Skocz do zawartości
IGNORED

Shiga mini kit - zamówienie

ja_brzoza

Rekomendowane odpowiedzi

zlaczki do tasm caly czas byly osobno. wiekszosc ma starego jvc. mozna sobie wylutowac i wstawic do nowej plytki. na tym nie ucierpia....

nowa kolumna to odbior W-wa. jesli ta kolumna zamazuje obraz to mozna ja wywalic.

Przepraszam, pozwolę sobie usunąć O (dbiór). I tak większość rzeczy będę musiał wysłać od siebie (Poznań). Do marosika będę wysyłał teraz same płytki i tylko je można by wtedy odebrać (+mmelf itp.). Jak komuś zależy na rozbiciu jakoś przesyłek, piszcie na PW, choć wolałbym zebrać to razem i wtedy wysłać każdemu pakiet.

Pozdr

Łukasz

dzis zamknalem jazdy a jutro odbior ostatnich osconow i pozostalych rzeczy (dzieki uprzejmosci kopczasa bo ja jutro mam dobe w pracy)..

wlasnie przelewam nadplaty. jesli dzis nie dam rady to zrobie to w wolnym czasie (na dniach)

stawki ostateczne jakie wyszly za elementy ktore udalo mi sie kupic w bardzo dobrych cenach to

mmelf 8zl

oscon 100uF x2 + 47uF 8.5zl

tasma 16pin do lasera 3zl

transport do ja_brzoza (wszyscy ktorzy nie chca lutowania) 2zl

kwarc 20zl

lutowanie i wysylka z w-wy 15zl

w ferworze walki z karpiami przeoczylem kwote zlaczek ph 2mm o 2 4 i 6 zlaczach (czekam na przesylke)

w zwiazku z tym poprosze marera zeby zebral juz te pare zl wiecej jak bedzie robil zamowienie w tme i on przeleje mi cala kwote (wyjdzie cos kolo 1-2zl za komplet zlaczek)

dzis koncze segregowanie i pudeleczko idzie do ja_brzoza ktory rozesle wam vicole z czesciami j.w.

w arkuszu dodalem pozycje nadplaty ktore juz zdazylem zrealizowac.

z tymi osobami zakonczylem juz interesy :) z czego bardzo sie ciesze.

oczywiscie moglem sie gdzies walnac wiec macie ceny konkretnych pakietow czesci i sami mozecie policzyc czy sie wszystko zgadza... jak cos nie tak to zapraszam na PW.

w sklad lutowania wchodzi radiator miedziany z blachy 1mm na scalak sterujacy silniki.... (na moj koszt :)

Dobra wiadomosc. zlaczki dzis doszly. oscony odebrane. moze sie uda jutro wyslac do ja-brzoza. kto nie przelal kasy bedzie mial problem.(poza osobami z ktorymi ustalilem opoznienia w platnosciach.)

Cześć.

Do wszystkich wysłałem PW z wyceną części i danymi do wpłaty. Jak ktoś chce się na coś dopisać spoza listy, lub nie dostał wiadomości, proszę pisać na PW.

Zbieram na:

T1 - trafo 45VA 2x9V (2x22,5VA) - 60PLN - trafo jak od VICOL tylko lepsze i prawie dwa razy mocniejsze, wersja dla tych, którzy chcą podłączyć i nie grzebać, zapas mocy jest znaczny, do tego porządnie ekranowane.

T2 - trafo 108VA 6x9V (6x18VA) - 115PLN - trafo w wersji max, osobne zasilanie poszczególnych części (z zapasem), dekielki zewn. i dodatkowo ekran miedziany pod deklem.

T3 - trafo opcjonalne 2x15V (10VA) - 25PLN - zasilanie clocka, jeśli ktoś już ma lub planuje zewnętrzny (opcja dodatkowa) , ja biorę dla siebie, jak ktoś chce wezmę więcej.

D - docisk - 80PLN

N1 - napęd typ 01 - 40PLN

N2 - napęd typ 02 (z kulkami) - 45PLN

Pozdrawiam

Łukasz

> ja_brzoza

Dostałem info na PW :) dzięki :) jakie mają wymiary poszczególne trafa ? jak już wyżej pisałem jak dla mnie jest to informacja kluczowa i od niej uzależniam ich zamówienie :)

Przykladowy zestaw

Fota.

zmierzylem pobor jocko. okolo 60mA gdy steruje 3 optoizolatorami.

pewnie dla sterownika linii trzeba odrobine wiecej...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Marosik jak to masz rozwiązane finalnie ? z tego co piszesz masz zegar jocko ? co dalej ? przetaktowanie spdif z jocko ? bufor na bramce ? gdzie masz optoizolatory ? może byś to jakoś rozrysował ? ćwiczyłeś trafko na wyjściu ? u mnie z nos-daciem TDA 1543 wg PD bez trafka gra lepiej ?

