Skocz do zawartości
IGNORED

DAC z Wzmakiem Sluchawkowym

rayjk

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam słuchawki Senheiser HD 515 i chodzą na NADzie 319 i DACiem DIY. DAC jest przyzwoity i wzmacniacz też ale chciałbym zmienić całość na coś poprostu mniejszego. Przy okazji lepszej jakości żeby zagrało fajnie też np, z Senheiserami HD 600 które planuje kupić niebawem. Czy ktoś może ma doświadczenia ze wzmacniaczami słuchawkowymi ze zintegrowanym DACiem i może coś doradzić? Z góry dzięki za sugestie !

https://www.audiostereo.pl/topic/98425-dac-z-wzmakiem-sluchawkowym/

Ile masz gotówki? Z takich małych, a cenionych sprzętów to np. FiiO E10 za mniej niż 300 zł.

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

co ty za daca zmajstrowałeś? jesli planujesz niebawem hd600 to coś mniejszego to mija się z celem,dotego te słuchawki to już muszą mieć porządny sprzęt a nie byle co,ja proponuje iść w diy,i nie przejmować się gabarytami,no chyba że chcesz mieć hińskie badziewie zamknięte w małym pudełku to zapraszam na ebay,ale to nie pod hd600 bo takie słuchawki to napędza się czymś lepszym

Witaj,

podaj założony budżet, ewentualne wymogi dotyczące możliwości podłączeń (USB, koaxial, ...) oraz gatunki muzyczne jakie zazwyczaj odsłuchujesz.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

hd600 to trzeba atakować czymś z lampy,ostatetcznie HYbryda audioton,albo w skrajnej biedzie TPA6120 złożony na oddzielnym zasilaczu z najlepszymi kondensatorami i opa2107 który gra analogowa,może być już bez wstydu podłaczany pod hd600

do tego robisz daca jakiegoś tda1543 bo mały i ma niewiele elementów,kupujesz uszkodzony dekoder tv sat,pakujesz to wszystko razem,w jedną całość, i masz niewielki fajnie grający sprzęt a nie seryjne gówno.

Założony budget: 1000 - 1500 PLN

Mój DAC to płytka kupiona na Allegro zrobiona na: PCM 1793 24bit + wzmacniacz OPA 2604 AP.

Co sądzicie o takim DAC-u ? Może wogóle nie warto go zmieniać a zainswestować tylko w dobry wzmacniacz słuchawkowy ?

ciekawe jaka to płytka i jak zaaplikowana,ale osobiście interesowałem się ta kostką i mi odradzono na rzecz dużo lepszego daca pcm1794 albo ew WM8742 to są kostki godne zainteresowania tylko że ciężko dostać do nich jakąś przemyślaną pcb,

Jeśli chodzi o wzmacniacz słuchawkowy to zależy jak sobie radzisz ze składaniem konstrukcjii diy,napewno wyszedł byś na tym lepiej jak na gotowcu,musisz myśleć przyszłościowo i pod hd600 dobierać system jeśli masz w planach je zakupić.ja tez będe kupował te słuchawki tylko jeszcze wacham się pomiedzy hd650 ale jak narazie mam hd530 stare 300om i w bódowie wzmacniacz otl-kamyk,ale do tej pory używam TPA6120 i bardzo go sobię cenię szczególnie za piękna dynamikę i szybkość i precyję,niestety tpa trzeba troszkę złagodzić analogowo grającym ampem

podobno swietnie gra dac matrix,on jest na kościach AD1955 i kondensatorach nichicon FW,FG,oraz mouse,podpatrzyłem i chyba będe też montował daca z tymi kondensatorami bo zbiera bardzo dobre opinie,a właśiwy dobór kondensatorów jest bardzo ważny,dlatego wolę wzorować się na sprawdzonych markach

wzmacniacz słuchawkowy w matrixie jest taki sobie chyba na tpa6120 więc do hd600,bedzie dobry ale nie wyciśnie z nich wszystkiego,niestety cena takiego matrixa to 1000zł więc mieśćisz się w tej kwocie,więc może się na niego skusisz myslę że był byś zadowolony

Hehe wstyd przyznać, bo skończyłem wydział Elektroniki na PW ale z DIY nie mam doświadczenia i chyba ochoty też ;) wole już coś kupić gotowego, dostrojenie wzmaka to nieprosta sprawa z tego co pamiętam z laborek ;)

Nikifor, a znasz jakieś gotowe wzmacniacze dobre pod PCM 1794 ? Serio, DIY odpada z mojej strony :/

takie coś warte świeczki: ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

takie coś warte świeczki: ?

Ukryta Zawartość

jest to poziom fiio e9 a nawet słabiej sobie radziło zmoimi k701 niż fiio. Do łatwiejszych słuchawek powinno wystarczyć - nie ma sensu wydawać kupy pieniędzy na wzmacniacze dla minimalnej poprawy. Aha no i pozbądź się jak najszybciej tego daca diy bo większość tych tanich daców diy głównie z allegro jest nic nie warta, bynajmniej tak mi się wydaje - słuchałem tylko kilku. Jedynie lampucera po modzie nadaje się do słuchania ale to już wydatek ponad 1k za zmodyfikowaną lampucerę ze stopniem lampowym.

