Skocz do zawartości
IGNORED

OPPO BDP-105EU

ARTON55

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko co wychodzi z OPPO może być wysyłane jako LPCM . więc jaki problem ?

Jeśli zaś nie chcesz kolejnego pudełka, to skup się na 105 a nie na 103.

Najważniejsze pytanie, to oczywiście : co czyta i na jakim poziomie ?

Po USB zapewne jedynie 24/96 2.0 ale już z HDD zapewne "wszystko"

A jak będzie potrzeba, to 105 zajmą się moderzy i coś wymyślą, tak jak w 95-tce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Taka modyfikacje oferuje Lukasz Fikus, pisalem o tym w ktoryms z watkow o Oppo. Modyfikacja polega na tzw. lampizacji, czyli stopniu wyjsciowym bazujacym na lampie, zdaje sie na podwojnej minitriodzie 6n16. Z tego co mi powiedzial, mozliwa jest modyfikacja dowolnej ilosci kanalow, od dwoch po wszystkie 8. Wowczas modyfikacje zalecal do modeli Oppo 93 oraz 95. Mam zamiar poddac tej operacji ktorys z modeli, nie wiem tylko czy bedzie to 95 czy 105. Mowie oczywiscie o lampizacji wyjscia analogowego, ja bym do tego dorzucil tzw. digilampizatora na spdif. Mam z tymi konstrukcjami bardzo dobre doswiadczenia, mysle ze taki mod w oppo to bylaby prawdziwa petarda. Koszt napewno nie bedzie taki wysoki jak na powyzszej stronie..

Użycie lamp po stronie cyfrowej byłoby niezłym oszołomstwem ... Po co kupować 105 z myślą wywalenia Daca ?

Jeśli nie podoba się układ na Sabre, to po co w ogóle kupować OPPO ? Są tańsze playery, które można

wykorzystać jako wzorcowy obraz i transport dla wielokanałowego cyfrowego audio, Dalej już własna inwencja,

8 kanałowy DAC, to tylko 4 x stereo , a budujesz jaki tam sobie chcesz ... :)

Oczywiście potrzebne byłoby wyjście 4 x SPDIF dla wielokanałowca, na przykład takie :

Ukryta Zawartość

Ciekawe, czy Lukasz umiałby to zrobić ?

Ukryta Zawartość

Użycie lamp po stronie cyfrowej byłoby niezłym oszołomstwem ... Po co kupować 105 z myślą wywalenia Daca ?

Jeśli nie podoba się układ na Sabre, to po co w ogóle kupować OPPO ? Są tańsze playery, które można

wykorzystać jako wzorcowy obraz i transport dla wielokanałowego cyfrowego audio, Dalej już własna inwencja,

8 kanałowy DAC, to tylko 4 x stereo , a budujesz jaki tam sobie chcesz ... :)

Oczywiście potrzebne byłoby wyjście 4 x SPDIF dla wielokanałowca, na przykład takie :

Ukryta Zawartość

Ciekawe, czy Lukasz umiałby to zrobić ?

a kto tu mówi o wywaleniu daca??? ja mówię o tzw. digilampizatorze na coaxialny spdif do używania oppo jako transportu plików dźwiękowych i cd..wyjście cyfrowe do kina zostałoby nie tkniete na HDMI..w moim wypadku lampizacja sygnału spdif dla stereo mialaby jak największy sens bo mam Level 4 który jak sądzę gra lepiej od wybudowanego Sabre którego Łukasz przerabial jakiś czas temu. oszolomstwem bym tego nie nazwał, transport z takim modem to naprawdę duży skok jakościowy. A lampizacja wyjścia analogowego to nic innego jak 4 moduły stereo, tudzież dwa zbalansowane i jestem przekonany za zabrzmią ciekawiej od opampow oppo..

Ukryta Zawartość

w moim wypadku lampizacja sygnału spdif dla stereo mialaby jak największy sens ...

Sorry Waść, ale to VooDoo ... :)

Co miałaby wnieść lampa po stronie cyfrowej dla strumienia bit-perfect ???

Byłby Hi-Bit-Perfect, czy Ultra-Hi-Bit Perfect ???

No proszę - nie dajmy się zwariować ! ! !

voodoo sroodoo...mam tak w transporcie squeezeboxa i gra lepiej w stosunku do oryginalu. Koszt znikomy wiec czemu nie. Lampe w cyfrze poza Lampizatorem stosuje takze Audio Note, wowczas wszyscy mlaszcza bo taki zestaw kosztuje 170000 funtow. A ja Ci mowie ze dla mnie ten mod to masakryczna poprawa, zreszta nie tylko moim zdaniem. Radzilbym najpierw posluchac a potem krytykowac. Jakis czas temu kable glosnikowe tez byly voodoo :-)

Co do sensu pakowania czegos takiego na cyfre to sam nie wiem dlaczego to lepiej brzmi bo nie jestem elektronikiem, fakt jest taki ze lampa, cokolwiek robi, czy dodaje cos lepszego czy gorszego, brzmi poprostu lepiej. Sam nie chcialem w to uwierzyc dopoki nie dotarl do mnie moj dlubniety squeezebox. Od jakiegos czasu wszyscy koledzy z audiofilskiej braci jacy u mnie goszcza zgodnie twierdza ze to jedno z lepszych zestawien jakie kiedykolwiek slyszeli. Zreszta Bodexs z checia Cie zaprosze w moje skromne progi do Torunia na jakies spotkanko, widze ze mamy wspolne zainteresowania, wpadniesz, posluchamy, siorpniemy dobrej whisky i przedstawie ci organoleptycznie wyzszosc wyjscia cyfrowego na lampie nad zwyklym ;) tak ze zapraszam to Torunia...

