Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 2500 - 3000 zł

misiekxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumny nie są takie złe na pewno lepsze jak jakieś stare dynki , ten rotel też jest najlepszą integrą rotela jaką udało się zrobić tej firmie, to samo co ra-1070. Rotel od wielu lat tylko zmienia obudowy a w środku to samo np. Rotel RA-1520 to jest to samo co ra-972 a wiadomo że 980 to jest sporo wyższy model. Miałem tego ra980bx i najlepiej się spisywał jako końcówka z pre lampowym bo ta w tym wzmaku jest na tanich opampach i nie jest za wysokich lotów. Widzę że najbardziej to cię jednak ograniczają kabelki i źródło a przede wszystkim wywal tego kloca bo to degraduje dźwięk, ten kordial to tesz kaszanka. Nie trzeba na kable wydawać majątku wystarczy taki interkonekt za 200 zł oczywiście używke.

Jeżeli ma być wymieniany wzmak to bardziej polecę vicka 226 albo lepiej 236 do uscherów bo te kolumny mają ładną barwe tylko trzeba im pozwolić ją pokazać.

Akkus to nie hiend nie przesadzajmy ale lubie bżmienie węglowych scanów. Bardziej mi chodziło o audience 50 , 52se są na esotecu a to zupełnie inna liga.

Te audience 50 porównywałem bez pośrednio z kilkoma monitorami do 3,5 tyś i kupiłem wtedy avance epsilony.

Nie jestem zwolennikiem grania dynaudio bo to jeszcze chyba ciężej napędzić jak scany ale za esoteca szacunek.

Ja chyba czytać nie umiem. Piszesz o dynaudio a nigdzie nie wyczytałem żeby ktoś to polecał wiec pijesz ewidentnie do mnie.

Mowa była o zmianie kolumn. Co prawda wzmacniacz nie jest najwyższych lotów ale mimo swoich lat nie jest taki zły.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Kolumny nie są takie złe na pewno lepsze jak jakieś stare dynki , ten rotel też jest najlepszą integrą rotela jaką udało się zrobić tej firmie, to samo co ra-1070. Rotel od wielu lat tylko zmienia obudowy a w środku to samo np. Rotel RA-1520 to jest to samo co ra-972 a wiadomo że 980 to jest sporo wyższy model. Miałem tego ra980bx i najlepiej się spisywał jako końcówka z pre lampowym bo ta w tym wzmaku jest na tanich opampach i nie jest za wysokich lotów.

Skoro RA-980 jest najlepszą Integrą ever, to dlaczego ci nie grał? :-) I czy RA-972 to to samo brzmienie co RA-1520? Wątpię. Na pewno ich nie słyszałeś, ja na przykład na RA- 972 srogo się zawiodłem, a RA-1520 gra już dużo, dużo przyjemniej

Właśnie im starsze Dynki tym dźwięk bardziej subtelny i przyjemny dla ucha. Wzmocnienie Rotela na poziomie 50W już spokojnie wystarczy aby je docenić. Najnowsze Excite natomiast krojone są jakby do ..... kina domowego i większości budżetowych amplitunerów. Dlatego grają już jak większość podobnych cenowo kolumn, solidnie, dynamicznie ale już bez tej magii. Co do napędzania Dynek to potworzyły się wręcz legendy, dlatego założę się że większość opiniotwórczych audiofil nie miała orzyjemności posłuchać żadnego Audience.

Te audience 50 porównywałem bez pośrednio z kilkoma monitorami do 3,5 tyś i kupiłem wtedy avance epsilony.

Na jakim wzmacniaczu? Czyżby RA-980 nie dał rady Audience? :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Wiele postów na tym forum jest autorstwa ludzi którzy mają dobry sprzęt i myślą, że wszystko widzieli, słyszeli i wszystko wiedzą.

Ale są naszczęście też tacy którzy mają jakąs wiedze;)

Skoro już temat o dynaudio..

Co prawda nie mam zbyt wielkiego porównania, ale przy b&w dm602, cdm1se dynki 52se mają to coś co sprawia, że z rotelem tworzą udaną pare. Swoich dynek szybko nie zmienię.. Bo na co?

Co prawda nie mam zbyt wielkiego porównania, ale przy b&w dm602, cdm1se dynki 52se mają to coś co sprawia, że z rotelem tworzą udaną pare. Swoich dynek szybko nie zmienię.. Bo na co?

