Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast HK AVR255?

janek_TU

Rekomendowane odpowiedzi

żaden z tych kiepskich wzmacniaczy,radzę poszukać coś inne go najlepiej wzmacniacze z lat 90.hk 680,690,695,Grundig a 903,904,905,9000,Marantz pm 75,80,Denon pma 925,1060,SONY ES od modelu 700,Yamaha ax-900,i najlepszy SANSUI AU-X701,711

W okolicach tysiaka można wyłapać używanego HK980

Ten mam i wylądował do zasilenia suraundów , a miał zasilać frontowe , służyć do stereo . Teraz tak sobie myślę jaki fajny używany wzmacniacz mógłbym kupić za 1700 PLN .

Dzięki dariusz964. Kolejka dla Ciebie :D

Kurcze widzę, że nie będzie łatwo wyrwać coś z tych wzmacniaczy. Chyba będę się rozglądał za HK690.

Ciężko znaleźć dobre zdjęcie albo opis. Czy on akceptuje wtyki bananowe?

Tak, akceptuje.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To super :D

Tak sobie przez całą noc w pracy w wykoncypowałem, że na razie zainwestuję w HK690 a w przyszłym roku zamienię AVR255 na procka Emotiva UMC-1.

Przód będzie zasilany przez HK690 a centralny i tyły z dodatkowej końcówki mocy.

Jeszcze jedno ostatnie pytanie. Powiedzcie mi proszę jak to jest z preout`em. Jeżeli zwiększam głośność na ampli to na wyjściu preout sygnał jest wzmacniany czy jest na stałym poziomie.

Dobrze by było ustawić wzmocnienie na HK690 na określonym poziomie i potem obsługiwać wszystko pilotem od AVR255.

Suba mam podpiętego pod preout i działa to OK. Czy z pozostałymi wyjściami jest identycznie?

Jak kupujesz wzmacniacz typu ten HK to ma on main-in ,wtedy wzmacniacz gra jako końcówka mocy i nic sie nie reguluje cała obsługa w amplitunerze,potem jak chcesz słuchac stereo i nic więcej na froncie powinien byc odpowiedni przycisk we wzmacniaczu pre i gra jak zwykły wzmacniacz,Marantz ma to z tyłu,Yamaha z przodu,Nad chyba wcale nie ma i trzeba bawic sie kabelkami,ale nie jestem pewien.

Ten HK raczej tej funkcji nie ma , a nawet na pewno .

Podłącz pod jakiekolwiek wejście liniowe wzmaka amplituner , w trakcie oglądania ustaw pokrętło głośności wzmaka na np godzinę 11 , na tej godzinie kalibruj cały system KD . W trakcie oglądania KD wzmak ma ustawione pokrętło na 11 - stą , a amplituner steruje głośnością KD .

Gdy skończysz oglądanie KD pokrętło wzmaka stereo zrób na mniej . Pewnie wiesz dlaczego trzeba zmniejszyć .

Powiedzcie mi proszę jak to jest z preout`em. Jeżeli zwiększam głośność na ampli to na wyjściu preout sygnał jest wzmacniany czy jest na stałym poziomie.

Jest zmienny , zwiększa się

Dobrze by było ustawić wzmocnienie na HK690 na określonym poziomie i potem obsługiwać wszystko pilotem od AVR255.

Na odpowiednim , określonym poziomie .

Ten pilot od amplitunera może zgłośniać i wzmak stereo jednocześnie ( miałem tak z Yamahami , w trakcie oglądania KD zakrywałem ten " czujnik " podczerwieni wzmaka stereo jakąś przeszkodą .

...Gdy skończysz oglądanie KD pokrętło wzmaka stereo zrób na mniej . Pewnie wiesz dlaczego trzeba zmniejszyć...

No chyba się domyślam :D

Dziękuję Panowie za pomoc. Tylko teraz jeszcze trzeba to cudo upolować gdzieś...

Widzę, że poruszacie się już długi czas w świecie stereo, może znacie kogoś komu taki wzmacniacz nie jest potrzebny?

No chyba się domyślam :D

Jeszcze jedno , pewnie też domyślasz się , ale przypomnę że kolumny frontowe są podpięte TYLKO DO WZMACNIACZA STEREO ( to jest bardzo ważne , a przypominam tak dla pewności )

Masz tu amatorską listę wzmacniaczy stereo zintegrowanych z funkcją przełączania między wzmacniaczem zintegrowanym ,a bezpośrednio końcówkami mocy . Przystosowany do współpracy KD itd . Wzmacniacze te są nowsze .

Ukryta Zawartość

Edytuję : takie wzmacniacze nie mają zwór między pre - out , main in , bo i po co . Zasada działania też jest inna niż wzmaka " tradycyjnego " z rozdzielną sekcją przedwzmacniacza od końcówek mocy realizowaną poprzez metaliczne zwory .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też właśnie się zastanawiałem po co są te zwory bo jeszcze się z tym nie spotkałem.

