Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Będę pisał z pamięci bo nie mam w tej chwili dostępu do schematu.

Napięcie na C49, C50 brane jest z za mosfeta, czyli z napięcia stabilizowanego, natomiast Q25, 27, 28 (Q26, 29, 30) zasilane jest z napięcia po mostku, a na Twoim PCB jest odwrotnie.

Dolny pin mosfetów to wejście, a środkowy wyjście - u Ciebie tez odwrotnie.

To tyle co pamiętam gdy siedziałem nad tą PCB.

Nie wnikam w topologię PCB.

ok, dzięki zaraz to skonfrontuję ze schematem i poprawię.

Wygląda na to, że wyprowadzenia tranów było odwrotnie,

teraz powinno być OK.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

poprawki były kosmetyczne, pozostały nitki...;(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Luiis

Zmieniłeś tylko ścieżki przy mosfetach, a co z resztą?

Schemat masz poprawny i zastanawiam się jakim cudem Eagle pozwolił na taki galimatias?

Prace nad zasilaczem trwają.

Mam nadzieję , że prace nad zasilaczem trwają , niezależnie od dyskusji w wątku :)

bo jestem trochę zaniepokojony stratą energii na tego rodzaju dyskusje

jeżeli ktoś ma coś konstruktywnego do powiedzenia ( w sprawie zasilacza ) to powinien się kontaktować na PW

z osobami tym się zajmującymi

Z Jeremym właśnie kończymy projekt dwustronnej płytki pod kompletny zasilacz w/g Spencera.

Będziemy sobie zamawiać płytki w zakładzie, jeśli ktoś zechce się dołączyć zamówimy i dla niego.

Jeszcze dziś, lub najpóźniej jutro opublikujemy widok pcb.

Edytowane przez Robertinus

Kolega Luiis zaprojektował dla siebie zasilacz, co prawda bez mostka prostowniczego i elektrolitu głównego i chciał się swoja praca podzielić z innymi i to tylko tyle.

Jeremy i Robertinus pracują nad PCB zasilacza, a ja jestem w tym temacie jedynie na gościnnych występach i normalnie bym nie zabierał głosu ale nie ładnie by było gdyby zamieszczane projekty PCB były nie poprawne.

mostek i elektrolity są na pcb wzmacniacza.Myślę,że wielu najchętniej widziało by niewielka pcb zasilacza którą można wpiąć w dorobioną na płytce wzmacniacza złączke( jest fajne miejsce za głownymi kondensatorami filtra,można przeciąć ścieżkę zrobić dziury i wsadzić złączkę 3 pin na każdą gałąź zasilania)

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

będzie tworzona lista? czy wysyłać informacje na PW ? (w sprawie zamówienia płytek)

Informacje na pw, ale jeszcze nie teraz. Poczekajmy na publikację projektu.

mostek i elektrolity są na pcb wzmacniacza.Myślę,że wielu najchętniej widziało by niewielka pcb zasilacza którą można wpiąć w dorobioną na płytce wzmacniacza złączke( jest fajne miejsce za głownymi kondensatorami filtra,można przeciąć ścieżkę zrobić dziury i wsadzić złączkę 3 pin na każdą gałąź zasilania)

Powstaje projekt bezkompromisowej płytki zasilacza, będzie to autonomiczny moduł o dobrze przemyślanej topologii. Mostki i wszelka filtracja ma być na pokładzie zasilacza. Tylko tak osiągniemy maksymalne skrócenie ścieżek i zwartą konstrukcję.

Na płytkach wzmacniaczy w miejsce dużych elektrolitów będzie można wlutować inne kondensatory, by np. eksperymentować z kształtowaniem brzmienia, w niektórych miejscach po diodach prostowniczych natomiast trzeba będzie wlutować zwory.

Jest mi bardzo przykro, że konstrukcja wzmacniacza nie spełniła oczekiwań uczestników projektu. Jak dzięki Henrykowi Kwinto i Frd wiadomo, wzmacniacz jest bardzo dobry, pod warunkiem zastosowania porządnego zasilacza.

