Skocz do zawartości
IGNORED

Usher S520 + jaki aktywny subwoofer?

BeatX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie, chcialem sie doradzic bardziej doswiadczonych uzytkownikow o wybor aktywnego subwoofera.

Troche informacji o tym co i jak..

A wiec pomieszczenie w ktorym slucham muzyki ma okolo 15m2, Kolumny Usher S520 sa podlaczone przewodami SCAN CABLE MASTER FLEX do nowozakupionego wzmacniacza Teac A-H01

Zrodlo dzwieku: wylacznie PC (Teac A-H01 podlaczylem do komputera przez USB, wiec za DAC robi wzmacniacz)

Ogolnie rzecz biorac i kolumny i wzmacniacz mam od 2 dni, wiec jeszcze sie nie wygrzaly - mimo iz dzwiek jest wspanialy, to jednak pasmo przenoszenia tych monitorow nie daje mi 100% satysfakcji.

Jest bardzo dobrze, ale nie doskonale.

Brakuje mi basu z najnizszych rejestrow (slucham glownie undergroundowej elektroniki), stad pomysl aby do zestawu dolozyc aktywny subwoofer.

Na subwoofer moge przeznaczyc 500-700 pln (ewentualnie gora 1000 pln, jezeli bedzie naprawde! warto)

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie badz rady.

Pozdrawiam,

Maciek

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

https://www.audiostereo.pl/topic/97533-usher-s520-jaki-aktywny-subwoofer/

Ok, dzieki za info :)

Pytanie do reszty uzytkownikow - Moze jednak jest cos wartego polecenia w zalozonym przeze mnie budzecie?

Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2

Kolego jeżeli te kolumny masz nowe ze sklepu to należy je dobrze wygrzać, one na początku po zakupie nie potrafią praktycznie uzyskać żadnego niskiego tonu, dopiero po dość długim słuchaniu te monitory zaczynają dochodzić do siebie wiem bo posiadam takie same od sześciu miesięcy i na dzień dzisiejszy tym monitorom nie brakuję niczego tym bardziej niskiego pasma.

Druga sprawa to dobra akustyka, jeżeli pomieszczenie ma fatalną akustykę to nawet bardzo dobry sprzęt za duże pieniądze nie zdziała cudów.

krótko i na temat - za 700zł nie kupisz dobrego suba. za 700zł to co najwyżej sam głośnik można kupić. Chyba że nie zależy ci zbytnio na jakości tylko chcesz żeby cokolwiek buczało w pokoju. Kolejną kwestią jest rozmiar pokoju, na 15m raczej jeszcze nie trzeba suba stosować a jeżeli już to tymbardziej sub powinien być znacznie lepszej jakości niż kolumny żeby nie dudnił i buczał. I na końcu(albo w sumie na początku powinno być) akustyka pokoju - na gołych ścianach nawet sub za 20k będzie dudnić. A jeżeli już koniecznie chcesz mieć jakieś "buczydło" w pokoju to proponuję poszukać jakichś mniejszych używanych subów velodyne, może akurat sie coś trafi;]

Na 15m2 sub to istna przesada. Jeżeli bardzo czujesz niedosyt niskich tonów w tych Usherach (chociaż to dziwne, bo mają całkiem ładny basik), to zmień kolumny na inne. Nie masakruj tych kolumn subwooferem.

.

aha, jasne - czyli musze jeszcze wpierw poczekac az sprzet sie wygrzeje - moze faktycznie macie racje i jestem w zbyt goracej wodzie kapany :)

jezeli po 2 tygodniach nie uslysze poprawy jakosci w zakresie najnizszych rejestrow, to wtedy pokombinuje cos z poprawa akustyki pomieszczenia, a jak to nie pomoze to kupie czteropak lecha i po spozytkowaniu go pomysle nad zmiana kolumn :)

chociaz tym Usher'om nic nie brakuje, poza odrobina braku najnizszych rejestrow - no ale kolega pascal2009 uspokoil mnie, ze jest to kwestia wygrzania.

dzieki serdeczne za feedback i wyjasnienie kwesti!

