Skocz do zawartości
IGNORED

Czy kolumny mogły uledz uszkodzeniu? Tonsil Siesta + H/K AVR360

modrih

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przez moje niedopilnowanie mój znajomy zwiększył poziom głośności na amplitunerze Harman Kardon AVR360 z -45 na +4 (skala do +10 od -90) - po prostu za długo przytrzymał przycisk Volume, na muzyce Toma Jonsa, - kolumny to Tonsil Siesta. Czy poprzez takie chwilowe zgłośnienie (całość trwała nie dłużej niż 30 sekund) mogły uszkodzić się kolumny / lub amplituner? W tym momencie leciał w miarę łagodny kawałek – nie jakiś szybki, dyskotekowy. Aby było dziwniej dodam że w tym momencie mam podłączoną jedną kolumnę (druga pojechała do serwisu Tonsil z powodu zachowywania się głośnika wysokotonowego tak jak by był przesterowany – na całym poziomie głośności). Z tego co mi się wydaje nie podłączenie jednej kolumny nie wpływa negatywnie na zestaw (pomijając odsłuch).

A pytam o to wszystko bo mam wrażenie że kolumna gra teraz ciszej niż wcześniej…

pozdrawiam

Ciszej ? Tzn. np. nie ma wysokich ? co to znaczy dziwniej ? Mogła ulec uszkodzeniu, tym bardziej że druga kolumna pojechała już do serwisu.

Tony wysokie są jak najbardziej, dobry wokal.

Druga kolumna pojechała do serwisu z powodu winy fabrycznej (od początku była zła jakość dźwięku, nie z mojej winy).

Ciszej - oznacza mniejszy poziom głośności wobec tego którego spodziewałem się na tym samym źródle dźwięku i na tym samem ustawieniu poziomu głośności w urządzeniu wzmacniającym i wzmacnianym.

Dziwniej - oznacza inaczej, odstępstwo od standardu, w tym przypadku miałem na myśli użytkowanie jednej kolumny podłączonej do urządzenia wzmacniającego co jest sytuacją nietypową.

Jednak nie jestem do końca pewien czy ten poziom głośności jest inny czy nie jest... wydaje się być OK... dopiero jak przyjdzie druga kolumna będę w stanie ocenić poziomy głośności na obu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.