Skocz do zawartości
IGNORED

Usher S520 + jaki aktywny subwoofer?

BeatX

Rekomendowane odpowiedzi

hmmm no mieszkam tymczasowo (choc pewnie znajac zycie, potrwa to jeszcze calkiem sporo miesiecy a moze i lat) z rodzicami, wiec za bardzo nie mam mozliwosci z przemeblowanie mojego pokoju, no ale skoro pytasz..

.. to na podlodze mam dywan, sciany sa gole - tzn. jest na nich tylko farba, za mna stoja dwie szafy, po prawej stronie tez jedna szafa, a po lewej stronie lozko :)

ja mam biurko na srodku pokoju - dostawione do sciany ;)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Czy te meble są przyklejone na stałe? przecież coś tam można zawsze przesunąć, przestawić no chyba, że rodzice nie pozwalają :) Moje zdanie jest takie, że trzymając kolumny na biurku bez odpowiednich standów nie uzyskasz dobrego basu druga sprawa to, że te kolumny ustawione na biurku nie są odpowiednio rozstawione przez co siada scena,stereofonia.

Niedawno zmagałem się z wymianą suba do stereo i sumując to polecani liderzy: Rel, velodyne, b&w i jest jeszcze tannoy m10sub za rozsądne pieniądze. Myślałem, że na tym koniec, ale znajomy (dla mnie autorytet i freak audio) polecił mi sprawdzenie Kody SW-5000. I rzeczywiście solidny kloc z membraną bierną. Od kilku tygodni jest już u mnie i dostałem to czego chciałem czyli stopę perkusji. Nie wiem, czy w Twojej muzyce się sprawdzi, ale myślę że warto posłuchać ,bo cena śmieszna.

I jak kolega mówił, nie patrz na znaczek na maskownicy tylko sprawdź jak gra!

pasywny subwoofer odpada - moj wzmacniacz nie jest przystosowany do takiego rozwiazania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poza tym juz kupilem od forumowego kolegi Q21 aktywny sub Rel T5:

Ukryta Zawartość

kurier ma byc u mnie w srode, wiec juz za niebawem opisze swoje wrazenia odsluchowe :)

najsmieszniejsze jest to, ze zarejestrowalem sie na tym forum, bo chcialem kupic sluchawki do produkcji muzyki i zalozylem ze wydam na nie 700 pln, tymczasem po lektorze tego watku i jeszcze kilku skonczylem z calkowicie nowym systemem audio za 6000 pln :O

a kolega ostrzegal.. nie wchodz na forum, bo sie nie pozniej nie wyplacisz hehehe ;)

mial racje :D

zreszta to samo jest na forach fotograficznych jak i chyba na kazdych z tematyka hobbystyczna..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rydz sluchaj, juz wiele razy dales jasno i wyraznie znac ze Usher S520 sa twoim zdaniem do dupy i znam Twoje zdanie na temat tych kolumn ;)

spoko, to wolny kraj - co kto lubi :D

ale mi sie podoba ich brzmienie, brakuje mi tylko troche basu ktory nadrobie sobie sub'em.

podlaczylem jakis czas temu na probe badziewny aktywny subwoofer phillips'a od kina domowego moich starszych i juz byla jakas tam mala poprawa (aczkolwiek daleko do idealu)

podkreslam, byla poprawa na lepsze - nie na gorsze ;)

wiec idac czysto akademickim torem rozumowania, jezeli subwoofer za powiedzmy 100 pln daje mala - ale zaowazalna poprawe w dzwieku, to podobne urzadzenie za 2000 pln raczej go nie pogorszy ;]

jak mozesz, to nie psuj mi wiecej frajdy ok? ;)

No to wpadłeś w sidła handlarzy:P Mam nadzieje, że Q21 dał Ci konkretny rabat....

kupowalem via allegro, wiec ciezko o rabat na samo urzadzenie, ale Q21 dorzucil mi za polowe rynkowej ceny ten interkonekt:

Ukryta Zawartość

;)

Ukryta Zawartość

No widzisz, kupując w sklepie mógłbyś dostać 15% rabatu, przy zapłacie gotówką. Niech obliczę, 300zł? :) Luna 6 - 140zł - 50%= 70zł.

w sumie zapłaciłeś 1990+70= 2060. Jak ruszyłbyś 4 litery do salonu to z całości 2130 wyszło by cos koło 1800:)

O upolowaniu używki nie wspomnę.

