Skocz do zawartości
IGNORED

Wolna wola

fox733

Rekomendowane odpowiedzi

Dopóki człowiek myśli nigdy nie jest wolnym. Wolna wola, to jedynie dowolność wyborów jakich człowiek musi wciąż dokonywać. Skoro jednak dostrzega alternatywy przestaje być wolnym, one właśnie go ograniczają.

W.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3178321
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Dopóki człowiek myśli nigdy nie jest wolnym. Wolna wola, to jedynie dowolność wyborów jakich człowiek musi wciąż dokonywać.

Z całym szacunkiem, ale pierwsze zdanie wyklucza drugie.

Człowiek dlatego jest wolny, bo używając mózgu dokonuje wyborów.

Skoro jednak dostrzega alternatywy przestaje być wolnym, one właśnie go ograniczają.

Alternatywy, jak określiłeś, nie ograniczają wolności, a powodują że im jest ich więcej, to istnieje większa możliwość wyboru.

A to sprawia, że im większe są te możliwości, tym większa jest płaszczyzna wolności.

Wolność, w ogólnym pojęciu, bo o takiej mówimy, determinuje jedynie fizyczny obszar na jakim mogą wystąpić decyzje, jak i możliwości podejmującego je.

Każdy wybór to również i konsekwencje z nim związane, i tylko w takim przypadku można mówić o "ograniczonej" wolności.

Bo co mi np. po wolności na środku pustyni, skoro jestem ograniczony możliwościami, aby przetrwać w takich warunkach - przykłady można mnożyć.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3178494

Z całym szacunkiem, ale pierwsze zdanie wyklucza drugie.

Uważam, że nie. Człowiek za życia nie może być wolnym. Środowisko i fizyczność całkowicie mu to uniemożliwia. Człowiek wciąż jest zmuszany do dokonywania wyborów, więc nie może być mowy o wolności. A wielość alternatyw tylko zwiększa ryzyko dokonania niewłaściwego wyboru.

W.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3178565

Uważam, że nie. Człowiek za życia nie może być wolnym. Środowisko i fizyczność całkowicie mu to uniemożliwia. Człowiek wciąż jest zmuszany do dokonywania wyborów, więc nie może być mowy o wolności. A wielość alternatyw tylko zwiększa ryzyko dokonania niewłaściwego wyboru.

W.

To, o czym pisesz, to raczej nieograniczoność. Wolność rozumiana jest jako możliwość wyboru.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Wolność – brak przymusu, sytuacja, w której można dokonywać wyborów spośród wszystkich dostępnych opcji"

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3178576

To, o czym pisesz, to raczej nieograniczoność. Wolność rozumiana jest jako możliwość wyboru.

Tak masz rację. Ja starałem się uświadomić rozgraniczenie pojęć, wolność (wolność absolutna) i wolna wola, uznawana często jako atrybut boskości człowieka.

W.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3178580
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Człowiek za życia nie może być wolnym. Środowisko i fizyczność całkowicie mu to uniemożliwia.

Rzucasz wszystko, wyjeżdżasz w przysłowiowe Bieszczady, albo w "knieje" brazylijskie, tzw. "zielone piekło" i jesteś wolny zarówno fizycznie jak i środowiskowo - tylko pytanie, czy się odważysz na taki krok ?

Ja starałem się uświadomić rozgraniczenie pojęć, wolność (wolność absolutna) i wolna wola, uznawana często jako atrybut boskości człowieka.

Ależ nie musisz tego uświadamiać, gdyż wolność, a wolna wola to dwa pojęcia które tylko z pozoru są podobne.

Wolna wola bardziej łączona jest z mentalna stroną człowieka, a więc poświeceniem, honorem, oddaniem, przekonaniem o słuszności idei itd.

Przykładowo - można fizycznie kogoś złamać, ale nigdy jego przekonań.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3178640

"...jesteś wolny zarówno fizycznie jak i środowiskowo - tylko pytanie, czy się odważysz na taki krok ?"

Zawarłeś odpowiedź we własnym pytaniu Przyjacielu. Gdzież jest wolność skoro zauważasz strach przed podjęciem decyzji? :-) Strach zawłaszcza zarówno wolność absolutną jak i nieograniczoność moich wyborów. Wszystko co będę czynił będzie poddane wpływowi strachu który mną zawładnął.

