Skocz do zawartości
IGNORED

FONICA - reaktywacja?

NE5532

Rekomendowane odpowiedzi

Ale chyba krytyka pomaga. W kazdym razie powinna.

Te produkty do tanich nie należą a w tym przedziale cenowym to trzeba mocno się napocić by zaistnieć na dłużej.

Skoro firma szczyci się parkiem maszynowym (możliwości) to nie może oferować łopaty w cenie kolii z brylantami.

Jedynym 'plusem dodatnim' portalu, na którym jest opis tego urządzenia są zdjęcia - dzięki temu zainteresowany może sobie zobaczyć na ile poważnie producent do niego podchodzi.

Świadomość techniczna użytkowników jest coraz większa. I bardzo dobrze ... jak długo el dystrybutores pozwolą na pokazywanie klocków w negliżu ... ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Swego czasu poczytałem o ramionach - o geometrii, masach, punktach, itp.

Wiem, że podany w recenzji overhang nie może być poprawny - i to o więcej niż 5mm - co chyba powoduje brak możliwości kalibracji wkładki. Ale może to ramię jest "inne".

Rzeczywiście, coś tu jest grubo nie w porządku. Poświęciłem na to kwadransik i dla podanej kombinacji overhang-effective length nie daje się w ogóle wygenerować protrakora - w żadnym ze standardów. Faktycznie, coś tu się nie zgadza i to o więcej niż 5 mm. Plamę daje albo Pacuła albo producent. Jeśli producent, to może być groźne.

Sprawdzałem na stronach Foniki i jest tam overhang 9.47 mm. Może to błąd drukarski ?

Nie potrafię tego do końca zrozumieć, ale to chyba mało prawdopodobne, żeby to był błąd drukarski. To może być coś innego. Może to ramię było liczone (jeśli było w ogóle jakoś liczone dla optymalizacji styczności) przez producenta według innych standardów styczności niż jeden z trzech nam znanych; tzn. nie jest to ani standard styczności Baerwalda, ani standard Stevensona ani Loefgrena. Dla tego ramienia chyba niemożliwe jest ustawienie styczności zoptymalizowanej według jednego z trzech wymienionych standardów. Te trzy standardy pozwalają na absolutne zminimalizowanie zniekształceń pochodzących od błędu styczności, lepsze standardy nie istnieją ani w teorii ani w praktyce. Starsze gramofony nie musiały się do tych standardów stosować. Jednak jeśli współczesny producent gramofonu dobiera długość ramienia w stosunku do stałej konstrukcyjnej gramofonu, którą jest odległość "pivot to spindle" (a więc i overhang), w taki sposób, że nie daje się osiągnąć styczności ustawionej wg jednego z trzech standardów, to moim zdaniem popełnia błąd. Można się tu podeprzeć np. przykładem posiadanego przeze mnie AdFontesa, gdzie długość ramienia w stosunku do stałej konstrukcyjnej AdFontka czyli odległości "pivot to spindle" (a więc automatycznie i overhang) jest tak dobrana, że można ustawić styczność wg dowolnego z trzech wymienionych standardów !

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Generalnie to co robi fonica interesuje mnie tylko z jednego powodu . Lubię gramofony. Generalnie to ich problem. Wskrzeszając firmę muszą się postarać nie tylko złocąc elementy. Nie zachęciła mnie też recenzja w której były użyta wkładki o małej i bardzo małej podatności, powieszone na 12 gramowym ramieniu. Może jest to produkt dla nowobogackiego i głuchego. Ja wymagam zdecydowanie więcej od recenzentów . Mimo to nie przekreślam Fonicki i tego jak to urządzenie brzmi, bo nie miałem okazji jej posłuchać.

Nie potrafię tego do końca zrozumieć, ale to chyba mało prawdopodobne, żeby to był błąd drukarski. To może być coś innego. Może to ramię było liczone (jeśli było w ogóle jakoś liczone dla optymalizacji styczności) przez producenta według innych standardów styczności niż jeden z trzech nam znanych; tzn. nie jest to ani standard styczności Baerwalda, ani standard Stevensona ani Loefgrena. Dla tego ramienia chyba niemożliwe jest ustawienie styczności zoptymalizowanej według jednego z trzech wymienionych standardów. Te trzy standardy pozwalają na absolutne zminimalizowanie zniekształceń pochodzących od błędu styczności, lepsze standardy nie istnieją ani w teorii ani w praktyce. Starsze gramofony nie musiały się do tych standardów stosować. Jednak jeśli współczesny producent gramofonu dobiera długość ramienia w stosunku do stałej konstrukcyjnej gramofonu, którą jest odległość "pivot to spindle" (a więc i overhang), w taki sposób, że nie daje się osiągnąć styczności ustawionej wg jednego z trzech standardów, to moim zdaniem popełnia błąd. Można się tu podeprzeć np. przykładem posiadanego przeze mnie AdFontesa, gdzie długość ramienia w stosunku do stałej konstrukcyjnej AdFontka czyli odległości "pivot to spindle" (a więc automatycznie i overhang) jest tak dobrana, że można ustawić styczność wg dowolnego z trzech wymienionych standardów !

