Skocz do zawartości
IGNORED

A gdzie swastyka?

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, Piotrze. Nie miałem na myśli scholastyki jako takiej. Miałem na myśli właśnie zdegenerowaną jej odmianę, która primo objawia się w dyskutowaniu o wymyślonych problemach, secundo zaś polega na drobnych i dla większości niezauważalnych manipulacjach słówkami. Nazywam to plotkarskim sposobem manipulacji. Przypomina eskalację plotki, a polega na tym że w kolejnych ripostach zmieniasz jeden niewielki element przypisywany rozmówcy, a po kilku już masz przez siebie zmienioną całą tezę którą następnie przypisujesz rozmówcy jako błędną. W ten sposób usiłujesz dyskutanta zmusić, by się tłumaczył z czegoś, czego nigdy nie powiedział (nie napisał), a co de facto jest twoją tylko projekcją.

W ten sposób prowadzisz wszystkie dyskusje na forum, obojętnie czy dotyczą religii, kabli, czy Unii Europejskiej. Dyskusja z tobą jest tak samo głupia jak z SzuBem, tyle tylko, że przy użyciu słownictwa z wyższej półki. Co znaczy, że ja już podziękuję, bo szkoda mi czasu. Walcz dalej ze swoimi upiorami, ale pamiętaj, że one są twoje, a nie innych.

Poproszę o przykład.

Co do upadku komunizmu, to nie sądzę by upadł kiedykolwiek, a już na pewno nie w nieodległym czasie historycznym.

Tu leży problem, bo to nie jest prawda. To, że są ludzie mający poglądy, w tym komunistyczne nie oznacza, że komunizm jest systemem panującym. Komunistyczne poglądy to nie komunizm, który pochłonął tyle ofiar. Tamten był systemem sprawowania władzy w oparciu o idee komunizmu. Zresztą nawet wtedy róznił się w Rosji, Polsce, Jugosławi . Tak samo dyktatury, w tym również teokratyczne.

System komunistyczny w obecnej Europie po prostu nie istnieje. Nigdzie tu nie sprawuje się władzy w ramach tej ideologii. Teraz panuje ideologia pieniądza.

Nie komunistą, a to różnica.

Czerwony sie robię bo chcę a nie, że ktos chce. To ostatnie to domena czerwonych pólgłówków.

No oczywiście!

Komuniści to go na krzyżu powiesili.

Nie dlatego że chcieli tylko, że on chciał. To ostatnie to domena czarnych ćwierćmózgów

Tu leży problem, bo to nie jest prawda. To, że są ludzie mający poglądy, w tym komunistyczne nie oznacza, że komunizm jest systemem panującym. Komunistyczne poglądy to nie komunizm, który pochłonął tyle ofiar. Tamten był systemem sprawowania władzy w oparciu o idee komunizmu. Zresztą nawet wtedy róznił się w Rosji, Polsce, Jugosławi . Tak samo dyktatury, w tym również teokratyczne.

System komunistyczny w obecnej Europie po prostu nie istnieje. Nigdzie tu nie sprawuje się władzy w ramach tej ideologii. Teraz panuje ideologia pieniądza.

Kolega chyba zapomniał o Białorusi. Poza tym obraża ponad miliard ludzi w żyjących w Chinach, Korei Północnej i na Kubie. No chyba, że to nie są ludzie i oni się nie liczą.

Naprawdę?? Czy wiadomo, czy ktoś z posłów (polskich czy innych) zamierza coś z tym zrobić? Powinno się zażądać reakcji polskiego MSZ. A ciekawe, co o tym sądzi np. Litwa, Łotwa czy Estonia?

wolnosc dla Litwy, Łotwy, Kutwy i Dratwy!

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

No i dalej nie wiem o co tu chodzi poza demonstrowanie politycznych pogladów i fobii (z naciskiem na te drugie).

Wystarczy obejrzeć fotkę z pierwszego wpisu.

wolnosc dla Litwy, Łotwy, Kutwy i Dratwy!

O, jeszcze jeden z Erewania.

O, jeszcze jeden z Erewania.

ale z Radia Erewan.

przybliz o co ci chodzi i dlaczego mialbym sie za taki epitet obrazic, albo urazony poczuc, bo w swej doglebnej indolencji myslowej nie uwiduje sensu twej wypowiedzi

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

No cóż, pisałem już że jak widać nie wystarczy. Dowodem pseudodyskusja o niewiadomo czym czyli o niczym.

Jestem Europejczykiem.