") Najcenniejszą zaletą wolności przekonań, jest możliwość ich zmiany pod wpływem wystarczająco przekonujących bodźców :-)

Serdecznie jak zawsze, Włodek.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3178786
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ludzie to (przeważnie) "zwierzęta" żyjące stadnie, i nie zawsze strach jest czynnikiem decydującym podczas podejmowania decyzji, choć ten element "układanki" jest nie do pominięcia.

Równie dobrze może być miłość, świadoma odpowiedzialność, przywiązanie itd.

Ale są przypadki, gdzie wszystko stawia się "na jedna kartę", niejako zamykając za sobą pewien etap życia.

Wolna wola "uwalnia" wówczas wolność, tak ogólnie rozumianą, bo nie ma już "nic świętego", nie ma już żadnych barier ograniczających tą wolność.

Czy wówczas może występować np. miłość, odpowiedzialność ? - może i może, a może to będą tylko np. wyrzuty sumienia i żal - któż to wie ? ;-)

z Uszanowaniem, Mirek.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3178825
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Mówisz Mirku o wolności umysłu.

Też.

Ale wolna wola, bo chyba do tego nawiązujemy, nie zawsze przekłada się na wolność "fizyczną".

Czy wolność umysłu to wolna wola ? - nie, nie w każdym przypadku.

Chcę to sprecyzować i usytuować w dywagacjach, aby nie mylić pojęć.

Bo w moim mniemaniu, wolność umysłu i wolną wolę posiada tylko bóg-Absolut, ale tylko dlatego, że jest Jeden - mam nadzieję że nadążasz ? ;-)

Jeśli zatem zaczyna występować jakakolwiek zależność względem punktu "odniesienia" można powiedzieć o braku wolności umysłu, wolnej woli i wolności fizycznej.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3178853

Bo w moim mniemaniu, wolność umysłu i wolną wolę posiada tylko bóg-Absolut, ale tylko dlatego, że jest Jeden - mam nadzieję że nadążasz ? ;-)

Jeśli zatem zaczyna występować jakakolwiek zależność względem punktu "odniesienia" można powiedzieć o braku wolności umysłu, wolnej woli i wolności fizycznej.

Staram się Mirku nadążać ze wszystkich sił :-)

W ostatnim zdaniu dotknąłeś prawdy o Bogu postrzeganym przez świat zachodni. Teza że On jako jednostka stworzył Świat i ludzi na podobieństwo własne, czyniąc z ludźmi odnawialne przymierza, czyli uzależniając się od własnych tworów wyraźnie wskazuje, że ten bóg to wymysł ludzki. Bóg z założenia pełniący służebną rolę w stosunku do swego tworu. Kanon jakoby stworzył świadome życie ludzi, tylko po to aby mu służyli świadczy wyłącznie o boskim narcyzmie :-)

Bóg - Absolut nie posiada cech ludzkiej ograniczonej świadomości, prędzej jest samoświadomością, a tylko ta jest nieskończenie wolną :-)

Włodek.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3178897

Tak masz rację. Ja starałem się uświadomić rozgraniczenie pojęć, wolność (wolność absolutna) i wolna wola, uznawana często jako atrybut boskości człowieka.

W.

Zapominasz, że wolna wola to również bezwględnie konieczny atrybut procesu twórczego. Nawet w stanie wolności absolutnej dokonujesz wyboru, bo określasz to, co chcesz stworzyć.

Jesli Bóg stworzył świat, to przecież stworzył go takim, jakim jest, jakim on chciał, aby był.

Pytanie, czy miał jakieś ograniczenia czy nie? Bo przecież ten świat nie jest idealny.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3178961

Jesli Bóg stworzył świat, to przecież stworzył go takim, jakim jest, jakim on chciał, aby był.

Pytanie, czy miał jakieś ograniczenia czy nie? Bo przecież ten świat nie jest idealny.

A jeśli Bóg/Absolut tchnął jedynie wolę stwarzania nie deprymując w żaden sposób efektów kreacji? Jeżeli tylko w tej ciągłej kreacji występuje jedyna Jego manifestacja? Pozostaje wówczas wolnością absolutną! :-)

Czy Wszechświat nie jest idealny? Zapewne jest. Czy nasz świat nie jest idealny? Postrzegając go przez ludzką małostkowość i megalomanię, nie może być idealny. Nie może z prostej przyczyny, my jesteśmy formą życia zaistniałą dla świata zaledwie przed chwilą. Dla świata nie mamy żadnego znaczenia. Nasze cielesne życie jest tak kruche, że jeśli nie asteroid to sami się z tego świata wyeliminujemy w czasie tak krótkim, że nie pozostanie po nas żaden ślad.