Razem z Jeremym nie zamierzam zostawić nikogo na przysłowiowym lodzie i działamy w kierunku naprawienia niedopatrzenia.

Dajcie nam tylko chwilę, bo porządny projekt płytki to nie jest kwestia pół godziny, czasami trzeba wracać do niego i nanosić poprawki przez wiele wieczorów.

Hmm. Mam wrażenie, że nie widziałeś schematu, potrzebnego radiatora i ilości elementów.

Ale z drugiej strony może faktycznie to dobry pomysł i mógłbyś pokazać jak go zrealizować bo chyba nie nie są to tylko życzenia oderwane od rzeczywistości?

Jest mi bardzo przykro, że konstrukcja wzmacniacza nie spełniła oczekiwań uczestników projektu. Jak dzięki Henrykowi Kwinto i Frd wiadomo, wzmacniacz jest bardzo dobry, pod warunkiem zastosowania porządnego zasilacza.

zupełnie niepotrzebnie, nie wiem ile osób już go sobie złożyło (jakieś mam wrażenie, że niecierpliwią się Ci co jeszcze nie zmontowali :) ), a ile dało mu czas (a właściwie swojemu systemowi piecyk->słuchawki->ucho->mózg na przyzwyczajenie się do nowego) na wygrzanie , ja zmontowałem układ w konfiguracji z kaskodą , mimo że wszyscy mówią że tak jest be..., wierzę tylko własnemu systemowi ucho-mózg, więc posłucham jeszcze z 2 tyg w takim stanie, następnie bez kaskody . Nie bądźmy nerwowi, słuchajmy :).

Co do brzmienia, każdy lubi inaczej i tu się z Henryk Kwinto nie zgadzam, piec gra w sposób bardzo angażujący, masa detali, duża rozdzielczość, na znanych mi kawałkach parę razy się rozglądałem skąd ten dzwięk, scena jest baaardzo szeroka i wysoka, jedno ale to mogło by być lepiej do przodu przed oczami :), bas jest taki jak lubię tzn. szybki, punktowy ," wielobarwny", jak z bardzo dobrych zestawów zamkniętych, miłośnicy mega basu typu bass-reflex mogą chcieć więcej, średnica i wysokie z dnia na dzień lepsze (wygrzewamy/oswajamy), zero kłucia czy jazgotu, słucha się naprawdę świetnie i co dziennie lepiej :). Ja preferuję granie emocjonalne nie relaksujące.

Co do wygrzewania/oswajania, po pierwszym odpaleniu, regulacjach zagrał jak "piłkarz który właśnie został wpuszczony na boisko, szybko zwiewnie, trochę chaotycznie , teraz jego gra przypomina Zidana, wszystko jest pod kontrolą , świetnie rozplanowane, ale jak trzeba potrafi "walnąć z główki".

zamiast się niecierpliwić słuchajmy:), jak z nowym zasilaniem będzie lepiej to mega-fajnie

Razem z Jeremym nie zamierzam zostawić nikogo na przysłowiowym lodzie i działamy w kierunku naprawienia niedopatrzenia.

Tego nie rozumiem.To jest dział DIY,kazdy sobie sam składa wzmacniacz,przy Waszej ogromnej,nieocenionej pomocy.Nikt nie ma prawa do postawy roszczeniowej,bo zapłacił 200-300zł za najlepszy wzmacniacz świata,a tu wyszły problemy. Chcecie poprawić,chwała Wam,za to ,ale nie musicie traktowac tego jak obowiazek wobec tych co kupili pcb i elementy ,bo to Wy traciliscie czas i nerwy na fantastycznie zorganizowany projekt i nie zarobiliscie na tym grosza.