hehehe

czy rzeczywiscie lepiej ?????

bardzo duzo zalezy od prowadzenia masy. jak to zle zrobiles to gra lepiej bez. jak bardzo zle to sygnal jest niestabilny i sie wogole rwie...

warto polutowac kabelek masy w roznych pkt reclocka a sam sie przekonasz ze roznice w dzwieku olbrzymie...

na trafku jest wiecej powietrza i lepiej dociazony bas z lepsza lokalizacja (przynajmniej u mnie)

po rozmowie z marerem wyglada na to ze zorganizujemy wyjscie z kazdego transportu z zegarkiem dosc popularnym i latwym do zrobienia czyli jocko. (ale to juz pewnie w innym watku powstanie)

u mnie dziala to tak:

wyjscie cyfrowe jak mark levinson.

z bramki generatora sygnal zegarowy wysylany jest przez nadajnik linii ad8921 do odbiornika linii ad8921. ten sygnal steruje calym transportem.

z transportu sygnal spdif jest nadawany przez ad8921 i odbierany przez czesc odbierajaca ad8921 dla flipflopa 7474. 7474 jest taktowany generatorem.

w tak prosty sposob mamy izolacje galwaniczna (2 trafka) miedzy zegarkiem a kazdym transportem/cd.

chetnie bym zrobil zamiast prostej bramki generatora jocka ktory bedzie pelnil jego funkcje... wszystko mozna zmiescic na plytce wielkosci jocko (bo potrzeba okolo 4-8cm kwadratowych wiecej plytki) na scalak smd ad8921 7474 oraz jedno trafko cyfrowe.

do jocka chetnie bym dolozyl jakis mostek prostowniczy i kondek zeby wszystko bylo blisko siebie.

w opcji prestabilizacja przed jockiem na scalaku lub dyskretnie (wtedy tran zener/led i pare rezkow)

jesli powstanie taka plytka to warto sie juz teraz zaopatrzyc w dobre trafo (ktore teraz jest zamawiane)

z tego co pamietam to jocko sam w sobie kosztowal okolo 60-80zl>?? nasza plytka powinna sie zamknac w 100zl ze wszystkim (ale bez trafa)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wlasnie tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />czy rzeczywiscie lepiej ?????<br /><br />

według mnie lepiej :) dźwięk jest bardziej zwiewny :) więcej powietrza i szczegółów :) na trafku jak piszesz jest więcej basu ale u mnie mulił :(

<br />bardzo duzo zalezy od prowadzenia masy. jak to zle zrobiles to gra lepiej bez. jak bardzo zle to sygnal jest niestabilny i sie wogole rwie...<br /><br />

miałem na początku problemy z uruchomieniem :( nawet w linku który umieściłeś są moje zmagania z FF i buforem ale finalnie się udało i gra to super :) zastanawiałem się nad tą opto-izolacją na tych ad8921

No nic czekam jak się rozwinie projekt :) mam już jocko De-Toma więc może się to uda jakoś zaaplikować do nowego projektu

Aha i u mnie FF i bufor jest poskładany według projektu AN .

to jest izolacja galwaniczna (trafko)

opto mam w dacu. miedzy cyfra a dacami (jak w denonach)

zaktualizowalem reszte przelewow. mam nadzieje ze 2 osoby spoznione nadrobia zaleglosci...

teraz pozostaje kwestia trafek dociskow i pozostalych elementow niezbednych do zlozenia vicol'a

KOMUNIKAT !!

Mam już przygotowaną listę brakujących części tj. tych części, których nie byli w stanie w swoim zakresie załatwić marosik i ja_brzoza.

Przesłałem listę do chłopaków w celu jej ewentualnego zakwestionowania i po jej zatwierdzeniu o kosztach i szczegółach poinformuję.

Podzielimy to na dwie grupy :

Części grupa I - zestaw brakujących elementów bez pilota

Części grupa II - zestaw brakujących elementów z pilotem

Różnica w cenie będzie niewielka, bo 15zł więc sami zadecydujecie, co jest wam potrzebne.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak stoicie z pilotami?pewnie ci którzy budowali shigę z boomboxa mają po pilocie.

Padł taki link w temacie:

Ukryta Zawartość

proponuję zakupić zbiorowo również piloty, ci, którzy nie mają. ja nie mam i nie widzę opcji żeby zrobić go na bazie tego co dostaniemy w kit`cie.

Ukryta Zawartość

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

jak stoicie z pilotami?pewnie ci którzy budowali shigę z boomboxa mają po pilocie.

