Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast HK AVR255?

janek_TU

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny raz jestem zmuszony prosić kolegów o poradę.

Moja obecna konfiguracja to:

- ampli - Harman AVR255,

- fronty - Paradigm 9v.6,

- central - Paradigm CC-160 v.6,

- surroundy - Paradigm Atom Monitor v.7

- kable Chord Odyssey2 2x2,5m do frontów i Chord Leyline do pozostałych.

W czym rzecz? Mam czasem wrażenie, że ten ampli trochę się musi namęczyć przy odtwarzaniu muzyki. Chodzi mi po głowie przesiadka na coś ciut wydajniejszego i lepiej grającego w stereo w kwocie ok 2,5k.

Co byście polecili? Za czym się rozglądać? Może być jakaś używka.

Czytałem sporo dobrego o AVR460. Jakieś jeszcze modele brać pod uwagę? Zależy mi głównie na dynamice i czystości dźwięków. Na decybelach niekoniecznie bo mieszkam w bloku :D

pozdrawiam serdecznie

https://www.audiostereo.pl/topic/97410-co-zamiast-hk-avr255/

Stracisz jakieś 1,5 tys. na takiej zamianie a zyskasz niewiele. Jeśli chcesz dużej różnicy na korzyść stereo to dokup wzmacniacz/końcówkę mocy.

Paradigmy v6 i v5 (praktycznie to samo) są bardzo wybredne i różnicują mocno sprzęty które je napędzają. Duży rozrzut jakości (podpinałem ok 10 różnych wzmacniaczy).

Najlepiej z nimi grają miękkie i ciepłe wzmacniacze = stare (te bardzo stare) Nady. Możesz się wyglądu przestraszyć ale będziesz miał o klasę lepsze brzmienie niż z trochę lepszego amplitunera i zaoszczędzisz sporo gotówki.

Modele jakie polecam do Nad 3080, 3060, w dalszej kolejności Nad 3240PE i 3140.

janek_TU, znacznie lepszym rozwiązaniem jest zakup końcówki mocy zasilającej tył, chociażby takiej. AVR255 był/jest rewelacyjnym produktem. Osobiście na pewno bym się tego nie pozbywał, chyba że zależy Ci na dodatkowych funkcjach i gadżetach.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Akurat , kupując końcówkę mocy do AVR 255 poprawisz stereo , śmiechu warte , ten amplituner ma bardzo słabe wyjście pre - out ( zresztą mało jest które mają dobre )

Był temat , gość testował , zwykły wzmacniacz zintegrowany zmiażdżył przedwzmacniacz amplitunera z końcówką mocy w stereo .

Edytuję :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zapewne jest to subiektywna ocena osoby, która testowała. Odsłuchy z klientami jednak pokazały mi kilkakrotnie co innego:)

Edytuję :

Ukryta Zawartość

Branża . Zapewne .

Pozdrawiam i służę pomocą w dalszych wątpliwościach

Ukryta Zawartość

Pre amplitunera zawsze nieco ograniczy pełne możliwości wzmacniacza/końcówki mocy.

Nic nie stoi na przeszkodzie aby to rozdzielić, tj muzyki słuchać ze wzmacniacza pomijając pre.

Ale nawet jako końcówka mocy, zagra to o klasę lepiej od samego amplitunera i wciąż wyraźnie lepiej od sporo droższego amplitunera.

Więc mimo wszystko opłaca się.

Czyli z tego co piszecie może się okazać, że nawet podłączenie końcówki mocy do frontów niewiele poprawi.

A co myślicie o wspomnianym wcześniej i zachwalanym ogólnie AVR460? Po sprzedaniu 255 i dołożeniu ok tysiąca można już coś takiego wyłapać na aukcjach.

Czy może coś innego w podobnej kwocie?

Ewentualnie jaka byłaby cena jakiegoś procesora i końcówki sześciokanałowej średniej klasy?

Ewentualnie jaka byłaby cena jakiegoś procesora i końcówki sześciokanałowej średniej klasy?

Taki procesor KD pewnie poprawi stereo .

Post nr. 247

Ukryta Zawartość

, a końcówkę mocy pięcio kanałową używaną .

Ukryta Zawartość

A wśród których producentów szukać proca i końcówki żeby się zmieścić w 3000zł?