Mały Kazio nie musi tego wszystkiego wiedzieć. Ovehang jest widocznie taki, jaki...wyjdzie po zamontowaniu ramienia i koniec, hehe. Ma dobrze wyglądać, ma być ciężkie, a ramię długie, bo ludzie kupują gramofony bez rozeznania zagadnienia. Słyszeli (lub przeczytali - chyba częściej), że dobry to jest ciężki i z długim ramieniem :) Firma wychodzi naprzeciw takim potrzebom, i ma nadzieję, że znajdzie się dzięki temu zapotrzebowanie na wytężoną pracę ich drogich maszyn do obróbki akrylu, metalu i kamienia oraz Kazików, Heńków i Staszków przeszkolonych do ich obsługi. Do tego pobudzanie strun generujących sentymentalne nuty. O jelenia z pieniędzmi w obecnych czasach wszak nietrudno.

Sugerujesz Yulciu, że właściwie należy się cieszyć w ogóle z obecności jakiegokolwiek przesięgu, bo aby nie psuć wyglądu np. takiej plinty jak klucz wiolinowy, ramię mogło kończyć się przed osią talerza? :-)

W.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Na zdjęciu widać, że przesięg da się ładnie cofnąć. W tę stronę walczymy?

Widać też, że pod jedną nakrętką podkładka jest, pod drugą ni ma :)

Mnie natomiast interesuje ta czarna śrubka. Do czego ona?

post-32153-0-49136800-1379865047_thumb.jpg

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

To jest prototyp, czy wersja finalna?

Na stronie producenta jest tylko informacja o autorskiej konstrukcji ramienia . Brak fotek,więc można sadzić ,że jeszcze samo ramie moze ulec zmianie
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Na zbliżeniach wygląda jak prototyp, ale widać jakieś tam przemyślenia chłopaki zawarli.

Mnie bawi najbardziej to zdjęcie. Jak na kowala, nieźle, jak na maszynę precyzyjną - obróbka po wuju. I ta skromnie skalkulowana cena...

post-32153-0-40728900-1379865929_thumb.jpg

Matko kochana! Antyskating ma taką dźwignię, że cantilever urwie.

Na zdjęciu widać, że przesięg da się ładnie cofnąć. W tę stronę walczymy?

No jakby odwrotnie :) Podają, że przesięg ma mieć około 5 mm. Ramię musiałby mieć z półtora metra długości. Nawet kredens mógłby się schować...:)

Poprawcie starego i ślepego, ale ja nie widzę łożysk w osi kardana jeno ośkę w postaci pręta na przejszczał :-) Żyłka AS przez otwór wywiercony w dość grubym pręcie również nie bedzie się ślizgać bez oporów. To musi być prototyp.

• Redaktorzy

Poprawcie starego i ślepego, ale ja nie widzę łożysk w osi kardana jeno ośkę w postaci pręta na przejszczał :-) Żyłka AS przez otwór wywiercony w dość grubym pręcie również nie bedzie się ślizgać bez oporów. To musi być prototyp.

Oś pozioma dla ruchu góra-dół i oś pionowa, na której obraca się ta większa obejma. To co widać nie musi być końcem osi tylko mocowaniem gniazda łożyska, ewentualnie oś może być stała, ułożyskowana w części ruchomej (mało to sensowne, ale możliwe).

Yul ten antyscating-jesli wierzyć zdjęciom- jest dostosowany do wkładki(miyajima) , która ma 3.2 grama dopuszczalnego nacisku.

Nie no, nie ma to jak ciężka artyleria! :) Pierduuut!

• 2 miesiące później...
  • Redaktorzy

Odgrzewam watek, gdyż przeglądając fotorelację z [url="http://www.my-hiend.com/vbb/showthread.php?7446"]Guangzhou[/url] natknąłem się na jednym ze zdjęć na dość intrygujący detal wyglądający na Fonicę F601. Czyżby producent planował ekspansję na rynki dalekowschodnie?

[img]http://www.my-hiend.com/leoyeh2/2013a/DSC03445ss.jpg[/img]

[color=#FFFFFF][center][background=none]

[font=verdana][size=2][left]Camera[/left][/size][/font]
[font=verdana][size=5][b][left]DSC-RX1[/left][/b][/size][/font][/background][background=none]

[font=verdana][size=2][left]Focal Length[/left][/size][/font]
[font=verdana][size=5][b][left]35mm[/left][/b][/size][/font][/background][background=none]

[font=verdana][size=2][left]Aperture[/left][/size][/font]
[font=verdana][size=5][b][left]f/3.5[/left][/b][/size][/font][/background][background=none]

[font=verdana][size=2][left]Exposure[/left][/size][/font]
[font=verdana][size=5][b][left]1/100s[/left][/b][/size][/font][/background][background=none]

[font=verdana][size=2][left]ISO[/left][/size][/font]
[font=verdana][size=5][b][left]1250[/left][/b][/size][/font][/background][/center][/color]

[color=#FFFFFF]
[center][background=none]

[font=verdana][size=2][/center]
[left]Camera[/left][/size][/font]
[font=verdana][size=5]
[left][b]DSC-RX1[/b][/left][/size][/font][/background][background=none]

[font=verdana][size=2]
[left]Focal Length[/left][/size][/font]
[font=verdana][size=5]
[left][b]35mm[/b][/left][/size][/font][/background][background=none]

[font=verdana][size=2]
[left]Aperture[/left][/size][/font]
[font=verdana][size=5]
[left][b]f/3.5[/b][/left][/size][/font][/background][background=none]

[font=verdana][size=2]
[left]Exposure[/left][/size][/font]
[font=verdana][size=5]
[left][b]1/100s[/b][/left][/size][/font][/background][background=none]

[font=verdana][size=2]
[left]ISO[/left][/size][/font]
[font=verdana][size=5]
[left][b]1250[/b][/left][/size][/font][/background]
[/color]

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.