Skocz do zawartości
IGNORED

cambridge 751bd vs. STREAM Magic 6

Szczygieł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Do sluchnia muzyki, jako transportu uzywam 751BD. Mam dobrego DAC-a polaczonego z CA przewodem coaxialnym. Slucham glownie plikow flac.

Czytalem ostatnio sporo dobrego o Stream Magic 6. Wiem, ze to teoretycznie dwa rozne urzadzenia, ale wyprodukowane przez ta sama firme. 751 jest reklamowany jako najbardziej audiofilski blurey. Na Linn-a mnie na razie nie stac, a 3 tys. z malym hakiem jestem w stanie wylozyc majac pewnosc, ze Stream Magic zagra slyszalnie lepiej od mojej 751bd. To co jest najbardziej uciazliwe to obsluga 751 przez TV. Stream Magic ma ta przewage, ze mozna go kontrolowac przy pomocy iPhone.

https://www.audiostereo.pl/topic/98550-cambridge-751bd-vs-stream-magic-6/

Witaj,

jak zauważyłeś 751BD i Stream Magic to zupełnie inne urządzenia. Jeśli często słuchasz muzyki z plików, Stream Magic 6 będzie się do tego idealnie nadawał za sprawą niezwykle dopracowanemu oprogramowaniu na iOs. Biorąc natomiast pod uwagę jakość dźwięku, Stream Magic 6 zaoferuje o klasę lepsze brzmienie niż 751BD, zachowując podobny charakter.

Zapraszam jednak na odsłuchy, jest także możliwość przetestowania urządzenia we własnym systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czytalem, ze Stream Magic 6 i Np30 to to samo tylko stream ma dodatkowo Daca na pokladzie. Biorac pod uwage, ze mam juz Daca, ktory jest swietny nie byloby korzystniej kupic NP30?

Jasne, jeśli masz zewnętrznego DAC i będziesz z niego korzystał, wybór NP30 będzie bardziej optymalny (przepraszam, czytając Twojego posta nie zwróciłem uwagi, że będzie korzystał przy odtwarzaczu strumieniowym także z DAC). Jakość będzie zależała wtedy od DAC.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

i napisz prosze jakie sa zalety BR 751 w stosunku do steram magica

Np.: możliwość oglądania filmów na BR?:)

Na poważnie, tu masz test 751:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tu SM6:

Ukryta Zawartość

Ja mam SM6, ale nie porównywałem go z 751. Jeśli chodzi o jakość dźwięku to jest z nią bardzo dobrze w SM6. Wszystko zależy od tego czego chcesz od urządzenia. Biorąc jednak pod uwagę, że 751 u Ciebie gra jako transport to jeśli chcesz aby było lepiej zmień DAC i tyle. Inne kombinowanie nie ma sensu chyba, że masz sporo miejsca i kasy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DAC-a mam zajebistego. Robił mi go Darek Kulesza i szczerze mowiac nie spotkalem sie jak na razie z lepszym urzadzeniem:-)

Moze szukam dziury w calym. Przy BD 751 najbardziej "uciazliwa" jest koniecznosc uzywania TV do sluchania muzy z plikow. Testy juz czytalem, ale nie do konca im wierze:-) Chcialem zasiegnac opinii kogos kto uzywal obydwu tych sprzetow i moze sie wypowiedziec w kwestii porownania

W takim razie podłącz laptopa pod DAC'a. Wtedy problem z TV odpada. Laptopa też można sterować za pomocą jakiegoś tabletu bądź smartfona. W tym wypadku szkoda kasy na odtwarzacz sieciowy.

Wymyslilem juz co zrobie. Testowalem wczoraj maca mini jako zrodlo i nie wychwycilem praktycznie zadnej roznicy w jakosci dzwieku puszczanego z CA 751 i maca mini. Kupie wiec maca mini, ktorego mozna juz lyknac za niecale 1000 zl i po problemie. Bede nim sterowal iphonem lub macbookiem Air:-)

Juz gra u mnie zestaw z mac mini. Komp jest podłączony przewodem optycznym do DAC-a. Przekonwertowalem wiekszosc albumów z flac do ALAC. Do odtwarzania uzywam AUDIRVANA PLUS (bit perfect), ktory wczytuje pliki bezposrednio z biblioteki iTunes. Jestem bardzo zadowolony z takiego rozwiazania. Mac mini jest sterowany Macbookiem Air z aplikacja Remote Desktop. Poszukuje jeszcze odpowiedniej aplikacji na iPhone, ktora umozliwi łatwe sterowanie mackiem.

Nie balbym sie nawet powiedziec, ze zestaw oparty na kompie gra lepiej niz CA 751BD. Audirvana upsampluje pliki do 24/96khz, bo taka wartosc mozna maksymalnie uzyskac z wyjscia optycznego maca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.