Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel głośnikowy do Audiolab 8000s?

Thornero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastanawiam się nad wyborem kabla głośnikowego - może być bez konfekcji (2x2,5 m do ok.70 zł/mb). Mój zestaw to Audiolab 8000s, Audiolab 8200cd i kolumny Elac 67.2 - pomieszczenie 20m. Na razie podłączony jest zwykły drut Jamo (totalny bałagan, mało basu itp.). Dotychczas próbowałem podłączyć za pomocą pożyczonego Monster Cable z1, który spowodował, że wybrzmiał w końcu bas, uporządkowała się scena, brzmienie nabrało krystaliczności - jednak kosztem tonów wysokich. Na forum przeczytałem, że Monstery znane są z tego, że przycinają wysokie tony.

Potrzebuje kabla, który poprawiłby skrajne pasma (przede wszystkim tony niskie i wysokie), wprowadziłby detaliczność i przestrzeń. W brzmieniu brakuje basu, który wybrzmiewał w salonie odsłuchowym. Dodatkowo kolumny Elac wybrzmiewają dosyć ciemnym brzmieniem i brakuje nieco wysokich tonów. Przeglądając kable mam swoje 2 typy:

1) QED Silver Aniversary XT

2) Tara Labs rsc prime 500

Proszę o pomoc. Wiem, że potencjał tkwi w tym systemie i wierzę w działanie kabli. A propos w następnym etapie zamierzam również wymienić zwykłe kable sygnałowe.

Spróbuj przetestować we własnym systemie kabel Van den Hul CS-122, powinno być optymalnie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam. Zastanawiam się nad wyborem kabla głośnikowego - może być bez konfekcji (2x2,5 m do ok.70 zł/mb). Mój zestaw to Audiolab 8000s, Audiolab 8200cd i kolumny Elac 67.2 - pomieszczenie 20m. Na razie podłączony jest zwykły drut Jamo (totalny bałagan, mało basu itp.).(...)W brzmieniu brakuje basu, który wybrzmiewał w salonie odsłuchowym.

Zapomnij o kablach i pomyśl nad akustyką pomieszczenia/ustawieniem kolumn i/lub miejsca odsłuchowego, jak w salonie odsłuchowym był bas i góra taka jak trzeba.
Gość

(Konto usunięte)

Zapomnij o kablach i pomyśl nad akustyką pomieszczenia/ustawieniem kolumn i/lub miejsca odsłuchowego, jak w salonie odsłuchowym był bas i góra taka jak trzeba.

Brawo! Właśnie o to chodzi...

Ale aż już strach czasem coś napisać, bo co poniektórzy mogą za to zabić ;)

A to jakaś paranoja: sprzęt poprawnie gra w jednym pomieszczeniu, zostaje przeniesiony do innego, logiczne, że nie zagra tak samo, ale ktoś wierzy w magię kabli i w to, że one przywrócą akustykę pierwotnego pomieszczenia...

No comments!

Owszem ustawienie nie jest tak idealne jak na odsłuchu. Kombinowałem również z ustawieniem. Jednak odsłuch był na dobrych kablach. Właśnie to ich poszukuje. Wiekowy Monster Cable z1 już pokazał mi w która stronę iść. Brakowało tylko wysokich tonów. Więc chyba coś jest na rzeczy, że można poprawić coś kablem.

Gość

(Konto usunięte)

Owszem ustawienie nie jest tak idealne jak na odsłuchu. Kombinowałem również z ustawieniem. Jednak odsłuch był na dobrych kablach. Właśnie to ich poszukuje. Wiekowy Monster Cable z1 już pokazał mi w która stronę iść. Brakowało tylko wysokich tonów. Więc chyba coś jest na rzeczy, że można poprawić coś kablem.

Weź swoje kabelki, wróć do tego salonu na odsłuch, a usłyszysz, co się stanie... ;)

Jasne, że będzie poprawa w salonie, który ma wygłuszone ściany, liczne rozpraszacze (dyfuzory), pułapki basowe, absorbery, etc. Zmiana ustawienia w salonie nie wchodzi w grę, więc muszę posiłkować się kablami.

Brawo! Właśnie o to chodzi...

Ale aż już strach czasem coś napisać, bo co poniektórzy mogą za to zabić ;)

A to jakaś paranoja: sprzęt poprawnie gra w jednym pomieszczeniu, zostaje przeniesiony do innego, logiczne, że nie zagra tak samo, ale ktoś wierzy w magię kabli i w to, że one przywrócą akustykę pierwotnego pomieszczenia...

No comments!

Perfekcyjnie to określiłeś!!!