Życie to najlepszy nauczyciel.

bylem pytac w salonach - jak najbardiej ;) mieszkam w Szczecinie i sa tu dwa sensowne salony audio (zreszta oba niedaleko siebie)

jak tydzien temu bylem spytac o porade w zakupie, zorientowac sie w cenach itp, to sprzedawcy dali mi taki upust na zakupy w ich sklepie, ze koniec koncem wyszlo tyle samo co w sklepach internetowych, a niektore monitory audio byly o wiele taniej na ceneo.

uroki sredniej wielkosci miast..

poza tym nie przypadl mi do gustu sposob w jaki sprzedawca opowiadal o swoim asortymencie.

na przyklad, nie mial na stanie mojego Teac A-H01 i ponoc moglby go dla mnie sciagnc, ale nie moze obiecac bo cos tam cos tam, ale podkreslil ze nie poleca produktow firmy Teac, bo sa bardzo awaryjne /ponoc/

no i co zrobic z takim argumentem?

jak to sprawdzic, badz potwierdzic?

ktos prowadzi jakies sprawdzone statystyki serwisowe? czy wszystko to opiera sie na wiadomosciach z kanalu poczty pantoflowej?

uslyszane tu, przeczytane tam itp.

przy wydawaniu 2000 pln to jednak chcialoby sie miec niezawodne urzadzenie, a argument tego pana skutecznie zadzialal na mnie i podswiadomie - na miejscu w sklepie - przyznalem mu racje.

dopiero jak wrocilem do domu, przemyslam wszystko i polaczylem fakty to uzmyslowilem sobie, ze po prostu wciskal mi kit - tyle, ze bardzo sprytnie argumentujac.

facet nie ma w swojej ofercie urzadzen Teac, to poleci np. Denon'a - bo to ma na miejscu, a Teac'a odradza bo jest awaryjny..

no ale mniejsza o to, jezeli pan Q21 zarobil sobie na mnie pare zlotych wiecej - ok, niech ma na zdrowie ;)

potraktuje to jako inwestycje w "dobra energie" :D

Gość rydz

(Konto usunięte)

rydz sluchaj, juz wiele razy dales jasno i wyraznie znac ze Usher S520 sa twoim zdaniem do dupy i znam Twoje zdanie na temat tych kolumn ;)

ale mi sie podoba ich brzmienie, brakuje mi tylko troche basu ktory nadrobie sobie sub'em.

Jejku,ja Tobie życzę byś był zadowolony!

Wszyćko nowe,to podobać się będzie na 100%

Pierwsze wrażenia z odsłuchów będą jak najbardziej pozytywne,popadające nawet w zachwyt,nawet ciarki na pleckach będą,zapewniam.:)

Obawiam się że czym dłużej bedziesz słuchał,np 1-2miesiące zaczną się objawy pobolewania głowy,lekkiej nerwowości,niepokoju jakiegoś,coś podświadomie będzie zaprzątać umysł,takie tam wiesz?

Pozdrawiam,liczę na bardzo szczery wpis na forum po kilku miesiącach osłuchania.

P,s co do awaryjności Teaca sprawdzisz sam bo go masz,mam nadzieję że będzie bezawaryjny.

BeatX rozumiem Cię. Też jestem ze Szczecina i łaziłem po salonach. Nie jest za ciekawie. Ale w dacie idzie dostać dobry rabat.

W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Ci pociechy z systemu!!

Jezu.. do dupy to są głośniki komputerowe za 100zł, a nie te ushery przestańcie pisać takie brednie.Kolega Rydz też jakoś uszczypliwie odpisuje jak BeatX chce kupić tego suba to niech kupuje jego kasa nie wiem po co te zbędne komentarze.