Nie wiem dlaczego ? To jest DIY i każdy uczestniczy w pracach na własne ryzyko

Powtórzę , szacunek za wkład i wykonanie mega pracy !!

zamiast się niecierpliwić słuchajmy:), jak z nowym zasilaniem będzie lepiej to mega-fajnie

Zgadzam się ,ja jeszcze nie uruchomiłem ale na pewno najpierw posłucham bez modyfikacji

dobry zasilacz zawsze się przyda do kreowania dźwięku :)

Każdy ma inny system i na szczęście inny mózg więc wrażenia będą inne

No każdy ma swój gust, i oczekiwania jak i słuchawki.

Ja posiadam Hifiman He-4 skuteczność 86dB, 38ohm Ortodynamiki. Siedziałem ostatnio do 2 w nocy porównując z BCL (troszkę inne elementy).

Wcześniej już się wypowiedziałem o różnicach we wzmacniaczach.

HA leży i czeka na doktora ;) (zasilacz) ....Na chwile obecną BCL go u mnie zjadł (każdy aspekt).

Hmm. Mam wrażenie, że nie widziałeś schematu, potrzebnego radiatora i ilości elementów.

Ale z drugiej strony może faktycznie to dobry pomysł i mógłbyś pokazać jak go zrealizować bo chyba nie nie są to tylko życzenia oderwane od rzeczywistości?

...ominęła mnie dyskusja, ponieważ dopiero wróciłem do kompa, zatem nie będę roztrząsał tematu od nowa...

Powiem tylko, że projekt jak słusznie zauważył Henryk zrobiłem na własne potrzeby.

Co do samego projekty, to mam podejrzenia graniczące z pewnością, że jest w porządku. Tyle tylko, że w "oryginalnym"

pedeefie polaryzacja jest jakby odwrotnie (zobacz na położenie tranzystorów)..

Te które w oryginale są na górze u mnie na dole.

Jeśli schemat (jak napisałeś jest poprawny) to nie powinno być bałaganu -zresztą sprawdziłem błędy ERC i żadnego konkretnego nie było.

>edycja

...Hmm to ciekawe, widzę błąd... ale schemat jest ok...

Tak pozamieniane są wyprowadzenia z MosFetów... jak to się mogło stać?

Edytowane przez Luiis

Witam,

Zgodnie z zapowiedzią Robertinus'a, publikujemy gotowy projekt zasilacza, nad którym pracowaliśmy już od jakiegoś czasu.

Proszę nie tworzyć list !

Chętnych na ew zamówienie proszę o kontakt poprzez e-mail z Robertinus'em,(zakładka o mnie w profilu kolegi Robertinus) nie chcemy zaśmiecać wątku,

Jak będziemy znać ceny i parametry płytki podamy te informacje w wątku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jeremy

Jak ten zasilacz podłączyć do pcb wzmacniacza i jak ma się do zasilania układu zabezpieczenia?

Czy umieszczenie zasilacza w oddzielnej obudowie i połączenie przewodem ok pół metra może działać negatywnie ?

Edytowane przez artw

Dla niepotrzebujących całego zasilacza wersja poprawiona na jednostronnej PCB.

Oczywiście radiator może być dowolny, płaski, na krawędzi pcb.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Luiis

Jak ten zasilacz podłączyć do pcb wzmacniacza i jak ma się do zasilania układu zabezpieczenia?

Czy umieszczenie zasilacza w oddzielnej obudowie i połączenie przewodem ok pół metra może działać negatywnie ?

Zawsze zastosowanie dłuższych przewodów jest mniej korzystne niż zastosowanie krótszych.

Układ zabezpieczeń można zasilić na parę sposobów:

- z zasilacza który jest zasilaczem zasadniczym, czyli tu w/g Spencera, wtedy nie zmieniamy nic i pozostawiamy podłączony układ protect. tak, jak jest teraz. Istnieje ryzyko, że podczas wyłączania zasilania usłyszymy niewielki stuk w słuchawkach. To z powodu zasilenia anody diody D7 napięciem stałym, które po wyłączeniu zasilania utrzymuje się dłużej, niż napięcie zmienne bezpośrednio z uzwojenia trafa. To trzeba by sprawdzić.

- dobrym rozwiązaniem wydaje się trafo z dodatkowym uzwojeniem, albo chociaż podłączenie jednego z uzwojeń trafa zasilającego zasilacz Spencera do anody diody D7.

