Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników sprzętu ZAGRA-Darek Kulesza.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Takie solidne obudowy to podejrzewam 70% ceny kolumn.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Pisałem o cenie kolumn jako całości.

A ja Ci pisałem (w Twoim wątku na stereo) ile płaciłem za trójdrożne podłogówki (protoplasta Credo)

na najlepszych (wówczas dostępnych) głośnikach Scan Speak oraz Dynaudio - dokładnie tyle samo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Mam tylko nadzieję HQ, że w tym projekcie jest naprawdę wszystko policzone na tiptop, bo jak Ci ten stolarz zrobi wypasione obudowy, a jak piszesz takie będą to szkoda byłoby gdyby coś się nie spasowało, litraż czy coś innego.

Panerai jest w trochę innej sytuacji, ma kolumny w obudowach, wie jak grają, teraz tylko zrobi ładniejsze.

Zresztą po co ja Cię denerwuję.

Parantulla to są Twoje obecne kolumny ?

Gość Gość

(Konto usunięte)

omen

Ja będę w o tyle dobrej sytuacji, że u mnie system będzie w pełni aktywny.

W pre mam możliwość wysterowania każdej ścieżki z osobna. To daje spore możliwości zaadoptowania dżwięku do mojego pomieszczenia.

Poza tym skrzynki basowe to O.Z. a reszta to open baffle. Ta konstrukcja różni się jednak jeśli chodzi o wpływ obudowy na dźwięk od konstrukcji otwartej.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Przećwiczyłem sporo kolumn , sporo słuchałem , wiem że takie goodmansy czy tannoye to inna wyższa liga niż kolumny typu studio 16 hertz czy akustyk czy proac itp.

Miałem całe lata koaksjalne Godmansy i Tanoye.

Pozbyłem się ich z niekłamaną ulgą.

Mam teraz Studio 16 Herz.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

To musiałes czekac całe lata , nie lepej było sprzedac z dnia na dzien i poczuc ulgę :)

Ja myślę ze przyczyna jest inna - powolne tracenie słuchu.

Nie martw się ponoc każdy tak ma.

Nagonka posiadaczy kolum 16hetz rozpoczęta.

Nautilus nie trzeba było wsadzac kija do mrowiska.

Gość rochu

(Konto usunięte)

To musiałes czekac całe lata , nie lepej było sprzedac z dnia na dzien i poczuc ulgę :)

Łudziłem się - nie powiem, także pod wpływem niektórych kolegów z forum - że vintage albo DIY ma szansę dobrze zagrać za rozsądne pieniądze.

Przechodziłem zatem przez 300B, różne DIY, duże papierowe membrany, pc-audio, systemy aktywne, bajki z vinylem w tle, srebrne kable i inne pierdoły.

Na koniec doszedłem do wniosku - sorry, tak łatwo nie ma.

Gra na tyle dobrze na ile kasy wsadziłeś. Przyzwoite granie ma swoją cenę.

Cudów nie ma.

>Rochu

Ja rozumiem że można inaczej słuchać , słyszeć , interpretować.

Ale Hz16 po np dobrze zaaplikowane Goodmans 301...401...Triaxon .... to już wypadek przy pracy.

Gdzie takim maleństwom do tych pozwanych staroci.

Opcje są dwie Rochu , albo pier.... z nieświadomości albo pier... ze złośliwości.

Albo już tak ogłuchłeś że wypada tylko współczuć.

To już naprawdę herezje.

Owszem w.w. starocie mają swoje wady , fobie ale już nie przesadzajmy.

Po dzień dzisiejszy dobrze zaaplikowany Goodmans 301/401 wciąga dupą większość audiosyfilskich po pierdółek,

>Parantulla

Ów zestaw...komplet ...forma głośników którymi ty się cieszysz po prostu nie ma żadnych szans w porównaniu do tego badziewia co wydumałem z tych "przypadkowych" jak to określiłeś głośników.

Współczuję braku dystansu Parantulla.

Piszesz o rzeczach których nie rozumiesz , nie znasz ...może nie obejmujesz... bo nie jesteś osłuchany , po prostu.

Po prostu , trzeba zrobić ustawkę na kolumny , systemu i walić po uszach niedowiarków.,

Jak ktoś słyszy to się tylko ucieszy a ambitny inaczej zawsze będzie w d...

Gość rochu

(Konto usunięte)

Po dzień dzisiejszy dobrze zaaplikowany Goodmans 301/401 wciąga dupą większość audiosyfilskich po pierdółek,

Miałem 301 i miałem 1220c.Były dobrze zaaplikowane, Kilka lat i sporo pieniędzy mnie to kosztowało.

I guzik z pętelką Megakonstruktorze.

Nic nie wciąga.

Goodmansy jako-tako jeszcze radzą sobie z materiałem zrealizowanym do okolic 1970-72 r., z muzyką typu duże składy symfoniczne w repertuarze romantycznym albo mały składzik jazzowy, a potem d..a blada. Nie da się tego słuchać.

Pozdrawiam.

Witam, jak na audiofila, myślałem, że masz coś lepszego.