Zapytam więc raz jeszcze - co niby tam lampka robi ze strumieniem bit-perfect ?

Masz w ogóle teraz "bit-perfect" ? Jeśli tak, to napisz jak to sprawdziłeś .

Czyim jeszcze zdaniem ten mod to masakryczna poprawa ?

Ja się nie wypowiem ... lampy stosuje w torze analogowym.

Teraz zbudowalem tor analogowy do stereo z winyla na lampowym phono stage. Wzmak oczywiscie tez lampowy. Tylko wkladka jakas taka dziwna bo w prozni nie robi tylko pod atmosferą.

Ale dobrego łyskacza w Toruniu moge sie napic, a co tam.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Bodex nie wiem co ta lampa robi ze strumieniem bit perfect i szczerze powiedziawszy mnie to nie interesuje, o takie detale spytaj moze Pana Fikusa albo Petera Qvortrupa,niech oni wypowiedza sie dlaczego stosuja takie rozwiazania w swoich produktach. Ja nie mam na ten temat wiedzy, zdaje sie tylko na to co slysze...a co slysze? Muzyke tak jak jeszcze nigdy jej nie slyszalem, a troche juz sprzetu mialem okazje posluchac. Najprosciej okreslil bym dzwiek jako organiczny i muzykalny. Jak tu opisac takie brzmienie? Pewnie tak samo ciezko jak by probowac opisac smak czekolady..poprostu muzyka gra z wielkim rozmachem, noga lata i leca lzy jak trzeba..Nie jestem niestety tak wprawiony w opisach dzwieku jak niektorzy koledzy z forum, dlatego zeby bylo prosciej, moje zaproszenie aktualne, najlepiej po nowym roku, warto wpasc i posluchac bardzo nietuzinkowego systemu na samych lampach...uwierz mi ze warto...

pmcomp, jasne, jak bedziesz w okolicy to zapraszam, chetnie goszcze kolegow lubiacych muzyke i kino...w tej chwili jestem w trakcie przebudowy pomieszczenia kinowego ale mysle ze do stycznia bedzie skonczone, wytlumione, zaciemnione i z nowa elektronika...

pozdr :-)

aha...czym zdaniem??? Mam imona i nazwiska prztaczac?? Bo nie bardzo wiem o co chodzi.

mialem 83 dopalona, mam 93nxe- jako standardowy odtwarzacz bd jest super ale placic za modyfikacje to nieporozumienie- jezeli bedzie jakas modyfikacja nowych modeli to moja rada..nie robcie z siebie jeleni;]

Ok kwestia digilampizacji moze ma drugorzedne znaczenie, olejmy temat bo nie o to tu chodzi. Co do kwestii stopnia lampowego na wyjsciu 7.1 to juz nie do konca sie zgadzam. Wiadomo ze w wiekszosci odtwarzaczy, poczynajac od stereo na wielokanalowych konczac, jakosc stopnia wyjsciowego na opampach jest conajmniej srednia i jest tu spore pole do popisu. Nadal uwazam ze skoro Oppo ma byc odtwarzaczem w tej kwestii bezkonkurencyjnym, to czemu nie wycisnac z niego maksymalnie ile sie da. Ja tak truje dupe z ta lampizacja gdyz w kwestii stereo, przynajmniej w moim systemie, zmiana po lampizacji byla tak duza, ze od tego czasu marzylem o wielokanalowym dzwieku o takiej jakosci, szczegolnie do odtwarzania koncertow z bluraya. Jak widac po linku opublikowanym przez kolege Bodexa, sa juz firmy zajmujace sie takimi upgradeami wiec pewnie kwestia czasu jak pojawi sie na sieci krotki opis dzwieku po tej modyfikacji....

Nookie, jeśli napisałeś, że dopiero lampizacja coaxa dała Ci zadowolenie i prawdziwą przyjemność, to nie możemy tak

tego olać. Koniecznie to trzeba wyjaśnić ... i niestety, ale obalić ten mit i katastroficzną bzdurę.

Podstawowym wymaganiem dla transportu jest to, aby na wyjściu SPDIF podawał sygnał bit-perfect, tzn. nie

wprowadzał nic od siebie, a wywalany strumień aby był w 100% zgodny z tym, co zapisano na nośniku.

Bardzo łatwo to sprawdzić - wystarczy dysk CD-Audio z zapisanym na nim materiale DTS Audio 5.1.

