Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 2500 - 3000 zł

misiekxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę nad zmianą HK980 na coś lepszego.

Chciałbym się zmieścić do 2,5 tys.

Co myślicie o tych propozycjach?

Jak sprawdziłyby się w mojej konfiguracji (poniżej)?

Oto kilka moich propozycji;

NAD 356BEE

NAD 355BEE

MARANTZ PM17

Advance Acoustic MAP305

Musical Fidelity A 3.2

SANSUI AU-G90X

CREEK 5250S

DENON PMA-1500R

ROTEL RA-06

??

Osobiście pod Twoje Paradigmy decydowałbym się raczej na NAD 356. Kapitalne połączenie, wyjątkowo dynamiczne i żywiołowe, ale również i czegoś spokojniejszego na tym posłuchasz;)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

A dlaczego miałbym wywalić suba?

Po drugie ten Sansui AU-X 901 o którym piszesz jest ponad 2 razy droższy od mojego budżetu.....

Ja pisałem o SANSUI AU-G90X. Jakie macie opinie o nim?

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Witam

Jestem posiadaczem zestawu:

cambridge audio a500

tannoy marcury 3.

Chciałbym wymienić wzmacniacz cambridge na sprzęt do 2 tys zł (może być oczywiście używany)

Słucham muzyki elektroniccznej, ambientowej więc nie zależy mi na szczegółowości, a raczej na czystości brzmienia, no i żeby ten wzmak był po prostu solidny.

Dziękuje za ewentualne uwagi

Słucham muzyki elektroniccznej, ambientowej więc nie zależy mi na szczegółowości, a raczej na czystości brzmienia, no i żeby ten wzmak był po prostu solidny.

CA A500 to bardzo fajny wzmacniacz ale jeśli ci się znudził to poszukaj starego Rotela ( RA-980BX, RA-985BX lub wersje dzielone z serii 9xx). Tylko nie sprzedawaj wcześniej tego CA bo możesz się zdziwić doceniając go gdy go już nie będziesz miał.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Słucham zamiennie dwóch zestawów:

1.Receiver Sansui 9090. sony cd 228esd, Wharfedale E50/Audio Physic

2.Amplifon WT40II , sony CD 228esd, Wharfedale E50/Audio Physic

Pierwszy ze wskazaniem na kolumny Wharfedale E50 o wartości ok. 1600 zł.

Drugi ze wskazaniem na kolumny AP o wartości ponad 15 tys.

Oba zestawy brzmią jak dla mnie znakomicie, mimo że ten pierwszy jak to określiłby kolega sittek to podobno "piwnicowy szrot" Przypuszczam, że z SANSUI AU-G90X albo z Sansui AU-X 901 byłoby jeszcze lepiej.

Weź zatem pod uwagę ten "szrot" bo czasem za nieduże pieniądze można zestawić system, który może dać satysfakcję na wiele lat.

przychylam się do zdania disco i friday

takie Sansui AU-X 901 to powinno mieścic się w kwocie 2500 zł .Do tej kwoty polecałbym jeszcze Sansui AU-X711 lub AU-X911.Jak nie boisz się używek. Ja nówki sobie odpóściłem.Zdrowych i Wesołych

• 2 tygodnie później...

Witam

Jestem posiadaczem zestawu:

cambridge audio a500

tannoy marcury 3.

Chciałbym wymienić wzmacniacz cambridge na sprzęt do 2 tys zł (może być oczywiście używany)

koniecznie weź pod uwagę Cairna 4808. Widziałem ostatnio dwie wersje tego urządzenia - NF, która oddaje 100W wklasie A/B i A, która gra w klasie A. Tylko 30W, ale wystarczy do napędzenia większości kolumn, które nie są prądożernymi monstrami. Czystość dźwięku pierwszorzędna (szczególnie z klasą A) + masa innych atutów rzadko spotykanych w klockach za te pieniądze (spokojnie można je wyrwać za 2k). IMO CA, nie tylko 500, to nie ta klasa.

Jest musical a3 w dobrej cenie akurat się zmieścisz ( to nie mój ani nie mam nic wspólnego ze sprzedającym). Ale kolumienki też kiepściutkie i niewiem czy nie lepiej je wpierw wymienić.

To jest jedyny wzmak w tej cenie co zapewni wypełnienie i barwe, nie jest osuszony ani szary jak nady.

Jest musical a3 w dobrej cenie akurat się zmieścisz ( to nie mój ani nie mam nic wspólnego ze sprzedającym). Ale kolumienki też kiepściutkie i niewiem czy nie lepiej je wpierw wymienić.

To jest jedyny wzmak w tej cenie co zapewni wypełnienie i barwe, nie jest osuszony ani szary jak nady.

Kolega szuka przejrzystości i czystości, niestety z MF A3 uzyska raczej zmulenie i spowolnienie (co faktycznie wiele osób odbiera jako "ocieplenie") oraz szorstkość i zapiaszczenie. Do muzyki elektronicznej nie jest to dobry wybór.

Gość numik

(Konto usunięte)

Witam.