Zgadza się, kupno Dynek z wyższej półki nie zawsze zagwarantuje nam lepszy dźwięk. To bardzo ciekawe kolumny, ale nie zawsze przypasują do każdego wzmacniacza.

Na przykład po Audience 50 pojawiły sie Audience 52, które według mnie były krokiem w tył. Dopiero pojawienie się 52SE pozwoliło wrócić do poprzedniej koncepcji. Jak dla mnie 50 i 52SE, pomimo różnicy w cenie grają bardzo a to bardzo podobnie. Kiedyś kusiło mnie na ich wymianę i dobrze że tego nie zrobiłem.

Tu się zgadzam.

Bo o ile dynaudio gra dobrze z rotelem w serii 9xx to z nadem już nie jest tak ciekawie.

(Nad317). Dzwięk jest jak ciepła klucha. Jest ciepło i przymemnie ale jest to klucha.

Jak w każdym systemie nie zawsze drogie kolumnynprzypasują do drogiego wzmacniacza.

No nie przesadzajcie do 2 tysięcy to może dobre kolumny ale powyżej tej kwoty można znacznie lepiej oczywiście chodzi o o używki. Rotela wymieniłem na inny jeszcze lepszy wzmacniacz i to było pare lat temu i pisałem że ograniczeniem wszystkich roteli jest słabe pre ,przez jakiś czas używałem swojego 980bx jako końcówka z chińskim pre lampowym i było dużo lepiej właściwie to bez porównania lepiej. Te dynaudio słuchałem co prawda bardzo dawno bo zdążyłem już kilka razy zmienić kolumny ale pamiętam że słuchałem je na systemie qada i wzmacniaczu musicala chyba a3 i pamiętam że grały tak beż życia żadnej dynamiki gładko i bez emocji no a najbardziej to mnie drażnił kompletny brak sceny. Przy nich epsilony grały rześko i świeżo i pod każdym aspektem były lepsze od tych audience

Mnie też interesuje ten chinol, nigdy bym nie zasugerował, że w RA-980BX siedzi słaby preamp.

Kubasa napisz w czym było lepiej, bo ciekawski jestem bardzo.

Ja rozumiem.

Niektórzy piszą, że unitra gra rewelacyjnie. Wiec tym tropem idąc rotel może być słaby a dyanaudio mocno przereklamowane nie warte swojej ceny.

XiangSheng Improved 728A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to był ten preamp nic wielkiego ale troche trzeba pobawić się lapami bo wiadomo od nich zależy jak gra.

sorry że tak lakonicznie ale mam mało czasu, dopiero w nocy wracam z pracy i niemam czasu odpisywać .

Croowab piszesz jak by ten rotel to jakiś high end był ale to tylko dobre hifi :) Dobre pre to tylko lampa albo na elementach dyskretnych na opampach nigdy niebędziesz miał dobrego dźwięku. Ja odkąt z toru pozbyłem się opampów zaczeło to dobrze grać i powtarzam nie musi to być lampa.

Dynaudio jak dynaudio ja wolę scany inny głośniki focala albo accutony każdy ma jakiś gust i preferencje ważne żeby system był spasowany ze sobą. Ja rozumiem że rotel pasuje do dynaudio bo jedne ma przygaszoną górę a drugie wyostrzoną i jakoś to się uzupełnia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Obecnie zaczęto na nowo wprowadzać amplitunery do obiegu, jednakże jest to tylko klasyczny zabieg marketingowy i nie jest tak, że stworzono je w oparciu klasyczny wzmacniacz stereo wzbogacony tunerem stereo. To są nadal okrojone wersje amplitunerów AV- z beznadziejną sekcją przedwzmacniacza i bardzo prostymi układami biernymi. Tym amplitunerom nadal jest bardzo daleko do wzmacniaczy stereo.