Podłączasz do ampli z dekoderem DTS i wio ... jeśli słyszysz muzykę, to masz tor bit-perfect. Jakakolwiek

ingerencja w torze skutkuje brakiem dźwięku - najmniejsza duperela lub przekłamanie i z efektu nici.

No, to teraz przeprowadź taki test na swoim zlampizowanym playerku - bardzo mnie to ciekawi ...

Pytałem o opinie INNYCH osób, które mogłyby sensownie wytłumaczyć potrzebę wkładania lampy w tor

po stronie cyfrowej, ale zapewne się nie doczekam. Idealny przebieg jest prostokątny, ale nie zawsze

takim go zobaczysz - czasami ulega zaokrągleniom, ale i tak układ odbiorczy potrafi go poprawnie

zinterpretować. Lampa nic tutaj nie pomaga, a jedynie może coś popsuć i obawiam się, że Ty

właśnie padłeś ofiarą takiej szarlatanerii - niestety. Do "regeneracji" sygnału cyfrowego ( aby jak

najbardziej uprostokątnić przebieg ) służą inne urządzenia i zapewniam Cię, że lamp to tam nie ma .

Magia Twojego urządzenia nazywa się AUTOSUGESTIA i to jest cała jego tajemnica .... sorry. :)

Do eksperymentów nie jest Ci potrzebny OPPO - wystarczy Panas za 400, który wizję ma perfect - a audio

powinieneś wywalić jako 3 x SPDIF ( mod.) i podać to do lampowych DAC-ów , a dalej jak tam sobie chcesz.

NAJważniejsze jest to, aby sygnał na wyjściu z transportu był "bit-perfect" , to podstawowe wymaganie ! ! !

dts 5.1 "the secret universe" moze byc??

Eksperyment wykonany i w 100% udany...w zalaczniku dowod :))) swoja droga zajebista alternatywa odtwarzania dzwieku....moglbym np. zripowac sobie dzwiek z bluraya i odtwarzac go z dysku????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na dyskach BD muzyka jest kompresowana kodekami bezstratnymi MA i THD, a z nich możesz wyciągnąć jedynie rdzeń.

Ale jest opcja wyciągnięcia LPCM , w większości stereo - zdaża się także wielokanałowy, ale go nie wyślesz przez

SPDIF - musiałbyś mieć HDMI lub jakiegoś moda z 3 coaxami SPDIF.

Wzmocnienie ( a także regenerację ) można zrealizować na takim urządzeniu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowy Oppo 105 posiada wbudowany DAC umożliwiający podłączenie komputera przez port USB.

Ma to poprawić jakość dźwięku odtwarzanego z komputera na zestawie audio.

Czy za pomocą tego portu do DAC można puścić tylko sygnał stereo, czy też wiązkę dźwięku wielokanałowego?

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

A u nas w kraju jak zwykle wygłupili się z ceną na Oppo 105 to prawie 6500pln. A w normalnym świecie1200$ :http://www.audioholics.com/reviews/transports/high-definition-dvd-players-hd-dvd-blu-ray/oppo-bdp-103-105-pre

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Będą się tłumaczyć, że najperw z Chin do USA i cła, następnie do nas i także cła i opłaty .... bzdura totalna.

Ciekawe skąd dystrybutor dostaje zaopatrzenie i za jaką cenę ... :) Darmozjady muszą się po drodze nachapać.

Szkoda, że nie można kupować bezpośrednio u nich - powinni taki netowy sklep zrobić dla Europy, darmozjady

byłyby poza korytem . :) Kto chce, to sobie kupi w USA z modem i cześć jak czapka. :)

Po USB zapewne poleci jedynie STEREO 24/96 , a wielokanałowo przyjmie po SPDIF - ale to przypuszczenia.

Oppo 105 jak i 95 oprócz wyjść analogowych na system 7.1 posiada dedykowane wyjście stereo.

Czy odtwarzając muzykę CD w odtwarzaczu Oppo 105/95 będzie różnica w jakości audio podłączając

wzmacniacz pod dedykowane gniazdo stereo względem gniazd audio na przednie kolumny?

Do tego właśnie jest ten tor .....

Czyli rozumiem przez to, iż dźwięk stereo będzie lepszy przez dedykowany tor audio,

niż w przypadku odtwarzania np. koncertu blueray w trybie wielokanałowym.

Wywnioskować z tego można, iż Oppo w swojej konstrukcji bardziej stawia na dobre stereo, niż na jakość w kinie domowym.

To nie jest po to by było albo albo. Ale tak jak dwa HDMI do wielości systemów. Tory 2CH i MULTI zapewnie maja taka samą topologię. Dodam, że osobiście korzystam ze swojego odtważacza w systemie wielokanałowym i stereo. A takie rozwiązanie jest słuszne dla sprzętu z tej pułki cenowej.

... korzystam ze swojego odtważacza z tej pułki cenowej.

Sorry, ale na półkę zamiast odtwarzacza to może ... słowniczek ? :)

A co do tematu, to fotografia wnętrza wyjaśnia wszystko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.