BeatX jak rel dojdzie to opisz jak to gra , jestem też zainteresowany tym subem , tylko do 23m2. Jestem ciekaw czy ten model wystarczy na ten metraż.

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

W 100% popieram pomysł dodania suba. Równowaga tonalna to podstawa dobrego dźwięku. I wcale nie trzeba kupować bardzo drogich subów. Najważniejsze, żeby dobrze go zgrać z kolumnami- ustawienie, regulacje (nie przesadzić z głośnością- im gorszy sub, tym ustawiać ciszej:).

Sam wspomagałem swoje 520-ki (baardzo fajne kolumienki) subem Koda SW-1000. Popieram kolegę zjawa, który mówi, żeby nie patrzeć na znaczek- Sw-1000 kosztował kiedyś ponad 1000zł (teraz na necie za 400zł!), a i tak był oceniany b.dobrze. Testy na Polpaku. Solidnie zbudowany- ok.17kg. Absolutnie nie zamulał, buczał itp. Bas raczej krótki, suchy, sprawdzający się lepiej w muzyce akustycznej, niż elektronicznej. Testowałem go w różnych pokojach od 12 do 23 metrów.

Myślę, że REL T5 jeszcze lepiej zgra się z Usherkami- trzeba tylko mu dać czas na wygrzanie. I tu uwaga do kolegi Piotra83- uważam że głośnik 8cali, nawet o długim skoku, w obudowie zamkniętej napędzany 150w wzmacniaczem w 23 metrach kw. może się męczyć. Myślę, że nawet taka Koda SW-1000(tylko 80w, ale 10 cali+bas reflex) w takim pokoju zagra z większym luzem. A z SW-5000 pewnie jeszcze lepiej.

Pozdrawiam

jasne jasne, jak tylko wszystko podlacze, poustawiam, wygrzeje to napisze swoje wrazenia odsluchowe :)

dzisiaj ma byc u mnie kurier, wiec siedze jak na szpilkach hehe :D

tak troche z innej beczki.. czytalem sobie wczoraj watki o teoretycznych roznicach w jakosci brzmienia kabli przy polaczeniach przewodami koaksjalnymi i optycznymi.

zrobilem testy - ja nie slysze absolutnie zadnej roznicy pomiedzy optykiem, koaksjalnym a USB, jednak wybralem optyka bo galwanicznie odcina oba urzadzenia ;]

ale uslyszalem jedna bardzo wyrazna roznice.. w szumach.

tzn. do wczoraj mialem podlaczony wzmacniacz bezposrednio do komputera via USB i gdy ustawilem potencjometr glosnosci na max, to bylo slychac dosyc glosny szum (tak na oko S/N ratio 90db) nawet z odleglosci 2 metrow od kolumn.

w momencie jak przelaczylem wzmaka na polaczenie z pecetem za pomoca toslink (czyli defacto do zintegrowanego Realtek'a ALC 892), to szum praktycznie zniknal.

podkrecilem volume na max i musialem mocno przycisnac ucho do glosnika wysokotonowego, zeby cos tam uslyszec - jakis ledwo slyszalny szum, a przy wooferze minimalne buczenie (ale naprawde musialem dotykac uchem niemalze membrany, zeby to wychwycic)

to samo wejscia analogowe - praktycznie zero szumow, czy zaklocen.

czy to mozliwe, zeby urzadzenie tej klasy mialo tak drastycznie rozny poziom szumow w przypadku kiedy korzysta sie z polaczenia USB, a toslink badz analogowe?

wynikaloby z tego, ze Teac A-H01 ma rozne przetworniki DAC.

osobny dla polaczenia USB, osobny dla wejsc toslink/coax ..

interesujace.. bylem przekonany, ze podlaczenie Teac A-H01 do peceta bezposrednio przez USB, jest najbardziej optymalne i nie wprowadzajace zaklocen.

tymczasem jest kompletnie na odwrot heh.. cale zycie czlowiek sie uczy.

ale wracajac do tematu.. dzwonilem dzisiaj do Q21 i subwoofera nie wyslalo, z jakis tam przyczyn ;]

ma byc u mnie w najblizszy piatek, wiec troche pozniej opisze swoje wrazenia odsluchowe..