Rozumiem, że kiedy sekcje Pre-out i Main In są zwarte to sprzęt działa jak normalny wzmacniacz a przy rozwartych jak końcówka mocy, tak?

Czytając trochę o wzmacniaczach wyższej klasy natknąłem się na temat tuningu wzmacniaczy. Wspomniane było o omijaniu przełącznika wyboru głośników, skróceniu toru sygnałowego i wymianie gniazd na pełne metalowe.

Co mogę wykonać w takim wzmaku samodzielnie przy odrobinie umiejętności i bez kosmicznych nakładów finansowych?

Jakieś tam zdolności manualne posiadam i obsługa lutownicy transformatorowej nie jest mi obca.

Rozumiem, że kiedy sekcje Pre-out i Main In są zwarte to sprzęt działa jak normalny wzmacniacz a przy rozwartych jak końcówka mocy, tak?

Dobrze rozumiesz , gdy zwory są wypięte można stosować jako końcówkę mocy , drugim zastosowaniem jest możliwość stosowania takiego wzmacniacza jako przedwzmacniacz do sterowania innej końcówki mocy ( końcówki mocy oddzielnej ) za pomocą wyjścia pre- out .

Ogólnie gdy jest oddzielny przedwzmacniacz i końcówka mocy , to nazywamy to systemem dzielonym .

Czytając trochę o wzmacniaczach wyższej klasy natknąłem się na temat tuningu wzmacniaczy. Wspomniane było o omijaniu przełącznika wyboru głośników, skróceniu toru sygnałowego i wymianie gniazd na pełne metalowe.

Bo ja wiem ? Daruj sobie udoskonalenia , przynajmniej na razie .

na forum raczej nie kupisz hk 690,szukaj na eBay,jak masz do wydania 1700 pln to pomyśl o SANSUI model 711,901,911 to wzmacniacze które zdystansują wszystko co byś nie kupił no chyba że masz min 4000 pln wtedy może coś używanego się trafi.

• 4 tygodnie później...

Kurcze mam wrażenie, że kupno tego HK 690 będzie graniczyć z cudem...

W związku z tym przyszła mi do głowy jeszcze jedna alternatywa.

Jako, że Harman wypuszcza właśnie nowe modele swoich amplików, można coś wyrwać z rynku wtórnego w dobrej cenie.

Trochę poczytałem i pooglądałem zdjęć AVR`a 460 i 660 i doszedłem do wniosku, że 460 to taki rozbudowany 255. Pobór mocy z sieci to 400W (przy 390W dla 255), rezerwa wysokoprądowa 35A (zupełnie jak w 255), taka sama architektura.

Za to 660 to zupełnie inna bajka - 1220W poboru mocy, rezerwa 50A, duże trafo i zupełnie inna budowa. To już chyba powinno śmiało napędzić mój zestaw.

Co myślicie o przesiadce na AVR660? Ktoś może słuchał tego amplika?

Janek co Ty tam kombinujesz , nawet jeszcze wyższy model nie zagra dobrze w stereo , najlepiej idź do sklepu i sam sprawdź ( ustawienia zerowe ) .

Czasami można kupić , ale trzeba czekać .

• 7 miesięcy później...

Trochę to trwało ale zapadła decyzja i uzbierał się fundusz.

Jednak pójdę w stronę używanego amplitunera z wyższej półki.

Moje typy na dzień dzisiejszy:

- HK AVR 660/760,

- HK AVR 745,

- NAD T755,

- Arcam AVR 350, ewentualnie AVR 360 ale brak na razie na rynku wtórnym.

Możecie mi powiedzieć coś o tych amplikach?

Na razie znalazłem info, że w Arcamach 350 często wysiadają procesory DSP. Orientuje się ktoś czy to kwestia ich podgrzania i poprawienia styków czy to poważniejsza awaria?

Które z w/w zasługują na szczególne zainteresowanie?

dzięki i pozdrawiam :D

Decyzja zapadła,według mnie nie rozsądna,wszystkie te amplitunery,i jeszcze inne nie wymienione to zabawki do kina,nie do stereo,będziesz rozczarowany,ale to twój wybór.Avr-645 i 745 u mnie gościł pare lat temu i na początku mi sie podobały,ale potem jak zacząłem testować ze wzmacniaczami to je sprzedałem,podobnie zrobiłem z Marantz SR-6003,Yamaha 3800,i wiele innymi topowymi klockami,nie ma kompromisu.Albo 2 zestawy,albo uzupełnienie amplitunera dobra integrą ,lub procesory i końcówki,innaczej nie ma co liczyć na cuda.

janek_TU

Moim zdaniem ani wyższy model ampli, ani zakup wzmacniacza stereo nie będzie dobrym rozwiązaniem.

