Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD a komputer

tomazzi

Rekomendowane odpowiedzi

Głośniki grają u mnie od trzech dni. Ogólnie dobrze, przyrost jakości może nie jest proporcjonalny do ceny w stosunku do poprzednich głośników ale jestem zadowolony. Pierwsze na co zwróciłem uwagę to fakt, że są wyraźnie głośniejsze od poprzednich. Mam pytanie odnośnie plików FLAC. Dopiero teraz zacząłem zabawę z taką muzyką. Większość plików z którymi mam przyjemność mają ok 1000 kb/s, jednak mam też kilka po 3000 kb/s. Czy również takie pliki można uzyskać po konwersji ze zwykłej płyty CD na FLAC. Czy jakość konwersji można sobie dowolnie zdefiniować? Jakich programów używacie do tego typu zadań? Czy odtwarzacz plików muzycznych ma jakikolwiek wpływ na jakość? Dotychczas używałem tylko Winampa.

Bitrate - prędkość transmisji - jednostka bit/s - jednostki pochodne kbit/s, Mbit/s itd.

Dla nieskompresowanego audio np. wav będzie: Bit rate = (sampling rate) × (bit depth) × (number of channels)

czyli popularne CD, bitrate = 44100 * 16 * 2 = 1411 200 bit/s = 1411.2 kbit/s (2 jest bo stereo 2 kanały), samemu mozna przeliczyś np. pliki wav 24-96 stereo -> bitrate = 96000 * 24 * 2 = 4608 kbit/s

Dla skompresowanych np. FLAC będzie to szybkość po kompresji, czyli trochę mniej.

Najlepiej nie zmieniać jakości przy zapisie, np. z CD na dysk komputera. Przy odtwarzaniu, tylko jesli system (urządzenia tego wymagają), np. karta-DAC obsługuje do 24-48 a ma sie plik 24-96, robią to programy lub podprogramy odtwarzające np. podprogram SoX w Foobar2000, servery. Można spotkac nazwy resampler, transcoder itd.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Komputer i dac w zbliżonej cenie do odtwarzacza CD ( 10 000,- ) wolę moje CD.

Wykorzystano do odsłuchu te same nagrania z płyty cd, po zgraniu na kompa, system audio bez zmian.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

A jaki to był dac? Bo jeśli komp kosztował 9 tys a DAC 1tys (razem 10tys) to się nie dziwię:)

Dac 6 tys.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Ale jaki?

Nie będę robił reklamy;-)

Mnie interesowało tylko, czy dedykowany sprzęt - źródło w podobnej cenie do CD zagra na podobnym poziomie, ale tak nie było i z takim dźwiękiem nie mógłbym żyć.

Wtrącając swoje kilka groszy do tematu. Do wczoraj byłem nastawiony na przejście w najbliższym czacie z CD na PLIKI. Tak się składa że byłem na odsłuchu o którym pisze wyżej Kazik II. A dzisiaj beż żadnych zahamowań kupiłem płytę i jeszcze przez dłuższy czas będę kupował i słuchał płyt.

Nie będę robił reklamy;-)

Mnie interesowało tylko, czy dedykowany sprzęt - źródło w podobnej cenie do CD zagra na podobnym poziomie, ale tak nie było i z takim dźwiękiem nie mógłbym żyć.

No tak, ale nie mówiąc co porównano z czym Twoja wypowiedź staje się mało wiarygodna.

Ja porównałem sprzęty budżetowe czyli marantz sa8003, który jako nówka kosztował coś około 4tys i i Stream Magic 6 - ta sama cena. No i oba urządzenia grają podobnie do siebie. Słychać inny charakter brzmienia, natomiast ich poziom jest bardzo zbliżony z delikatnym przyznaniem pierwszego miejsca dla SM6. Poza tym z SM6 dostaje się radio i DAC, trzy urządzenia w jednym. Z czymś takim CD przegrywa, nie wspominając o obsłudze tych urządzeń. Nie wiem jak np taki Linn za 10tys poradziłby sobie z Twoim CD, ale jeśli weźmiemy pod rozwagę analogię, to powinien wygrać:)

Pozdrawiam.

A dzisiaj beż żadnych zahamowań kupiłem płytę i jeszcze przez dłuższy czas będę kupował i słuchał płyt.

Ja tez pomimo, iz głównie słucham plików, kupuję płyty CD. Najczęściej ripuję i słucham już potem jako plików:)

Zasada jest prosta. Jeśli masz dużo płyt to musisz mieć dobre CD i ewentualnie odtwarzacz sieciowy bądź DAC. Natomiast jeśli nie masz płyt i zaczynasz przygodę z audio to nie widzę sensu w kupowaniu CD.

