Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe do 20zł/1mb

gavron04

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Potrzebuję Waszej pomocy przy wyborze kabli. Aktualnie posiadam :

- Prodigy Cube

- w drodze interkonekt KLOTZ LaGrange AC110 (2x75cm)

- 2x Bolero 200

- WS 503 na kondensatorach Nichicon, Elna silmic 2 + WIMY (wszystko odnowione), lecz nie długo będzie Rotel

Aktualnie mam zwykłe kable OFC, kupione w zwykłym elektrycznym. Aż voice kraft.. :) Nadszedł czas na zmianę okablowania, interkonekt już kupiony. Pozostały kable głośnikowe.

Z tego co znalazłem, dowiedziałem się od znajomego :

Melodika MDC2250 Purple Rain Przewód głośnikowy OFC klasy 4N 2x2,5mm^2 z żyłą BassCore

Alphard DaVinci 2x6mm^2 / 2x4mm^2

KLOTZ TWINAX LY225

Cordial CLS 225

Ultralink Challenger-2 (C2SC-14/500) 2x2,1mm^2

Cena to 20-22zł/1mb. Na kolumnę potrzebuję 3m.

Pozdrawiam

www.gavron04.diyaudio.pl układy audio 

Moim zdaniem każdy kabel zamiast zwykłego taniego ofc będzie dobry, ja mam na przykład klotza ly240 i jestem zadowolony. Zmiany jakie wprowadza kabel w przekaz audio są moim zdaniem na granicy percepcji a może bardziej autosugestii niż faktycznie od razu słyszalne.

Kup kable miedziane o przekroju 2,5mm kw. Jak masz teraz jakieś kable pseudo-miedziane, to dla świętego spokoju zmień. Za kabel daj max kilka PLN/metr. 20-22zł /m to już voodoo i wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Takie żyły bas core to pic na wodę, z daleka od takiego szmelcu, jeżeli coś już miało by poprawić parametry to użycie w środku tulei wokół której nawinięta jest reszta drutów, zmniejsza to zjawisko naskórkowości i wyostrzenia na wysokich w przypadku grubych przewodów. Najbardziej słyszalna różnica to rodzaj użytej izolacji, a nie ilość dziewiątek w miedzi po przecinku. Kimber 4pr jeżeli nie jest za drogo to dobry kabel.

Jak masz dużo czasu to możesz sobie pozaplatać kable ze skrętki kat6 powinno wyjść nawet taniej niż założony budżet(tylko szukaj takiej z izolacją żył w PE, a nie PCV.

Procab tani i naprawdę dobry jak za tę cenę. 25 kosztuje jakieś 9zł/metr, 40 to wydatek rzędu 18zł.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Moje propozycje - podobne i wymieniane (to nie znaczy, że akurat na tych aukcjach trzeba kupić) :

Jantzen

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Prolink

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponadto proponuję kupić (ciut) większe długości przewodu na kanał.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Na razie zdążyłem sprawdzić sommer orbit, ale 4mm^2 są po 24zł ??

rydz 45zł za 9m ... ?

Jeszcze pytanie. Jaka średnica żyły będzie odpowiednia tak na 3-5m na stronę ?

Witam,

Ja dalbym sobie spokój z alphardami czy voicekraftami.

Melodika to produkt o ktorym ciezko sie wypowiadac bo wiekszość opinii w internecie na jego temat to propaganda rozsiana przez jego producenta. Przydalby się jakiś niezalezny test.

Dobrym pomysłem bylby jakis używany Ultralink lub kimber, a jak ma być nowiutki to jentzen bylby ok. Sprawdzalem kiedys Tech linka 2x2,5 i w tej kategorii cenowej też bylby do polecenia.

Pozdrawiam

Pytanie > Jaka średnica żyły będzie odpowiednia tak na 3-5m na stronę ? Dotyczyło 'ogólnego' tematu kabli.

Radul, jakieś opinie ?

edi_pg, VK był kupiony na początek z 2lata temu, jeszcze 'grał' pod Altusami... :)

Albo ProCab LS40 / REAL CABLE TDC-200 / Jantzen Audio 2x2,5mm OFC 925 Kabel głośnikowy 6N i chyba ostatecznie kupiłbym Sommer Orbit 240 - ale to nie ze względu na nick :) Jeszcze męczy mnie ten Alphard.

gavron04

Kup te przewody i zapomnisz o wymianie na inne

Solid Core OFC 17+20 AWG 6N Bi-Wire

lub

Solid Core OFC 17 AWG 6N

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gavron04

Kup te przewody i zapomnisz o wymianie na inne

Solid Core OFC 17+20 AWG 6N Bi-Wire

lub

Solid Core OFC 17 AWG 6N

Ukryta Zawartość

Dlaczego te a nie inne ? :) I jak już to ten drugi.

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze pytanie, czy ten interkonekt, który kupiłem jest w 'miarę' dobry ? Tak patrzę na ceny kabli na metry np Sommer Cable Albedo MKII 39zł/1mb, wtyki neutrika te co są w tym IC co mam 6,50x4, także za tą samą cenę niby coś lepszego bym sobie złożył ?

