Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer + wzmacniacz pod kompa

Zivia

Rekomendowane odpowiedzi

Siema.

A więc chce kupić Subwoofer + wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I jak na razie nie ma w tym nic trudnego tylko że ja chce to podpiąć do kompa i nie wiem jak dać zasilanie.

Myślałem ale nie wiem czy to przejdzie czy dało by rade podpiąć to pod normalny zasilacz 12V??

Jeśli macie lepsze propozycje budzet 350zł

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/97598-subwoofer-wzmacniacz-pod-kompa/

Musiałbyś mieć "normalny zasilacz" o mocy co najmniej 150W, czyli 13,6V /11A. Do tego dochodzi rozpracowanie sterowania subwoofera na raczej nietypowym wejściu. Nadzieja w tym, że w komplecie jest jakiś kabelek. Ogólnie rzecz biorąc, sprzęt samochodowy w domu to sporo problemów- nie lepiej kupić gotowy panel do subwoofera domowego, lub za trzy stówy cały, np używany subwoofer?

Dobra zasilanie mamy juz ustalone zasilacz normalny ok ale o co ci chodz z tym sterowaniem subwoofera bo nie zabardzo ogarniam

a czy coś takiego da rade ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raczej odradzam zakup wzmacniacza samochodowego - na 12V.

Aby go zasilić, będziesz potrzebował solidnego zasilacza.

...ten z linku (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) to pozwoi ci co najwyżej uruchomic wzmacniacz :)

Najlepiej jakąs końcówkę mono (np TDA7294, banalna do polutowania na pająka), na wyzsze napięcie zasilania.

Do tego zwrtornica pasywna w SUBie, ew filtr na wzmacaniczu operacyjnym

Ewentualnie jak wyżej, suba aktywnego zintegrowanego z końcówką mocy oraz filtrem dolnoprzepustowym

Jesli mimo to decydujesz się na wzmacniacz do instalacji car audio to nie obejdzie się bez solidengo transformatora+mostek prostowniczy+kondensatory

Ukryta Zawartość

Do zasilenia takiego wzmacniacza to byś musiał mieć zasilacz z 30A, tam idą bardzo duże prądy. Producent zaleca przewody 17mm2 to o czymś chyba mówi już :) Ogólnie daj sobie spokój więcej klamotów niż co warte. Kup sobie panel lub wzmacniacz do suba na normalnie napięcie i po sprawie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Chciałem podpiąć sie pod temat.

Chcę zrobić sobie suba na STX GDN 22/140/8scx, ale nie chcę słuchać bardzo glośno, głównie muzykę, zaznaczyć lepiej bas do moich monitorów.

1.Czy takie coś z Allegro powinno być w miarę dobrej jakości, jeśli chodzi o dźwięk?

Ukryta Zawartość

2. Czy też może lepiej rozdzielić sygnał z cd i oddzielnie podpiąć nieużywany wzmacniacz Pioniera mający jakieś 30W i odciać pasmo zwrotnicą do suba?

Znaczy wtedy miałbym suba pasywnego+wzmak i na nim regulacje głośności.

3. Do czego jest przełącznik fazy? Czy po to, ze może być inaczej +/- na połączeniu wzmacniacz-glośnik w subie? Czy chodzi o cos innego?

4. Rozumiem, ze jak odetnę suba na 50 Hz, to on nadaje tylko poniżej. A czy może istnieć interferencja z dźwiekiem, ktory idzie tak samo z głównych kolumn ponizej 50Hz, czy są to sprawy pomijalne w odsłuchu?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.