No to skąd brac "materiał' bo za "nielegalkę" grozi :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Użytkownik Octagon dnia 18.11.2012 - 20:12 napisał

Nie wiem jak np taki Linn za 10tys poradziłby sobie z Twoim CD, ale jeśli weźmiemy pod rozwagę analogię, to powinien wygrać:)

Mi nie chodzi o zawody z Linnem, czy jakimś innym serwerem, tylko o radość ze słuchania muzyki z tych urządzeń. Zestaw komputer + DAC odsłuchiwany przeze mnie był konfigurowany z myślą o odtwarzaniu muzyki, może użytkownik popełnia jakieś błędy przy zgrywaniu płyt, mnie to nie interesowało, chciałem usłyszeć finalny dźwięk o wysokiej wierności i porównać z dźwiękiem mojego CD. Nie oczekiwałem lepszej, gorszej jakości w stosunku do CD, ale akceptowalności i przyjemności ze słuchania tego źródła.

No to skąd brac "materiał' bo za "nielegalkę" grozi :

Ukryta Zawartość

Są sklepy i można kupić. ;-)

Ukryta Zawartość

"Są sklepy i można kupić. ;-) " taaa ,tylko tych co kupują to na palcach jednej ręki policzyć można :-) a reszta "pożycza" .

Jak ten eurokołchoz i zbliżenie z wymarzoną i utęsknioną Ameryką będzie postępował w takim tempie to kary też się pewnie szybko upowszechnią.

"Są sklepy i można kupić. ;-) " taaa ,tylko tych co kupują to na palcach jednej ręki policzyć można :-) a reszta "pożycza" .

Jak ten eurokołchoz i zbliżenie z wymarzoną i utęsknioną Ameryką będzie postępował w takim tempie to kary też się pewnie szybko upowszechnią.

Na szczęście nie cały świat zwariował.

Bo tymczasem w Portugalii...

Ukryta Zawartość

stop_acta_2.jpg

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jakich programów używacie do tego typu zadań?

Formaty bezstratne

FLAC

Monkey’s Audio (APE)

True Audio

WavPack

OptimFROG

Apple Lossless

WMA Lossless

Shorten

Real Audio

LPAC

LA

TrueHD

MLP

Sony's ATRAC

DTS-HD

cytat z innego forum z którym się zgadzam wpełni:

" Do konwersji na formatu Wav- polecam program dBpoweramp

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - strona domowa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - program

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - intaresujące nas wtyczki Lossless np: .flac, .ape (Monkeys Audio Codecs)

Program jest prosty w obsłudze, wg mnie daje jakość w kanałach stereo nieporównywalnie większą niż Foobar 2000."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Komputer i dac w zbliżonej cenie do odtwarzacza CD ( 10 000,- ) wolę moje CD.

Wykorzystano do odsłuchu te same nagrania z płyty cd, po zgraniu na kompa, system audio bez zmian.

Napisz tylko po co do porównania komputera z odtwarzaczem CD zgrywałeś płyty CD do plików ? Przecież to bezsens, nie do tego komputer został przewidziany. Aby odtwarzać muzykę z kompa przez DAC musisz dysponować gęstymi plikami o których tu na forum wszyscy rozmawiamy. Wtedy CD nie ma szans.

A czy po konwersji oryginalnej płyty CD na pliki flac a następnie nagraniu nowej płyty CD audio z plików FLAC, które wcześniej wyodrębniłem, tracę na jakości w stosunku do oryginalnej płyty?

A czy po konwersji oryginalnej płyty CD na pliki flac a następnie nagraniu nowej płyty CD audio z plików FLAC, które wcześniej wyodrębniłem, tracę na jakości w stosunku do oryginalnej płyty?

Nic nie tracisz w sensie zawartości utworów, bo FLAC jest zapisem bezstratnym, kompresuje, ale zachowuje w 100% oryginalną zawartość. Jedyny problem to to, że płyta CD oprócz utworów ma jeszcze odpowiednie odstępy między nimi (lub też właśnie brak odstępów). Pliki FLAC tego nie zapiszą, w tym celu używa się dodatkowych formatów czyli np. plik CUE (odstępy) + pliki FLAC.

Trzeba też zauważyć, że w przypadku odtwarzacza CD, może być różnica czy odtwarzasz oryginał czy kopię spowodowana fizyczną jakością zapisu. Oryginał wcale nie mui być zresztą lepszy. Są to niemiej niuanse, które jedni słyszą, a drudzy uznają za zabobon i na pewno w Twom przypadku nie ma to żadnego znaczenia.

Nie zawracja sobie też specjalnie głowy gęstymi plikami, bo na tym forum gęste pliki służą głownie do leczenia nadwątlonego ego posiadaczy kiepskich zestawów.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Nie zawracja sobie też specjalnie głowy gęstymi plikami, bo na tym forum gęste pliki służą głownie do leczenia nadwątlonego ego posiadaczy kiepskich zestawów.