Kolega chyba zapomniał o Białorusi. Poza tym obraża ponad miliard ludzi w żyjących w Chinach, Korei Północnej i na Kubie. No chyba, że to nie są ludzie i oni się nie liczą.

Pisałem wyraźnie o Europie, a na Białorusi to obecnie jest dyktatura w postaci ustroju semiprezydenckiego.

Akurat nie widzę powodu, by ludzie z Korei Płn czy Chin mogli czuć się obrażeni tym, co napisałem.

Poza tym, kolega zdaje się walczy z komunizmem w EU a nie w Korei Północnej czy Chinach?

Pisałem wyraźnie o Europie, a na Białorusi to obecnie jest dyktatura w postaci ustroju semiprezydenckiego.

Akurat nie widzę powodu, by ludzie z Korei Płn czy Chin mogli czuć się obrażeni tym, co napisałem.

Poza tym, kolega zdaje się walczy z komunizmem w EU a nie w Korei Północnej czy Chinach?

A w stalinowskiej Rosji, to niby co było jak nie jednoosobowa dyktatura Josifa Wissarionowicza? Komunizm jest prostą drogą do jednoosobowej lub kilkuosobowej dyktatury, co jeszcze w XIX wieku z całą otwartością wyartykułował Michaił Bakunin.

Komunizm taki jakiego chciał Marks, niezależnie od tego, że sam nie bardzo wiedział czego dokładnie chce, jest praktycznie niemożliwy. Zupełnie tak samo jak chrystusowe bytowanie ludzi na podobieństwo lilii wodnych, kompletnie nonsensowne poza strefą tropikalną i przy tylko minimalnym zaludnieniu.

Zupełnie nie rozumiem supozycji, że walczę z komunizmem tylko w UE. Dlaczego zło miałoby być zwalczane lub nie w zależności od długości i szerokości geograficznej?

A w stalinowskiej Rosji, to niby co było jak nie jednoosobowa dyktatura Josifa Wissarionowicza? Komunizm jest prostą drogą do jednoosobowej lub kilkuosobowej dyktatury, co jeszcze w XIX wieku z całą otwartością wyartykułował Michaił Bakunin.

Komunizm taki jakiego chciał Marks, niezależnie od tego, że sam nie bardzo wiedział czego dokładnie chce, jest praktycznie niemożliwy. Zupełnie tak samo jak chrystusowe bytowanie ludzi na podobieństwo lilii wodnych, kompletnie nonsensowne poza strefą tropikalną i przy tylko minimalnym zaludnieniu.

Zupełnie nie rozumiem supozycji, że walczę z komunizmem tylko w UE. Dlaczego zło miałoby być zwalczane lub nie w zależności od długości i szerokości geograficznej?

Czytaj to, co piszę a nie wymyślaj, czego nie napisałem.

Pisałem o dzisiejszej Europie, zdaje mi sie, ze wyraxnie. Na pewno wyraźnie, jak zboczyłeś na Białoruś i Koreę. Więc, albo rozmawiasz ze mną albo sam ze swoimi wizjami. Zdecyduj się.

No cóż, pisałem już że jak widać nie wystarczy. Dowodem pseudodyskusja o niewiadomo czym czyli o niczym.

Jeżeli sierp i młot nie przeszkadzają komuś w obrębie symbolu mającego z założenia (jak mniemam) wyrażać miłość braterską ponad podziałami, to ja mogę tylko rozłożyć ręce. Pragnę jedynie przypomnieć, że żyjemy obecnie podobno w kapitalizmie, co najwyraźniej mało komu przeszkadza, bo nie widuje się często demonstracji antykapitalistycznych, a w ideologii sierpa i młota otwarcie jest mowa o fizycznej likwidacji wszystkich kapitalistów jako klasy społecznej. Poza tym Engels expressis verbis nawoływał do totalnej eksterminacji Serbów, Szkotów i Basków, jako biologicznie niezdolnych do przyjęcia komunizmu z uwagi na niedorozwój ewolucyjny, a Georg Bernard Shaw (noblista) z pozycji socjalistycznych nawoływał chemików jeszcze w latach 20-tych XX wieku do wynalezienia "litościwego gazu", którym będzie można litościwie uśmiercać wszystkich wałkoni i obiboków, czyszcząc z nich społeczeństwo.

A cały antyglobalizm to co? Bez jaj, ludzie na ogół wystepuja przeciwko temu, co im doskwiera w danej chwili a nie to, co kiedyś.

A demostracje ostatnie w Anglii? a Grecja, Islandia...

