Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Mini brum jest, ale mam robocze pojedyncze trafo 2x15V rozdzielone na obie końcówki.

Spróbuj przełożyć poczatki i końce uzwojeń wtornych.

Niestety, wspólne dla obu kanałów trafo to również wspólna masa na jego środkowym odczepie, kolejny wspólny punkt masy to gniazdo słuchawkowe. Najwyraźniej wspólne uzwojenie nie jest najlepszym wyborem, co innego do wzmaka pędzącego głośniki, gdzie nie łączą się masy przy wyjściach.

Podłączyłem dziś swój wzmacniacz do monitorów. Zdecydowałem się na większe trafa z tą myślą, że czasem tak właśnie będę go używał. No i o ile jako wzmacniacz słuchawkowy uważam HA-2013 za b dobre urządzenie, spełniające wszystkie moje oczekiwania, to do napędzania monitorów, on się moim zdaniem nie nadaje i jestem co nieco rozczarowany. Nie jestem maniakiem mocnego i wszechobecnego basu ale tu go po prostu praktycznie nie było - coś tam niby pukało, ale to raczej było pukanie w kartonowe pudełko. Tak jak by wzmacniacz nie miał siły poruszyć membranami. Wysokich za to było wybitnie dużo i pojawiła się dość duża scena, jak by ktoś dodał pogłos, a głośniki od razu zniknęły z pomieszczenia - to niewątpliwe plusy.

Ktoś parę postów wcześniej napisał, że HA-2013 jest jazgotliwy i tak bym też to bym określił to co usłyszałem z głośników.

Chyba jednak zrezygnuję z wyprowadzenia gniazd do głośników, zostawię go w wersji czysto słuchawkowej i zafunduję mu piękną obudowę, bo uważam, że warto. U mnie w każdym razie jest w tej chwili docelowym wzmakiem do słuchawek.

Chętnie poznam opinie innych po takich próbach.

Uprzedzając pytania napiszę,że sprawdzałem go z monitorami Yamahy NX-E800 - standardowe wyposażenie zastawu PianoCraft.

Edytowane przez kocur57

Wzmacniacz podłączony do monitorów wyda z siebie może ze 6W i potrzebuje głośników co najmniej 92dB.napisałem że dla mnie jest zbyt jasny ale tylko na moich słuchawkach,podpięty do M32I gra bardzo przyzwoicie.bardzo ważne jest ustawienie monitorów.

Moje wg katalogu maja 87dB - więc może rzeczywiście to jest powód. Moim zdaniem 6W to wystarczający zapas mocy do słuchania z monitorów. Co do ustawienia - za wiele nie ustawiałem, tak jak napisałem głośniki zniknęły z pomieszczenia. W tym samym ustawieniu z innym wzmacniaczem basu jest w sam raz.

Chętnie bym dał mu jeszcze jedną szanse z bardziej skutecznymi zestawami.

Wzmak jest jazgotliwy i za jasny, czekam na jakieś recepty ;)

Usunąłeś kaskadę? Nie pamiętam które to konkretnie elementy - jeden tranzystor + jeden rezystor. Jest o tym kilka stron wcześniej.

Moje wg katalogu maja 87dB - więc może rzeczywiście to jest powód. Moim zdaniem 6W to wystarczający zapas mocy do słuchania z monitorów. Co do ustawienia - za wiele nie ustawiałem, tak jak napisałem głośniki zniknęły z pomieszczenia. W tym samym ustawieniu z innym wzmacniaczem basu jest w sam raz.

Chętnie bym dał mu jeszcze jedną szanse z bardziej skutecznymi zestawami.

Usunąłeś kaskadę? Nie pamiętam które to konkretnie elementy - jeden tranzystor + jeden rezystor. Jest o tym kilka stron wcześniej.

Tak, usunąłem jest poprawa na plus, lecz dalej hmmm za jasno ;)

U mnie 2way podłogówki 4ohm 89dB, lub hd650. Będę ostrożny ze swoimi osądami i nie powiem za wiele, jednak ja nie skażę się na brak czy nadmiar czegokolwiek.

Jedyna zmiana jakiej dokonałem u siebie to zastosowałem metalizowany R1, bo węglowiec średnio mi tam pasował.

Yasioo nie sadze aby to była recepta której poszukujesz ;-)

Wygrzewam dalej, pozdrawiam.

Uruchomiłem swoje dwa kanały, grają bez obudowy, ale z dość przyzwoicie - jak na tymczasowe - zrobionym okablowaniem.

Hej Robert! Ciekawi mnie czy przewody sygnałowe masz ekranowane? Jeśli tak, podpowiedz mi gdzie takie kupić. Może zamieścisz jakieś fotki swego dzieła?

Twoje wykonanie zawsze będzie dla mnie wzorem (sądząc po SOHA MKIII) :)

Pozdrawiam!

Pytanie do wszystkich uruchamiających ten piec, czy próbowaliście podłączać wtyczkę zasilającą odwrotnie i co z tego wyszło w kwestii dźwięku?

czy próbowaliście podłączać wtyczkę zasilającą odwrotnie i co z tego wyszło w kwestii dźwięku?

