Skocz do zawartości
IGNORED

Co by było gdyby przedwojenna Polska dotrwała do naszych czasów ?

Krak_oN

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Zachowanie Sikorskiego przed wojną 1939r. miało bardzo mały wpływ na jej całokształt. Przeważyła głupota i niekompetencja piłsudczyków.

Wbrew temu co twierdzisz - miało. To jemu Francuzi okazali swoje zaufanie we wrześniu 1939 roku. Popierali i tolerowali jego nie mal wszystkie działania - te noszące znamiona przestępstw także. Sikorski był chwiejnym, głupim i mściwym mistykiem. Brakowało mu natomiast trzeźwego spojrzenia na rzeczywistość, zdolności politycznych i wojskowych.

• 2 miesiące później...

mielibyśmy armie w lance zbrojną, tak jak teraz w kropidło

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem czemu w tym wątku ciągle pokutuje przeświadczenie,że Polska nie zmieniłaby się w ogole.Skąd to przekonanie?Cały świat się zmieniał a Polska na pewno byłaby taka jak przed 1939r.,czyli pszenno-buraczana.

Skoro Hiszpania,Portugalia,Finlandia,Irlandia czyli kraje porównywalne mogły się zmienić to czemu Polska nie mogłaby?Zarysował się również pogląd,że PRL jaki był to był ale jednak coś tam na tym zyskaliśmy.Jeżeli ktoś tak uważa to znaczy,że jego zdaniem Polska nie nadaje sie do samodzielnego bytowania.Że tak naprawdę jako naród nie jesteśmy zdolni do samodzielności i niepodległości.Uważam,że jest to nieprawdziwe,niesprawiedliwe i obrażliwe dla nas,Polaków.

Widzę,że nie zrozumiałeś tego co napisałem.W wymienionych przeze mnie krajach też byli fabrykanci,dziedzice,plebani a obecnie sa to nowoczesne kraje.Kapitalizm za Dickensa też był inny niż obecny.Czyli jedanak komuna i uzależnienie od ZSRR to było dla Polski błogosławieństwo?

Po pierwsze komuny bez ZSRR by w Polsce nie było.Po drugie jesli jest taka fajna to czemu ostała sie tylko na Kubie i w Korei Płn.?

A w cale nie jest powiedziane że bez ZSRR w Polsce nie byłoby komuny.

Nie jest powiedziane że nie byłoby wojny.

W końcu komu w ogóle przychodzi do głowy że historia alternatywna byłaby dla nas łaskawsza???

Dla przypomnienia książki Fatherland - to historia dziejąca się w 1968 roku po tym jak Niemcy wygrały wojnę. Coś takiego jak Polska i Polacy w ogóle w niej nie istnieją.

Musielibyśmy więc założyć dla odmiany, ze to Polska wygrałaby wojnę... zaraz, zaraz.... a kto wygrał II wojnę światową??? Bo zdawało się ze byliśmy w tym obozie wygranych i po po obu jego wygranych stronach :-) :-) :-)

Po pierwsze komuny bez ZSRR by w Polsce nie było.Po drugie jesli jest taka fajna to czemu ostała sie tylko na Kubie i w Korei Płn.?

A w 1905-1907 roku na ziemiach polskich zaborów to robotnicy z policja się bili o kapitalism zapewne???

A w Chinach to jest demokracja i wolność słowa, bo komuny to tam nikt nie widzi??? A na pewno nikt kto niema interesu z nią walczyć dzielnie.

Po pierwsze komuny bez ZSRR by w Polsce nie było.

jak po pierwsze to bez ZSRR a dokładniej bez rewolucji w Rosji i całego tego burdelu nie byłoby Polski.

jeszcze przed 1920 rokiem Piłsudski chciał się dogadać z Denikinem o wspólnym działań przeciwko armii czerwonej na kresach wschodnich. Stawiał tylko jeden warunek - uznanie wolnej Polski i jej zdobytych terenów w przypadku pokonania bolszewików. Biali nie chcieli o tym słyszeć.

Rozruba rewolucyjna w Rosji która była na rękę osłabionym militarnie Niemcom, była również korzystna dla polskiej niepodległości.

W Polsce nie dałoby sie wprowadzić komunizmu po wojnie bez przymusu i bez uzależnienia od ZSRR.Natomiast w społeczeństwie silne były nastroje lewicowe,krytyczne w stosunku do Sanacji.Tak więc można przypuszczać ( wszak w historii alternatywnej obracamy się w kręgu przypuszczeń),że władzę przejełaby jakaś formacja centro-lewicowa,która przeprowadziłaby reformy lewicowe np. reformę rolną i inne.Nie widzę powodu dla którego Polska nie mogłaby pójść drogą np. Hiszpanii czy Portugalii po wyjściu z dyktatur.