Spojrzenie na siebie, człowieka, w odpowiednich proporcjach do Wszechświata troszkę boli :-)

Pozdrawiam, Włodek.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3178982

A jeśli Bóg/Absolut tchnął jedynie wolę stwarzania nie deprymując w żaden sposób efektów kreacji? Jeżeli tylko w tej ciągłej kreacji występuje jedyna Jego manifestacja? Pozostaje wówczas wolnością absolutną! :-)

Czy Wszechświat nie jest idealny? Zapewne jest. Czy nasz świat nie jest idealny? Postrzegając go przez ludzką małostkowość i megalomanię, nie może być idealny. Nie może z prostej przyczyny, my jesteśmy formą życia zaistniałą dla świata zaledwie przed chwilą. Dla świata nie mamy żadnego znaczenia. Nasze cielesne życie jest tak kruche, że jeśli nie asteroid to sami się z tego świata wyeliminujemy w czasie tak krótkim, że nie pozostanie po nas żaden ślad.

Spojrzenie na siebie, człowieka, w odpowiednich proporcjach do Wszechświata troszkę boli :-)

Pozdrawiam, Włodek.

No, wtedy porównujesz, de facto, rolę Stwórcy do zwykłego pierdnięcia :)

A wszystko, co z tego wyniknęło to jedynie przypadek.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3179045

No, wtedy porównujesz, de facto, rolę Stwórcy do zwykłego pierdnięcia :)

A wszystko, co z tego wyniknęło to jedynie przypadek.

Dokładnie tak. :-)

Gdyby Stwórca osobiście zaangażowany był w tworzenie życia na ziemi oraz swego czołowego produktu, człowieka rozumnego, bylibyśmy obecni na tej ziemi w naszej formie już przed dinozaurami.

A prawda jest taka, że musiało upłynąć prawie pięć miliardów lat aby wciąż następujące przypadki uzyskały takie biochemiczne połączenia, które zaowocowały człowiekiem.

Do dzisiaj nic nie wskazuje aby postępowaniem człowieka sterowała jakakolwiek zewnętrzna inteligencja, Bóg. Majac na uwadze histoię ludzkości możemy być pewni, że wciąż postępowanie ludzkie jest impulsywne, a postęp o ile w ogóle występuje jest oparty wyłącznie na własnych błędach. Jedyną siłą sterującą ludźmi jest popęd seksualny, zapewniający zachowanie gatunku. Reszta to zachowania wypracowane w czasie rozwoju gatunkowego.

W.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3179053
Gość stary bej

(Konto usunięte)

W ostatnim zdaniu dotknąłeś prawdy o Bogu postrzeganym przez świat zachodni. Teza że On jako jednostka stworzył Świat i ludzi na podobieństwo własne, czyniąc z ludźmi odnawialne przymierza, czyli uzależniając się od własnych tworów wyraźnie wskazuje, że ten bóg to wymysł ludzki.

Tym razem ja nienadanżam ...chyba.

"Wtrącenie" boga-absolutu do tematu miało w zamyśle ukazanie jedynie "punktu odniesienia" dla takich terminów jak; wolna wola, wolność umysłu, wolność fizyczna.

Jeśli mam świadomość że istnieję, to znaczy że myślę, a skoro myślę to mogę również i tworzyć.

Co zatem może ograniczać moją wolną wolę ? - obszar w którym funkcjonuję i jego zależności oraz złożoności w nim występujące.

Wolna wola może być ograniczona również intelektem, bo co mi po "myśleniu" skoro jego zakres jest ograniczony ?

Wolna wola to również i chciejstwo, niż możliwość samo spełniania się rzeczy wynikających z posiadania wolnej woli - przecież można marzyć.

Czy mając wolną wolę, a więc myśląc samodzielnie, mam bezgraniczną możliwość spełnienia tego o czym myślę ? - nie, bo jestem ograniczony możliwościami własnymi, warunkami zewnętrznymi.

Dywan nie będzie dywanem latającym tylko dlatego że mam wolną wolę.