pozdrawiam,

Maciek

Przed zakupem suba, spróbuj jeszcze pokombinować z innym wzmacniaczem, bo wina może leżeć w słabym zgraniu się kulumn ze wzmacniaczem. Z tego co wyczytałem ten Teac A-H01 to wzmacniacz cyfrowy i wielu przypadkach takich wzmacniaczy problem leży w przenoszeniu najniższych rejestrów, mimo iż reszta pasma będzie naprawdę świetna. Można więc pokombinować np. z końcówką mocy podpiętą do tego Teaca. Ja ze zwoich doświadczeń zauważyłem właśnie efekt "ucięcia basu" i o ile nie jest takie znaczące jeśli słucha się repertuaru gdzie w nagraniach rzadko pojawiają się niskie rejestry, to w muzyce ze sporą dawką niskiego basu będzie to nie do zaakceptowania.

Z tych kolumn nigdy nie będziesz miał niskiego basu. Przecież to są małe monitory :/ Owszem po wygraniu pewnie będzie więcej wyższego i środkowego basu, ale o niskim zapomnij.

Z tego co wyczytałem ten Teac A-H01 to wzmacniacz cyfrowy i wielu przypadkach takich wzmacniaczy problem leży w przenoszeniu najniższych rejestrów, mimo iż reszta pasma będzie naprawdę świetna.

Kolega czytał bez zrozumienia ;-) Właśnie ze wzmacniaczy w klasie D jest najlepszy bas ;-) To jest ich najmocniejszy punkt. Polecam poczytać recenzje Audiomatus, Primare, NuForce, Pioneer SC-LXxx,.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Z tych kolumn nigdy nie będziesz miał niskiego basu. Przecież to są małe monitory :/ Owszem po wygraniu pewnie będzie więcej wyższego i środkowego basu, ale o niskim zapomnij.

No wlasnie tego sie obawiam.

Co prawda, nie spodziewalem sie cudow za te pieniadze (i gabaryty), ale jednak sluchajac glownie drum'n'bass, electro, EBM, minimal-wave itp, to jednak brak najnizssych rejestrow troche doskwiera.

Muzyka po prostu nie ma takiego "kopa".

Zdecydowalem sie na Usher S520 ze wzgledu na ogromna ilosc pozytywnych opini tu - na forum - i w prasie branzowej :)

Kupilem je w ciemno, bez odsluchu zakladajac z gory, ze ewentualnie zajdzie koniecznosc dokupienia subwoofera dla lepszego dzwieku muzyki ktora slucham.

Podejrzewam, ze jakbym kupil inne monitory za +- 2500 pln to by jakiejs tam wielkiej poprawy w basie nie bylo, co w przypadku posiadanych Usher S520 + dobry aktywny subwoofer.

Kolumny podlogowe odpadaja - brak miejeca, brak funduszy.

Na calosc mialem przeznaczone 5000 pln, zostal mi jeszcze troche ponad tysiak do zainwestowania w "poprawe" basu ;)

Popełniłeś błąd przy kupnie kolumn w odniesieniu do słuchanej muzyki przez Ciebie.Sprzedaj te kolumny dołóż to co masz na suba i kup używane monitory z głośnikiem 18-20cm.

Wieksze kolumny nie bede mial gdzie postawic..

Ok, to moze inaczej - jaki aktywny subwoofer moznaby polecic do posiadanego przeze mnie zestawu, do kwoty 2000 pln?

Wieksze kolumny nie bede mial gdzie postawic..

Ok, to moze inaczej - jaki aktywny subwoofer moznaby polecic do posiadanego przeze mnie zestawu, do kwoty 2000 pln?

Naprawdę spróbuj jeszcze z pożyczonym lub wypożyczonym wzmacniaczem (to nic nie kosztuje), a będziesz miał pewność, czy rzeczywiście zmieniać kolumny.

Podobną sutuację miał mój znajomy z małymi monitorami Elaca, które pod wzmacniaczem cyfrowym i t-ampem grały płytkim, suchym basem bez specjalnego zejścia. Sytuacja zmieniła się diametralnie po podłęczniu do wzmacniacza - staruszka marantz (nie pamiętam modelu pm-62?) i zagrało to z odpowiednią masą i ładnym basikiem jak oczywiście na możliwości takich malutkich przetwornikiów.