- Generalnie trafa do tego zasilacza (Spencera) powinny posiadać dwa oddzielne uzwojenia, a nie tak, jak doHA-2013, jedno uzwojenie z odczepem po środku. Owszem, można je zastosować, ale odpowiednio przebudowując mostek prostowniczy na pcb zasilacza. Można to zrobić nieco inaczej wlutowując diody.

Tu nasuwa się pytanie na ile można się posłużyć trafami z zamówienia grupowego, czy napięcia nie będą za małe, ja z tym nie eksperymentowałem, ale Henryk Kwinto stosował trafa o napięciach ponad 20V - nie pamiętam już dokładnie jakie to napięcia. Może sam coś podpowie.

Jeremy prosił by pisać na mój adres e-mail, jest w "o mnie".

Nie będę odpisywał na wiadomości PW, bo to nie działa najlepiej i samoistnie odznacza wiadomości jako przeczytane.

Proszę więc pisać na e-mail.

Proszę również nie zadawać mi pytań o szczegóły dotyczące płytki dopóki nie zostanie ona przez nas opisana tu, w tym wątku.

Jutro postaram się zamieścić informację o ich cenie i parametrach technicznych. Pewnie wtedy wiele się wyjaśni.

Dziś tylko napiszę, ze płytka jest przygotowana do rozłamania na dwie części, dodatnią i ujemną, jest również możliwość zrezygnowania z widocznych na pcb radiatorów i po przycięciu zamontowania na radiatorze będącym np. bokiem obudowy.

No każdy ma swój gust, i oczekiwania jak i słuchawki.

Ja posiadam Hifiman He-4 skuteczność 86dB, 38ohm Ortodynamiki. Siedziałem ostatnio do 2 w nocy porównując z BCL (troszkę inne elementy).

Wcześniej już się wypowiedziałem o różnicach we wzmacniaczach.

HA leży i czeka na doktora ;) (zasilacz) ....Na chwile obecną BCL go u mnie zjadł (każdy aspekt).

No właśnie, każdy ma inne oczekiwania i preferencje, do tego inny system. Ja z kolei pozbyłem się BCL bo nie do końca mnie zadowalało to jak grał (zmieniałem kondensatory ale i tak nie było tak jak chciałem). Grał jak dla mnie zbyt "sucho" i chaotycznie w górze pasma, chociaż energii mu nie brakowało. IMHO HA jest od niego lepszy jeśli chodzi o barwę i gładkość i mnie po prostu bardziej pasuje. BCL męczył mnie przy dłuższym słuchaniu a z HA zawsze mam banana na twarzy :). HA to dobry wzmak, a faktem jest że jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził. Jeszcze raz dzięki za organizacje i sfinalizowanie projektu. Co do zasilacza to już dziś się na niego piszę, choćby dlatego że dawno nie lutowałem ;). Pozdrawiam

Edytowane przez kocur57

Dla niepotrzebujących całego zasilacza wersja poprawiona na jednostronnej PCB.

.....

Obawiam się wielkiego bałaganu i mam nadzieję, że Luiis założy swój wątek o tym zasilaczu.

Nie sposób pisać o dwóch podobnie nazywających się rzeczach nie ryzykując informacyjnego chaosu.

No właśnie, każdy ma inne oczekiwania i preferencje, do tego inny system. Ja z kolei pozbyłem się BCL bo nie do końca mnie zadowalało to jak grał (zmieniałem kondensatory ale i tak nie było tak jak chciałem). Grał jak dla mnie zbyt "sucho" i chaotycznie w górze pasma, chociaż energii mu nie brakowało. IMHO HA jest od niego lepszy jeśli chodzi o barwę i gładkość i mnie po prostu bardziej pasuje. BCL męczył mnie przy dłuższym słuchaniu a z HA zawsze mam banana na twarzy :). HA to dobry wzmak, a faktem jest że jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził. Jeszcze raz dzięki za organizacje i sfinalizowanie projektu. Co do zasilacza to już dziś się na niego piszę, choćby dlatego że dawno nie lutowałem ;). Pozdrawiam

HIHI :D U mnie BCL ma mięso i basik a HA suche ;) mamy na odwrót :D

A może wątek poświęcony zamawianiu i budowie zasilacza zamiast śmiecenie chłopakom skrzynek?