Wspomniawszy o bogu-absolucie miałem na myśli jedynie to, że tylko on mógł stworzyć coś z niczego (?), choć czasami zastanawiam się, czy ten bóg-absolut to po prostu nie mózg Boltzmanna - hipotetyczny samoświadomy podmiot, który wyłania się z chaosu w wyniku przypadkowych fluktuacji http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C3%B3zg_Boltzmanna

Tylko skąd się ten chaos wziął ? i tu się chyba mocno zagalopowałem, odchodząc od "jądra" tematu ;-)

Podsumowując swój wpis mogę tylko odnieść się do teorii Schopenhauera zaprezentowanej w pierwszym autorskim wpisie fox733, który jest potwierdzeniem i moich spostrzeżeń, choć gdzie mi tam w poglądach do Schopenhauera;

Wolna wola to stosunek przyczyny i skutku w przestrzeni i czasie, ze wszystkimi tego ograniczeniami i możliwościami.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3179076

Podsumowując swój wpis mogę tylko odnieść się do teorii Schopenhauera zaprezentowanej w pierwszym autorskim wpisie fox733, który jest potwierdzeniem i moich spostrzeżeń, choć gdzie mi tam w poglądach do Schopenhauera;

Bardzo proszę Mirku przedstawiaj tu wyłącznie własne przemyślenia, nie autoryzacje uznanych filozofów. Tylko to mnie w tym wątku interesuje. Weź za przykład naszego przyjaciela jar1. Bardzo proszę.

Dla mnie Absolut, samoświadomość sprawcza nie mogła wyłonić się z chaosu aby ten chaos usystematyzować. Ona musiała istnieć ZAWSZE poza chaosem. Wolna wola takiego fenomenu polega na zainicjowaniu kreacji bez narzucania jej żadnych granic. A przejaw wolnego wyboru tworzących się wszechświatów pozwolił na ich wszechwymiarowość.

Obawiam się jednak, że nasze dysputy na tym wątku stają się mało zrozumiałe dla czytelników niezwiązanych z tematem. Być może wskazanym byłoby zaprzestanie dalszych dywagacji? Może niechaj założyciel wątku rozstrzygnie zasadność tak rozległego potraktowania tematu?

W.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3179181
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Bardzo proszę Mirku przedstawiaj tu wyłącznie własne przemyślenia, nie autoryzacje uznanych filozofów. Tylko to mnie w tym wątku interesuje. Weź za przykład naszego przyjaciela jar1. Bardzo proszę.

Niestety, ale każde z naszych przemyśleń ma swoje źródło w takich czy innych opracowaniach, znanych i uznanych filozofów i naukowców.

Gdyby było inaczej, to każdy z nas, po naukowym udowodnieniu swoich racji, wykładałby je na jednej z prestiżowych uczelni, zasiadając jednocześnie w gronie tych najmądrzejszych.

Temat jest z natury filozoficznym, i tylko, jak słusznie zauważyłeś, należy określić granice naszego filozofowania.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3179198

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i tradycyjnie z PŚ , cytuję :

Co Biblia mówi o wolnej woli? Czy Bóg wszystkim kieruje?

Biblijna odpowiedź

Zostaliśmy obdarzeni przez Boga wolną wolą — możliwością samodzielnego podejmowania decyzji. Ani Bóg, ani przeznaczenie nie rządzi naszym życiem. Zobaczmy, czego uczy Biblia.

Wolna wola to cenny dar od Boga, ponieważ pozwala nam kochać Go ‛całym sercem’ — z własnej chęci (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Czy Bóg wszystkim kieruje?

Biblia uczy, że Bóg jest wszechmocny, to znaczy, że Jego mocy nikt ani nic nie ogranicza (

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Nie używa On jednak tej mocy, by wszystkim kierować. Na przykład w Biblii napisano, że przejawiał panowanie nad sobą względem starożytnego Babilonu, wroga swojego ludu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). I podobnie dzisiaj toleruje osoby, które korzystając ze swej wolnej woli, wyrządzają innym krzywdę. Ale nie będzie tak postępował bez końca (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Wolna wola to stosunek przyczyny i skutku w przestrzeni i czasie, ze wszystkimi tego ograniczeniami i możliwościami.

