Skocz do zawartości
IGNORED

Trochę teorii na temat budowy wzmacniaczy i ......

Nikonman

Rekomendowane odpowiedzi

>Rambo

Nie wiem o czym piszesz , może masz pomroczność jasną. Jedynie podpowiem że żaden nowy amp od kilku lat nie był oparty o kostki mocy.

Żaden : ) Więc nie pisz bzdur.

Widziałeś Zagra we śnie , ale masz , Zagra II który jest uboższą wersją Zagra III i IV.

1 > druk Zagra II , stopnie MC , MM , Bal inp , Rec out , Pre , Pre out Bal/unbal / Driver Bal , 4 końcówki mocy ...zbalansowane stereo, układ zabezpieczeń , zasilacz.

2 > częściowo zabudowany

3 > Zagra II LE , DAC na pokładzie , preamp , pre out , pre main in , moc , stero -zbalansowane.

4 > Zagra I , niezbalansowany

5 i pow.> Zagra III , dzielone , rożne wersje obudów zależne od opcji.

---

Zagra IV to integra za 15 kpln. Więc nie konfabuluj.

A to zobacz sobie dzieło twoich rąk:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a czy to jest akurat jakaś zagra czy też inna pierdagra, to mnie mało interesuje.

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Rambo

To że masz jakiś problem to już nie moja sprawa.

Pieprzysz jak potłuczony ale to twoja prywatna sprawa .... nie uzewnętrzniaj tego na innych.

Najpierw od rzeczy trollujesz o Zagra teraz czymś innym ...chory ?

Co ma piernik do wiatraka , nie wiem.

Amp jak wiele , może gdybyś więcej w życiu widział nie dzwiłbyś się że budżet rządzi się swoimi prawami i wiele by się wydawało zacnych klocków w środku wygląda mniej zacnie.

Maruda zawsze się znajdzie , tak było jest i będzie.

P.S.

Pochwal się swoimi konstrukcjami godnymi uwagi , może jakaś aktywna ? Bo tym wątek ... jest.

a czy to jest akurat jakaś zagra czy też inna pierdagra, to mnie mało interesuje

To poco pied..sz ? Jak uwiera w dupci to do speca od robali.

... innymi słowie tobie też " oIo "

A to zobacz sobie dzieło twoich rąk:

Ukryta Zawartość

a czy to jest akurat jakaś zagra czy też inna pierdagra, to mnie mało interesuje.

Użytkownik Rambo edytował ten post dziś, 13:23

Rzeczywiscie nie wyglada to...... ale czy my w przeszlosci nie popelnialismy podobnych bledow? Ja tu tez kilka razy napisalem cos czego nie przemyslalem do konca, co mi natychmiast wytknieto. I chwala tym za to, ze to zrobili, bo dzieki temu skorygowalem swoje bledy. Ale zajmijmy sie samym tematem by w przyszlosci nie popelniac bledow. Niech doswiadczenie jednego buduje doswiadczenie pozostalych. zajmijmy sie tematem dla ktorego ten watek powstal!!

Ukryta Zawartość

O czym tu pisać : ) Dziesięciu zrobi w sojej aplikacji TDA 20xx i każdemu może zagrać inaczej.

Tamten amp grał przyzwoicie , w niczym nie ustępował dwukrotnie droższym urządzeniom.

Nie mam pojęcia o co Rambo się przy..la. Nie wiem zazdrość , zawiść ??? Może nie lubi ? Jego problem.

Merytorycznie sam nie wie o co mu chodzi.

---------------------

To tak jakby ktoś jadem rzucał że J.Rowland LM po 15 pln połączył kilka sztuk równolegle i łobuz chce za dużo .... ale chce , i czy ci się to podoba czy nie jak chcesz to mieć to becel i tyle.

Głupi LM3875 , w każdym wykonaniu gra inaczej , a jak uda się i zagada dobrze to autor ma prawo chcieć ile chce, a to czy się zdecydujemy za zakup lub nie jest indywidualna kwestią.

Kiedyś robiłem serię preampów z filtrami strojonymi.

