Skocz do zawartości
IGNORED

DIY DAC vs Oryginał

bartek_bart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak, że nie jestem obeznany w temacie a mam możliwość zlecenia przeróbki chciałbym was się poradzić czy jest sens zbudować w osobnej obudowie Daca na bazie np DacMagica lub jemu podobnego ( mam na mysli uzywanego w kwocie ok 500zł/100F ) z lampowym stopniem analogowym czy lepiej dać sobie spokój i kupić niegrzebanego Daca ( nowego lub używanego ) w kwocie 1000-1500zł/200-300F.

Dziękuję i Pozdrawiam

P.S Mam nadzieję , że w dobrej zakładce umieściłem ten temat...

https://www.audiostereo.pl/topic/97328-diy-dac-vs-orygina%C5%82/

To zalezy kto , co , jak , na jakich czesciach i PCB zrobi oraz ile za to wezmie.

Nie wiem czy to cos wyjasni bo ja sie na tym nie znam. Zrobilby to pewien moj znajomy mieszkajacy w Szkocji, ktory przerabial moj obecny CD ( zajmuje sie glownie CD-kami ale Dac tez robi ) Jest to jego projekt na osobnym pcb z 2 lampami i zastepuje on nim fabryczna czesc analogowa. lampy o ile dobrze pamietam to Philipsy a koszt calkowity upgradu to 120£. W niektorych dacach nie ma miejsca na ten mod stad pomysl aby dac to do nowej wiekszej obudowy. Nie wiem co jeszze moglbym o tym napisac?

Najlepiej to porownac taki przerobiony CD z takim DACem do czegos fabrycznego w tej cenie. Inaczej to wielka niewiadoma. Do tego DAC najlepej dac do odtwarzacza a zasilacz do innej obudowy bo odpadaja układy wyjsciowe - wejsciowe i wiele innych niepotrzebnych elementow.

A co do lamp w takim miejscu to jestem tego przeciwnikiem .

Najlepiej to porownac taki przerobiony CD z takim DACem do czegos fabrycznego w tej cenie. Inaczej to wielka niewiadoma. Do tego DAC najlepej dac do odtwarzacza a zasilacz do innej obudowy bo odpadaja układy wyjsciowe - wejsciowe i wiele innych niepotrzebnych elementow.

A co do lamp w takim miejscu to jestem tego przeciwnikiem .

tzn jestes przeciwnikiem lamp w torze analogowym? Szczerze mowiac jestem zadowolony z mojego CD z lampami i podoba mi sie jak gra ale wlasnie mysle nad przejsciem na pliki i stad moj temat.Chcialbym kupic jakis DAC i grac z laptopa a docelowo dolaczyc jakiego playera typu SB touch, popcorn, dune i tym podobne. Pomyslalem ze warto byloby takiego tanszego daca np dacmagica przerobic ale chyba sobie wtedy odpuszcze. Porownanie dwoch dacow praktycznie nie realne bo gdzie ja znajde kogos kto ma takiego i to przerobionego zeby.porownac z fabryznym i wtedy podjac decyzje czy przerabiac czy nie. Rowniez kupno 2 i przerobienie jednego z nich zeby porownac nie wchodzi w gre ( zbyt droga zabawa a potem trzeba bedzie sie z jednym bujac zeby sprzedac...)

tzn jestes przeciwnikiem lamp w torze analogowym?

W odtwarzaczu CD na wyjściu - TAK

Chcialbym kupic jakis DAC i grac z laptopa a docelowo dolaczyc jakiego playera typu SB

No , w takim wypadku odpuść i kup Arcama rDACa + załatw sobie do niego lepszy zasilacz. Opisywałem w tej zakładce jego modyfikacje i jak do niego zrobić zasilacz.

Będziesz miał kila wejść i uniwersalne urządzenie . A rDAC jest mniej czuły na słabe źródło i bardzo dobry po USB

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.