Jesli chodzi o kable sommera to ja placilem ponizej 20zl/metr.Zastapily u mnie Reala TDC300,ktore jakos dziwnie odtwarzaly bas i chałasowaly na gorze w porownaniu do sommera.No ale widac kabelek sommera sprzedaje sie jak cieple buleczki bo caly czas cene podnosza po zecie lub 2 od metra.

Mozesz smialo wziac orbit 225,jest tanszy od 240ki i ma grubsza izolacje.Oba wygladaja tak samo,myslalem ze sie pomylili i wyslali dwa komplety 225 bo koledze tez wzialem.W grubszym wiecej miedzi a mniej izolacji-taki patent hehehehe.

Nawet jak zaplacisz po 24zl/metr to za te pieniadze napewno nic lepszego nie kupisz,bo kabel naprawde robi roznice w brzmieniu.

Jesli starczy Ci 3 metry na strone to tyle kup,im krotszy tym lepszy.Grubosc 2,5 a 4mm to juz bez roznicy.Ja wzialem 4mm z zapasem bo mialem mocny wzmak a teraz mam koncowke mocy co ma pobor mocy wiekszy niz spawarka :)

Interkonekt tez mam sommera-spirit xxl + neutrik-bezproblemowy.

Muszę policzyć pieniądze :D. Ale na 99% biorę tego sommera. Odnośnie interkonektu, zamówiłem już i zapłaciłem :/ Dopiero mnie dzisiaj naszło, że przecież mogłem samemu zrobić, ale rozpędziłem się.. . Za KLOTZ LaGrange AC110 (2x75cm) dałem 80-90zł z wysyłką.. Zwrotowi raczej nie podlega.

Ewentualnie sprowadzę z ebay, lub jakiegoś zagranicznego sklepu tylko muszę posprawdzać ceny za 4mm.

Na thomann.de 4mm jest po 16zł, tylko, że wysyłka 20€...

Muszę policzyć pieniądze :D. Ale na 99% biorę tego sommera. Odnośnie interkonektu, zamówiłem już i zapłaciłem :/ Dopiero mnie dzisiaj naszło, że przecież mogłem samemu zrobić, ale rozpędziłem się.. . Za KLOTZ LaGrange AC110 (2x75cm) dałem 80-90zł z wysyłką.. Zwrotowi raczej nie podlega.

Nie minie pół roku i trafisz do wątku tych co nie słyszą kabli...

Nakupisz gów..a i zmian nie usłyszysz .

Pisałem wyżej - Kimber 4PR to jest MINIMUM w stosunku do druta za 2zł.

Można też polować na używanego DNM Resona .

A naprawdę dobre kable z konfekcja w odcinkach po 2 metry trzeba dać powyżej 1000zł . Ceny są chore i nieadekwatne do wartości materiałowej ale tak już jest .

Co do IC to Ty kup sobie używanego choćby Qeda Qunex 1 albo lepiej Qunex 2 a nie jakieś badziewie .

A już za 150zł można kupić przyzwoity , używany kabelek.

Co prawda Twój WS i Bolero 200 to najniższa kategoria ale czytam że zamierzasz kupić Rotela.

Kup wiec coś co zostanie do kolejnych , lepszych klocków.

A jak nie to kup w MM jakiś cynowany kabel Jamo i nie rozpowiadający się IC za parę zł i dozbieraj do lepszych kabli.

Proszę bardzo :

Ukryta Zawartość

Wtyczki nie są oryginalne ale z takim sprzętem i tak tego nie usłyszysz.

Ukryta Zawartość

<

Ukryta Zawartość

Co to za wynalazek ?

:)

Tak na logikę.

Ładne pudełeczko kawałek szmatki , , oplot z sznura i jakieś żółte plastiki to koszt 3/4 całości.

Aha - jes jeszcze srebro. Dobry żart...

Reszta na kabel i wtyczki.

Ukryta Zawartość

Tak jak już w 1 poście napisałem i w ostatnim, IC niestety już zakupiłem. Wiem, ile kable potrafią kosztować :). Odnośnie Kimber 4PR, gdzie mógłbym go dostać, tak poniżej 30zł/1mb ? Jeśli mi się uda to kupię inny IC, a tego odeślę, ale wątpię w to..

Chyba masz możliwość zwrotu IC bez śladu używania do 10 dni ?

Czy jakoś tak ?

Kimbera czy Resona szukaj na allegro , w ogłoszeniach AS lub Giełdy Hi Fi .

Z tym że na Twoim miejscu to bym najpierw kupił tego Qeda .

Zmień wzmacniacz i kolumny a dopiero później szukaj kabli kolumnowych.

Może się okazać że będziesz potrzebował niewielkiej korekcji basu i wyrazistości średnicy i np pójdziesz w stronę posrebrzanych kabli Qeda.

Ale też Kimbery i Resony są chodliwe i szybko odsprzedasz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.