Jestem całkowicie zielony w temacie procesorów. Najważniejsze żeby odtwarzał DTS i FLAC. 3D mi nie potrzebne.

A wśród których producentów szukać proca i końcówki żeby się zmieścić w 3000zł?

Jestem całkowicie zielony w temacie procesorów. Najważniejsze żeby odtwarzał DTS i FLAC. 3D mi nie potrzebne.

Ukryta Zawartość

, ja też jestem zielony , tam masz wszystkie dekodery HD i stare , a co do FLAC to pewnie też czyta tylko trzeba puścić ten format .

W moim wzmacniaczu stereo Pioneer A 9 J jest port USB i podłączony jest komputer , no i flaki czyta wzmacniacz ( tylko takie co mam flaki , to nie nadają się do słuchania , słucham z lepszym efektem tunera radiowego i odpowiedniego programu ) .

Jaka końcówka mocy pięciokanałowa tego nie wiem , wiem że nowej chyba nie kupisz za 1500 PLN

Edytuje , on ma złącze usb , ale : " złącze USB (dla aktualizacji oprogramowania)" , a czy optycznym można realizować tego nie wiem

Ukryta Zawartość

Kolejny raz jestem zmuszony prosić kolegów o poradę.

Moja obecna konfiguracja to:

- ampli - Harman AVR255,

- fronty - Paradigm 9v.6,

- central - Paradigm CC-160 v.6,

- surroundy - Paradigm Atom Monitor v.7

- kable Chord Odyssey2 2x2,5m do frontów i Chord Leyline do pozostałych.

W czym rzecz? Mam czasem wrażenie, że ten ampli trochę się musi namęczyć przy odtwarzaniu muzyki. Chodzi mi po głowie przesiadka na coś ciut wydajniejszego i lepiej grającego w stereo w kwocie ok 2,5k.

Co byście polecili? Za czym się rozglądać? Może być jakaś używka.

Czytałem sporo dobrego o AVR460. Jakieś jeszcze modele brać pod uwagę? Zależy mi głównie na dynamice i czystości dźwięków. Na decybelach niekoniecznie bo mieszkam w bloku :D

pozdrawiam serdecznie

Mam podobna konfiguracje, tyle, ze AVR 265. Jak już pisaliśmy w innym wątku - działa ok. Jak do pokoju do 30m2. 265 jest trochę mocniejszy od 255 ale nie za wiele. Nie wiek czy jest sens wymieniać. Ma się pojawić niedługo coś nowego z HK.

A wiesz może kiedy orientacyjnie Harman coś wypuści na rynek?

Jest szansa, że AVR460 poleci sporo w dół a może uda się jakąś 660 wyrwać.

Przypuszczam, że w przypadku moich "dziewiątek" nawet AVR265 nic nie poprawi. Jedyne sensowne rozwiązanie to chyba teraz 460 bo widzę, że ceny ładnie lecą w dół.

Legenda głosi, iż ma to być listopad/grudzień.

Bez najmniejszego problemu je wysteruje. Ba. Nawet bardziej wymagające kolumny były nie raz podłączane pod AVR460. Moc jest z nim.

Janek Tu , Ty idź do porządnego sklepu i odsłuchaj ze swoimi kolumnami HK AVR 460 i dwa jakiekolwiek wzmacniacze stereo i wtedy zrób sobie prezent .

Generalnie to byłaby najbardziej słuszna opcja.

W zasadzie do Pabianic mam stosunkowo niedaleko. Może faktycznie trzeba będzie się wybrać.

Z tym, że z tego co piszecie, wzmacniacz stereo w połączeniu z 255 chyba nie załatwi sprawy przez słabe preout w amplitunerze.

Pozostaje więc chyba albo dobry ampli albo procesor i końcówka mocy...

Hmmm dylemat.

Miałem ten sam dylemat, tak wiec napiszę co ja zrobiłem.

Kupilem stary wzmacniacz NAD-a za 300zl (bez pilota) chyba 314 na allegro.

Podłączyłem pod pre-out (co prawda był to onkyo805 a nie HK) ale poprawa w słuchaniu stereo była znaczna.

W kinie domowym roznice były subtelne.