Okazało się że najlepsze efkty były z OP275 i NE5532

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />Znacznie lepsza liniowosc, mniejsze znieksztalcenia oraz mniejsza wrazliwosc na obciazenia. <br />

A mierzyłeś kiedyś taki zwykły wtórnik na jednym tranzystorze ? Ja mierzyłem i nie zauważyłem nieliniowości a zniekształceń nie można było określić miernikami, którymi wtedy dysponowałem (najmniejsza wiarygodna działka 0,01%). Oczywiście układ który zaproponowałeś jest też bardzo dobry więc nie traktuj mojego stwierdzenia jako jakiejś krytyki.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie ma o czym pisac? Sam Gorski przytacza przyklad funkcjonujacych stereotypow. Jednym z nich jest przeswiadczenie, ze prad wzmacniacza w kalsie A pobierany z zasilacza ma wartosc stala. A przeciez wartosc srednia tego pradu ma wartosc stala, czyli jest to ok. 1/2 wartosci szczytowej!

A zasadnicza roznica pomiedzy klasa AB to to, ze prad w kalsie A nie spada ponizej pewnej wartosci, czyli nie wystepuje tu zatkanie tranzystora pracujacego przecisobnie, nie zachodzi zjawisko kluczowania ("klekotania") tranzystorow. Czy ma to jakies znaczenie dla tego co moze niefortunnie nazywamy "brzmieniem wzmacniacza"?

J.Rowland

Tylko zobacz jak wygląda to twoje dzieło a jak jego :)

Drakulu parafrazując pierwszego twardziele RP:

"co ty wiesz o wzmacniaczach" :P

PS

Ten paten na lutowanie WO w SMD do podstawek to już jest zarezerwowany przez takiego jednego z forum. Musisz opatentować :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

>Lech36

chwila ,chwila , z Se prąd jedynie wypływa przez RL do masy , więc zniekształcenia przy niskich RL są spore.

Dlatego przy złożonym RL lepiej się zprawuje separacja trafem lub push-pull.

<br />Z punktu widzenia konstrukcji High-end´owej mozliwie najlepsza, czyli bez ograniczen!!<br />

To znaczy dużo tranzystorów (układów scalonych) czy mało ? Oczywiście zakładam ten sam efekt końcowy (chodzi o parametry).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Tylko zobacz jak wygląda to twoje dzieło a jak jego :)

Drakulu parafrazując pierwszego twardziele RP:

"co ty wiesz o wzmacniaczach" :P

PS

Ten paten na lutowanie WO w SMD do podstawek to już jest zarezerwowany przez takiego jednego z forum. Musisz opatentować :)

Ojej ... ile kosztawał mój a ile Rowland : )))))))))))))))))) co ja spluwę do łba przystawiałem ?

Trochę wiem o ampach , przy około 2 tyś klamoctwa .. coś wiem.

Co do patentu .... ja takie lepianki dawno temu robiłem... tego forum nie było... ba netu jeszcze nie było u NAS.

Bynajmniej nie byłem odosobniony.

A mierzyłeś kiedyś taki zwykły wtórnik na jednym tranzystorze ? Ja mierzyłem i nie zauważyłem nieliniowości a zniekształceń nie można było określić miernikami, którymi wtedy dysponowałem (najmniejsza wiarygodna działka 0,01%). Oczywiście układ który zaproponowałeś jest też bardzo dobry więc nie traktuj mojego stwierdzenia jako jakiejś krytyki.

Oczywiscie, ze nie bo nie posiadam takich mozliwosci. Ale jest troche takich przykladow w necie. Natomiast co do samego pomiaru to zalezy czy byl wykonywany z obciazeniem czy bez. A chocby taki LME49990 ma znieksztalcenia ponizej 0,00001% i to z obciazeniem 600 omow!!!

>Lech36

chwila ,chwila , z Se prąd jedynie wypływa przez RL do masy , więc zniekształcenia przy niskich RL są spore.

Dlatego przy złożonym RL lepiej się zprawuje separacja trafem lub push-pull.