Naprawdę spróbuj jeszcze z pożyczonym lub wypożyczonym wzmacniaczem (to nic nie kosztuje), a będziesz miał pewność, czy rzeczywiście zmieniać kolumny.

Podobną sutuację miał mój znajomy z małymi monitorami Elaca, które pod wzmacniaczem cyfrowym i t-ampem grały płytkim, suchym basem bez specjalnego zejścia. Sytuacja zmieniła się diametralnie po podłęczniu do wzmacniacza - staruszka marantz (nie pamiętam modelu pm-62?) i zagrało to z odpowiednią masą i ładnym basikiem jak oczywiście na możliwości takich malutkich przetwornikiów.

No wlasnie za bardzo nie mam mozliwosci.. wiekszosc moich znajomych slucha muzyki z glosnikow komputerowych logitech heh..

Mi sie wydaje, ze to nie jest wina wzmacniacza, bo jak podpialem do niego swoje przenosne sluchawki BrainWavz M4 to po prostu az usiadlem z wrazenia jak uslyszalem ten dzwiek (szczegolnie wlasnie najnizsze rejestry byly niesamowicie szybkie, kontrolowane, dynamiczne - no po prostu takie jak lubie)

Plyta "Progression Sessions 03 - LTJ Bukem feat. MC Conrad + DRS" po odsluchaniu z Teac A-H01 z moimi przenosnymi sluchawkami to jakby sluchanie jej na nowo :)

Mam naprawde maly pokoik, male biurko na ktorym stoi monitor, wzmacniacz, kolumny i za niebawem kontroler/klawiatura midi (5 oktaw, wiec calkiem spory rozmiar urzadzenia), bo mam zamiar wrocic do produkcji muzyki.

Wieksze monitory odpadaja, po prostu nie zmiescza mi sie na biurku.

Rozwiazaniem jest dobry aktywny subwoofer, dlatego dzieki serdeczne Rookie za wskazanie tego Focal Cub 2

Faktycznie zagraniczne recenzje wypowiadaja sie bardzo obiecujaco, a to juz jest jakis trop dla mnie :)

Dokladnie tego typu informacji potrzebowalem.

Do Twojej muzy nie kupuj audiofilskiego plumkacza. Przecież nie słuchasz kontrabasów, fortepianów czy organów. Ty potrzebujesz konkretnego rezacza z mega zejściem. Czasem na allegrop pojawiają sie suby B&W. Głośniki long throw, mocne wzmaki, obudowa zamknięta, kompaktowe rozmiary. Np ASW 610.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spoko poziom maksymalny (SPL). Zejście do piekła!!! -6dB przy 13Hz!!! Masaż wibracjami kanapy gratis.

Także polecam niszczyć system takimi zabawkami. I nie słuchaj plumkaczy, że to za duże. Alleluja sąsiadom!!!

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zdecydowalem sie na Usher S520 ze wzgledu na ogromna ilosc pozytywnych opini tu - na forum - i w prasie branzowej :)

Ja pisałem negatywnie,i pisał negatywnie o Usher-520 będę:)było czytać.

Sprzedaj!

Kup używane Studio-20,lub Studio-40 Paradigma...

Zdzislav: nie zalapalem, czy pisales w formie ironii, czy na powaznie? ;]

To czego slucham jest o wiele bardziej wyrafinowane, subtelne i skomplikowane muzycznie niz ten nieudolny mutant wielu gatunkow: dubstep

Sprobuj posluchac np. tego kawalka, odcinajac najnizsze rejestry, a zrozumiesz czego mi brakuje w przyjemnosci z sluchania muzyki:

Ukryta Zawartość

Ja pisałem negatywnie,i pisał negatywnie o Usher-520 będę:)było czytać.

Sprzedaj!

Kup używane Studio-20,lub Studio-40 Paradigma...

Czytalem!

Jestes chyba jedynym uzytkownikiem, ktory ocenia negatywnie Usher S520 ;)

W necie same ochy i achy.

