Skocz do zawartości
IGNORED

Co by było gdyby przedwojenna Polska dotrwała do naszych czasów ?

Krak_oN

Rekomendowane odpowiedzi

Widać małpeczki, w ramach związków partnerskich będzie teraz pier**lić parami :-) :-) :-)

Rzeczywiście Bereza to pikuś tak jak ci co w niej siedzieli daleko mieli do takich banderowców, OUNu czy Ognia....

A przepraszam teraz to oni są bohatery i patrioty dla takich pólmózgów piszących w parach (jeden czy ta drugi mu tekst tłumaczy, a klawiaturę na przemian pociskają, bo każdy zna połowę alfabetu :-).

Na pewno ci których mordowali byli wrogami wolności i demokracji, więc wolno było.

W 1984 roku nikt nie wiedział czy komuna upadnie za piec lat czy za piętnaście. Nie usprawiedliwiajcie się Iwaszczukiewicz z faktu, że spaliście na lekcjach. "Komunistyczny" Teatr telewizji wystawił Ferdydurkę w 1985 roku.

Natomiast czarno-czerwona mafia potrafiła ocenzurować zabytkowy film Emanuelle jeszcze w 1989 roku kiedy wydawała już ostatnie tchnienie, bo był za bardzo erotyczny, więc trzymała się mocno. jak widać Gombrowicz tak bardzo jej nie przeszkadzał.

Trzeba się było uczyć głąby jak był czas, to świnie pasać chodziliscie.

Arku

Jak byś się swego czasu uczył to nie byłbyś teraz sfrustrowanym bezrobotnym.

<br />Trzeba się było uczyć głąby jak był czas, to świnie pasać chodziliscie. <br />
taka byla wtedy moda na chloporobornika mistrzu.Sam to reklamowales.

Arku

Jak byś się swego czasu uczył to nie byłbyś teraz sfrustrowanym bezrobotnym.

powiedzmy to ...golodupcem zgorzknialym.

To ty jesteś mentalnym emerytem i sfrustrowanym zawistnikiem.A za kwestionowanie zbrodni komunistycznych w powojennej Polsce nie zasługujesz na jakąkolwiek polemikę.

A więc jednak!Skąd takie przekonanie ,że jestem patriotą?I to nazistowskim!Przecież to twoi poprzednicy doskonale dogadywali się z nazistami.Oczywiście do czasu.Musze cię rozczarować.Chyba nie jestem patriotą( zwłaszcza dla pisowskiej części tego forum).Na pewno nie jest mi po drodze z takimi jak ty ale i z prawdziwymi patriotami też.Zresztą powinieneś o tym wiedzieć z wielu poprzednich dyskusji.No tak ale ta twoja amnezja....

No i widzisz?Ja tylko zastosowałem twoją metodę argumentacji.Opartą na pomówieniach,kłamstwach i insynuacjach.Kto mieczem wojuje....

Odpowiadając na tytułowe zapytanie,nie byłoby ciot w parlamencie i byłby porządek.Aaaaaaaaaa biurokracji by nie było i Tyska u władzy a mlus nie pisałby pierdół!

StaryM, w wielu miejscach nam nie po drodze, ale wiedz że w tej dyskusji masz waszmość moje poparcie. Oczywiście że żylibyśmy w innej Polsce, prawdopodobnie Polsce która byłaby znacznie lepiej rozwinięta, a to z prostej przyczyny: mielibyśmy dalej elity, które w II WŚ zostały wymordowane, a po wojnie zastąpione klasą robotniczo-chłopską. Mielibyśmy dobre tradycje i standardy życia społecznego, kulturalnego, czy wreszcie politycznego , które czy się komuś podoba czy nie, były przynależne elicie, intelektualistom, ludziom wykształconym, a ci mogli je przekazywać coraz to nowym pokoleniom. To zostało przerwane i zastąpione zwykłym chamstwem dodatkowo chronionym przez najwyższe władze. Do dziś niestety się z tym zmagamy, do dziś zbyt dużo w "elitach" zwykłych chamów.

Wierzę, autentycznie w to wierzę, że żyło by się nam lepiej. I przede wszystkim - normalniej !

Wszelkie zmiany, a zwłaszcza na lepsze, wymagają czasu. A my znowu zaczynamy od nowa XIX wieczny kapitalizm.