Będąc bardzo zadowolonym z efektu i idąc tym torem dokupilem jeszcze odtwarzacz CD NADa - także ze niespełna 300zł.

Puszczając muzykę z CD poprzez ampli i Nada róznica była bardzo mała (poprostu ampli kastrował dzwięk).

Natomiast Podłączając CD z Nada bezposrednio na wzmak Nada - muzyka i jej słuchanie stało się poezją.

Puszczanie starych Płyt CD które niby znałem dostarczało nowych wrażeń. I poprostu niempogłem skończyć słuchać!!!.

Byłem pod wielkim wrażeniem muzyki która znam od lat!!!.

Tak więc NADa wymieniłem na model troche nowszy(gdyż wiedzialem ze to super wydane pieniadze) - gdyż w tamtym nie miałem pilota.

Od tamtej pory dokupiłem jeszcze tylko Rdac - Dzięki któremu mogę słuchac flaców z PC z jakoscią nawet troszke lepsza od CD nada za 300zł.

Należy takze pamietac iz taki stary wzmak jak nie podpasuje i z testów nie bedziedzcie zadowolenie mozna potem odsprzedac prawie nie tracąc.

A kupowanie drogich ampli do stereo moim zdaniem wogóle nie ma sensu.

Dla porównania te same pilki Flac odtworzone bezposrednio z Marantza 6006 poprzez prout i wzmak NAD-a nie da sie słuchać - bo są tak wykastrowane.

Z tym, że z tego co piszecie, wzmacniacz stereo w połączeniu z 255 chyba nie załatwi sprawy przez słabe preout w amplitunerze.

Nie czytałeś linków i nie zrozumiałeś . Wzmacniacz stereo ZINTEGROWANY w połączeniu z twoim HK będzie miał dobre stereo , gdyż źródło dźwięku PODŁĄCZA SIĘ BEZPOŚREDNIO ANALOGIEM DO WZMACNIACZA STEREO ZINTEGROWANEGO .

Przy odsłuchu stereo w ogóle jest wyłączony amplituner HK .

Do amplitunera łączysz źródło cyfrowym i przy oglądaniu KD pracuje wzmacniacz stereo i amplituner .

Oczywiście .

Miałem ten sam dylemat, tak wiec napiszę co ja zrobiłem.

Kupilem stary wzmacniacz NAD-a za 300zl (bez pilota) chyba 314 na allegro.

Podłączyłem pod pre-out (co prawda był to onkyo805 a nie HK) ale poprawa w słuchaniu stereo była znaczna.

W kinie domowym roznice były subtelne.

Będąc bardzo zadowolonym z efektu i idąc tym torem dokupilem jeszcze odtwarzacz CD NADa - także ze niespełna 300zł.

Puszczając muzykę z CD poprzez ampli i Nada róznica była bardzo mała (poprostu ampli kastrował dzwięk).

Natomiast Podłączając CD z Nada bezposrednio na wzmak Nada - muzyka i jej słuchanie stało się poezją.

Puszczanie starych Płyt CD które niby znałem dostarczało nowych wrażeń. I poprostu niempogłem skończyć słuchać!!!.

Byłem pod wielkim wrażeniem muzyki która znam od lat!!!.

Tak więc NADa wymieniłem na model troche nowszy(gdyż wiedzialem ze to super wydane pieniadze) - gdyż w tamtym nie miałem pilota.

Od tamtej pory dokupiłem jeszcze tylko Rdac - Dzięki któremu mogę słuchac flaców z PC z jakoscią nawet troszke lepsza od CD nada za 300zł.

Należy takze pamietac iz taki stary wzmak jak nie podpasuje i z testów nie bedziedzcie zadowolenie mozna potem odsprzedac prawie nie tracąc.

Dla porównania te same pilki Flac odtworzone bezposrednio z Marantza 6006 poprzez prout i wzmak NAD-a nie da sie słuchać - bo są tak wykastrowane.

Potwierdzam to prawda żadne avr-460 dystrybutorzy pozbywają się modeli i je polecają,a między 255,260,360,460 prawie żadna różnica,amplitunery muszą grać dość głośno aby dało się słuchać zwykłego stereo,przy cichym słuchaniu to straszna lipa,w tej chwili sprzedałem wzmacniacz i jakiś czas jestem zmuszony słuchać samego amplitunera,wysoki i bardzo chwalony Marantz i nie mogę się do nie go przyzwyczaić,jest po prostu słaby,na szczęscie w drodze a9000 Grundiga.

