Skocz do zawartości
IGNORED

Da radę zwrócić sprzęt? Brak zgodności z umową/specyfikacją.

Axl2000

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam mały problem. Kupiłem sobie najtańszy nowy model amplitunera Yamahy - RX-V373, co ma grać w małym pokoju.

Teoria jest taka, że dekoduje on DTS-HD. Na obudowie znaczek DTS-HD, wszystko pięknie, ale za każdym razem jak puszczam DTS-HD to na wyświetlaczu pokazuje się DTS a w "info" DTS 1536kbps czy jakoś tak.

Przewertowałem instrukcję i nagle serce w gardle - małym drukiem gdzieś po środku instrukcji - "Przy odtwarzaniu sygnału DTS-HD automatycznie ustawiany jest dekoder DTS."

CO TO MA ZNACZYĆ? Na stronie Yamahy info o dekodowaniu DTS-HD, na stronie Audioklanu to samo, w sklepie gdzie kupowałem to samo - potwierdzenie przez sprzedawców dekodowania DTS-HD a tu nagle się okazuje, że wszystko co może ten Ampli z siebie dać to...stary DTS, totalne wprowadzenie w błąd klienta przez Yamahę, Audioklan i sprzedawcę co sprzedaje informację z napisu na obudowie.

Czy mogę coś z tym zrobić jeśli sprzęt był kupiony w salonie dnia 11.10.2012?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-536-0-88620600-1350687605_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

A wybrales bitstream na blu rayu i podlaczyles hdmi a nie coaxialem przypadkiem? Wrz poczytaj instrukcje odtwarzacza. Bo na razie puszczasz do amplitunera core dts. Ludzie czytajcie ze zrozumieniem

Jeszcze musisz mieć płytę BR z ścieżką dźwiękową DTS HD i w trakcie odtwarzania wybrać za pomocą pilota BR ten format .

Używam kabla HDMI i w odtwarzaczu ustawiam oczywiście DTS-HD...na zagranicznych forach znalazłem tematy gdzie ludzie zwracają 373 właśnie przez to, że mimo DTS HD leci DTS Core i na samym wyświetlaczu pojawia się info tylko o DTS.

Chyba, że na serio coś źle robię i sram cegłami bez potrzeby :/

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Używam kabla HDMI i w odtwarzaczu ustawiam oczywiście DTS-HD...na zagranicznych forach znalazłem tematy gdzie ludzie zwracają 373 właśnie przez to, że mimo DTS HD leci DTS Core i na samym wyświetlaczu pojawia się info tylko o DTS.

Chyba, że na serio coś źle robię i sram cegłami bez potrzeby :/

Jaki masz odtwarzacz' zacznijmy od poczatku to damy rade. Cegly zostawmy na koniec

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Jaki masz odtwarzacz' zacznijmy od poczatku to damy rade. Cegly zostawmy na koniec

Wylacz tryb dsp.na amplitinerze. Daj tryb direct

Zamówiłem instrukcję ( chyba po polsku ) , zobaczymy co tam piszą .

Znam przypadek z ze starym Denonem który w opisie miał wejścia HDMI 3.1 , a w instrukcji małymi literami w opisie działania gniazda napisane było że nie przenosi dźwięku , audio proszę realizować SPDIF , lub analogowo .

Tu może dostanę instrukcję :

Ukryta Zawartość

Edytuję : , o kurcze coś jest na rzeczy

Ukryta Zawartość

To ma jakieś znaczenie że na układzie nie jest napisane HD ?

Ukryta Zawartość

Edytuję : pokaż całą stronę z tym " komunikatem " , ważne jest w jakim kontekście jest to zapisane , może to tyczy się do podłączenia koaksjanalnego i optycznego .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlepiej zadzwonić do dystrybutora lub serwisu to wyjaśnią definitywnie kwestie techniczne. Ze zwrotem nie powinno być problemu jeśli okaże się, że produkt nie zgodny ze specyfikacją. W Ameryce za takie mochloje(jeśli to prawda) puściliby firmę z torbami:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

To pomyłka raczej niż machloje, przecież jak by producent chciał takie coś robić to by robił skuteczniej serwując dodatkowo lipny napis dts hd na wyświetlaczu. Raczej odpada takie coś bo został by na spalonej pozycji. Stawiam na pomyłkę w opisie na stronie lub jakiś błąd firmware, sam miałem problemy z sprzętem yamahy i dopiero w xx firmware został rozwiązany.

przecież jak by producent chciał takie coś robić to by robił skuteczniej serwując dodatkowo lipny napis dts hd na wyświetlaczu

Raczej nie , dla jednego modelu nie robiłby jakiegoś specjalnego " układu " , prościej i taniej byłoby wstawić ten dekoder HD .

Jednak rozważając teoretycznie ," najlepiej " dla producenta zastosować obudowę z napisem HD ( może innych już nie mają ) , podać fałszywą specyfikację ( podobno specyfikacja w " rozumieniu " prawnym w trakcie zawierania umowy nie ma znaczenia i może uleć zmianie , tak jest czasami w opisach specyfikacji np. amplitunerów na oficjalnych stronach , oczywiście pod spodem i małym druczkiem ) i napisać w instrukcji że jednak gdy ampli dostaje sygnał DTS HD to automatycznie uruchamia się dekoder DTS- u .

Oglądałem specyfikacje na stronie yamahy i nie ma nic co by wskazywało na to że ten model nie posiada tych dekoderów. Poza tym jawnie nie masz dostępu do instrukcji w czasie zakupu i nawet jak coś tam pisze o tym to nie ma znaczenia w chwili kupna liczy się to co deklaruje producent! Oczywiście chodzi mi o zakup typowo w salonie bo wiadomo moża pobrać sobie manuala z strony tylko że trzeba założyć konto na ich stronie, czyli dostęp do tego jest utrudniony. W takim przypadku ma kolega prawo oddać sprzęt.

Najważniejsze w tych bojach jest jedno trzeba pamiętać że to sklep odpowiada za towar i zgodność z opisem nie dystrybutor czy producent, gdyby sklep próbował Cię zbyć i kierować do dystrybutora to się nie daj oni zawsze umyją ręce :)

Sprawa załatwiona.

Audioklan wysłał mi zdjęcie i informacje, że da radę dekoder zmienić w amplitunerze klikając na INFO.

Jakoś nie zauważyłem tego w instrukcji, ale w takim razie kajam się i będę walczył w domu aż wygram i będzie DTS HD szedł do głośników.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.