Raczej kablami nic specjalnego nie wskórasz.

Idź kolego do salonu i powiedź, że u Ciebie to nie gra. I co i nic. W salonie wszystko gra bo są super warunki. Tylko jaki procent potencjalnych klientów ma takie warunki akustyczne. Kolejne parę tyś w błoto i kolejna teoria odsłuchu w plecy. Jak moja sąsiadka, oglądała demo w full HD w sklepie a potem przyniosła telewizor do domu i podłączywszy go pod kablówkę stwierdziła, że telewizor jest zepsuty!!!!

Witam,podzielam zdanie Q21,miałem ten wzmacniacz i po testach z paroma głośnikowcami CS 122 został z tym wzmakiem na dłużej.No ale zależy od pozostałej części systemu i preferencji muzycznych.Pozdr

Proszę o dalsze propozycje kabli, gdyż remontu w salonie nie zamierzam przeprowadzać. ps. Proszę o nie uprawiania pyskówki na temat, czy ktoś słyszy kable, czy nie.

Kolego ja nie twierdze, że kable nie grają. Wręcz przeciwnie mają ogromne znaczenie. Tylko nie rozumiem dlaczego prosisz o pomoc tutaj, za miast udać się do salonu i poprosić o dobranie kabli do Twojego systemu w Twoim pomieszczeniu? Chyba, że salon zrobiła co potrafił a parę tyś poszło w błoto, czyli grało i nie gra.... Zabawa kablami wniesie 10% lepiej lub gorzej do Twojego zestawu a to chyba za mało aby zaczęło grać na takim poziomie jak oczekujesz.

Chcę zaznaczyć, ze brzmienie mojego zestawu podoba mi się. Określenia (totalny bałagan, mało basu itp.), które powyżej użyłem trochę na wyrost miały przede wszystkim na zwrócenie uwagi na niedostatki zwykłego kabla Jamo. Sprzęt świetnie brzmi w jazzie, ma piękne wokale, wybrzmiewa przestrzennie i czuć tzw. "powietrze". Jednak po pewnym czasie zacząłem wychwytywać pewne niedostatki: w rocku nieznacznie zamazuje się scena przy gitarowej ścianie dźwięku, powstaje bałagan w brzmieniu, czuć pewne niedostatki w dolnym rejestrze tonów niskich, uśrednione są wysokie tony. Tak, tak po czasie euforii w odsłuchu po zakupie sprzętu (były to używki) następuje nowy etap dopieszczania dźwięku za pomocą nowych kabli głośnikowych i sygnałowych. Zamierzam również wkręcić kolce i ustawić kolumny na granitowych podstawkach. Kolumny stoją teraz na niezbyt prostym parkiecie, który również ma wpływ na wybrzmienie detali, a przede wszystkim basu.

Może to trochę mało obiektywne co napiszę , ale zazwyczaj jest tak że jeżeli chcemy coś " poprawić " w brzmieniu to niestety zaczyna się od elementarnych spraw jak akustyka , kable przecież możesz wypożyczyć odpłatnie -koszta są małe ,lub dogadać się gdzie konfigurowano Tobie zestaw przedstawiając sprawę iż wydałeś znaczącą sumę jednak odczuwasz niedosyt w pewnych aspektach brzmienia systemu .

Wydaje mi się że sprawy kształtowania brzmienia i wpływu wrażenia końcowego są bardzo subiektywne , nie ma panaceum bo każdy z nas inaczej odbiera dźwięki , ma inne warunki akustyczne i inne preferencje .

Ja bym na Twoim miejscu pożyczył 2, 3 kable o różnej właściwościach które mogą wpłynąć znacząco na dźwięk - przecież kupując w salonie oni nawet na parę dni testów wypożyczą Ci , tak robią szanujące się salony .

Kable w kazdym systemie sa bardzo wazne ,ale akustyka jest wazniejsza, w pokoju zle przygotowanym akustycznie nawet kable za 100tysi nie pomoga. Nie mowa tu o calkowitym remoncie, a o delikatnej adaptacji.

Co do kabli to polowal bym na Albedo Blue z drugiej reki jesli chodzi o glosnikowy , a Beginning jesli chodzi o IC .Nie pojawiaja sie czesto ale pojawiaja.

Jeżeli masz niedostatki basu przy rocku na audiolabie, to... kablami raczej nic nie zdziałasz. Fakt ten sprzet gra dynamicznie, ale najniższy bas to nie jego domena. Dosłownie kilka dni temu słuchałem Twojego cedeka. (szukam dobrego źródła) Lekko podbity średni bas, brak wypełnienia na samym dole.