Ponad które , w przeciwieństwie do Absolutu / Boga nie jesteśmy w stanie się wznieść z racji naszych ograniczeń , (nie wiemy , co to jest czas , czym jest energia , po prostu nie znamy jutra ) , i z jednej strony możemy się cieszyć , że mamy wolną wolę , a z drugiej strony jesteśmy jej świadomymi lub nieświadomymi ofiarami , niemniej Miłość , tj .wybór naszej miłości do istoty/idei ,itd., itp. jest chyba tego warty , choć zawsze pociąga za sobą takie , czy inne implikacje oraz konsekwencje , które są również naszym wyborem , często nieuświadamianym .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3179208
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Piotrze, zapomniałeś dodać, że wszystkie te cytowane rewelacje pochodzą ze strony

JW.ORG / OFICJALNY SERWIS INTERNETOWY ŚWIADKÓW JEHOWY

a tym i innym stowarzyszeniom, oraz wszelkim kościołom i ich doktrynie ja mówię stanowcze NIE.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3179233

Gdyby Stwórca osobiście zaangażowany był w tworzenie życia na ziemi oraz swego czołowego produktu, człowieka rozumnego, bylibyśmy obecni na tej ziemi w naszej formie już przed dinozaurami.

Albo wespół z dinozaurami ?

Ukryta Zawartość

Piotrze, zapomniałeś dodać, że wszystkie te cytowane rewelacje pochodzą ze strony

JW.ORG / OFICJALNY SERWIS INTERNETOWY ŚWIADKÓW JEHOWY

a tym i innym stowarzyszeniom, oraz wszelkim kościołom i ich doktrynie ja mówię stanowcze NIE.

Rozumiem i ok , ale pragnę zauważyć , iż kwestię wolnej woli nie możemy lub nie powinniśmy rozpatrywać tylko w aspekcie fizycznym lub psychologicznym , ale także , a może przed wszystkim filozoficznym i teologicznym , dlatego podałem również link do Wikipedii , z którym warto się zapoznać , gdyż istota wolnej woli była i jest przedmiotem wielu dziedzin nauki .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3179237

..

Dla mnie Absolut, samoświadomość sprawcza nie mogła wyłonić się z chaosu aby ten chaos usystematyzować. Ona musiała istnieć ZAWSZE poza chaosem. Wolna wola takiego fenomenu polega na zainicjowaniu kreacji bez narzucania jej żadnych granic. ...

Fajnie, tylko jak rozumiesz samoświadowmość (absolut), która ma jeszcze atrybut w postaci woli. To brzmi, nie ma boga bo jest bóg ;) Jak się go nazwie przecież nie ma znaczenia.

W tym przypadku mamy więc dwa niezalezne byty: Absolut i Chaos. I co to jest chaos?

Kiedys przytaczałem taka fajną chińską mitologię o powstaniu świata:

"Hun Dun (Chaos) był początkiem. Ten pierwotny byt i dwie przeciwstawne, ale uzupełniające się siły wszechświata uosabiają trzej cesarze. Hu, cesarz Morza Południowego spotkał się z Shu, cesarzem Morza Północnego w krainie Hun Dun, cesarza Środka. Hun Dun okazał Hu i Shu gościnność, dlatego obaj naradzili się w jaki sposób okazać mu swoją wdzięczność. Stwierdzili, że wszyscy, oprócz Hun Dun mają po siedem otworów w ciele. Za pomocą dłut i wierteł wywiercali mu jeden otwór dziennie. Po siedmiu dniach cesarze zakończyli swoje dzieło, ale okazało się, że zabili Hun Dun. W chwili śmierci Chaosu powstał uporządkowany wszechświat, a na planetach zaczęło kształtować się życie."

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3179297
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Rozumiem i ok , ale pragnę zauważyć , iż kwestię wolnej woli nie możemy lub nie powinniśmy rozpatrywać tylko w aspekcie fizycznym lub psychologicznym , ale także , a może przed wszystkim filozoficznym i teologicznym , dlatego podałem również link do Wikipedii , z którym warto się zapoznać , gdyż istota wolnej woli była i jest przedmiotem wielu dziedzin nauki .

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wolna_wola

Szanuję Twoje zdanie, choć nie do końca się z nim zgadzam.

Każda z religii udzielając gotowych odpowiedzi na pytania, rości sobie prawo do głoszenia niepodważalnych prawd.

Otóż nie może być przyzwolenia na dyskusje o wolnej woli w kontekście teologicznym, gdyż ten zbyt mocno stara się usytuować boga w omawianych zagadnieniach.