Ja tez pozytywnie oceniam te monitory, ale po prostu odrobine przeliczylem sie co do wyobrazen i tym jak nisko potrafia zagrac.

Mysle, ze spokojnie mozna to "nadrobic" aktywnym subwooferem lepszej klasy i argumenty typu psucie systemu to raczej odniesienie do profanacji z racji samego konceptu/filozofii, niz realnego efektu koncowego.

Bo jak mozna popsuc system, dodajac dolnych rejestrow aktywnym subwooferem?

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)
Czytalem! Jestes chyba jedynym uzytkownikiem, ktory ocenia negatywnie Usher S520 ;)
Eeee,słabo czytałeś :) Napiszę tak,kup używane monitorki Acoustic Energy Aegis-1 nie Evo!!! Podłącz je,posłuchaj i napisz tu na forum jak szybko sprzedałeś Ushery:) Kupisz suba,kup też proszki na ból głowy.

Pozdrawiam.

Zdzislav: nie zalapalem, czy pisales w formie ironii, czy na powaznie? ;]

To czego slucham jest o wiele bardziej wyrafinowane, subtelne i skomplikowane muzycznie niz ten nieudolny mutant wielu gatunkow: dubstep

Sprobuj posluchac np. tego kawalka, odcinajac najnizsze rejestry, a zrozumiesz czego mi brakuje w przyjemnosci z sluchania muzyki:

Ukryta Zawartość

Czytalem!

Jestes chyba jedynym uzytkownikiem, ktory ocenia negatywnie Usher S520 ;)

W necie same ochy i achy.

Ja tez pozytywnie oceniam te monitory, ale po prostu odrobine przeliczylem sie co do wyobrazen i tym jak nisko potrafia zagrac.

Mysle, ze spokojnie mozna to "nadrobic" aktywnym subwooferem lepszej klasy i argumenty typu psucie systemu to raczej odniesienie do profanacji z racji samego konceptu/filozofii, niz realnego efektu koncowego.

Absolutnie to nie była ironia. Napisałem to na poważnie. Ten Twój kawałem biorąc pod uwagę bas, hmm, niskiego basu tam nie ma, raczej wyższy i trochę średniego.

To może coś ode mnie.:

Ukryta Zawartość

Tak mniej więcej od 1:23

Ukryta Zawartość

od 2:47

cały

Cały

Cały

Ukryta Zawartość

szczególnie początek

cały

Ukryta Zawartość

Cały utwór jak i cały OST:)

Jeżeli Twój fotel robi Ci masarz przy tych utworkach to znaczy, że masz kolumienki z dobrym zejściem:) Oczywiście wiekszość kawałków z neta w słabej jakośći!

Ps. Jeśli chesz mieć dobre zejście - 25cm na basie to minimum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Swiete slowa, tzn. pewnie jakos tam mozna popsuc jesli sie kompletnie schrzani kalibracje.

Wole jednak system nawet ze sredniej jakosci basem niz bez niego a z "referencyjna" gora, nasz mozg jest bardzo wrazliwy na brak rownowagi tonalnej. Stad nerwice audiofilow zwiazane z ostra gora, kupowanie kabli za setki dolarow, zeby troche podbarwic dzwiek podczas gdy najczesciej to od poczatku wina podstawowej konfiguracji. To tak jakby wywolac piekne zdjecie wysokiej rozdzielczosci eliminujac ciemne tony...

Tak wiec nie daj sobie wmowic, ze sub to herezja, na necie jest mnostwo materialu poswieconego konfiguracji 2.1 z wysokiej klasy subem, nie mowiac o tym, ze referencyjne systemy Avantgarde, Martin Logan czy Genesis wykorzystuja aktywne moduly basowe... Powodzenia!

Co do zejścia: -3 dB @ 58 Hz . To bardzo dobre kolumny w swojej cenie i tyle. Nie piszcie o nich, ani nie wymagajcie od nich grania, jak z modeli dużo droższych.

Ps. Jeśli chesz mieć dobre zejście - 25cm na basie to minimum.

