Skocz do zawartości
IGNORED

Utwory/Płyty do testowania DACów

stanik

Rekomendowane odpowiedzi

Pod wpływem ciekawego wątku w PC AUDIO, chciałbym, żeby została utworzona lista utworów, na których wg. Was najlepiej testować DACi.

Kiedyś szukałem takiego tematu w necie, nic konkretnego nie znalazłem, jeśli jednak coś mi umknęło, można podlinkować.

Fajnie by było, gdybyście uzasadnili swój wybór, napisali coś szerzej, na co zwracacie uwagę itp.

Ja na początek wpiszę np.

Alice in Chains - MTV Unplugged,

Eagles - Hell Freezes over

Chesky Records - The Ultimate Demonstration Disk

Na co zwracam uwagę? Przestrzeń, wybrzmienie, scena - umiejscowienie instrumentów, głębokość

pozwolę sobie zacytować SławkaR z innego tematu:

"Każdy ma zapewne jakiś swój repertuar testowy. Ja też. A dobrałem go mniej więcej ze względu na cechy, który opisałem bodajże na poprzedniej stronie. Uogólniając, jest to materiał trudny dla sprzętu i potrafiący obnażyć jego cechy. Z przykładów, to już wspomniana wcześniej płyta Mintzera. Moim zdaniem zarąbiście trudna dla sprzętu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolejna płyta, to coś z klasyki, taka klasyczna klasyka, można powiedzieć :):

Ukryta Zawartość

Dużo cichych pasaży, sporo miejsc z małą ilością instrumentów, sporo też z pełną orkiestrą, kotłami i takie tam. Jest w czym wybierać. Materiał pierwotnie nagrany na lampowym, analogowym Ampexie w latach 60tych. Chesky to w miarę fajnie przeniósł na płytę. Daje radę.

Co by tam jeszcze. ... O, Upiór w operze, ta wersja z 1987 roku:

Ukryta Zawartość

Klasyczny przykład realizacji, starającej się oddać ogrom sali. Kolejne wyzwanie dla sprzętu."

z tematu odtwarzacz strumieniowy vs DAC

Mam nadzieję, że cytowany zabierze też głos;)

pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

Trochę nieudany pomysł na temat.

DAC nie wydaje z siebie żadnego dźwięku. Dopiero cały system możemy oceniać. I w dziale muzyka już są tematy z propozycjami płyt czy utworów do tego celu.

Bo idąc dalej Twoi tropem powstaną tematy:

-Utwory/Płyty do testowania kabli sieciowych,

-Utwory/Płyty do testowania kabli głośnikowych,

- kondycjonerów itd.

Witam

ja testowałem swego czasu na Patricii Barber (Companion, Nightclub itp.) i jakiejś Dianie Krall (jakoś za nią nie przepadam ale nadaje się do testowania świetnie) - te dwie babki potrafia obnażyc jeśli sprzet ma za dużo "sybilantów"(za ostry)- przełączając źródła w czasie rzeczywistym (dwa dacki podpięte do dwórch wejść wzmacniacza - tak testowałem DAC kontra CD) - po przełączeniu się w sekundę, natychmiast słychać potężną różnicę głównie na wokalu obu pań - wokal lepiej się niesie, nie wiem jak to opisać - różnica dostrzegalna od razu - no i na realiźmie przeszkadzajek. Głównie słucham rocka/metalu - lecz w tym gatunku trudniej o super hiper płytę do testowania - różnice na wokalu np. Pantery też są ale nie tak duże - dostrzegalne raczej po dokładnym wsłuchaniu się a nie od razu, chociaż.... zapuszczam też takie granie, żeby miec pewność, że DAC niczego nie zepsuje, przykładowo - Megadeth "Youthanasia" (orginalne wydanie - przykład dobrze nagranego metalu) - testowałem np. Atoll DAc 100 kontra VAlab nos dac - ten cały Atoll wyciągnął talerzyki na pierwszy plan - nie dało się dla mnie słuchac, zbyt jasno, brzmienie gitar było równiez o 180 stopni inne - takie przypadki zamykają "pysk" krytykom którzy twierdzą że różnice między dacami są na granicy...percepcji.

Na koniec jeśli DAC przejdzie wyżej opisane płyty testowe, daję coś relaksacyjnego z dużą ilością przeszkadzajek i efektów przestrzennych - Izrael "1991", paprika Korps "Metalchem" "Magnetofon" itp....

Kropke nad "i" stawia Oregon "In Stride"

Na przykład sinusoidy, dobrze testuja przełączanie utworów.

Dzwonki przetestuje wysokie tony

Ukryta Zawartość

itd.

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.