Czytaj to, co piszę a nie wymyślaj, czego nie napisałem.

Pisałem o dzisiejszej Europie, zdaje mi sie, ze wyraxnie. Na pewno wyraźnie, jak zboczyłeś na Białoruś i Koreę. Więc, albo rozmawiasz ze mną albo sam ze swoimi wizjami. Zdecyduj się.

Nie rozumiem zarzutu. Chcesz powiedzieć, że obecnie Białoruś nie leży w Europie, czy że dyktatura Łukaszenki nie wyrosła z dyktatury ZSRR?

No cóż, symbol państwa robotników i chłopów (jak interpretuję sierp i młot) może się źle kojarzyć po doświadczeniach realnego komunizmu. Umieszczenie go na plakacie przypisuję bardziej niedouczeniu artysty niż jakiemuś świadomemu działaniu. Znaczek ładnie wygląda to go wlepił. Swastyka już mu się z czyms kojarzyła więc jej nie umiescił.

Wywód myslowy który tu widze kompletnie do mnie nie przemawia i wydaje sie mocno naciągany. Patrząc na plakat równie dobrze mozna by zalamać ręce nad poziomem edukacji autora i wywieść wniosek że Chiny wkrótce nas przegonią bo tam lepiej kształcą.

Jestem Europejczykiem.

A cały antyglobalizm to co? Bez jaj, ludzie na ogół wystepuja przeciwko temu, co im doskwiera w danej chwili a nie to, co kiedyś.

A demostracje ostatnie w Anglii? a Grecja, Islandia...

Nie mylmy kapitalizmu z imperializmem i międzykontynentalnymi zmowami kartelowymi.

Imperializm najwyższym stadium kapitalizmu czy jakos tak ;-)...

Akurat analiza kapitalizmu dokonana przez Marksa była całkiem niezła.

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy

Imperializm najwyższym stadium kapitalizmu czy jakos tak ;-)...

Akurat analiza kapitalizmu dokonana przez Marksa była całkiem niezła.

Niezupełnie. ZSRS (czy jak tam to państwo się nazywało) osiągnął etap imperializmu bez najmniejszego trudu, w ogóle nie będąc państwem o kapitalistycznej ekonomii.

Niezupełnie. ZSRS (czy jak tam to państwo się nazywało) osiągnął etap imperializmu bez najmniejszego trudu, w ogóle nie będąc państwem o kapitalistycznej ekonomii.

Owszem. Tylko że w ZSRR dyrektor wielkiej fabryki nie zarabiał 500 razy tyle co robotnik. A w naszym imperializmie tak to teraz wygląda.

Nie rozumiem zarzutu. Chcesz powiedzieć, że obecnie Białoruś nie leży w Europie, czy że dyktatura Łukaszenki nie wyrosła z dyktatury ZSRR?

Napisałem jedynie, że na Białorusi obecnie jest system dyktatury semiprezydenckiej a nie komunistyczny.

Ale, zdaje się, że chodzi Ci przecież o UE a nie Białoruś.

Chyba nie chcesz powiedzieć, że EU wyrosła z dyktatury ZSRR?

Dowodem pseudodyskusja o niewiadomo czym czyli o niczym

Chcesz całe forum zamknąć?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Nie mylmy kapitalizmu z imperializmem i międzykontynentalnymi zmowami kartelowymi.

Nie mylmy tez socjalizmu realnego z komunizmem, w takim razie :)

Bo ideologicznego komunizmu nie było dotąd nigdzie.

Nie mylmy tez socjalizmu realnego z komunizmem, w takim razie :)

Bo ideologicznego komunizmu nie było dotąd nigdzie.

Realnego komunizmu nigdzie nie było, bo jego założenia są całkowicie bezsensowne. Jak można zakładać, że jedni ludzie będą sprawowali władzę nad innymi i jednocześnie wszyscy będą sobie równi, a przemysł będzie się realizowało na podwórku? Próba urzeczywistnienia tej utopii zaprowadziła ZSRR natychmiast na sam skraj przepaści i Lenin wbrew woli partii w ostatniej chwili przeforsował NEP. Podobne rezultaty i wolty miał Mao z koncepcją przydomowego wytopu stali. Cały ten komunizm to jest dokładnie tak samo jak w przypadku pysznych placków ze śniegu, obiecywanych przez Lisa Witalisa. Tylko że w imię usmażenia tych placków bestialsko wymordowano ponad sto milionów ludzi, a miliony innych umarły z głodu lub całe życie biedowały.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.