podlaczylem jakis czas temu na probe badziewny aktywny subwoofer phillips'a od kina domowego moich starszych i juz byla jakas tam mala poprawa (aczkolwiek daleko do idealu)

podkreslam, byla poprawa na lepsze - nie na gorsze ;)

wiec idac czysto akademickim torem rozumowania, jezeli subwoofer za powiedzmy 100 pln daje mala - ale zaowazalna poprawe w dzwieku, to podobne urzadzenie za 2000 pln raczej go nie pogorszy ;]

jak mozesz, to nie psuj mi wiecej frajdy ok? ;)

kupowalem via allegro, wiec ciezko o rabat na samo urzadzenie, ale Q21 dorzucil mi za polowe rynkowej ceny ten interkonekt:

Ukryta Zawartość

;)

Podłącz T5 kablem dołączonym do zestawu (pod normalne zaciski głośnikowe we wzmacniaczu i Neutrik Speakon w subie) jeżeli chcesz go używać do stereo a nie tym wireworldem.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

no juz teraz troche za pozno ;)

podlaczymy - zobaczymy.

jak polaczenie via Neutrik Speakon bedzie gralo lepiej, to interkonekt sie sprzeda :D

BeatX tak się zasłuchałeś , że nie opisałeś wrażeń po podpięciu suba ?

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

no juz teraz troche za pozno ;)

podlaczymy - zobaczymy.

jak polaczenie via Neutrik Speakon bedzie gralo lepiej, to interkonekt sie sprzeda :D

Na Twoim miejscu sprzedałbym USHER 520, kwotę którą przeznaczyłeś na sub... dorzuciłbym i kupił USHER V 601, dźwięk w tych monitorach idealny nic nie brakuje.

Ukryta Zawartość

Powyższy sklep udziela rabatów

Ukryta Zawartość

BeatX tak się zasłuchałeś , że nie opisałeś wrażeń po podpięciu suba ?

nie nie, po prostu od wczoraj testuje, ustawiam, reguluje a co najwazniejsze - delektuje sie dzwiekiem.

wybor tego sub'a to byl strzal w dziesiatke.

dostalem dokladnie to, czego brakowalo Usher'om - wypelnienie pasma niskimi, kontrolowanymi, dzwiekami o dojrzalym - i jak dla mnie - wspanialym brzmieniu.

tylko ze sporo czasu zajelo mi dostrojenie sub'a (i ciagle wprowadzam lekkie korekty, dozac do uzyskania nirvany) :D

nie jestem audio poeta od recenzji i felietonow, - napisze po prostu: ciezko mi teraz wyobrazic sobie ile musialbym wydac wiecej pieniedzy, zeby uzyskac system audio dajacy w rezultacie wyraznie lepsze efekty odsluchowe.

scena, detalicznosc, precyzja, Usher S520 w polaczeniu z cieplem, dynamika, szybkim i kontrolowanym basem z Rel T5 to po prostu masakra.

nic nie buczy, nie ma zadnego efektu "kartonowego" jak to zazwyczaj ma miejsce, kiedy slucha sie muzyki na kinie domowym 5.1

wkoncu uslyszalem wszystkie niskie dzwieki z utworow w poscie Zdzislav'a:

Ukryta Zawartość

sluchalem tej muzy, i mimo iz jest to sound z youtube to mialem opad szczeki, po tym co uslyszalem (szczegolnie OST z Tron) :D

jezeli ten Rel T5 ma dac jeszcze lepszy dzwiek po wygrzaniu, to bede wiecej niz mega zadowolony.

aczkolwiek przyznam, ze nie mam zbyt duzego doswiadczenia jako audiofil - wiec moze byc tak, ze po prostu jestem pod wrazeniem dzwieku, bo zwyczajnie nie mialem okazji porownac moich gratow do konfiguracji high-end.

jednak mam troche doswiadczenia w nieco innej dziedzinie audio - w produkcji muzyki.