Ukryta Zawartość

Witaj,

na początek zostawiłbym Twój przetwornik a poszukałbym dobry wzmacniacz. Zwróć uwagę na Canor TP 10, z 10% upustem dla klubowiczów niewiele przekroczy założony budżet.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zwróć uwagę na NFB-5.32 DAC ze wzmacniaczem i prampem Konkretny opis na naszej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , szczególnie teraz polecam bo mamy świetna cenę (1361zł) :)) Możesz też zasięgnąć opinii na temat NFB-5.32 w klubie Audio-GD

Ukryta Zawartość

post-45171-0-36736100-1352242814_thumb.jpg

post-45171-0-16127600-1352242821_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co sądzicie o tych rozwiązaniach ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciekawi mnie ten arcam,co tam siedzi w środku,matrix mini,nie wiem jaki tam wzmacniacz słuchawkowy siedzi i na czym jest zrobiony,jeśli aktualnie na toNFB-5.32 DAC jest promocja to może zainwestuj? wygląda na bardzo porządnie zrobioną maszynę,i sekcja wzmacniacza słuchawkowego jest zrobiona na tranzystorach,może to być z tych wszystkich najbardziej opłacalny dak,cena-jakość,poczytaj tylko o tym czy to ma ostry dzwięk i bardzo precyzyjny czy raczej lekko ocieplony,bo hd600 z ostrymi i dokładnymi dacami będą cieły po uszach/.

A co sądzicie o tych rozwiązaniach ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mini-i jest dobry jednak wbudowany wzmacniacz słuchawkowy ustępuje klonom lehmanna jako sam dac polecam, jeżeli chodzi o lampucerę to tylko z analogowym stopniem lampowym nic innego nie ma sensu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciekawi mnie ten arcam,co tam siedzi w środku,matrix mini,nie wiem jaki tam wzmacniacz słuchawkowy siedzi i na czym jest zrobiony,jeśli aktualnie na toNFB-5.32 DAC jest promocja to może zainwestuj? wygląda na bardzo porządnie zrobioną maszynę,i sekcja wzmacniacza słuchawkowego jest zrobiona na tranzystorach,może to być z tych wszystkich najbardziej opłacalny dak,cena-jakość,poczytaj tylko o tym czy to ma ostry dzwięk i bardzo precyzyjny czy raczej lekko ocieplony,bo hd600 z ostrymi i dokładnymi dacami będą cieły po uszach/.

Kurcze ale NFB to Chinol - jakoś nie bardzo mam zaufanie do jakichkolwiek produktów z tego kraju - chociaż sam jestem importerem :D ale tylko sprzedaje ;)

NFB-5.32 ma dodatkowy obwód przeznaczony do montażu OPA. Chodź wszystkie produkty Audio-GD nie korzystają ze wzmacniaczy operacyjnych (konstrukcja prądowa - lustro prądowe) w NFB-5.32 na dodatkowym obwodzie można zainstalować OPA o pożądanej charakterystyce. Włączanie i wyłączanie obwodu znajduje się na przednim panelu co daje np. możliwość słuchania muzyki przez kolumny bez OPA, a przez słuchawki z OPA. NFB 5.32 jest oparty na dwóch Wolsonach WM8741 pracujących w trybie dual mono, co daje bardzo neutralny przekaz. W ofercie mamy OPA skonstruowane w oparciu o elementy dyskretne. Ten na zdjęciu to OPA-Moon o zabarwieniu ciemnym, lampowym

Ukryta Zawartość

post-45171-0-37648000-1352308276_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurcze ale NFB to Chinol - jakoś nie bardzo mam zaufanie do jakichkolwiek produktów z tego kraju - chociaż sam jestem importerem :D ale tylko sprzedaje ;)

To prawa, Chinol. Ale pomyśl, że za "europejczyka" z takimi bebechami zapłaciłbyś kilkukrotnie więcej. A Audio-gd możesz wypożyczyć do domu. Zapłacisz tylko za przesyłkę kurierską.

Poczytaj opinie na zachodnich forach np. znajdź Reference 7.1 Nie wiem dlaczego uważasz ze tam mieszkają sami mało inteligentni partacze :)) Szczególnie ze firma istnieje od co najmniej 10 lat i produkuje i projektuje (to są autorskie projekty i rozwiązania) tylko pod swoją marką.

według mnie chińczycy robią już wszystko,korea to samo,chinczycy podrabiają wszystko nawet za koss porta pro się wzieli aż cholera boje się teraz kupować tych słuchawek bo kupisz używane i nie wiedomo czy nie chińskie:) ale co do tego daca to mi się podoba

To prawa, Chinol. Ale pomyśl, że za "europejczyka" z takimi bebechami zapłaciłbyś kilkukrotnie więcej. A Audio-gd możesz wypożyczyć do domu. Zapłacisz tylko za przesyłkę kurierską.

