Skocz do zawartości
IGNORED

CD czy DAC-usb? Do 500 zł.

fructo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakiś czas temu nabyłem wzmacniacz Cambridge Audio 340A oraz kolumny Monitor Audio BR2. Póki co za źródło robi dla nich gramofon, jednak w czarnych płytach świat się nie zamyka.

Szukam drugiego źródła - mam całkiem pokaźną kolekcję płyt CD zgranych również na dysk, w związku z czym rozważam zakup odtwarzacza CD bądź DACa na USB.

Do wydania mam około 500 zł i tutaj pojawia się pytanie - kupując w tej kwocie CD-ka czy DAC-a uzyskam lepszą jakość dźwięku? Zupełnie pomijam kwestię wygody.

Oczywiście konkretne modele - chętnie z linkami - mile widziane.:)

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

https://www.audiostereo.pl/topic/98256-cd-czy-dac-usb-do-500-z%C5%82/

harman/kardon DVD 25 albo DVD 2550S używka. Z marszu rozstawia po kątach CD za kilka stówek. W przyszłości po upgrade robi to samo z CDkami po kilka tys. Czyta CD-R, sekcja wideo wyłączana z pilota, DAC Wolfson WM8740. Czy jakiś DAC USB do 500zł zagra na tym samym poziomie to wątpię, choć nie sprawdzałem.

Faktycznie ciekawa propozycja, wlasnie czytam w necie o tym odtwarzaczu i faktycznie potwierdza sie to co napisales.

Co do dac'a to pewnie zalezy, ale w tej cenie to moge polecic chyba tylko to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z pewnoscia mozna lepiej, jednak czy taniej i lepiej tego nie wiem :-)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dodam tylko, że niekoniecznie musi być po USB - w grę wchodzi również PCI/PCI-E, więc np. Xonar ST jak najbardziej możliwy.

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

Może będę mógł trochę pomóc,poczytaj o Audinscie,równierz posiada DAC Wolfson WM8740 tak jak DVD harman/kardon. Ma wyjście słuchawkowe i optyczne jak by się kina zachciało.I laser nie siądzie.

Ukryta Zawartość

Sam posiadam tego Audinsta,opierałem sie na recenzjach.Powiem tak,gra nieźle,dopuki nie usłyszy się czegoś lepszego.Porównywałem go z cd sony z serii QS,denon i kenwood.Jedynie kenwood model 5020 miał tu coś do powiedzenia,choć jest to już dość stary klocek bo z początku lat 90.

Ale już zlampizowany cd denon dcd 910 to poprostu inna bajka,zostawił Audinsta daleko w tyle,bas,przestrzeń,detale jakby miały więcej swobody .W sumie jak ktoś umie grzebać w elektronice to powinien sobie kupić starego cd z dobrym dac'iem i łatwo dostępnym laserem + lampizacja.Wyjdzie taniej i dużo lepiej.

A jak nie,to polecam jak najbardziej,zamiast starego cd.można jeszcze kabel chinch wymienić np.na Klotz.Ja tak zrobiłem i jest różnica,dzwięk bardziej rozdzielczy.

U mnie to gra z Rotel RA-01 i Monitor Audio m2.Przyjemnie i nie męcząco,ale szykuję sie na lampizowanego cd i w niedalekiej przyszłości zmiane monitorków.Ale Audinst zostaje.

A i jeszcze jedno,Audinst grał tez z klonem Naim 140 i Paradigm Focus v3,wydawało by się,że nic tam nie brakowało,choć wiadomo,że są dużo droższe dac'i i potrafią napewno lepiej zagrać,ale mimo wszystko ,można powiedzieć,że lipy nie było.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.