Skocz do zawartości
IGNORED

Jak dobrze zacząć dobór sprzętu od CD ??

farcaul

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór,

Przymierzam się powoli do wymiany przestarzałego sprzętu ("wieży", w której padł CD) - chodzi

o CD/amp/kolumny - i właśnie od odtwarzacza chciałbym zacząć. Po pierwsze - nie da się już dłużej

bez muzyki wytrzymać, po drugie - za jakiś czas zmieniam mieszkanie, więc nie ma sensu dobieranie

w ciemno kolumn itd.

Bardzo proszę o kilka porad:

- na co zwrócić uwagę przy takiej kolejności dobierania sprzętu ?

Wydaje mi się, że odsłuchy w salonach niewiele mi powiedzą o samych CD (szczególnie na nieznanych

mi kolumnach/wzmacniaczach) ?

- czy mogę prosić o polecenie kilku względnie "uniwersalnych" CDków w klasie powiedzmy do 1600 zł; tzn.

takich które w przyszłości nie sprawią problemów z doborem reszty sprzętu. Liczy się też

niepodatność na zarysowania/odtwarzanie CDRów (cała masa płyt - muszą grać...). Dlatego np. HK 750 raczej odrzucam.

Jeśli chodzi o profil muzyczny - to rozrzuy jest bardzo szeroki, ale powiedzmy że punkt cięzkości

jest bardziej po stronie 'nowoczesnych' brzmień elektronicznych, jazzu, rocka niż symfonii czy opery.

Dzięki z góry!

f.

Hej! Skoro chcesz, zeby czytalo CD-R itd, to najlepiej kup po prostu DVD. Czyta praktycznie wszystko, a do 1600 pln dostaniesz zupelnie przyzwoita Yamahe. Nie interesowalem sie zbytnio tym, jakie inne DVD mozna polecic, bo mialem juz wczesniej kompakt. Ale przegladalem ostatnio w empiku kilka pism angielskich i niemieckich szukajac CD Yamahy - no bo mnie ciekawi jak oceniaja to co mam. Nie bede sie rozwodzil nad tym jak oceniaja, bo nie o tym mowimy, ale za to DVD Yamahy zbieraja calkiem dobre oceny:-P

Moze warto pomyslec o takim rozwiazaniu, bedziesz mial dodatkowo fajne DVD:-)))

Pozdrawiam

No nie jest to łatwy etap...

IMO wybierz się do salonu, do wzmaka i kolumn w podobnej klasie cenowej, każ sobie podłączyć kilka cd-ków po kolei i słuchaj..

Postaraj się osłuchać jak najwięcej przed zakupem.

Chodzi o to, żebyś zaczął zauważać różnice w brzmieniu i potrafił określić co ci się podoba.

Oczywiście spłycając problem, np:

CD Marantza grają szybko, detalicznie, przejrzyście

Yamahy ciepło, dosyś wolno

>Iwo

Słyszałem kilka modeli CD yamahy. Sam miałem cdx-593 i uważam, że są to kompakty ciepłe i muzykalne. Mają obszerny gruby bas. Średnio u nich z dynamiką i analitycznością, ale pięknie oddają wokale. Najlepiej nadają się do muzyki kameralnej.

Przy szybkiej muzyce IMO wypadają zabawnie i szkoda je nią katować...

to wszystko oczywiście subiektywne opinie.

zastanów się jednak, czy byłbys skłonny do zakupu odtwarzacza z drugiej ręki - za kwotę 1500pln kupisz naprawdę coś dobrego, np. posluże się allegro:

T+A CD1000 za 1490pln:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Micromega Minimum za 1399pln (urzadzenie nowe, z gwarancją - z tego co wiem, micromega robi wyśmienite odtwarzacze):

Ukryta Zawartość

warto też pomyśleć na Cambridge Audio - uznana, angielska firma - na allegro znajdziesz sprzedawców, ktorzy oferują nowy sprzęt z gwarancją, fakturą, około 500pln taniej, niźli w sklepie:

CD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Azur 540)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Azur 640)

WZMACNIACZ:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Azur 640)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Azur 540)

jeśli jesteś z krakowa, to polecałbym się wybrać i posluchac tego T+A... no i nad Cambridge Audio warto się zastanowic - nowoczesny wygląd i podobno dobry dźwięk, powinno się posłuchać...

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki, smogowi szczególnie.

Czy któryś z ogólnie polecanych, budżetowych odtwarzaczy (NAD, CA...) któryś może

spawiać jakieś problemy w przyszłym ustawieniu ?

f.

nie zaczyna sie doboru sprzetu od cd, tyle mam do napisania, mozesz po prostu kupic sobie cd, ale ono ma najmniejsze znaczenie , dlatego tez Twoj problem nie jest zbyt wielki, czy to bedzie nad czy ca, mozesz nawet rzucic kostka to i tak wrozenie z fusow

pozdro

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.