Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego używamy właśnie tych płyt?

Bodek58

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zastananawialiście się kiedyś dlaczego do odsłuchu klocków, lub ustawianiu głośników używacie tych,

a nie innych płyt? Czy dlatego,że są audiofilskie? Czy może mają najlepszą równowagę tonalną? A może bo

są ciężkie w odtważaniu ( gęsty, szybki bas, duże składy instrumentalne, lub chóry? Czy może po prostu to Wasze ulubione?

Do odsluchu sprzetu mam pare wybranych utworow, ktore niekoniecznie sa moimi ulubionymi.

Zawieraja one natomiast dzwieki, instrumenty, wokal, ktore sa reprezentatywne dla rodzaju muzyki, ktorej slucham.

Dzieki temu, ze slucham zawsze tych samych utworow,(dokladnie 3) bardzo szybko jestem w stanie dostrzec roznice. Jezeli odsluchiwany sprzet mi sie podoba, to puszczam jeszcze inne kompozycje, czesto wybiegajace nawet poza moje zainteresowaniu muzyczne, co pozwala mi okreslic czy dany sprzet nadaje sie tez do innego radzaju muzyki.

Ale jak to jest w praktyce. Bieżecie kawałek np. z najobfitrzym basiskiem i pod niego ustawiacie głośniki?

Wynik będzie taki, że na płycie z ,,normalnym" basem będzie go na pewno malinko.

Czy nie powinno się tego jakoś uśrednić?

prawde powiedziawszy nie naleze do osob, ktore rozbieraja dzwiek na czynniki pierwsze - mi ma sie podobac to co slysze - czyli nie wdaje sie w dyskusje o neutralnosci, naturalnosci, poszczegolnych podzakresach - dopiero jak czegos ewidentnie brakuje to moge to wytknac. A zalozenie jest takie, ze ma mi sie podobac muzyka, ktorej lubie sluchac i wtedy klocki sa dobre (dla mnie a zdanie innych ... ... w kazdym razie nie wplynie na moje :) ).

ja np używam od lat płyty red hotów "blood sugar sex magic" piosenka 6 I could have lied.

Gitarka akustyczna na wejściu, wokal, potem kolejno dołącza bas i perkusja, sola gitarowe.

Nie jest to szczyt techniki nagraniowej , ale dla mnie do testu wystarcza w 100%

potem jest kawałek "mellowship" na którym sprawdzam rytmikę i spójność zakresów (wchodzi kilka instrumentów równocześnie z biciem perkusji. nO I sad but true metallici na potęgę i zejście basu.

Chodzi o to, aby posłuchać różnych gatunków, ale niekoniecznie ciągle tych samych płyt. Zwykle wybieram z tych, których ostatnio słuchałem. Na krótkie porównania kilku sprzętów nie ma sensu brać za dużo płyt, najlepiej 2-3.

Z klockami to prawda, natomiast najlepsze klocki nie zagrają, kiedy głośniki są źle ustawione.

Dlatego poruszyłem ten wątek,bo się od cholery natyrałem przy ustawianiu, a i tak niektórych kawałków ciężko słuchać na full.

uważam, że najlepiej powinna zabrzmieć muzyka którą się słucha, a nie jakieś samplery czy

nagrania diany krall, jeżeli jej twórcość powoduje bezwład mozgowo mięsniowy. (chyba że ktoś to lubi.) Ja słucham stonesów, zeppelinów, red hotów, rush, zz top, hookera itp i przeszedłem okres zmuszania się do muzyki audiofilskiej, chociaż np pierończyka posłucham od czasu do czasu. Tak też należy dobierać sprzęt. Albo pasi albo nie pasi i nie należy się zmuszać, że to "audiofislki dźwięk". Tak kupiłem odtwarzacz i do dziś żałuję.

a mi sie cos wydaje, ze taka krallowa to wlasciwie na wszystkim niezle zabrzmi, w przeciwienstwie do red hotow, ktorych do tego sie dobrze zna. trudno oddac dynamike, a tej akurat takim softdżezom troszke brakuje

jak dla mnie to tez najlepiej mi sie slucha wlasnych, znanych plyt, na ktorych natychmiast slyszy sie roznice.

pozdrawiam

paulinka

Do "odsłuchów krytycznych" zawsze używam płyt z bardzo różną muzyką akustyczną i wokalną. Na dobrze nagranych instrumentach "bez prądu" najlepiej wychodzą wszelkie podbarwienia czy odstępstwa od neutralności. Podobnie jest z ludzkim głosem. Dynamika - orkiestra symfoniczna. Bas - muzyka organowa (to lepsze niż Marcus Miller :-))) Zwykle są to płyty, które znam niemal na pamięć, więc różnice w brzmieniu wychodzą natychmiast.

thon022

Zdecydowanie się z tobą zgadzam. Tylko co zrobić jak jeden kawałek na płycie (dobry) wali mięchem po ścianach? Ustawić głośniki pod niego? Z czasem przestaje się chcieć GO słuchać.

pewne znaczenie mają tu kwesti e estetyczne. Mój znajomy nie kupił creeka bo to paskudztwo i gałki "lużno latają" mimo, że wg niego grał bdb. Ja z kolei nie kupiłem cd arcam 7 bo był plastikowy, z żółtym ohydnym wyświetlaczem , chociaż grał lepiej od marantza

bodek58

właśnie dlatego trzeba kupować sprzęt pod to co się słucha. W MOIM PRZYPADKU RED HOCI reprezentują brzmienie i muzę którą uwielbiam: perkusja, bas elektr, gitary i wokal. Tak jak np. metallica kill em all.

