejsze granie i wtedy można było zaobserwować pracę głośnika średnio tonowego (pierwszy raz od momentu posiadania). Mniemam że zawieszenie dolne, wreszcie troszkę popracowało i głośnik gra lepiej. Nie czuję się na siłach by ubierać to w słowa ale jest bardzo dobrze (no a zmiany natychmiastowe męczone rockiem, potem jazz bo słucham zawsze i eureka). Ogólnie dużo czasu potrzebowały na rozruszanie zawieszeń, obecnie grają tak że ostatnią rzeczą którą będę zmieniał to kolumny. Opisywane zmiany bezsprzecznie na plus i to przy każdym głośniku. Różnica istotna w stosunku do wyciągniętego z pudełka a po pół roku grania. Co do czasu wykonania, to nie śpieszyło mi się zbytnio stąd i nie było presji na konkretny termin. Śmiało mogę stwierdzić, że nie miało to charakteru usługowego.

Obecnie bardzo wiele wnosi akustyka pomieszczenia (obecnie pomieszczenie ma 13 mkw) więc i nakład pracy powinien być stosunkowo duży. Właśnie w tym pomieszczeniu staram przenieść teorię z zakresu adaptacji akustycznej na wymiar praktyczny. Do kolumny nie mam żadnych zastrzeżeń jeśli chodzi o jakość przekazu. Obecnie mam w 70 % ogarnięty główny mod pomieszczenia wynikający z długości, z szerokości prawie w 100 % muszę jeszcze przetestować kolejny RH. No i pochodna długości stosunkowo mocny i upierdliwy rezonans. Puki co na spokojnie walczę z pasmem 20-200 Hz później pójdę wyżej. Jak zapewnię kolumnom odpowiednie warunki do grania to niektórzy mogą być bardzo zaskoczeni.

Czyżby wałek gąbkowy do lakieru? :)

Chyba nie, bo to zwykły wałek z gąbki który nie ma mocowania. Obecnie słucham bez zatkanych otworów. Rozruszane zawieszenia i poprawiona akustyka pozwalają słuchać na oryginalnym strojeniu.

Spokojnie mogę powiedzieć że w tej cenie kolumny dla mnie rewelacja. Chciałbym lepiej ale muszę mieć 3 razy tyle gotówki więc może kiedyś.

Dodatkowo mogę powiedzieć, że te kolumny sprawiły, iż nie chce mi się grzebać w zwrotnicy. Naprawdę widzę wiele innych elementów które dadzą dużo większą poprawę niż grzebanie w tych kolumnach.

• 1 miesiąc później...
Gość

(Konto usunięte)

robie zwrotke pod dxt i mam mysle ciekawa rade. jesli masz w zwrotnicy uklad rownolegly w torze tweetera kond 1,5uf i rezystor 8,2ohma to zmniejszjac ten rezystor zmniejszasz ilosc wysokich tonow powyzej punktu podzialu , nawet roznica 0,5 ohma jest dobrze slyszalna i mozna ustawic ilosc wysokich tonow wg wlasnego gustu, powinno sie tez troszke poprawic zgranie fazowe, ale tego nie jestem pewien , na ucho poprawia sie lokalizacja i ogolne zespolenie glosnikow, jednak warto by bylo zrobic pozniej pomiar

• 3 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.