Skocz do zawartości
IGNORED

Realtek HD Audio , amplituner KD, 5.1

mezcook

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Noszę się z zamiarem kupienia amplitunera KD. Nie zdecydowałem się jeszcze na konkretny model. Jak do tej pory przeglądałem manuala do pioneera vsx-521-k. Amplituner mam zamiar podpiąć do PC za pomocą złącza optycznego. Z tego co czytałem, nie powinno być problemu z dzwiękiem 5.1 w filmach odpalanych z DVD w PC, oraz tych odpalanych przykładowo z DIV-X z dźwiękiem w formacie AC3. Martwi mnie to że nie wiem czy uda mi się uzyskać dźwięk 5.1 w grach. Nie chodzi mi o żadne wodotryski i uszlachetnianie tego co generuje dźwiękówka. Chodzi mi o taki dźwięk jaki jest kierowany na analogowe wyjścia z dźwiękówki (jacki 3.5), tyle że wzmacniany przez amplituner. Myszkując po necie, znalazłem jakąś wypowiedź w której było napisane że dźwiękówka musi mieć kodek DTS itd żeby dało radę, a ponaddto dana gra musi kożystać z DTS. Czytając manuala od tego pioneera natknąłęm się na tryb source Direct, oraz Pure Direct. Czy to jest to, na czym mi zależy ?

https://www.audiostereo.pl/topic/97143-realtek-hd-audio-amplituner-kd-51/

kup juz lepiej amplituner z wejsciem hdmi (wspomniany pioneer ma) i tym laczem niech plynie dzwiek (i gry i wideo i muzyka)... analogowych wyjsc w realteku sie nie tykaj. niech wszystko "obrabia" amplituner.

przycisk direct czy pure direct sluzy do odcinania kilku "dodatkow" w amplitunerze np. podbicie basow itp. nie ma nic wspolnego czy 5.1 w grach Ci zadziala.

• 2 tygodnie później...

nie szyfladkuj. to ze hdmi wychodzi z grafiki to nie znaczy ze dzwieku nie moze przekazac. napewno nie bedzie probolemow z wszelkimi formatami.

w kazdym razie ja bym tego sporbowal na pierwszym miejscu. kosztuje cie to tyle co kabelek hdmi, a takiego i tak zapewne bedziesz uzywal. moim zdaniem powinno sie udac i jakosciowo byc lepiej niz droga analogowa z taniej dziwekowki.

Zalezy jaka karta. Stare karty mialy tylko mozliwosc wypuszczenia po hdmi dzwieku stereo, a niektore wymagaly podpiecia pinow spdif do karty odzielnym kablem. Teraz wciaz kilka najbardziej budzetowych kart nie udostepnia wypuszczania dzwieku po hdmi. Ale wiekszosc wspolczesnych kart nie ma z tym problemu.

server unreachable;--

Z grami jest taki problem, że większość ma dźwięk zapisany jako 5 kanałowe LPCM. Wypuszczając to po analogu, nie ma problemu, podpinasz przewody w kompie i w amplitunerze i gra. Jeśli chcesz puścić przez złącza cyfrowe potrzebna ci będzie karta dźwiękowa która dekoduje taki sygnał na formaty cyfrowe DTS lub DD w czasie rzeczywistym. Nazywa się to bodaj Dolby Digital Live. Poszukaj karty z taką funkcją.

Z grami jest taki problem, że większość ma dźwięk zapisany jako 5 kanałowe LPCM. Wypuszczając to po analogu, nie ma problemu, podpinasz przewody w kompie i w amplitunerze i gra. Jeśli chcesz puścić przez złącza cyfrowe potrzebna ci będzie karta dźwiękowa która dekoduje taki sygnał na formaty cyfrowe DTS lub DD w czasie rzeczywistym. Nazywa się to bodaj Dolby Digital Live. Poszukaj karty z taką funkcją.

Nie ma czegoś takiego jak "dźwięk zapisany jako LPCM w 5 kanałach w grach" - poczytaj o generowaniu dźwięku w środowisku 3D - to nie film.

Wysłać nawet 8 kanałów LPCM można poprzez HDMI. Kodowanie do AC3 lub DTS jest potrzebne tylko jeśli chcesz przesłać więcej niż stereo poprzez SPDIF.

Nie ma czegoś takiego jak "dźwięk zapisany jako LPCM w 5 kanałach w grach" - poczytaj o generowaniu dźwięku w środowisku 3D - to nie film.

Wysłać nawet 8 kanałów LPCM można poprzez HDMI. Kodowanie do AC3 lub DTS jest potrzebne tylko jeśli chcesz przesłać więcej niż stereo poprzez SPDIF.

Ok, zgoda, zapisanego jako takiego nie ma ale jako taki jest generowany. Problem jest inny, podczas grania nie ma możliwości wysyłania dźwięku wielokanałowego przez złącza cyfrowe (tylko stereo). Efekty wielokanałowe są podawane tylko na wyjścia analogowe karty co oczywiście może być związane z samym sposobem generowania dźwięku (nie wnikam dlaczego tak jest). Dlatego, żeby przesłać dźwięk wielokanałowy z gier na złącza cyfrowe wymyślono, że taki sygnał będzie przechwytywany przez kartę dźwiękową i zamieniany na formaty DTS lub DD i podawany na złącze cyfrowe. Taki sposób dekodowania w czasie rzeczywistym nazwano DD Live (dla formatu Dolby Digital, dla DTS jakoś inaczej).

podczas grania nie ma możliwości wysyłania dźwięku wielokanałowego przez złącza cyfrowe (tylko stereo).

Przecież przez HDMI się da.

Efekty wielokanałowe są podawane tylko na wyjścia analogowe karty co oczywiście może być związane z samym sposobem generowania dźwięku (nie wnikam dlaczego tak jest).

Absolutnie nie.

Dlatego, żeby przesłać dźwięk wielokanałowy z gier na złącza cyfrowe wymyślono, że taki sygnał będzie przechwytywany przez kartę dźwiękową i zamieniany na formaty DTS lub DD i podawany na złącze cyfrowe. Taki sposób dekodowania w czasie rzeczywistym nazwano DD Live (dla formatu Dolby Digital, dla DTS jakoś inaczej).

Wymyślono to tylko po to, by poprzez SPDIF/TOSLINK można było przesłać 5.1 ... bo SPDIF/TOSLINK nie umożliwia przesłania więcej niż dwóch nieskompresowanych kanałów (choć przeglądałem specyfikację i niby powinno się dać przesłać 4 ... no ale może wymaga to odpowiednich urządzeń)

Przecież przez HDMI się da.

Absolutnie nie.

Wymyślono to tylko po to, by poprzez SPDIF/TOSLINK można było przesłać 5.1 ... bo SPDIF/TOSLINK nie umożliwia przesłania więcej niż dwóch nieskompresowanych kanałów (choć przeglądałem specyfikację i niby powinno się dać przesłać 4 ... no ale może wymaga to odpowiednich urządzeń)

Tu mnie masz. Faktycznie można, w tematach gier nie jestem za bardzo obeznany, Kiedyś grałem, ale od dawna już nie. Sprawdziłem teraz, faktycznie po konfiguracji liczby kolumn w systemie poszedł dźwięk wielokanałowy z wyjścia cyfrowego. Sory za wprowadzenie zamieszania i za informację.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.