Ale ja piszę o zwrotnicach aktywnych. Następny stopień będzie miał dowolną impedancję wejściową. Taką jaką sobie zażyczysz. I na pewno nie będę postulował mniej niż 10k (zresztą jest to najczęściej wynik konstrukcji filtrów). Przeczytaj naprawdę ten post w zakładce "Kluby" w klubie "Ateistów Audio-Voodoo" na stronie 100 post #2974. W tych kolumnach były zwrotnice oparte na wtórnikach jedno-trazystorowych.

To znaczy dużo tranzystorów (układów scalonych) czy mało ? Oczywiście zakładam ten sam efekt końcowy (chodzi o parametry).

Bez ograniczen, to znaczy zarowno z dolu jak i z gory!!!!! Czy to jest niezrozumiale???

<br /> znieksztalcenia ponizej 0,00001%<br />

SUPER

LME49990 ma znieksztalcenia ponizej 0,00001% i to z obciazeniem 600 omow!!!

Podobne parametry ma większość kostek przy 1 Khz.

Inaczej zaczyna się dziać już przy 50 Hz i powyżej 10 kHz.

Poza tym liczą się imp.wewnętrzna , czy jest potrzeba kompensacji , poco pre ma wyć np do 1MHz ? Ukatrupi ampa wyjściowego.

SR itp.

Elektronika to sztuka kompromisu. Głośnik jest ostatnim najbardziej ułomnym ogniwem.

Hm.... Bow Technology p.amp miał imp.wejśc 3 kOhm : )))) To się działo z preampami.

Bez ograniczen, to znaczy zarowno z dolu jak i z gory!!!!! Czy to jest niezrozumiale???

Zrozumiałe. Pozdrawiam.

miliona sinusów w jednostce czasu, bo z takiej ich ilości składa się muzyka

Można mierzyć zniekształcenia na muzyce i to od ponad 50 lat :)

Sam możesz sobie zobaczyć nawet posłuchać tych zniekształceń jakie twój wzmacniacz wprowadza wymaga to tylko nieco wysiłku.

Wyniki są ogólnie dostępne ale jakoś nikt o nich głośno nie mówi :)

Ciekawe dlaczego ?

Zresztą wzmacniacz nie wie czy wzmacnia jedną czy 1000 sinusoid i go to nie obchodzi :)

rutynowe podejście pomijające analizę obu aspektów tego rozwiązania co potwierdza com napisał wyżej

Niech będzie że rutynowe. Ty moje znasz ja twojego nie znam więc może się podzielisz i przy okazji napiszesz coś czego przez 80 lat nie odkryto ?

Może uda mi się opatentować i będę sławny i bogaty :)

Zobacz na pomiary wzmaka na 833 :) Szczególnie na charki w zależności od obciążenia :)

Może jak coś wygląda jak krowa muczy jak krowa to jest krową ?

Ukryta Zawartość

Oczywiście wygodnie jest to zignorować i wszystko zwalić na sprzężenie zwrotne.

Tylko nawet jak nie będziesz go miał w torze "odbiorczym" - będziesz używał daca NOS drabinkowego, wzmacniacz SE na 833 :)

To i tak w studiu wzmacniacz mikrofonowy będzie na wzmacniaczu operacyjnym a w przetworniku A/C będzie ich cała gromadka :)

Nic nie poradzisz.

"Jak nie możesz wygrać to się przyłącz ":)

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Podobne parametry ma większość kostek przy 1 Khz.

Inaczej zaczyna się dziać już przy 50 Hz i powyżej 10 kHz.

Poza tym liczą się imp.wewnętrzna , czy jest potrzeba kompensacji , poco pre ma wyć np do 1MHz ? Ukatrupi ampa wyjściowego.

SR itp.

Elektronika to sztuka kompromisu. Głośnik jest ostatnim najbardziej ułomnym ogniwem.

Hm.... Bow Technology p.amp miał imp.wejśc 3 kOhm : )))) To się działo z preampami.

Ojeju, niemam zamiaru wyszukiwac parametrow innych ukladow by porownywac je z LME49990, bokazdy moze to zrobic samodzielnie. Ale jak ktos nie widzi roznicy, to nic na to nie poradze!!