Planuję stopniową wymianę sprzętu. Obecnie gra DENON PMA/DCD -700 z kolumnami jak w temacie.

Szukam czegoś lepszego bo po kilku latach zacząłem już być zmęczony niedostatkami tego układu. Docelowo wymienię też odtwarzacz więc chciałbym aby był z tzw. kompletu choć rozważę każdą propozycję.

Zastosowanie: Rock, Metal

Budżet: ~2tyś

Nowy lub używka z allegro

Co polecacie?

robiłem odsłuchy z Paradigm (mam takowe) - Nad masakra!! Polecam Marantza pm7004, ma to coś, mięsko fajne w tej muzyce. Natomiast teraz zakochałem się w Xindaku XA-6900 - rewelka jak dla mnie, badam rynek chińskich hybryd i tranzorków, zachęcam.

U mnie na razie gra CA 640 i jest dobrze, Rotel RA-01 umarł na Paradigmach, Behemoth brzmiał jak Filemon najwyżej:P

• Redaktorzy

Dzisiaj widzialem Densena Beat 100 w komisie. Chcieli za niego 2000zl. Niestety nie ma wejscia Phono. Myslicie ze jest warty uwagi i czy zaspiewalby z moimi Sonusami?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Kolega szuka przejrzystości i czystości, niestety z MF A3 uzyska raczej zmulenie i spowolnienie (co faktycznie wiele osób odbiera jako "ocieplenie") oraz szorstkość i zapiaszczenie. Do muzyki elektronicznej nie jest to dobry wybór.

No tak można lubić cienki zimny sterylny dźwięk albo wypełniony i barwny nie pisałem że ocieplony bo ocieplony to on wcale mocno nie jest . Ja słucham elektroniki przede wszystkim nie techno i preferuje takie brzmienie przedewszystkim barwa i dynamika w skali makro a te atuty ma na pewno ten musical bo miałem go brać ale nadarzyła się okazja i kupiłem piecyk który mam aktualnie .

Ze wzmacniaczy za 2-2,5 tys polecam:

Yba Integre - rzadki i bardzo "bezbarwny" wzmacniacz ze świetnym podobno phono. Jest też długowieczny i bezawaryjny. Miałem długo z ProAcami i polecam do kolumn z solidnym basem (sam wzmak jest wydajny prądowo, ale ma nieco za mało niskiego basu - idealny do jazzu, elektroniki, ambientu, rocka progresywnego - raczej nie do ciężkiej muzyki)

Inne słuchane i zapamiętane wzmacniacze z tego zakresu cenowego:

Copland CSA-8 - typowy tranzystor, nieco bardziej kolorowy niż YBA, trochę podobny do Primare A-20, ale o poziom wyżej od niego

Creek 5220, EVO lub EVO2 - kultura, wydajność prądowa, świetna średnica i basy, nieco gorzej na górze

Densen Beat 100 - jak wyżej, ale w każdym calu lepiej - cudowna średnica

Sonneteer Alabaster - cena wyższa niż Densen, podobny charakter, ale znowu klasa wyżej

Sphinx Myth 3 ( koniecznie ten model - 5 to porażka) - zauroczył mnie kiedyś tak jak Sonneteer - ciepły i muzykalny wzmacniacz, na którym można było jajka smażyć ;-))))

Co do Roteli, Nad-ów, Marantzów za 1500-2500zł (ceny 4-5 lat temu) to jakoś generalnie wszystkie były w porządku i solidnie brzmiące, ale jakoś rzaden nie miał tego czegoś. jeśli już to chyba Rotele były najfajniejsze, ale nie zwróciły generalnie ojej uwagi więc i za bardzo nie pamiętam modeli.

Porażka to Cambridże - przereklamowane, jak kiedyś Avance czy Tannoye.

Kilku roteli słuchałem.

Ra930, ra945, rb980+rc980, rb990+rc990 i rhb-10 +rhc-10.

Fakt te poniżej 990 grały spoko ale jakos tak...

Komplet 990 rb+rc już wyraznie goroje nad 980. Dlugo szukalem i bylem a w sumie nadal jestem zadowolony z tego kopletu.

Zapewne bym mial go nadal ale udalo sie znalesc rhb+rhc 10.

Uwazam to za bardzo dobry zestaw w swojej klasie.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

• Redaktorzy

Creek 5220, EVO lub EVO2 - kultura, wydajność prądowa, świetna średnica i basy, nieco gorzej na górze

Co do EVO II potwierdzam. Górne pasmo to najsłabsze ogniwo tego pieca. Co nie oznacza że złe. Po prostu przy dobrym dole i średnicy ta góra wypada kiepsko.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Dlatego właśnie napisałem "nieco gorzej".

Napisz, jak Ci się podoba Densen. Problemem przy niektórych wymienionych przeze mnie sprzętach - to w większości zabytki (głównie tych mocno się grzejących) mogą być wyschnięte cewki. Dlatego ja po długim namyśle i poszukiwaniach jednek wybrałem zimną jak lód - dosłownie i tak grającą - YBĘ.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.