Skocz do zawartości
IGNORED

nowa wkładka - goldring- który?

pelzak

Rekomendowane odpowiedzi

"szczegółowy, ale zbyt jasny dźwięk, pozbawiony miękkości i ciepła. z wyraźnym podbiciem średnich i wysokich częstotliwości. Nie jest to charakterystyka typowa, skutkuje zbyt wyrazistym, bardzo szczegółowym brzmieniem,"

Pasuje mi to bardziej do opisu 1042 niz do 2m Bronze

audiokarma.org

Burz

W kolorowych pismach i magazynach online można pooglądać zdjęcia. Do tego się nadają. Nie można wierzyć komuś kto nie ma pojęcia o czym pisze ... a pisze o wszystkim.

Takie coś co przytoczyłeś jest możliwe, jeśli podepniesz wkładkę do jakiegoś pre z tych nowoczesnych, robionych by były efektowne. Jednak to jest ciekawe przez 30 minut, a potem nie chce się słuchać.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Mam Twoją nudę i z tym pre będzie grało. Tylko jeszcze nie wiem, 1042 czy bronze. Która jest cichsza (trzaski, przesuw), która jest bardziej "analogowa"?

A co do 2M, to niepokoją mnie doniesienia, że zawieszenie jest, hmm, dziwnie niskie, wkładka prawie szoruje po płycie.

Trzaski, przesuw - no teraz to się nastaw na to , że jak będzie przerwa między utworami, to będziesz ten szum przesuwu słyszał - preamp jest cichy.

Trzaski - jeśli są na płycie uszkodzenia to zawsze będzie słyszalne. Statykę można polepszyć piorąc płyty.

2M na pewno zagra każdą muzykę. Na pewno jest analogowa, czytelna w całym paśmie równa, czego o 1042 powiedzieć nie mogę.

Ona jest tak zbudowana. Body delikatnie jest nad płytą, ale nie szoruje.

Daje frajdę ze słuchania.

2M na pewno zagra każdą muzykę. Na pewno jest analogowa, czytelna w całym paśmie równa, czego o 1042 powiedzieć nie mogę.

A mógłbyś określić, którą część pasma 1042 faworyzuje? Chciałem ja kupić ze względu na ogólnie pozytywne opinie (teraz mam 1006), ale po lekturze tego wątku zaczynam mieć wątpliwości. Generalnie zależy mi na złagodzeniu średnicy i góry oraz wyeksponowaniu basu - taki mam system..

Ahaja, czy miałeś (słuchałeś) tych wkładek w jednym systemie? Mam na myśli zarówno bronze, black jak i 1042.

Co do nudy, to parę tygodni już jej słuchałem (na grado blue, która jest cicha w przesuwie) i na szum w przerwach nie narzekałem

Grado ma gowniany szlif z ktorego ogolnie malo slychac wiec porownanie z 2M Bronze ,Black czy Goldringiem 1042 jest mocno chybione.

Mnie sie tam 1042 bardzo podobala ,tylko ,ze w dobrym towarzystwie, spasowana do reszty toru wiec jak mozna sie domyslic pracowala w komfortowych dla siebie warunkach.

robix

A mógłbyś określić, którą część pasma 1042 faworyzuje? Chciałem ja kupić ze względu na ogólnie pozytywne opinie (teraz mam 1006), ale po lekturze tego wątku zaczynam mieć wątpliwości. Generalnie zależy mi na złagodzeniu średnicy i góry oraz wyeksponowaniu basu - taki mam system..

w takim wypadku powinieneś pójść w 1012

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ahaja ja widzę jak bardzo nie lubisz Pro-Jecta,widzę jak bardzo cenisz, a wręcz przeceniasz DIY.

Tymczasem założyłem dla zgrywu do swojego Danonka DP 300F wkładkę Goldring 2500. Nie było różnicy między 2M Red?

Była i to olbrzymia. Oczywiście bezpośrednie porównanie z dźwiękiem tej wkładki na Ad Fonciaku zmiazdżyło Danonka. I to jest fakt.

Drugi fakt zas jest taki, że napęd ważnym jest, ale z reguły jakiś tam postęp jest.