?? mozesz uzasadnic ??

Hej Robert! Ciekawi mnie czy przewody sygnałowe masz ekranowane? Jeśli tak, podpowiedz mi gdzie takie kupić. Może zamieścisz jakieś fotki swego dzieła?

Sławku, kabelki sygnałowe są z pudełka, jakieś no name. Docelowo w obudowie będą Sonolene 3014, chociaż ja do takich krótkich odcinków nie przywiązuję zbyt dużo wagi, generalnie im mniejsza pojemność kabla tym lepiej, wiec grubsze się sprawdza lepiej od cienkich, ale tu sa tak krótkie odcinki, że te kilka, kilkanaście pF nie ma znaczenia.

Co do fotek to obecnie porozłączałem okablowanie bo projektuje obudowę i dopasowuje wszystko do płytek i radiatorów.

?? mozesz uzasadnic ??

Już wyjaśniam Jeremy:) Zawsze na "naszym" forum dużo o tym pisano i ja sam sprawdziłem to zarówno z SOHA MKIII oraz moim CD. Odwrotne podanie fazy skutkuje lepszym lub gorszym basem, kwestia upodobań.

Może nie każdy sprzęt na to reaguje, ale są producenci, którzy nawet zaznaczają, na który bolec podać fazę. Nie pisałbym o tym, gdybym tego nie usłyszał. Podobnie jest z interkonektami kierunkowymi, które z jednej strony do masy mają podłączony "ekran". U mnie "ekran" zawsze jest od strony źródła, ponieważ tak faktycznie lepiej brzmi, a ponadto taki sposób podłączenia jest zalecany.

Robercie, dzięki za odpowiedź!

Może to niezbyt rozgarnięte pytanie, ale jak się podłącza wtyczkę odwrotnie?

Mam na myśli wtyczkę i gniazdo typu schuko, które dają możliwość odwrotnego wpinania wtyczki np. takie jak w poniższych linkach.

Po obróceniu wtyczki podajesz "fazę" na lewy lub prawy kołek gniazda IEC sprzętu audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co jak pomylili się nam w gniazdku ? ;)

W gniazdku lepiej nie grzebać. Po to wtyczka schuko ma możliwość odwrotnego wpięcia, żeby nie majstrować w gniazdku.

Odstąpię kompletny kit z zamówienia forumowego z transformatorem 2 x 20V (80W).

Informację na PW.

Ja moge trafo kupic :-)

Wzmak jest jazgotliwy i za jasny, czekam na jakieś recepty ;)

Kurde nie straszcie mnie :))) Ja prawie zaprojektowałem płytkę, a Wy tu o jakiś jazgotach :)))

Dzięki !!!

W sprzężeniu zwrotnym jest R14=2k4. Nie znalazłem takiej wartościa TAKMAN'a. Co wstawialiście w tym miejscu ?

Sprawa nieaktualna. Znalazłem TAKMAN'y na EBAY.

Powodem brumu oraz "jazgotu""świergotu" okazały się przekaźniki Finder 40.52. Obecnie siedzą OMRON G5V-2-H1 12V. Zastosowanie przekaźników przemysłowych okazało się błędem.

Powodem brumu oraz "jazgotu""świergotu" okazały się przekaźniki Finder 40.52. Obecnie siedzą OMRON G5V-2-H1 12V. Zastosowanie przekaźników przemysłowych okazało się błędem.

Niewiarygodne, w każdym klocku audio zawsze stosowałem te przekaźniki i aż trudno mi uwierzyć, że ich wymiana wyeliminowała przydźwięk w Twoim wzmaku.

dziwne u mnie pomogła wymiana przewodów srebrzonych na coaxial-e i przez przypadek(roztargnienie) zapomniałem wyłączyć wzmacniacz i działał przez całą noc i dzień z podłączonymi słuchawkami.

tego samego wieczora podmieniłem okablowanie i problem ustał.

teraz nie wiem czy to kable czy "wygrzewanie" w które nie wierzę.

dziwne u mnie pomogła wymiana przewodów srebrzonych na coaxial-e i przez przypadek(roztargnienie) zapomniałem wyłączyć wzmacniacz i działał przez całą noc i dzień z podłączonymi słuchawkami.

tego samego wieczora podmieniłem okablowanie i problem ustał.

teraz nie wiem czy to kable czy "wygrzewanie" w które nie wierzę.

A po wygrzaniu odsłuchałeś?

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

hmm... u mnie gra to na sklejce, kable w nieładzie, potencjometr bez masy, przekaźniki findera i zero brumu, przydźwięku, jazgotu itd... gra to po prostu jak należy. Słuchawki HD600, kabelek 3014, masa z centralnych punktów na PCB połączona przy słuchawkach. Skąd te różnice? Fakt... na początku było ostro ale się wygrzało (cezar uwierz w cuda :)) albo ja muszę to przypisać wyłącznie zdjętej kaskadzie, były złe m.in. nieekranowane przewody (był przydźwięk), był brum (brak połączenia masy z centralnego punktu na PCB).

• Pokaż nowe odpowiedzi