Gość Gość

(Konto usunięte)

rochu

Naprawdę są kolumny które bardzo dobrze zagrają muzykę dużych składów symfonicznych a reszty muzyki nie?

Mnie się zawsze wydawało że to najtrudniejszy temat dla sprzętu.

Nie,...ale jak na rocha,... jego doświadczenie forumowe,.... osobiście nie znam, to powinien mieć, ful wypas,... jak to się mówi, ale jak jemu pasuje, to tylko się cieszyć, dla mnie takie,...już nie chcę nikogo obrażać, ale ja mam inne podejście do audio, takie bez kompromisowe, nie oszczędzając na niczym, jeśli ktoś robi kolumienki dla mas, to budowa takiej kolumny musi być skalkulowana, aby popyt był i dla wykonawcy zarobek, u mnie tego nie ma, jeśli piszemy, piszmy prawdę, że np. z takich tanich przetworników wykonawca osiągnął sukces brzmieniowy, i się to podoba, i sprzedaż jest, nie wszyscy słuchali tych kolumn, ale wiele znających się, po zastosowanych komponentach może w przybliżeniu określić konstrukcje, najprostszym opisem danej konstrukcji jest ,,jakość do ceny,, a walory brzmieniowe nie są żadnym odniesieniem, komuś mogą się podobać, a komuś nie, no i jeszcze czy się sprawdzą w danym systemie i czy w pomieszczeniu sobie poradzą, nie przekona mnie nikt, że sound tej konstrukcji jest na tyle bogaty, co jego cena.

Gość rochu

(Konto usunięte)

rochu

Naprawdę są kolumny które bardzo dobrze zagrają muzykę dużych składów symfonicznych a reszty muzyki nie?

Mnie się zawsze wydawało że to najtrudniejszy temat dla sprzętu.

Nie napisałem, że G. zagrały muzykę dużych składów symfonicznych.

Napisałem, że jako-tako sobie z tym radziły.

Dźwięk był mniej-wiecej akceptowalny pod warunkiem że nie oczekiwałeś czegoś takiego jak rozdzielczość, wybrzmienia, szczegółowość, szybkie zejście basu i jeszcze kilka innych aspektów aspektów dźwięku. Muzykalność, czy jak to tam zwą, była natomiast na bardzo wysokim poziomie.

Brzmiało to mniej więcej tak, że sekcje instrumentów zlewały się ze sobą i jakoś to leciało.

Przy powolnej, uduchowionej romantyce dało się tego słuchać. Przy dynamicznych fragmentach nie bło już tak różowo.

Rochu

Gódmansami bawiłem sie kiedyś i nadal od czasu do czasu.

Jesteś w wielkim błędzie i nawet wiem z czego on wynika.

Obecne małe pierdziawki to wk...ce dworcówki.

Mały , wymuszony dzwięk..co udaje że jest duży.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Nie,...ale jak na rocha,... jego doświadczenie forumowe,.... osobiście nie znam, to powinien mieć, ful wypas,(...)

Mam to co mam i wara ci od tego.

Ja nie naśmiewam się z twoich umywalek, z których budujesz coś co ma wydawać z siebie dźwięk.

Być może do czasu, aż będziesz chciał to wcisnąć niekumatym ludziom.

Mimo tego że twoje paczki z niemieszczącym się głośnikiem wyglądają gorzej od mojej teściowej to całkowicie zgadzam się z tym co piszesz megakonstruktorze.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jesteś w wielkim błędzie i nawet wiem z czego on wynika.

Obecne małe pierdziawki to wk...ce dworcówki.

Mały , wymuszony dzwięk..co udaje że jest duży.

Jest w tym coś z prawdy.

Niemniej nie podzielam do końca twojego punktu widzenia.

I pozostańmy przy tym.

Jeżeli znajdę duże kolumny, które mi się spodobają i zgrają się z resztą toru to zapewne je kupię.

Na razie nie mam nic na oku.

Mam to co mam i wara ci od tego.

Ja nie naśmiewam się z twoich umywalek, z których budujesz coś co ma wydawać z siebie dźwięk.

Być może do czasu, aż będziesz chciał to wcisnąć niekumatym ludziom.

Ja, ja się nie na śmiewam, jeśli uraziłem to przepraszam.

Film kichanadety

>Parantulla

Ów zestaw...komplet ...forma głośników którymi ty się cieszysz po prostu nie ma żadnych szans w porównaniu do tego badziewia co wydumałem z tych "przypadkowych" jak to określiłeś głośników.

Cieszyłem się nimi dość krótko niestety, bo pierwsze z brzegu fabryczne kolumny w podobnej cenie (używane)

momentalnie rozjaśniły mi w łepetynie ile są warte przechwałki domorosłych dłubaczy i je pogoniłem w pizdu jak tylko trafiła się okazja.

Poza tym ja nie o tym mówię jak co gra, bo tego nie wiem, tylko o tym jak i co kosztuje.

Ktoś tu rzucił od niechcenia, że nowe Credo kosztują trzy razy tyle, co te twoje hajendy na chińskich Ping Pongach,

a więc skoro Credo kosztują ok. 15.000zł no to rachunek jest prosty ile musiały kosztować te drugie, pewnie z pięć kafli?