Padł taki link w temacie:

Ukryta Zawartość

proponuję zakupić zbiorowo również piloty, ci, którzy nie mają. ja nie mam i nie widzę opcji żeby zrobić go na bazie tego co dostaniemy w kit`cie.

Ja zamierzam korzystać z Logitech Harmony 300 ...więc dlatego zdecydowałem się rozdzielić zamówienie na pozostałe części dając wybór czy ktoś chce z częściami do pilota czy nie.

Ukryta Zawartość

Tylko w tym sklepie Beskidy są chyba dwa takie piloty jak potrzebujemy, jest też cztery takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie wiem czy zadziała. Generalnie dla wszystkich i tak nie wystarczy.

Ukryta Zawartość

KOMUNIKAT !!

Otwieram zamówienie na pozostałe elementy nie ogarnięte w poprzednich zamówieniach.

Kolega marosik prosił o pozbieranie zaległych 2,50 zł do organizowanych przez niego zakupów.

Cena zawiera wysyłki ze sklepów Farnell, TME, Lispol oraz przesłanie całości do kolegi ja_brzoza.

Dzielimy to na dwie grupy

Części grupa I - zestaw brakujących elementów bez pilota - 76,50 zł

Części grupa II - zestaw brakujących elementów z pilotem - 91,50 zł

W arkuszu opisujemy :

G1 ( Grupa I ) - ilość sztuk ( ilość kompletów )

np. G1 - 1 szt.

Dotychczasowe wpisy poprawię

Ze względu na Święta oraz remementy w firmach daję czas na wpłaty do 06.01.2013r. w tym dniu zamykam listę i zamawiam części wg. wpłat.

Nie zamawiam zapasów więc prosze o nie przespanie tematu.

Po wpisaniu zapotrzebowania do arkusza proszę o wiadomość PW z potwierdzeniem wg. wzoru

G1- 1szt. - MARER lub G2 - 1szt. - MARER

...w odpowiedzi podam dane do przelewu.

pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam poświątecznie.

Mam wymiary traf:

T1 - 70x40 H=70mm

T2 - 100x70 H=75mm

Razem z informacją o wielkości traf dostałem jeszcze raz ceny i dostałem cenę o 10zł wyższą na T2 w stosunku do poprzedniej wyceny. Piszę tylko informacyjnie. Po zebraniu wpłat i złożeniu konkretnego zamówienia będę na 100% wiedział, która będzie obowiązująca. Reszta b.z.

Pozdr.

Łukasz

Witam

Nie wiem dlaczego w tej tabelce jest przy moim niku wpis - brak kontaktu, wpłaty, Wpłacałem za wszystko z chwilą otrzymania informacji o nr konta. W sumie kilka przelewów.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

@notoryczny

:-) też się zdziwiłem, ale wszystko jest ok. Akurat przy Twoim nicku jest kratka z opisem, ale to tylko legenda, faktyczny brak kontaktu jest np. przy koledze grip.

Aha, rozumiem, tak dziwnie sie ułozyła legenda heh Dzięki brzoza...bo juz sobie pomyslałem,że ja wplacam na jakieś lewe konta;)hahah

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

<br />Mam wymiary traf:<br />T1 - 70x40 H=70mm<br />T2 - 100x70 H=75mm<br />

No to mnie te wymiary wykluczają :( zwłaszcza wysokość :( i będę się musiał posiłkować toroidami ale jak będą w osobnej obudowie to nie będą mieć wpływu na elektronikę

ja_brzoza masz rację :) pisałem się na T2 i T3 . Problematyczny jest T2 i tego nie przeskoczę bo nie wejdzie mi do obudowy a mają tam być wszystkie trafa ( od shiga , dac-a , wzmaka słuchawkowego ) oczywiście odseparowane od siebie . W większości sprzętów audio są toroidy więc i ja zaryzykuję a jak to przejdzie przez filtrację na BG FK/STD to może będzie finalnie lepiej niż z trafa EI .

Jesteś z Poznania jeżeli się nie mylę wiec możemy kiedyś zrobić test co gra lepiej :)

toroid sieje miedzy uzwojeniami pierwotne wtorne oraz wtorne-wtorne,,,

el daje lepsze tlumienie.

moze sie uda jakies stalowe puszki na te trafa zorganizowac wiec mozna wyrzucic trafko poza obudowe...

kajo poczytaj o tlumieniu przez kondki czestotliwosci okolo 4Mhz i lepiej (a takie bedziemy miec z chociazby zegarka ale i pozostalych ukladow pracujacych na takich czestotliwosciach)

@notoryczny

:-) też się zdziwiłem, ale wszystko jest ok. Akurat przy Twoim nicku jest kratka z opisem, ale to tylko legenda, faktyczny brak kontaktu jest np. przy koledze grip.

AMBER GOLD ?

pozdrawiam :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.