Pytanie na ile wyrafinowana jest 2M black i na ile słaby jest RPM 5.1?

Nie wierzę, że nie odwdzięczy się za Blacka. To połączenie nie jawi mi jako jako szaleństwo.

Wiesz, dla mnie jakby PJ nazywał się inaczej to darzyłbym go takim samym uczuciem ... Czy ktoś mi zabroni nie lubić tandety?

Wydaj, sprzedaj swojego AF i kup sobie PJ. Będziesz miał gwarancję ... ciekawe jak gra gwarancja ...

Kiedyś zrozumiesz:

nie zakłada się do kaszla Michelin 205 , bo nie pojedzie

nie zakłada się do Lexa LS400 gumek od kaszla

w jednym i drugim przypadku efekt ten sam.

Dużo jeszcze przed Tobą.

Grado ma gowniany szlif z ktorego ogolnie malo slychac wiec porownanie z 2M Bronze ,Black czy Goldringiem 1042 jest mocno chybione.

Mnie sie tam 1042 bardzo podobala ,tylko ,ze w dobrym towarzystwie, spasowana do reszty toru wiec jak mozna sie domyslic pracowala w komfortowych dla siebie warunkach.

robix

Robix, słuchałeś tej wkładki?

Że grado reference platinum ma prosty szlif to wiadomo, ale z drugiej strony tu posiadacze tej wkładki wypowiadają się wręcz entuzjastycznie o tym jak gra (a nie jaka igłę ma). W porównaniu również do 1042. Niestety, nie są to polskie fora, a tłumacz google czasami robi sobie jaja:)

Swój wybór zawęziłem w zasadzie do 1042, ale bez możliwości wcześniejszego odsłuchu trochę się boję, że na moich focalach będzie za bardzo szczegółowo... stąd kątem oka zerkam na grado reference platinum.

robiliśmy odsłuchy Goldringa 1042 na mega szczegółowych w wysokich tonach Dali Ikon 6 MKII i było bardzo dobrze

http://rms.pl/kolumny/test-dali-ikon-1-dali-ikon-7-dali-ikon-6-mk2

Gość vasa

(Konto usunięte)

wybór zawęziłem w zasadzie do 1042, ale bez możliwości wcześniejszego odsłuchu trochę się boję, że na moich focalach będzie za bardzo szczegółowo...

Moim zdaniem nie może być "za bardzo szczegółowo". Większa ilość detali w zrównoważonym tonalnie zestawie zawsze wychodzi na zdrowie, szczególnie jeśli chodzi o nasycenie dźwięku i stereofonię. Dopiero gdy nadreprezentowany jest przełom środka i góry zaczyna schodzić szkliwo z zębów.

Mam jednak wątpliwość co do możliwości ustawienia wkładki w RPM 5, czy ramię ma regulację azymutu? Przy bardzo ostrych szlifach ten parametr jest krytyczny i jeśli diament nie jest przyklejony idealnie to może być kłopot.

Z tego co wiem, to da się regulować azymut, oraz VTA, więc z poprawną kalibracją nie powinno być problemów. Ale nie miałem tego gramofonu, więc sugeruje poszukać dokładniej.

pzdr

Tak, VTA i azymut jak najbardziej, nawet klucz imbusowy jest w komplecie.

Cóż, chyba na tyle moich teoretycznych poszukiwań, czas na praktyczne odsłuchy.

Ale z ciekawości: kto słuchał grado reference platinum?

;))

Gość vasa

(Konto usunięte)

Tak, VTA i azymut jak najbardziej, nawet klucz imbusowy jest w komplecie.

No to można założyć coś z ostrym końcem.

A ja i tak upieram się, że lepiej jakieś proste, niskopoziomowe MC niż drogą MM-kę !

Jeśli dobrze czytam opinie i recenzje, to 2300 ma bardziej złagodzoną górę i mocniejszy bas w stosunku do 1042, prawda to? Ktoś z szacownego grona porównywał bezpośrednio obie te wkładki?

w najnowszym audio-video masz recenzję Goldringa 2300

czy na tej aukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest to pełna wkłada z igłą ? bo cena dość okazyjna za tego goldringa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.