To ja za tyle dostałem kolumny w których koszt samych głośników wyniósł ponad 3.000zł, wiem bo sam je kupowałem.

Dwie wypasione zwrotki 600zł plus budy ze zdjęcia 1.000zł wszystko razem do kupy wyszło niecałe 5.000zł

i za tyle samo pół roku później je sprzedałem z pocałowaniem w rękę.

Teraz weźmy do porównania to co tam wycudowałeś - całościowy koszt wytworzenia to licząc z robocizną maksymalnie 1.000zł

a cena dla klienta pięć razy tyle i jeszcze obudowy musi sobie sam wystrugać, dobrze wszystko zrozumiałem? No chyba tak.

No fajno jest, a jeszcze fajniej będzie wtedy, gdy człowiek zechce ich się pozbyć i może za nie dostanie z pińcet zika, a może i nie.

I o to mi chodziło, a nie o bajanie czego to one nie wciągają, bo z takich historyjek walających się po tym i nie tylko po tym forum

można już spisać kolejną Księgę Baśni Tysiąca i jednej nocy. Wszystko gra jak milion dolarów, roznosi w puch markową konkurencję,

a miesiąc później leży na allegro i chętnych na to nie widać nawet za katalogową cenę samych przetworników...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Świetny i rzeczowy męski wpis, trzeba tak od razu pisać, a nie czarować jak wcześniej, póżniej człowiek nie potrzebnie o człowieku złe zdanie wyrabia, parantulla, przepraszam za wcześniejszy wpis, bo mnie kurżwa poniosło, jeszcze raz przepraszam.

co te twoje hajendy na chińskich Ping Pongach,

Aaaa tu kakało ściska : )))))

Ile ja chcę to moja sprawa. Nie podoba się no to PA ! :)))

Poza tym jak trzeba być ograniczonym aby wszędzie na wszystko utyskiwać.... to jest high end a tamto nie.

Czy wam ludzie już naprawdę prasa tak mózg sformatowała na płask że swojego ego nie umiecie inaczej podnieść jak po przez złote bezpieczniki , cudowne kable...podstawki pod kable.

Weście się pierd.... zacznijcie słuchać muzykę !!!

Ja ostatnio juz w ogóle leje na szajbę powalonych w łeb.,.... interesują mnie tylko melomani , audiofilów zapraszam na drzewo.

Króliczka nie dogonicie , bo go nigdy nie było.

Lepiej więcej czasu poświęcajcie rodzinie a nie na słuchaniu 3 sek z wybranego fragmentu z trzech sampli.

Idźcie do knajpy , do znajomych na spacer...

Weście Panowie,... rozmawiajcie normalnie nie do prowadzajcie do gotowania krwi,... w normalnej rozmowie można dużo osiągnąć, wymieniać się doświadczeniami, a nie tylko piana i piana, a Ty darkul też z tonuj, dziel się doświadczeniami, będzie nam łatwiej i przyjemniej na forum, a nie tylko strzelanie z dupy, aż nie chce się myśleć, a co dopiero sensownego napisać.

Mnie to serdecznie wali , czy jeden ma w du.. kijanki czy spławiki.

Nic gorszego jak wyjajenie się jednego czy drugiego talenta o tym czego nie dotykał, nie słuchał.

Dramat.

Ja z pseudoznafcom w polemikę wchodzić nie będę. Szkoda zdrowia i czasu. Są ciekawsze tematy.

----------------------

Jak tu rozmawiać skoro macie ustawioną "pisowską teorię lotniczą", darkul wali przecinkami i jest "nieomylny", o gramatyce nie wspomnę

każda konstrukcja ma swoje wady i zalety a rozpatrywanie jej bez odniesienia do systemu to porażka bez względu na mniemanie o własnej nieomylności

Mnie to serdecznie wali , czy jeden ma w du.. kijanki czy spławiki.

Nic gorszego jak wyjajenie się jednego czy drugiego talenta o tym czego nie dotykał, nie słuchał.

Dramat.

Ja z pseudoznafcom w polemikę wchodzić nie będę. Szkoda zdrowia i czasu. Są ciekawsze tematy.

----------------------

Ty to jesteś,.... to nie podzielisz się więcej swoimi wrażeniami sinicznymi?, a już nie wspomnę o traktowaniu userów.

Azus

Mnie to wali serdecznie.

D O B R Y D Z W I Ę K S A M S I Ę O B R O N I.

Trzeba słuchać, słuchać , słuchać.

Jeden woli czarne inny rude, więc dalsza polemika jest zbędna.

Może być cudna.... i nie znaczy że droga w utrzymaniu , logiczne : )

Ja sobie daję kompletny luz na dziamgotów.

Jak rozmawiać z kimś o czym czego ten drugi nie zaznał.

Jak z HQ postawimy system to sądzę że HQ chętnie zaprosi marudy.

Ale 99% się nie pojawi i bynajmniej nie z powodu że będzie za daleko :))))

Tyle ode mnie.

Dla rozluźnienia proponuję lekturę dla konstruktora.

W postach przestanie być monotematyczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.