Już to wcześniej wklejałem ale myślę że warto przypomnieć tego linka:

''Jak zauważa prof. Hryniewicz stosunki folwarczne panowały nadal w II Rzeczypospolitej, a jeszcze nasiliły się w czasach PRL, gdzie nastąpiła ich wręcz feudalizacja.''

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli jaka mentalność ciągle panuje ? no bo komuna jakby nie było trwała nieco krócej od folwarków a ponoć długo utrwalana mentalność (przez kilka pokoleń) wchodzi w geny, dlatego ta pierwsza będzie raczej nieco więcej dominować nad tą pierwszą pomimo wszystko mniej utrwaloną.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Zacofanie przedwojennej Polski w stosunku do Zachodu :

''Zacofanie Polski w stosunku do Zachodu zostało opisane za sprawą cudzoziemskich podróżników z XVIII wieku. Przyjrzyjmy się z bliska wybranym relacjom: urodzonego w 1742 roku w Lotaryngii jezuity ks. Huberta Vautrina oraz historyka Williama Coxe'a (1747-1828).....ocena Polski przez obu podróżników jest w wielu miejscach bardzo podobna. Anarchiczna szlachta, opływająca w luksus i zbytek wszelki magnateria, nędzni, wiodący życie na podobieństwo zwierząt, chłopi. Poza tym brak miast i mieszczaństwa, dobrych dróg, handlu, przemysłu, infrastruktury....''

''Kraj nie ma żadnych fabryk i prawie żadnego handlu; król wcale już nie cieszy się autorytetem; szlachta jest w stanie nieopanowanej anarchii; chłopstwo jęczy pod jarzmem feudalnego ucisku, znacznie gorszego od tyranii absolutnego władcy. Nigdy poprzednio nie widziałem takich różnic majątkowych, tak wielkich kontrastów największego bogactwa z najskrajniejszą nędzą; gdziekolwiek obróciłem oczy, wszędzie i stale najbardziej wyszukany przepych sąsiadował z najokrutniejszą nędzą. Jednym słowem, swobody, którymi się Polacy tak szczycą, w najmniejszym nawet stopniu nie są udziałem ogółu społeczeństwa, lecz jedynie magnaterii i szlachty. (...)''

Poniżej jest pełna treść publikacji :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) #

Jeszcze taki artykuł znalazłem, U źródeł zacofania Polski :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

otoz patrzac na to co sie dzieje, byloby tak samo bo ten narod tak ma.

ten naród tak ma bo ma przerąbane dopóki wasi nie odpuszcza sobie kraju nad Wisłą

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Zacofanie przedwojennej Polski w stosunku do Zachodu :

Poniżej jest pełna treść publikacji :

Ukryta Zawartość

Jest też i wątek optymistyczny :)

"...Na chodnikach przed lustrzanymi szybami sklepów leżą kupy śmieci. Miasto zabłocone, brudne, źle wybrukowane; miejscami stoją małe kałuże brudnego błota, które nie może spłynąć przez zatkane ścieki ku morzu. Mnóstwo papierków, szczątków z gazet, podeptanych skórek z jabłek i pomarańczy leży wszędzie, tak na chodnikach, jak i na środku ulicy. Między pysznymi powozami, omnibusami - jeżdżą wozy ładowne ogromnymi pakami towarów lub przechadzają się świnie, nie wiadomo do kogo należące, z powystrzępianymi przez psy uszami. Świń tu mnóstwo.

To jest opis nie prowincji amerykańskiej, ale Nowego Jorku..."

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Teraz sobie właśnie przypomniałem że w jakimś czasopiśmie czytałem że przed wojną jak urzędnik państwowy (i to wcalnie nie niski rangą) był już za stary aby nadawał się do pracy, to po zwolnieniu najczęściej musiał udawać się na wieś aby ciężko pracować na roli.

Co za bzdura!

Poważnie był kiedyś taki artykuł, tylko mam nadzieję że mnie pamięć nie myli i nie pomyliłem tego z czasami przed pierwszą wojną ?, no dobra ale rozwiń czemu bzdura ?

Gdyby Polska przedwojenna dotrwala do naszych czasów to niejaki Brałn ksywka "reżyser" siedziałby w Berezie Kartuskiej.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.