Skocz do zawartości
IGNORED

lampa czy tranzystor

THOMAS

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

gg napisałeś

"Lampy, które ja słyszałem jedak oszukiwały, ładnie ale kłamały."

Może i kłamią ale dla mnie te kłamstwa są słodkie (tell me kies, tell me sweet little lies). Z lampą to jak z kobietą, jeśli jest piękna wieje jej można wybaczyć.

Niestety ze względu na szalejącego na wysokości pasa (a jeszcze nie tak dawno kolan) potomka z lampą muszę poczekać jakieś 8 lat (mam nadzieję że prawie dziesięciolatek zrozumie,że to są zabawki Tatusia ?)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

gg-Oczywiście ,że nie osiągnie się tytanicznego basu z lampy.Tylko do czego ma służyć efekt "młota pneumatycznego".Słuchałem takiego zestawienia Thiel + Krell ,i co z tego wyszło ?

Ano kontrabas Rona Cartera miał wielkość Kolumny Zygmunta ,a niskie tony były niczym przejeżdżający Tir.

Przy niskich poziomach głośności grało to super,niestety po przekręceniu gały przedwzmacniacza moje gały wychodziły na wierzch.Być może gdyby lokal miał ze 100 metrów kw wszystko byłoby ok.

Niestety tak nie było.

R.U.S.T. - fajny link :)

Lacrimosa :) ... no wiesz... Fuzzy... the Bear.. :))) ... Mnie utkwiło w pamięci z kolei Twoje określenie o ostro brzmiacym sprzecie tranzystorowym... "sprzet dla głuchych niemców po 50-tce" ..LOL

Zegarmistrz - świetne pytanie, ja nie znam nikogo takiego, a odwrotnie to kilka osób

gg.. no są takie smoki jak JA-200, JA-500, JA-800 i pewnie by pozamiataly tymi Thielami, ale pewności nie mam - na to pytanie Lacrimosa byłby w stanie odpowiedzieć. Poza tym jak już tutaj napisano bas nie jest wartością samą w sobie, bez średnicy i tej duszy którą ma lampa to tylko ... bas i nic więcej. Ja "quest for bass" narazie zakończyłem

Pzdr.

Aha jeszcze jedno... w związku z faktem iż właśnie przerzuciłem się na lampe czyli przeszedłem na ciemną stronę mocy myślę o zmianie nicka... powiedzmy na "lolo the Jedi Master"... albo "Yoda Katoda"... jeszcze nie wiem... :))))))

Pzdr.

Lolo the Jedi Master....brzmi warm and fuzzy.....otrzymuje moja szczera rekomendacje.

May the force be with YOU!

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Lacrimosa... a wracając do tematu ... ty chyba napędzałeś kiedyś Avalony za pomcą JA-200. Avalony do łatwych do prowadzenia chyba nie należą. Sądzisz że JA-200 dały by sobie radę z Thiel 3.6?

Pzdr.

Lolo->>>

JA-200 to jest bardzo wyrafinowany wzmacniacz jeden z dwoch lub trzech ktory moze walczyc o tytul THE BEST IN THE WORLD.

JA-200 poprowadzi wszystkie Thiel, jednakze moim zdaniem

JA-200 zasluguje na bardziej wybornego partnera. AP, Avalon, Focal,Wilson jak najbardziej. Thiel najlepiej gra z lampa firmy VAC, Thiel uzywach ich do "glosowania" i vice- versa, aktulanie to najlepsza kombinacja dla Thiel.

Avalon naleza do jednych znajtrudniejszych glosnikow do prowadzenia, nie tylko od strony technicznej ale finansowej. (potrzeba im duzo pradu) lub monster lampowca $$$$ jezeli chcesz uslyszec ich mozliwosci. W innym przypadku graja anemicznie i sa zamkniete. Wielu audiofili uwaza ze jest to jeden zmankamentow.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Przypomnieł mi się taki przykład "w druga stronę" koleżka miał Pocahontas i potem jakiś ruskie monobloki, wcześniej Nada 304, a później... ECI2 wszystko to z dwudroznymi podłogowymi Trianglami. Tyle, że ostatnie bliskie spotkania 3ego stopnia z różnymi Deltami Studio wystarczyły do zburzenia chwilowego spokoju.

Darkul - a ja mam właśnie odwrotne spostrzeżenia co do klawesynu tyle, że nie mam doswiadczeń z naprawdę drogimi tranzystorami, poza paroma dźwiękami ze sklepów i wystaw.