Jak zobaczyłem bebechy to wogole nie widze napisu made in China ,kompletny blur sie wlaczył :)Jak tak buduja w Chinach to ja wole z Chin :)

Panowie nim się obejrzymy bedziemy pracować dla chińczyków,właśćiwie to już pracujemy:) aby małe skośnookie sk***ysyny opanowały świat to tylko kwestia czasu.

jako były pracownik autoryzowanego serwisu gsm to ja musiałem słuchać chińczyków i koreańców"samsung" a nie oni mnie i to mnie wkurzało.

Dopadłem na forum temat z 2010 o rDACu Arcama. Teraz się zastanawiam czy to nie będzie dobry wybór ? Groh, miałeś może okazje słuchać rDACa i porównać go z NFB-5.32 ?

Niestety nie miałem okazji. Ale zwróć uwagę na zasilanie (5.32 ma 8 grup zasilających, osobno dla każdego modułu) i to ze NFB-5.32 jest zbudowane na dwuch D/A Wolfsona WM8741 pracujących w trybie Dual Mono, co daje dynamikę na poziomie 128db. Już nie wspomnę o zegarach, (Można zamówić wersję 5.32 z TCXO ok 90zł ) , wzmacniaczu słuchawkowym, którego tam chyba nie ma. Mozliwości sterowania filtrem cyfrowym i oversamplingiem (Wolfsony dają taką możliwość)....

A najlepiej to po prostu pożyczyć od nas i posłuchać. :) Każdy ma swoje preferencje i ciężko o gustach rozmawiać

Dopadłem na forum temat z 2010 o rDACu Arcama. Teraz się zastanawiam czy to nie będzie dobry wybór ? Groh, miałeś może okazje słuchać rDACa i porównać go z NFB-5.32 ?

Wypożycz jeden i drugi i porównaj u siebie w domu. Najbardziej komfortowa sytuacja, a wybierzesz ten, który bardziej Ci się spodoba.

Powiem tak swego czasu i ja myślałem o produktach Audio-GD ale problemem był dla mnie zakup na sporą odległość.

Trochę się kiedyś naczytałem na temat ich produktów i faktycznie je chwalą. No i środek, ja nie widziałem urządzeń sprzedawanych pod europejską marką, które było by zbudowane w ten sposób i sprzedawane za normalne pieniądze. Przypominają mi się przetworniki, które miały trzy transformatory to kosztowały około 100 tyś zł. Osobiście uważam to jako dobrze wycenioną alternatywę.

proszę powiedzieć jak wygląda procedura wypożyczenia daca?

Zasada jest prosta - Dzwonisz do działu sprzedaży (kontakt na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) umawiasz się czy dany sprzęt jest aktualnie dostępny - NFB-5.32/2 nie powinno być problemu. Wpłacasz kaucje w wysokości wartości sprzętu i pokrywasz rzeczywiste koszta transportu (czyli tyle ile kurier bierze :) ) . Po całej operacji zwracamy kaucje

Przypominają mi się przetworniki, które miały trzy transformatory to kosztowały około 100 tyś zł. Osobiście uważam to jako dobrze wycenioną alternatywę.

Zapewne chodziło Ci o Reference-7.1 który jest obecnie dostepny w wersji zmodernizowanej Master-7 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Doskonały sprzęt zrobiony na 8 sztukach PCM1704UK, tyle tylko ze on kosztuje obecnie 8.6Kzł :))

ps. wszystkie dane można też znaleźć na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to dedykowana strona audio grupy interprojekt

post-45171-0-28021500-1352412728_thumb.jpg

post-45171-0-89078800-1352412732_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Otoz powoli cza bedzie modernizowac sprzet i chce zaczac od w miare przyzwoitego DACa z wejsciem na sluchawki i wzmakiem tez.

Do wyboru wstepnie

1.Filio E10

2.Prodigy Cube

3.Audinst hud-mx1

Do Fillio slyszalem,ze mozna podpisac wzmaka jak i sluchawki -jednoczenie?czy przepinanie kabli mnie czeka?bardzo chwalony podobno

Karta ma byc na USB badz inne pokrewne wejscie:)

Dobrze by było jakby mogł tez modowac karte(opampy ;P)

Max przypuscmy budzet 700zl...chodz widze ze ciekawe sa chinskie propozycje "NFB-5.32" lecz cena ...ale jakby mozna bylo na raty..docelowo sprzet bedzie wstepnie mial grac z RA-04+ Monitor Audio BX2 ale to za jakies pol roku moze

Narazie posiadam diorke ws504b+magnat vector 2 oraz CALi(niedlugo jada na recabling) ale pozniej tez bede chcial sluchawki zmienic na cos do 700zl gdzies.

Dziekuje za propozycje

PS: Muza to glownie "FLAC" badz mp3 320kbps,filmy czasami jakas gra

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.