A to o to chodzi, ze rozróżniasz "komunę" jako narzuconą przez ZSRR od lewicy. ?

idąc tym torem II RP na początku tez była lewicowa. Po wojnie nikt tu nie chciał sanacyjnych partyjek przedwojennych i Kaczorowski mógłby sobie być i tak do smierci tym prezydentom na uchodźstwie.

Państwo prawdopodobnie rozwijałoby plany budowy państwowych fabryk jak przed Wojną, pewnie inwestycje nadal byłyby w większości państwowe, dokończono by reformę rolna pewnie na podobnych zasadach jak robiła komuna, coś trzeba by zrobić z majątkiem pozostawionym i poniemieckim.

Ciekawe czy kapitalism dałby sobie radę z odbudową Warszawy i czy zrealizowaliby te przedwojenne faszystowskie plany bombastycznych alei ze świątynia za państwowe pieniądze. W końcu nowy świat tak bardzo się ni eróżni od tych planów włącznie z PKIN, wpisuje sie jeszcze w przedwojenna architekturę

Kiedy by pozbyli się kosciólkowych z polityki?

może rachunek ekonomiczny sprawiłby - prawidłowo, jak planowano zaoranie gruzowiska powarszawskiego. Stolica byłaby w Łodzi .

Tylko co z ziemiami odzyskanymi? Trochę tam przemysłu było. A bez niego ciemnota wschodnia nadal by siedziała w swoich gumnach z drewnianymi chatami i jedną obsraną krową w zagrodzie.

Tak odróżniam PPR od PPS.Czy kapitalizm dałby sobie radę z odbudową kraju?Tego oczywiście nie wiemy ale przecież jedyny udany plan gospodarczy za PRL to plan trzyletni w latach 45-48.A wtedy jeszcze komunizmu de facto nie bylo( w sensie gospodarczym).Ten plan się udał bo był realistyczny,był realizowany przez fachowców,wykorzystano możliwości całego państwa i był entuzjazm i zapał ludzi.Póżniej juz tego wszystkiego zabrakło.

Ja tam widzę ten kapitalizm po 1989 roku i niczego jakoś nie zbudował, za to zniszczył dokładnie. Z takim kapitalismem jak ten teraz to mielibyśmy wszy i gęsty grzebień.

Warszawę jednak odbudowywano znacznie dłużej niż 3 lata.

Zresztą perspektywa stolicy w Łodzi jakoś tak mi się bardziej podoba.

• Moderatorzy

Ja tam widzę ten kapitalizm po 1989 roku i niczego jakoś nie zbudował, za to zniszczył dokładnie. Z takim kapitalismem jak ten teraz to mielibyśmy wszy i gęsty grzebień.

Warszawę jednak odbudowywano znacznie dłużej niż 3 lata.

a co do Warszawy to odbudowywała ją cała Polska,

teraz wawa piszczy gdy w ramach ustawy janosikowej ma dorzucić parę złotych na asfalt w przysłowiowym Pcimiu

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

I mnie też. Chetnie bym się pozbył z mego miasta tego całego gówna, jakie się tu zjeżdża.

w sejmie polskim wiekszosc poslow zajmuje sie historia, filozofowaniem i gdybaniem

Mozebyscie tam sie wybrali ?

do dzis podobno nie wiedza czy samolot dolecial czy nie ??

I mnie też. Chetnie bym się pozbył z mego miasta tego całego gówna, jakie się tu zjeżdża.

To miałbyś problem bo w Warsiawie zostałoby 10tysięcy mieszkańców. Tyle w niej było po wojnie. I w sumie tyle mogłoby tam być.

Z miasta Łodzi kot pochodzi.

iwaszczukiewicz mógłby zostać prezydętem.

jak by to brzmiało: Prezydent Wojciech Iwaszczukiewicz ?

Jak to czego - WSZYSTKIEGO !

to wasze nazwisko - Iwaszczukiewicz, dziwne jakieś... Co to w ogóle za nazwisko... hmmm trzeba by eis dokładnie zastanowić skąd wy jesteście - Iwaszczukiewiacz,. bo ono jakieś takie nie nasze... Czy wy godni jesteście prezydentem być, jak taki na przykład Bul Komorowski ??? O ten to ma nazwisko należyte do prezydentowania w II RP która by przetrwała do dzisiaj, a może nawet w trzeciej.

Wiecie co Arku?Mało mnie to obchodzi co o tym sądzicie.

O już wiem!Prezydent Arki!

no nie wiem Iwaszczukiwewicz co tak mało was obchodzi, jak chcecie być prezydentem. Nie chcecie??? to taka społeczna postawa, oj niedobrze. Nas bardzo obchodzą aspołeczne postawy. Was może nie obchodzić ale są już tacy, którzy się tym zajmą.

ps. Arki Gdynia? Może być.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.