Przeczytalem wszytkie wpisy i wniosek jest tyko jeden, wszyscy przechodza z tranzystora na lampe ,a nie odwrotnie , ktos napisał ,że lampa kłamie ,a przepraszam który tranzystor mówi prawde?Proponuje zwolennikom prawdziwego grania dmuchnać w klarnet ,a nastepnie odtworzyć to z tego prawdomownego tranzystora )))

Nastepne moje pytanie brzmi skoro gracie już na lampach to jakie wybraliscie kolumny wielo drozne moze dwu a moze tylko jeden głosnik bez zwrotnicy .Bardzo jestem ciekaw waszych wpisów

pozdrawiam lampowców ,a reszcie życzę szybkiej ewolucji

Zapewne jest także wielu, którzy jak ja zamierzają dopiero przeskoczyć na lampę, póki co ciesząc się muzyką płynącą z tranzystora jaki mają. Ale brzmienie lampy mnie już przekonało. Więc za jakiś czas dołączymy do was...:-)

mój systemik możesz obejrzeć w wątku 8831. Co do tego jakie kolumny do lampy - to istotne jest pytanie do jakiej lampy. Do czasu podłączenia 30W lampy u siebie (koluny 6ohm i 85dB) byłem skłonny założyć się o duże pieniądze, że to nie moze dobrze zagrać - całe szczęście nie załozyłem się. Natomiast połączenie to traktowałbym raczej jako jeden z wyjątków potwierdzająch regułę: lampa lubi efektywne kolumny.

Zjadanie wlasnego ogona..... wzglednie zapetlenie...

Jezeli ktos przechodzi z tranzystora na lampke majac pojecie o dzwieku naturalnym,to znaczy ze ten tranzystorowiec jest do bani!Albo szukamy czegos czego niema!Tylko wynaturzenie.

Oczywiscie to moje prywatne zdanie......

• Redaktorzy

Kłopot w tym, że 1. wzmacniaczy lampowych jest mało w stosunku do oferty tranzystorowej; 2. spośród nich oczywiście część potwierdza obiegowe opinie o wzmacniaczach lampowych (ciepłe, wołowate, wymagają wysoce skutecznych kolumn itp.); 3. Te naprawdę dobre to już kosztują.

Myślę że końcówka mocy Jadis (wł. lola) nawet darkula by przekonała że takie lampy to co innego.

Myślę że można próbować lamp, które wchodzą na nasz rnek, mam teraz na myżli ASL. Zdaje się że są tam między innymi mocne końcówki. Jeśli ktoś potrzebuje tańszego ekwiwalentu wielkiego pieca, to niewykluczone że to będzie to. Co do mnie to przyznam, że moją lampkę mało co pobije, ale hybryda SoundArta (Jazz) dokonała tego. Ale tam też są ukryte lampki, w pre.

>JM

Niepisz mi takich zeeeczy...lampa ma pewne aspekty brzmienia ktore mnie poprostu wkurzaja..i tyle.

Dla mnie Jady czy Maki..a nawet w miare neutralne Acoustic Research graja dzwiekiem wynaturzonym... to dobry sprzet dla zmeczonych uszu lub niedoskonalych systemow... jeszcze rozumiem ze w zrodle ktos ma na wyjsciu lamki ... no bo tak lubi.... ale o jaki k.... high-end tu chodzi?!wiadomo nie do dzis ze sa lampiarze i tranzystorowcy...a ja jestem FETOWCEM!!!

A w lampkach ,owszeeeem lubie jak sie swieci jest to milutkie...

• Redaktorzy

No wiesz darkul, mi Jadis Defy7 mało łba nie odkręcił podczas odsłuchu, taki był ofensywny, a ty mi tu o zmęczonych uszach! I nie myl Audio Research z Acoustic Research, łaskawy panie!

>JM

Dobrze ze byles szybszy ,zawsze mi sie p... ta nazwa!

Nie o taka ofensywnosc mi chodzi..nie o natlok dzwieku tylko jego jakosc.

Puszczam dobra plyte z muzyczka organowa..baroczek..czy wspolczesniejsze dzielko..i dupa !lampiaki leza i placza...w orkiestrowych skladach tez przeklamuja...

Zdarzyło mi się słuchać parę zestawień opartych na wzmakach tranzystorowych które były naprawdę bardzo dobre, ale były to bardzo drogie wzmacniacze. Do pewnej kwoty - jak sądzę okolic 4kzł trudno będzie lampie powalczyć z tranzystorem ze względu na koszty produkcji (trafa głośnikowe choćby) potem to już różnie bywa - mnie nie udało się znaleźć sensownego tranzystora w granicach 3-5kzł, więcej nie zamierzałem wydać - njbliżej był Exposure 2010. Faktem jest, że nie słuchałem bardzo cenionego tutaj Baltlaba. A co ty byś zaproponował Dalrkulu w kategorii do 6kzł i wkategorii no limits?

zyziu, miękniesz?

czujesz już te nogi z waty na widok lampeczek?

ślinisz się?

taaaakk... my wiemy co się za tym nieśmiałym postem kryje - kosmate myśli o nowej lampce! :D

czego Tobie i nam serdecznie życzę :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.