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

...Obawiam się wielkiego bałaganu i mam nadzieję.....

z całym szacunkiem - bez przesady... schemat i oznaczenia są identyczne.

Kto nie zechce takiej wersji z pewnością nie skorzysta, więc nie ma o czym mówić..

Akurat chciałem pomóc - lecz widzę, że nie wyszło;)

kolego rayfe (178 postów na koncie) chyba jeszcze koledze skrzynki nie zaśmieciłem..?

Edytowane przez Luiis

Czy zasilanie w wersji Twojej Luiis, ma polegać na wpięciu płytki za mostkiem, a przed elektrolitami uprzednio przecinając ścieżki?

z całym szacunkiem - bez przesady... schemat i oznaczenia są identyczne.

Kto nie zechce takiej wersji z pewnością nie skorzysta, więc nie ma o czym mówić..

Akurat chciałem pomóc - lecz widzę, że nie wyszło;)

Ja znowu popieram wszelkie inicjatywy, forum przez to żyje. Ktoś pytał o trafa do zasiłki, otóż idealne moim zdaniem jest stare polskie trafo Zatra TS40/53 ,ale nie późniejszy Indel wystepujący pod tym samym oznaczeniem. Indel to już nie te materiały i wykonanie

Czy zasilanie w wersji Twojej Luiis, ma polegać na wpięciu płytki za mostkiem, a przed elektrolitami uprzednio przecinając ścieżki?

Tak zrobię u siebie (jeśli to będzie konieczne) :)

Pytania o tzw. moją wersję bardzo proszę na PW..

Edytowane przez Luiis

- Generalnie trafa do tego zasilacza (Spencera) powinny posiadać dwa oddzielne uzwojenia, a nie tak, jak doHA-2013, jedno uzwojenie z odczepem po środku. Owszem, można je zastosować, ale odpowiednio przebudowując mostek prostowniczy na pcb zasilacza. Można to zrobić nieco inaczej wlutowując diody.

Tu nasuwa się pytanie na ile można się posłużyć trafami z zamówienia grupowego, czy napięcia nie będą za małe, ja z tym nie eksperymentowałem, ale Henryk Kwinto stosował trafa o napięciach ponad 20V - nie pamiętam już dokładnie jakie to napięcia. Może sam coś podpowie.

Może tak? Gdy pominie się odczep to mamy 30 AC (wersja 15) i można zasilić jednym dodatnio, a drugim transformatorem ujemnie kanały.

Może tak? Gdy pominie się odczep to mamy 30 AC (wersja 15) i można zasilić jednym dodatnio, a drugim transformatorem ujemnie kanały.

No to dla stereo trzeba by cztery takie transformatory.

Na wszelki wypadek - dla stereo potrzeba dwóch zasilaczy i dwóch traf z podwójnymi uzwojeniami wtórnymi. Wtedy utrzymujemy się w konwencji "dual mono".

Pisałem wcześniej, że odpowiednio lutując diody w mostku można zasilić układ trafem o uzwojeniu symetrycznym, czyli takim, jakie były w zamówieniu grupowym. Dobrze by było tylko, by to trafo miało wyższe napięcie, ale obecnie nie wiem o ile wyższe. Chyba, że próby wykażą, że wzmak dobrze będzie pracował i na tych trafach, to by zaoszczędziło nam wydatków. Jak na razie ja tych traf nie skreślam.

Jak będziemy znać ceny i parametry płytki podamy te informacje w wątku.

Wiadomo już jakie są wymiary pcb zasilacza Spencer-a ? To dodatkowe płytki które trzeba upchnąć w obudowę a to może być nie takie proste :(

• Pokaż nowe odpowiedzi