Natomiast w fizycznym, psychicznym i filozoficznym aspekcie jak najbardziej, gdyż nie "knebluje nam ust" religia, co jest równoznaczne z osobą boga wtrącana do dyskusji.

Albo jesteśmy wolni, albo nawet w ocenie wolnej woli poddajemy się zniewoleniu dogmatami - wyboru sam dokonujesz.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3179353

W tym przypadku mamy więc dwa niezalezne byty: Absolut i Chaos. I co to jest chaos?

Bawmy się wiec dalej :-)

Chaos jest etapem przejściowym aktu tworzenia, chodzi mi o chaos w wykładni mitologii grackiej. Przyjmuję, że Absolut jest czystą samoświadomą i wieczną energią. Pierwotną wszystkiemu co powstało w akcie tworzenia.

Mitologia chińska tworzy opis samoorganizacji materii poprzez eliminacje czynnika destabilizującego. Być może, ale to baaaardzo później niż zaranie aktu tworzenia. :-)

Czy chaos jest wolnością?

Nie. Jest wyłącznie wynikiem chwilowym wszystkich nagłych procesów. W domenie świata materialnego minimalizowany przez właściwość samoorganizacji materii.

W.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3179403
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Mitologia chińska tworzy opis samoorganizacji materii poprzez eliminacje czynnika destabilizującego. Być może, ale to baaaardzo później niż zaranie aktu tworzenia. :-)

Bardzo przepraszam Włodziu że wchodzę Ci w słowo, ale ta teoria jest wielce prawdopodobna.

Samoorganizacja jest formą stabilizacji procesów.

Skoro na początku był chaos, to wg. tej teorii nie mógł, i jak się okazuje, nie trwał on wiecznie.

Wszystko dążyło w wyniku samoorganizacji do stabilizacji.

Na podstawie powyższej, można wysnuć kolejną teorię, o braku boga-Absolutu, który rzekomo to wszystko uporządkował.

"Wyrwanie" jakiejkolwiek planety z układu słonecznego spowodowałoby przez pewien, bardzo długi oczywiście czas chaos.

Ale "z biegiem czasu" wszystko powróciłoby do stabilizacji, choć ta stabilizacja opierałaby się już na innych zasadach i relacjach oddziaływania w systemie.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3179461

Ale to juz czyste sf. I mało ma wspólnego z tematem podstawowym dyskusji.

Interesuje nas człowiek i wolność rozumiana jako wolna wola. Rozumiem, ze to odejście w "sf" wynika raczej z problemu czy wolna wola jest czymś naturalnym dla człowieka i ma jej uzywać, tak jak myślenia czy rąk, czy ma się jej wyzbyć, poddając się tzw. woli wyższej?

Bo to jest pytanie podstawowe, czy człowiek jest wolną istotą czy niewolnikiem?

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3179473

Skoro na początku był chaos, to wg. tej teorii nie mógł, i jak się okazuje, nie trwał on wiecznie.

Wszystko dążyło w wyniku samoorganizacji do stabilizacji.

Jeszcze raz przytoczę mój pogląd. Chaos nie był początkiem, chaos był skutkiem zainicjowanej przez Absolut kreacji. Powszechna, doskonale zaprogramowana dążność materii do samoorganizacji w formy coraz doskonalsze, jest według mnie przejawem istnienia Absolutu/Boga jako bytu koniecznego.

W.

Ale to juz czyste sf. I mało ma wspólnego z tematem podstawowym dyskusji.

Interesuje nas człowiek i wolność rozumiana jako wolna wola.

Zaznaczałem wcześniej, że dalece zaczynamy odbiegać od meritum tematu. Pytałem czy rozsądnym jest nadal to czynić? :-)

Również uważam, że powinniśmy powrócić do zagadnienia wolnej woli w domenie ludzkich wyborów.

W.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3179489

Zaznaczałem wcześniej, że dalece zaczynamy odbiegać od meritum tematu. Pytałem czy rozsądnym jest nadal to czynić? :-)

Również uważam, że powinniśmy powrócić do zagadnienia wolnej woli w domenie ludzkich wyborów.

W.

O tyle rozsądne, bo, jak napisałem, "strach" przed wolną wolą człowieka jest zakodowany w religijnym poglądzie na świat.

Czyli, czy człowiek ma w ogóle prawo miec cos takiego, jak wolną wolę.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/7/#findComment-3179590
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.