Skocz do zawartości
IGNORED

Różne rozmiary płyt 12" a automatyka technics-a

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem dziwną rzecz. Otóż po kilku godzinach słuchania , wrzucam płytę Alan Parsons Project- wydanie Arista, włączam automatyczny tryb, ramie się przesuwa i zaczyna się odtwarzanie o 2-3 sekundy za późno. Szukam w necie jak to ustawić w tym technicsie, niestety bez rezultatu.Było by dobrze jeszcze, ale ten technics ma taką funkcję że załącza sygnał po zetknięciu igły z płyta po jakimś ułamku sekundy by eliminować puknięcie co dodatkowo wydłuża wstęp do płyty. No ale wrzucam inne płyty i jest dobrze. Rozbiegówka nie rożni się długością, więc jaki czort. W końcu nakładam jedna płytę na drugą i okazuje się że płyty Arista mają większą średnicę o ponad 1mm.

W sumie można by było cofnąć aby o 0,5mm wcześniej opadała igła, ale czy idzie to prostym sposobem zrobić?

Z drugiej strony może się okazać ze są mniejsze płyty i wtedy może nie trafić igła w płytę to może nic nie ruszać a te dwie płyty z kolekcji włączac ręcznie?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Mówisz i masz, ale zastanów sie dwa razy zanim zaczniesz w nim grzebać.

Strona 7

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale ustawianie początku i końca robi się bez rozbierania gramofonu. Według tej instrukcji wystarczy regulacja śrubkami z tyłu ramienia. Lewa jest od startu, a prawa od końca.

Cofnąłem o niecały milimetr i jest git. dosłownie 2 minuty roboty.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

• 4 tygodnie później...

Koledzy mam ten sam problem w Technicsie sl-q3 . Jednak oprócz śrub w osiach obrotu ramienia nie ma tu innych. Gdzieś w serwisie powiedziano mi, że bez rozkręcania gramiaka się nie obejdzie. Jak jest na prawdę. Grafika z instrukcji sl-q33 jest nieczytelna. Może ktoś zamieścić zdjęcie gdzie uchwyci owe śrubki?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Koledzy mam ten sam problem w Technicsie sl-q3 . Jednak oprócz śrub w osiach obrotu ramienia nie ma tu innych. Gdzieś w serwisie powiedziano mi, że bez rozkręcania gramiaka się nie obejdzie. Jak jest na prawdę. Grafika z instrukcji sl-q33 jest nieczytelna. Może ktoś zamieścić zdjęcie gdzie uchwyci owe śrubki?

Bo trzeba wyjąć jedną gumową zaślepkę i zdjąć gumową matę z talerza. Ale o tym nie napisano ani słowa, na stronie 6 instrukcji obsługi Twojego gramofonu, która to instrukcja znajduje się tu http://www.vinylengine.com/library/technics/sl-q3.shtml

Musisz zmienić serwis i pozbyć się tego wstrętnego "gramiaka".

A na tym http://bboy95.eu.interii.pl/IMG_1790.JPG zdjęciu, gumowa zaślepka po lewej stronie podstawy ramienia jest widoczna jak byk.

post-3254-0-42376900-1351630550_thumb.jpg

Abyś nie musiał tracić kolejnego dnia na rejestrowanie się na stronie z instrukcją obsługi, fragment tyczący się regulacji wraz ze stosownym obrazkiem.

post-3254-0-15888600-1351631863_thumb.jpg

post-3254-0-27487100-1351631947_thumb.jpg

GM

G.Mark

Dzięki :) Wiara w dobroć ludzką do mnie wróciła.

Serwis na pewno zmienię - tak to bywa jak się szuka czegoś blisko. Gramofon już zdążylem polubić. To mój pierwszy nie licząc unitry sprzed 20 lat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.