Kup sobie na początek końcówkę Rotela RMB-1066 (nie patrz na to że ma tylko 60W na kanał to są inne waty niż w ampli.), a jak nie będzie dużej różnicy w poprawie jakości dźwięku to sprzedaj ampli i zamień go na procesor RSP-1068 lub 1069.

Z czasem możesz wymienić na RMB-1075 jak będzie mało mocy, ale 1066 też powinna dać radę (700W pobór mocy).

Przerabiałem ten temat i po dokupieniu końcówki mocy do stereo była poprawa w stereo, ale w dźwięku wielokanałowym brakowało mi tego co słyszałem w stereo i musiałem dokupić drugą końcówkę aby zrównoważyć dźwięk wielokanałowy.

Jedyny słuszny kompromis to tylko procesor + końcówka mocy.

Dzięki Panowie.

Zdaję sobie sprawę z tego, że osobny procesor i końcówka to lepsze rozwiązania ale też niestety sporo droższe. Jako, że zależy mi na wejściu optycznym i HDMI w grę wchodzi procesor RSP-1069.

Niestety na razie takim funduszem nie dysponuję żeby to poskładać a chciałem sprzedać swojego HK 255 do końca roku póki jeszcze jest na gwarancji.

Droższe? Mieści się w cenie AVR-460.

RSP-1069 - około 1500zł

RMB-1066 - około 1250-1300zł (tyle sam dałem) obecnie jest do kupienia na allegro, ale cena trochę z sufitu

Panowie, może jakieś inne propozycje do 3000zł za proc. + końcówka.

Był temat , gość testował , zwykły wzmacniacz zintegrowany zmiażdżył przedwzmacniacz amplitunera z końcówką mocy w stereo .

Edytuję :

Ukryta Zawartość

Ten gość to byłem ja:) Po podłączeniu wzmacniacza stereo do preout amplitunera brzmiało to jak bym założył jakiś tłumik na wzmacniacz, tak w uproszczeniu. Spadła dynamika, stereofonia i w ogóle zrobiło się tak jakoś bardzo kiepsko.

Ukryta Zawartość

Droższe? Mieści się w cenie AVR-460.

RSP-1069 - około 1500zł

RMB-1066 - około 1250-1300zł (tyle sam dałem) obecnie jest do kupienia na allegro, ale cena trochę z sufitu

Panowie, może jakieś inne propozycje do 3000zł za proc. + końcówka.

W sumie jakby udało się taki zestaw złożyć do 3k to jestem na TAK.

A orientujesz się kolego w jakiej cenie można złapać używane RMB-1075? Widzę w tej chwili ofertę za 3600 ale cena chyba lekko z kosmosu. Gdyby to było w okolicach 2k za mocniejszą końcówkę to jestem w stanie dozbierać.

Przyłączam się też do pytania: co możecie jeszcze zaproponować w cenie do 3k?

dzięki i pozdrawiam

W sumie jakby udało się taki zestaw złożyć do 3k to jestem na TAK.

A orientujesz się kolego w jakiej cenie można złapać używane RMB-1075? Widzę w tej chwili ofertę za 3600 ale cena chyba lekko z kosmosu. Gdyby to było w okolicach 2k za mocniejszą końcówkę to jestem w stanie dozbierać.

Przyłączam się też do pytania: co możecie jeszcze zaproponować w cenie do 3k?

dzięki i pozdrawiam

Cena za:

RMB 1066 1300-1600zł

RMB 1075 2000-3000zł

Jeśli kupisz taniej to będą to klocki od handlarza w niewiadomym stanie.

Ostatnio ktoś w kraju sprzedawał tu Arcama AVP 700 i Arcama P1000 (komplet coś koło 4000zł) poszedł. Dźwięk tego systemu sporo lepszy od ROTELA. Końcówka ma naprawdę dobry oddech. Bardzo dobrze wypełniony środek pasma z szybkim basem. U mnie przez dwa lata pchała Quadrale Aurum Volcan z dużym powodzeniem.

Docenią ją szczególnie posiadacze większych pomieszczeń (pobór na poziomie 2,3 KW). Zakłądam, zę skoro szukasz takiego sprzętu to nie pchasz go do pokoju o gabarytach mniejszych jak 20-25m2

...

Zakłądam, zę skoro szukasz takiego sprzętu to nie pchasz go do pokoju o gabarytach mniejszych jak 20-25m2

Rozmiar obecnego pokoju to właśnie ok 20m kw. Nie jest to dużo ale mam w planach przeprowadzkę na coś kilka metrów większego. Zapas mocy na pewno się przyda bo głośnik centralny w przyszłości też pójdzie do wymiany na coś pokroju CC-290.v6 lub Monitor Center 3 v.7

Wielokanałowe koncerty mają niestety swoje wymagania.

Chciałbym żeby ten sprzęt posłużył mi dobrych parę lat więc jeśli będzie warto to parę groszy dołożę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.