Nie muszę sprawdzać jak brzmi np. waltornia

Nie lubię testów :-)

Nie używam płyt, które lubię, te, "oszczędzam" sobie, do celów "wyższych" :-)

Sprzęt testuję płytami z instrumentami akustycznymi:

głównie - fortepian i wokal, a także - trąbka, kontrabas, wiolonczela, skrzypce, gitara akustyczna,...

Testy, przeprowadazam z udziałem kolegów (i najczęściej u nich), mają ciekawe płyty z symfoniką, do "badania" rozpiętości dynamiki :-)

Pozdrawiam

Z gutten-em sie zgodze ze bas najlepiej na muzyce organowej, lub dobrej elektronice moj basowy faworyt to plyta Spies z 88 roku, kawalek interlude Telarc-a oczywiscie :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Czyli jak w domu! Jeden zgadza sie z tematem, drugi zupelnie odbiega w druga strone... :)

Ale faktycznie jest w tym cos! I nie bez przyczyny do odsluchow sprzetu po wlasnych modernizacjach, czy u kolegow prezentujacych swoj nowy nabytek - jako pierwszy rozgrzewajacy system to TOOL i jego Lateralus, pozniej Neal Morse i jego Testimony, przez Pata i jego Missouri Sky, na Acoustic Alhemy konczac... przed kolejna partia amunicji:)

Zwykle, znajac juz dany egzemplarz oczekuje chociazby tego samego efektu, majac zawsze nadzieje, ze uda sie jeszcze czyms zaskoczyc, cos nowego odkryc w samej muzyce, no i oczywiscie jakaz satysfakcja, kiedy sie uda i wiem, ze to np. dzieki tej czy tej przerobce, albo nowy sprzet nareszcie spelnia oczekiwania....:):)

...co prawda na dluzsza lub krotsza mete, ale i przygoda dzieki temu nigdy nie ma konca:)

Pozdr.

thon022-> Mam nadzieje, ze zdajesz sobie sprawe z tego, muzyka z CD Red Hot, ktore sluzy Ci do testow jest bardzo skompresowana. Zreszta jak chyba wszystkie CD Red Hot. Kompresja ta moze dac falszywy obraz testowanego sprzetu.

Moje płyty "testowe" (część):

kontrabas:

Archie Shepp "St. Louis Blues" (również ciekawy wokal)

Jacky Terrasson "Reach"

skrzypce:

Stephane Grappelli "Just One of Those Things" (kondert)

Rachel Podger "Vivaldi: La Stravaganza"

Trevor Pinnock "J.S. Bach - Violin Concertos"

dynamika:

The Band Of The Grenadier Guards "Sousa Marches"

"Pietruszka" :-)

saxofon:

Wolfgang Pushing "Aspects"

wokal:

Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Carol Sloane, Joan Baez ,...

płyta: "Russisch - Orchodoxe Weitnachtschöre" (z Christow`em)

moskiewskie chóry prawosławne - Grindenko

w przyszłości sprawdzę - Chór Armii Radzieckiej im. Aleksandrowa (zwłaszcza na kolumnach Audio Physic) :-)

P.S.

"Prawdy" - w nagraniach płytowych się nie doszukuję :-)

Również nie uważam, że "czym gorzej, tym lepiej i prawdziwiej" (bardzo popularna "szkoła" w Poznaniu) :-)

Dobrą plytą (wszechstronną) do testów jest płyta fadeovera.

Niczym nie ustępuje odpowiednikom wydanym przez "Stereophile" i innych wydawców.

Jest także dużo tańsza :-)

Pozdrawiam

Moje typy (mocno wybiórczo):

kontrabas - "Under the Missouri Sky" Haden/Metheny

fortepian + wokal - "Dancas" Maria Joao/Mario Laginha

sam fortepian - Preludia Debussy'ego (Zimerman, DG), "Perrahia Plays Haendel and Scarlatti" (Sony)

barokowe instrumenty smyczkowe + wokale - "Actus Tragicus" J.S. Bach, Junghanel, DHM; "Pasja wg. św. Mateusza", J.S. Bach, McCreesh, Archiv

współczesne instrumenty smyczkowe - kwartety Szostakowicza, Emerson String Quartet, DG

organy - "Toccata & Fuge" J.S. Bach, Koopman, Archiv

pogłos pomieszczenia, wybrzmienia instrumentów akustycznych i wokali - "La Festa" Hesperion XXI, Alia Vox; "Sonate e Canzoni", G. Gabrielli, HM

sam wokal - "Gaate ved gaate" Kari Bremnes, Kirkelig Kulturversted

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.