Bzdura. Unity Audio The Rock MKII mają 7" a schodzą do 35 Hz -3 dB.

Mysle, ze spokojnie mozna to "nadrobic" aktywnym subwooferem lepszej klasy i argumenty

Wystarczy że źle sub odetniesz i po nałożeniu się pasm będziesz miał podbicie. Ogólnie to nie taka prosta sprawa ... aha ... sub za 700-1000zł to nie jest sub lepszej klasy.

Bzdura. Unity Audio The Rock MKII mają 7" a schodzą do 35 Hz -3 dB.

Ciekawe z jakim spl? Czy aby przy jakiś 25hz taki mały woofer zaraz sie nie skończy?:) Po za tym ASW o którym wspominałem ma -3db poniżej 20hz...

Jeżeli Twój fotel robi Ci masarz przy tych utworkach to znaczy, że masz kolumienki z dobrym zejściem:)

Dzieki serdeczne za linki (swietna muzyka tak btw.)

Niestety zjawisko o ktorym piszesz nie wystepuje u mnie sluchajac na kolumnach.. :/

Co ciekawe, najnizsze dzwieki muzki z linkow od Ciebie uslyszalem dopiero jak odslucham ponownie te kawalki, ale na moich zwyklych sluchawkach dokanalowych Brainwavz M4, wiec juz samo to dalo mi do myslenia heh.

W sluchawkach za 250 zeta slysze wiecej niskich tonow, niz w monitorach za 1400 pln (z kolei Ushery maja wspaniala srednice i wysokie tony, genialna scena i detalicznosc - zero zastrzezen jak dla mnie, tylko ten skromny bas..)

Zmiana kolumn na wieksze odpada, bo brak miejsca.. czyli wlasciwie juz sam sobie odpowiedzialem i jestem przekonany i zmotywowany, aby zainwestowac w kolejny sprzet celem poprawy basu.

rel t5

Interesujace :> poczytalem troche opini o tym subwooferze (jest nawet watek, tu na forum) i powaznie rozwazam nad zakupem.

Najwyzej troche sie zapozycze :)

Wlasnie tego sie obawialem kupujac subwoofer, ze bedzie takie basowe "mieso" pod katem kina domowego - nie wiedzialem, ze jest aktywny subwoofer dedykowany pod stereo w cenie do 2000 pln

Super, o to mi chodzilo!

Dzieki serdecznie wszystkim w pomocy i doradzaniu.

Mysle, ze zaniebawem kupie rel t5, to po podlaczeniu, wysterowaniu i wygrzaniu opisze swoje wrazenia jak wtedy calosc bedzie grala.

Tymczasem moge moge jasne i zdecydowanie napisac swoja opinie na temat Usher S520:

Te monitory srednio-słabo nadaja sie do sluchania tanecznej elektroniki i wogole muzyki, gdzie dynamika gra pierwsze skrzypce.

Zobaczymy jak bedzie w polaczeniu z tym rel t5, ale jestem dobrej mysli ;)

Dzieki serdeczne za linki (swietna muzyka tak btw.)

Niestety zjawisko o ktorym piszesz nie wystepuje u mnie sluchajac na kolumnach.. :/

Co ciekawe, najnizsze dzwieki muzki z linkow od Ciebie uslyszalem dopiero jak odslucham ponownie te kawalki, ale na moich zwyklych sluchawkach dokanalowych Brainwavz M4, wiec juz samo to dalo mi do myslenia heh.

W sluchawkach za 250 zeta slysze wiecej niskich tonow, niz w monitorach za 1400 pln (z kolei Ushery maja wspaniala srednice i wysokie tony, genialna scena i detalicznosc - zero zastrzezen jak dla mnie, tylko ten skromny bas..)

Zmiana kolumn na wieksze odpada, bo brak miejsca.. czyli wlasciwie juz sam sobie odpowiedzialem i jestem przekonany i zmotywowany, aby zainwestowac w kolejny sprzet celem poprawy basu.

Dokładnie. Korzystaj z walorów usherków, a bas dopal subem. Ten rel wygląda miodnie. Porządna maszyna!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.