Zresztą wzmacniacz nie wie czy wzmacnia jedną czy 1000 sinusoid i go to nie obchodzi :)

A szkoda, bo moze wowczas bylby bardziej "wyrozumialy" i wprowadzal mniej znieksztalcen intermodulacyjnych, nieprawdaz?

W tych kolumnach były zwrotnice oparte na wtórnikach jedno-trazystorowych.

Ktoś oszczędził i tyle :)

Do realizacji filtrów sallen-keya potrzebny jest tylko wtórnik (no wzmacniacz ogólniej :))

żądna nowość :)

A szkoda, bo moze wowczas bylby bardziej "wyrozumialy" i wprowadzal mniej znieksztalcen intermodulacyjnych, nieprawdaz?

Ilość IMD zależy od liniowości wzmaka. A ta nie zależy od tego ile sinusoid wzmacnia :)

Ilość IMD zależy od liniowości wzmaka. A ta nie zależy od tego ile sinusoid wzmacnia :)

Ja jedynie to troche zironizowalem, bo co to znaczy, ze wzmacniacz nie wie i go to nie obchodzi? Ale to tak na marginesie, bo szkoda na to czasu.

<br />Do realizacji filtrów sallen-keya potrzebny jest tylko wtórnik (no wzmacniacz ogólniej :))<br />żądna nowość :)<br />

Moim skromnym zdaniem nie jest potrzebny wzmacniacz tylko bufor impedancjny (takim jest np. wtórnik na pojedynczym tranzystorze). Bufor o wzmocnieniu 1 trudno nazywać wzmacniaczem, mimo że często jest on realizowany na wzmacniaczu. Ale to tylko moje prywatne zdanie. Wtórnik to chyba układ znany od początku elektroniki i nie byłbym tak śmiały żeby sugerować, że to jakaś nowość. Chyba posłucham muzyki bo rozmowa o zniekształceniach poniżej 0,1% nie powoduje u mnie wrażenia rozwoju w dziedzinie audio ;-).

Jeszcze raz pozdrawiam pozytywnie zakręconych hobbystów.

Oczywiscie, ale wtornik ma wzmocnienie rzedu 0,96-0,97 no i znieksztalcenia rzedu 0,01 i to przy malym obciazeniu. Najpowszechniej stosowanym wtornikiem jest stopien koncowy wzmacniacza i wiemy jak on sie zachowuje, zwlaszcza gdy nie jest zapetlony sprzezeniem zwrotnym. Ale dotyczy to duzych obciazen, przy czym nalezy wnioskowac, ze przy mniejszych ociazeniach wystepuja te same zjawiska tylko o wiele nizszym poziomie.

Tak wiec moim zdaniem lepsze jest stosowanie w to miejsce kaskody, bo to tylko dwa tranzystory no i raczej znacznie lepsze parametry.

Oczywiscie, ale wtornik ma wzmocnienie rzedu 0,96-0,97 no i znieksztalcenia rzedu 0,01 i to przy malym obciazeniu. Najpowszechniej stosowanym wtornikiem jest stopien koncowy wzmacniacza i wiemy jak on sie zachowuje, zwlaszcza gdy nie jest zapetlony sprzezeniem zwrotnym. Ale dotyczy to duzych obciazen, przy czym nalezy wnioskowac, ze przy mniejszych ociazeniach wystepuja te same zjawiska tylko o wiele nizszym poziomie.

Tak oczywiście potwierdzam, że 0,96-0,97 (=~1). W filtrach aktywnych wtórniki nie są obciążone małą impedancją. Za jednym stopniem stoi przeważnie podobny stopień (chyba że filtr ma 6dB/okt) więc rozmowa o problemach związanych z małymi obciążeniami tego tematu chyba nie dotyczy. Wyjścia ze zwrotnicy aktywnej połączone są z wejściami wzmacniaczy kanałowych (mocy) a ich impedancja wejściowa też do "małych" nie należy (przeważnie 10-20k - zresztą można wybrać dowolną wg uznania). Tak że możesz te 0,01 podzielić śmiało przez 10 a nawet 100 jeżeli nie więcej.

Tak że możesz te 0,01 podzelić śmiało przez 10 a nawet 100 jeżeli nie więcej.