Nie czytałeś linków i nie zrozumiałeś . Wzmacniacz stereo ZINTEGROWANY w połączeniu z twoim HK będzie miał dobre stereo , gdyż źródło dźwięku PODŁĄCZA SIĘ BEZPOŚREDNIO ANALOGIEM DO WZMACNIACZA STEREO ZINTEGROWANEGO .

Przy odsłuchu stereo w ogóle jest wyłączony amplituner HK .

Do amplitunera łączysz źródło cyfrowym i przy oglądaniu KD pracuje wzmacniacz stereo i amplituner .

Dokładnie, tak jest najlepiej, można też rozdzielić wejście na końcówkę mocy we wzmacniaczu dokupując drugi pre (choć najlepiej jak jest przełącznik, nie spinki na pre out-main in).

Poza tym nieprawdą jest, że pre w HK 255 jest taki słaby, że podpięcie końcówki mocy nie wprowadza dużych zmian. Oczywiście z innym pre będzie lepiej ale bez przesady, nawet ten "kiepski" pre HK 255 NIE JEST w stanie aż tak zdegradować brzmienia dobrej końcówki mocy do poziomu innego amplitunera z nieco wyższej serii...

Hmm może faktycznie wzmacniacz/końcówka to byłoby najlepsze rozwiązanie...

Tylko teraz kolejna sprawa:

Połączenia sprzętowe mam realizowane cyfrowo, tj

TV-ampli - optyk

DVD-ampli - HDMI

1) Jako że DVD to raczej dolna półka, chyba nie ma co puszczać sygnału analogiem, tylko zostawić robotę Harmanowi.

Rozumiem, że w takim przypadku optymalne rozwiązanie to końcówka mocy.

2) No chyba, że doszedłby jeszcze zakup dobrego DVD i podłączenie go bezpośrednio do wzmaka. Rozwiązanie lepsze ale i droższe.

Kwota do zagospodarowania to jakieś 1000zł. Podrzućcie proszę może jeszcze kilka propozycji końcówek/wzmacniaczy.

A może coś od HK? HK980? Zgrabnie by wyglądały dwa takie bloki na półce.

Jeszcze jedno pytanie: przy zwiększaniu głośności na ampli wzmacnia się sygnał na preout czy jest na stałym poziomie.

z góry dziękuję i pozdrawiam

Połączenia sprzętowe mam realizowane cyfrowo, tj

TV-ampli - optyk

DVD-ampli - HDMI

DVD analogiem do wzmacniacza stereo zintegrowanego .

wzmacniacz/końcówka

W twoim przypadku wzmacniacz/końcówka = wzmacniacz zintegrowany tzn przedwzmacniacz z kupą wejść i dwiema końcówkami mocy w jednej obudowie .

Jeszcze jedno pytanie: przy zwiększaniu głośności na ampli wzmacnia się sygnał na preout czy jest na stałym poziomie.

Poczytaj spokojnie linki , tam jest odpowiedź .

, a skąd bierzesz sygnał do TV ?

DVD analogiem do wzmacniacza stereo zintegrowanego .

, a skąd bierzesz sygnał do TV ?

To moje DVD to tak jak pisałem dolna półka więc szału z dźwiękiem pewnie i tak nie zrobi.

Sygnał do TV to cyfrowa kablówka z TVP1 w HD i kilkoma kanałami oferującymi dźwięk w jakości Dolby D 2.0 lub 5.1.

Filmy i muzykę mp3 odtwarzam bezpośrednio na TV z podłączonego do niego dysku. Dźwięk z TV do ampli idzie optykiem (PCM 48kHz). Ampli odbiera z TV też DTS 3/2/1.

FLAC`i słucham z DVD podłączonego przez HDMI.

Sygnał do TV to cyfrowa kablówka z TVP1 w HD

Rozumiem , że nie ma żadnego dekodera TV Kablowej ( oddzielnego pudełka ) . Sygnał idzie od razu z kabla antenowego . Dobrze rozumiem ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.