Sugerowałbym nie pisać tego typu stwierdzeń, gdyż obrażasz innych użytkowników forum i dodatkowo nie masz racji. Nie widzę też powodu, dla którego kolega tomazzi nie powinien posłuchać jak brzmi plik hires w stosunku do pliku tradycyjnego. Pozwól innym ocenić różnice poprzez własne ucho a nie Twoje zdanie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sugerowałbym nie pisać tego typu stwierdzeń, gdyż obrażasz innych użytkowników forum i dodatkowo nie masz racji. Nie widzę też powodu, dla którego kolega tomazzi nie powinien posłuchać jak brzmi plik hires w stosunku do pliku tradycyjnego. Pozwól innym ocenić różnice poprzez własne ucho a nie Twoje zdanie.

Tyle że niestety tak właśnie jest jak napisał dd6. Miłośnicy pseudo gęstych plików to z reguły posiadacze śmieciowych konfiguracji. Zwłaszcza ci co najgłośniej krzyczą.

Mam kilka plików 96 khz różnica pomiędzy nimi a mp3 128 kb/s jest naprawdę niewielka, natomiast różnicy między plikami FLAC 44khz 16bit praktycznie nie ma.

No to rzeczywiście daj sobie spokój z plikami 96/24:)

Mam kilka plików 96 khz różnica pomiędzy nimi a mp3 128 kb/s jest naprawdę niewielka, natomiast różnicy między plikami FLAC 44khz 16bit praktycznie nie ma.

Ukryta Zawartość

Supported Frequency 16bit/24bit, 44.1kHz/48kHz (Support maximum 24bit/48kHz )

※ Set-up of 24bit in Windows 7 can be done after driver installation.

Ukryta Zawartość

Elektronika niestety poszła w ostatnim dziesięcioleciu niesamowicie do przodu i niestety nie ma się co oszukiwać współczesne odtwarzacze CD są zdecydowanie lepsze niż urządzenia 20 letnie.

Ale dlaczego tej różnicy większość osób nie słyszy ?? to jest pytanie

Czy to czasem nie jest tak że zatwardziali użytkownicy formatu CD nie chcą przyjąć do wiadomości że niestety technologia idzie do przodu i pomimo tego że PCM 44,1/16 brzmi wystarczająco dobrze niestety wymyślono coś znacznie lepszego.

Domorośli konstruktorzy DiY budują na kolanie dac-ki na przeciętnych elementach które deklasują urządzenia zaprojektowane przez najlepszych inżynierów na świecie.

A ci sami inżynierowie mając dostęp do wszystkiego co najlepsze na świecie nic lepszego od 20 lat nie stworzyli.Trochę to jest to zastanawiające.

Domorośli konstruktorzy DiY budują na kolanie dac-ki na przeciętnych elementach które deklasują urządzenia zaprojektowane przez najlepszych inżynierów na świecie.

Tu na forum jst parę osób, które za te znalezione przez ciebie DAC'i mogą zapłacić na prawdę grube pieniądze. Nie ukrywaj ich przed światem, bo możesz na tym zbić majątek.

Tu na forum jst parę osób, które za te znalezione przez ciebie DAC'i mogą zapłacić na prawdę grube pieniądze. Nie ukrywaj ich przed światem, bo możesz na tym zbić majątek.

Dac za 700zł wnosi niespotykaną kolosalną wybitną poprawę jakości dzwięku:-)

A urządzenie w pewnym sensie podobne zbudowane na lepszych elementach przez inżynierów za 50 tys nic nie wnosi ??

Highres na sprzęcie niskiej klasy, to jak spoiler w maluchu. Być może jakichś różnic możnaby się dopatrzyć, zwłaszcza jak wiatr zawieje od tyłu i spoiler zadziała jak żagiel pędny.

Na tym forum to jest fenomen psychologiczny, że im ktoś ma gorszy sprzęt, tym bardziej wierzy w magiczną moc gęstych plików. Zjawisko to na pewno warte jest dalszych badań, ale raczej przez lekarzy niż przez audiofili.

Ci co mają lepszy sprzęt słuchają muzyki w jakości CD i są w pełni zadowoleni. To już jest taka żelazna reguła na tym forum, a cała sytuacja całkowicie kuriozalna.

mi chodziło, że ów dac nie ma możliwości grania w 96kHz pomimo że plik taki jest, (głośniki pod względem pasma przenoszenia tak)

ale czy to jest słyszalne i na ile, mając daca obsługującego te częstotliwości, cóż...

można popróbować

Highres na sprzęcie niskiej klasy, to jak spoiler w maluchu. Być może jakichś różnic możnaby się dopatrzyć, zwłaszcza jak wiatr zawieje od tyłu i spoiler zadziała jak żagiel pędny.

Na tym forum to jest fenomen psychologiczny, że im ktoś ma gorszy sprzęt, tym bardziej wierzy w magiczną moc gęstych plików. Zjawisko to na pewno warte jest dalszych badań, ale raczej przez lekarzy niż przez audiofili.

jeśli to jest odniesienie do adamów, jako do sprzętu niskiej klasy, to one mają dużo większe prawo grać gęste pliki od większości dużo droższych kolumn hi-fi, chociażby z racji wyrównanego, wykresowo płaskiego pasma przenoszenia i możliwości sięgnięcia aż do 50kHz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.