Jak moge podzielic? Przeciez te ok. 0,01% to poziom znieksztalcen dla wtornika "wiszacego w powietrzu", czyli otwartego obciazonego jedynie miernikiem!!!!!

No a filtr pasywny to niestety znaczne obciazenie, chyba ze ten wtornik bedzie pracowal przy duzym pradzie.

A przeciez filtr pasywny jako obciazenie stanowi dosc znaczny problem dla ukladow na wzmacniaczach operacyjnych.

Ja jedynie to troche zironizowalem, bo co to znaczy, ze wzmacniacz nie wie i go to nie obchodzi?

Właśnie to:

taka metafora :)

Moim skromnym zdaniem nie jest potrzebny wzmacniacz tylko bufor impedancjny (takim jest np. wtórnik na pojedynczym tranzystorze).

Moim skromnym zadaniem ten buffor może mieć dowolne wzmocnienie nie tylko 1.

Może być 5... 100 nie ma problemu. Nawet ze wzmacniacza mocy można zrobić filtr S-K.

Pokazać ?

ufor o wzmocnieniu 1 trudno nazywać wzmacniaczem

Można ma wzmocnienie 1 :) Kwestia nazewnictwa :)

Ale istota problemu leży gdzie indziej:

Filtr taki jakiś 5k. Normalny S-K.

- Pierwszy na buforze (wtórniku jak ktoś woli) na FET

- drugi na wzmacniaczu operacyjnym dobrym bo LT1028

- na idealnym wtórniku (ma "wzmocnienie" dokładnie 1 i 0 impedancję wyjściową :) )

Ukryta Zawartość

i teraz charki:

- na górze FET (niebieski)

- po środku WO - czerwony

- i ideał na zielono

post-28110-0-03055400-1353689527_thumb.png

A teraz jedziemy z impedancją wyjściowa wtórnika od 0 do 100om (100om na górze)

post-28110-0-02264500-1353689722_thumb.png

Mam nadzieje że teraz widzisz o co chodzi :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />No a filtr pasywny to niestety znaczne obciazenie<br />

Jakie ?

<br />chyba ze ten wtornik bedzie pracowal przy duzym pradzie.<br />

Wystarczy 10-15mA

0,01% to duże zniekształcenia ? Bo dyskutujesz tak jak by to miało dla Ciebie jakiś kluczowe znaczenie. Od razu wyjaśnię, że dla mnie nie ma. Ale jak zwykle szanuję inne zdania w tej kwestii.

<br />Można ma wzmocnienie 1 :) Kwestia nazewnictwa :)<br />

Zgadza się kwestia nazewnictwa. To była tylko moja opinia.

<br />Mam nadzieje że teraz widzisz o co chodzi :) <br />
<br />Mam nadzieje że teraz widzisz o co chodzi :) <br />

Zrób tą symulację dla tr. bipolarnego i obciążenia np. 10k. Wiesz moje pierwsze zwrotnice, które miałem przyjemność kiedyś (dawno temu) "wydłubać" były zmierzone i nie wykazywały jakiś niepokojących właściwości o który donosicie. Ponieważ dyskusję o zniekształceniach poniżej 0,1% uważam za wyjątkowo jałową pozostawiam Was samych z Waszymi poglądami. Dziękuję.

Ja nie włącze sie do dyskusji z różnych powodów ( głównie z braku potrzebnego doświadczenia :) co może niejest do końca prawdą ale można tak przyjąć ) ale ten z początku mocno kłótliwy wątek ostatnio przerodził sie w coś co można z przyjemnością poczytać :)

Ja nie włącze sie do dyskusji z różnych powodów ( głównie z braku potrzebnego doświadczenia :) co może niejest do końca prawdą ale można tak przyjąć ) ale ten z początku mocno kłótliwy wątek ostatnio przerodził sie w coś co można z przyjemnością poczytać :)

Wiem bo JA łagodzę obyczaje. Ups chyba coś pomyliłem to muzyka łagodzi obyczaje. WIĘCEJ SŁUCHAJMY !!!! :-). Ale jestem zarozumiały.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.