i doskonale wiem (przynajmniej mialem takie wrazenie) jak brzmia poszczegolne VST'ki, sample i efekty.

teraz dopiero uslyszalem ile tak naprawde NIE slyszalem.

wiec jezeli ktos ma w planach tworzenie muzy - mysle, ze mastering z Usher S520 + Rel T5 bedzie conajmniej wystarczajacy do zastosowan domowych i zeby zaczac probowac bawic sie w to na powaznie.

pomijajac dywagacje, ze 6000 pln ktore wydalem mozna wydac na cos innego (teoretycznie lepszego), moja konfiguracja ma jedna niezaprzeczalna zalete - rozmiar (a to dla wielu osob ma nieraz kluczowe znaczenie)

nie wierze, ze sa monitory audio z tak niskim i wspanialym wypelnieniem basu jaki daje Rel T5

a jezeli sa takie monitory, to na pewno kosztuja duzo, duzo wiecej niz laczna kwota za Usher S520 + Rel T5 (co pewnie i tak mimo wszystko wiaze sie z rozmiarem)

dla przypomnienia napisze co z czym u mnie gra:

zrodlo dzwieku: PC (Realtek ALC892)

wzmacniacz: Teac A-H01 (podlaczenie koaksjalne z PC)

monitory: Usher S520

sub: Rel T5

interkonekty: wireworld luna 6, wireworld chroma 5 digital

kable glosnikowe: scan cable master flex

u mnie taki setup sprawdza sie wspaniale, polecam!

i dziekuje wszystkim za sugestie, uwagi i podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

BeatX , próbowałeś podłączyć rela tak jak zaleca producent , poprzez jego kabelek ?

oczywiscie, ale lepsze rezultaty osiagalem przy podlaczeniu niskopoziomowym + regulacja.

po prostu mam do dupy akustyke w moim pokoju /niestety bez wiekszych perspektyw na gruntowne przemeblowanie/, i przy podlaczeniu neutrik speakon bylo tego basu za duzo.

dzwiek dudnil i niskie tony przycmily reszte pasma, ale bez dwoch zdan zwalam to na nienajlepsza akustyke mojego pokoju.

na szczescie polaczenie niskopoziomowe + regulacja sub'a dala wspaniale rezultaty nawet w tak beznadziejnym pomieszczeniu jezeli chodzi o akustyke - jak moj pokoj :D

oczywiscie, ale lepsze rezultaty osiagalem przy podlaczeniu niskopoziomowym + regulacja.

po prostu mam do dupy akustyke w moim pokoju /niestety bez wiekszych perspektyw na gruntowne przemeblowanie/, i przy podlaczeniu neutrik speakon bylo tego basu za duzo.

dzwiek dudnil i niskie tony przycmily reszte pasma, ale bez dwoch zdan zwalam to na nienajlepsza akustyke mojego pokoju.

na szczescie polaczenie niskopoziomowe + regulacja sub'a dala wspaniale rezultaty nawet w tak beznadziejnym pomieszczeniu jezeli chodzi o akustyke - jak moj pokoj :D

Jak podłączysz neutrik speakon to możesz regulować odcięcie, głośność. Musiałeś coś źle podłączyć :)

nie wierze, ze sa monitory audio z tak niskim i wspanialym wypelnieniem basu jaki daje Rel T5

a jezeli sa takie monitory, to na pewno kosztuja duzo, duzo wiecej niz laczna kwota za Usher S520 + Rel T5 (co pewnie i tak mimo wszystko wiaze sie z rozmiarem)

No fajnie cieszymy się razem z tobą kolego tylko bas to nie wszystko ;)

No fajnie cieszymy się razem z tobą kolego tylko bas to nie wszystko ;)

wiem wiem, jeszcze wazne jest przykladowo zeby piwo bylo zimne :D

Jak podłączysz neutrik speakon to możesz regulować odcięcie, głośność. Musiałeś coś źle podłączyć :)

ale numer heh.. nie wiem jakim cudem nie doczytalem tego w instrukcji ?!

dzieki za zwrocenie uwagi, siadam zaraz ustawiac sub'a na nowo :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.