Bardzo daleko? Uważam, że troszkę przesadziłeś. Różnicę są, ale nie drastyczne. Nie wypowiadałbym się gdybym sam nie testował. Po wielu odsłuchach stwierdziłem, że różnica jest na tyle niewielka, że wolę wziąć amplituner. Oczywiście bardzo możliwe, że masz lepszy słuch ode mnie, ale różni ludzie kupują sprzęt audio i nie każdy słyszy te subtelności :) W sprzęcie stereo tak na poważnie siedzę od roku, ale z muzyką obcuję od ponad 25 lat, na wielu koncertach byłem, wiele instrumentów słyszałem na żywo, grałem w zespole, mam 5 gitar i przewaliło się u mnie wiele kilogramów sprzętu gitarowego, w tym piece tranzystorowe i lampowe. Nawet ostał mi się taki jeden piec lampowy z łódzkiej manufaktury. Zatem łatwo nie daję się zmanipulować ;)

Wracając zaś to tematu, to w tej cenie brałbym wzmacniacz Yamaha A-S1000. Oczywiście żeby oddał powera trzeba do niego dobrego źródła i kolumn, bo z g.... bata się nie ukręci.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Kubasa ja nigdzie nie napisałem, że rotel to super cudo. Jak przeczytasz moje posty wywnioskujesz, że ja uważam ten sprzęt za pasujący do mojego ucha.

Uważam, że to gra dobrze jak na swoją cenę i w tej cenie do muzyki jakiej słucham mało jest konkurentów.

Idąc dalej, uważasz, że dobry pre to tylko lampa.

Dlaczego?

Nie słuchałem lampy ale naczytałem się, że lampa fałszuje dzwięk.

Wniosek tego taki, że uzyskany dzwięk może się podobać ale nie odwzorowywuje naturalności .

I cały czas wałkujemy, że przed zakupem warto posłuchac danej konfiguracji.

I nawet majac drogi hiend dzwięk niekonieczńie musi się podobać.

Bardzo daleko? Uważam, że troszkę przesadziłeś. Różnicę są, ale nie drastyczne. Nie wypowiadałbym się gdybym sam nie testował. Po wielu odsłuchach stwierdziłem, że różnica jest na tyle niewielka, że wolę wziąć amplituner.

Możesz napisać jakie starsze modele amplitunerów porównywałeś z tymi od nich nowszymi?

• Redaktorzy

Nie o to mi chodzilo. Nie testowalem starych z nowymi. Testowalem nowe amplitunery stereo z nowymi wzmacniaczami stereo. Ze staroci kojarze Amatora Stereo, Radmora.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

No tak, różnica pomiędzy starymi polskimi stereofonicznymi wzmacniaczami a współczesnymi budżetowymi amplitunerami nie jest wielka.

Apetyt rosnie w miare jedzenia wiec postanowilem zwiekszyc troche budzet. Poczatkowo i nadal moim celem jest rc980+rb980. Czytalem,ze maja jednjak problemy z gora i kontrola basu... gdyby nie to,dalbym sobie juz spokoj z szukaniem. Te modele Rotela pod wzgledem estetyki i funkcjonalnosci (rc ma wejscie Phono na ktorym mi bardzo zalezy) odpowiadaja mi w 101%.

Bedzie to zakup na lata, pozniej jesli juz (daleka przyszlosc,do poki fascynacja Kef'ami 103.2 nie minie) nastapi zmiana kolumn.

Istnieja jakies warte dolozenia pieniedzy preampy+koncowki/intergy (zalezy mi na phono) ktore zagraly by lepiej niz wspomniany komplet Rotel?

(kolumny sa bardzo neutralne ,0 barwienia, 86dB,8ohm 150W RMS, obecnie graja z ampli z lat 70 Akai aa930)

O i widzicie, w tamtym temacie nikt o tym nie wspomnial... szkoda wielka bo taki minimalistyczny i elegancki dizajn mi sie bardzo podoba... wiec co polecicie? zalozmy taki juz i tak przesadny na moja kieszen, max 3k? OFC uzywka, w nowe nie ma co celowac...

Jak uzbroisz się w cierpliwość to może uda Ci się namierzyć NAD S300, po tęgich negocjacjach :)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Myślę nad zmianą HK980 na coś lepszego.

Chciałbym się zmieścić do 2,5 tys.

Co myślicie o tych propozycjach?

Jak sprawdziłyby się w mojej konfiguracji (poniżej)?

Oto kilka moich propozycji;

NAD 356BEE

NAD 355BEE

MARANTZ PM17

Advance Acoustic MAP305

Musical Fidelity A 3.2

SANSUI AU-G90X

CREEK 5250S

DENON PMA-1500R

ROTEL RA-06

??

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.