Skocz do zawartości
IGNORED

FONICA - reaktywacja?

NE5532

Rekomendowane odpowiedzi

Może COŚ. Ale z tego jeszcze się nie zrobi firmy przed duże F.

Bardziej mnie interesowało czy ruszyli wreszcie z tym zapowiadanym gramofonem "o wiele tańszym".

jak cos wypuszczą tak do 3000 to może ktoś zacznie rozważać takie produkty przy zakupach gramofonów - choć też szału nie będzie. Ogólnie u nich raczej brak odpowiedniego rozmachu widzę.

A bez rozmachu to raczej nie pokonają rynkowo takich amatorskich konstrukcji jak Ad Fontes.

• 2 miesiące później...
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ho, ho, ho

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

scicha pęk :) Na stronie producenta nie ma mowy o tym modelu.

Hehe, w Łodzi u Jacka Pawłowskiego stoi nowy AVID z takim samym ramieniem SME i wkładeczką Goldringa na dobry początek, za połowę tego co chcą za "Fonikę". Ta "Fonika" i jej cena to ikona tzw. myślenia życzeniowego.

Ukryta Zawartość

Ho, ho, ho

Ukryta Zawartość

scicha pęk :) Na stronie producenta nie ma mowy o tym modelu.

A na AS2012 go nie pokazywali przypadkiem?

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

A na AS2012 go nie pokazywali przypadkiem?

Owszem, ale na osobnym stoliczku, nie był podłączony. Służył jako tło do bajerowania.Co ciekawe zaprezentowano wtedy gramofony najtańsze,takie na dzień dobry.

Dotąd nie pojawiły się w ofercie.

Okazuje się, że łatwiej powiedzieć 20 tys jak 2-3 tys.

• 2 tygodnie później...

Kombinują ,ale czy sprzedają ?

>>>

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sami sobie słodzą i mają nadzieje że sprzedadzą.

Wydaje im się, że jak przykleją znaczek „ Fonika” to ustawią się kolejki?

Na to trzeba sobie zapracować. Właściciel dzisiejszej Foniki robi te gramofony sam dla siebie. Zbyt wysoki pułap cenowy za wysoki i to ich położy, zły czas na to.

<br />Na Audio show pokazali przecież tzw. model podstawowy. Ten zupełnie zapadł się pod ziemią. Dziwne. <br />

:

Wyprzedali cała produkcję na 5 lat do przodu.Mając takie wyczucie marketingowe.....:)

• 5 miesięcy później...
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ale to jest qrwa przykre. Ja sugerując się recenzją wpierdzieliłem się w gramofon clearaudio - to był jedyny raz w moim analogowym życiu. Do wkładek Miyajima trzeba mieć szynę kolejową zamiast ramienia, bo na 12 gramach to się robi koncert dla nietoperzy , a nie dla ludzi.

Swego czasu poczytałem o ramionach - o geometrii, masach, punktach, itp.

Wiem, że podany w recenzji overhang nie może być poprawny - i to o więcej niż 5mm - co chyba powoduje brak możliwości kalibracji wkładki. Ale może to ramię jest "inne".

Mocno kowalskie to ramię jak na 6 tys pln

- faktycznie, dosyć prymitywnie to wygląda i niestarannie wykonane - nawet się nie świci - no ale zauważyłem, że ostatnio gramofony to domena tokarzy, stolarzy i lakierników :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Sprawa wyglądu jest sprawą gustu. Czy widzieliście niektóre propozycje firmy Acoustic Solid utopione w złocie i kryształach. To dopiero odbiera dech i od razu wiadomo na jaki rynek jest dedykowane.

• Redaktorzy

Gdy rok-dwa temu pojawiły się reaktywowane gramofony Fonica, nie wydawały mi się szczególnie atrakcyjnie, nie sądziłem też, aby projekt ten miał przed sobą prostą przyszłość. Jednak pojawienie sie własnego ramienia świadczy o znacznej determinacji producenta, aby nie tylko utrzymać się na rynku, ale też aby się rozwijać. Można dyskutować, czy jest to idea słuszna: w końcu jest naprawdę dużo firm produkujących gramofony, które własnych ramion nie robią, a mimo to ich pozycja rynkowa jest mocniejsza od obecnej pozycji Foniki. Jednak w tej konkretnej sytuacji odbieram to jako dobry znak i wolałbym nie przyłączać się do tych, którzy będą na tym etapie krytykować działalność firmy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.