Kontrola jest jak trzeba. Posłuchaj tak kontrolnie z innym CD nawet o połowę tańszym, a mocno się zdziwisz jaka może być różnica.

Fakt ten sprzet gra dynamicznie,

Tego bym na pewno nie powiedzioał o tym zestawieniu.

Posłuchaj tak kontrolnie z innym CD nawet o połowę tańszym, a mocno się zdziwisz jaka może być różnica.

Różnica będzie na pewno i to nie mała z połowe tańszym cd, ale czy na lepsze ;)

Zdaję sobie sprawę z niedoskonałości mojego sprzętu. Brzmienie Audiolaba 8200CD jest nadzwyczaj muzykalne i angażujące w średnicy, może rzeczywiście w samym dole brakuje pewnego zaangażowania. Ale brzmienie tego CD odpowiada mi. Wybrzmienie wzmaka jest też charakterystyczne, świetne w jazzie, kulturalne, spokojne i przestrzenne. Jednak także w rocku chciałbym mieć nieco więcej przyjemności w słuchaniu. Próbuję dostosować sprzęt do moich preferencji muzycznych. Wiem, że się da, słuchałem Audiolaba wcześniej i brzmienie mi odpowiadało. Było kulturalnie, przestrzennie i dynamicznie - po prostu uniwersalnie.

Jasne że się da. Zostaje metoda prób i błędów,najlepszy nauczyciel :) Wypożycz kilka kabli , powieś elementy tłumiące za kolumnami ,z koleji rozpraszające za kanapą na której siedzisz i zobaczysz co zmainy przyniosą. Spróbuj zmienić kont ustawienia kolumn względem Ciebie,to przynosi duże zmiany w budowaniu sceny .Na pewno coś zdziałasz.Jeszcze tylko zaznacze że bardzo ciężko jest uzyskać efekt "uniwersalny", nawet operując dużo większym budżetem.

Szkoda że daleko ode mnie mieszkasz, bo mam na zbyciu VDH CS 122. Posłuchałbyś i się przekonał czy wymiana na VDH coś wniosła.

To wypożycz za kaucją jak podejdą to zostaną i masz z głowy,a jak nie to kolega odeśle i zwrócisz kasę.

Elac wybrzmiewają dosyć ciemnym brzmieniem i brakuje nieco wysokich tonów. Przeglądając kable mam swoje 2 typy:

1) QED Silver Aniversary XT

2) Tara Labs rsc prime 500

Zależy ile chcesz na to przeznaczyć.

Qed to może nie najlepszy pomysł ,ten Van den Hul może być akurat ponad to

spróbuj posluchać :Tara prism omni 2,Kimber kable 4VS, może Kubala&Sosna Imagination.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Jezeli slaby skrzypek zagra w najlepszej nawet akustyce to i tak bedzie slaby efekt. Tak samo jest ze sprzetem i kablami.

Nalezy zadbac o wszystko i dobre kable raczej nie zaszkodza dobremu systemowi, a tym bardziej akustyce.

Polecam zastosowac w miare mozliwosci cale okablowanie wysokiej jakosci, tj. glosnikowe, sygnalowe oraz sieciowe.

Moja propozycja to kable Neotech wykonane w technice UP-OCC. Sa chyba wciaz nieco tansze od PCOCC od Furukawy, sprzedawanej najtaniej chyba przez Oyaide. W celu obnizenia kosztow mozna kable wykonac we wlasnym zakresie lub z mala pomoca znajomego elektronika przy lutowaniu. Pozwala to takze na wlasna konfiguracje kable + koncowki. Ewentualnie dobrym rozwiazaniem jest rynek wtorny. Czasem mozna znalezc niedrogo oryginalne kable audio Furukawy. Na koniec jeszcze raz zalecam w miare mozliwosci pelne okablowanie systemu kablami dobrej jakosci.

Jezeli cały zestaw juz wczesniej Ci pasował to idz do tego sklepu, pożycz identyczne kable i masz po problemie:) Osobiście myślę że nic to nie pomoże.

Pokombinuj z ustawieniem i akustyką. Jestem z tych co słyszą kable:)

Brzmienie Audiolaba 8200CD jest nadzwyczaj muzykalne i angażujące w średnicy, może rzeczywiście w samym dole brakuje pewnego zaangażowania.

Tylko że muzyka to też niskie i wysokie tony, a tu audiolab już taki muzykalny nie jest. Chyba że bardzo wierzysz we wszelkie gazetowe recenzje.

Dziękuję Kolegom za wszelkie uwagi co do aranżacji mojego pokoju. Spróbuję pokombinować to i owo - na ile pozwoli moja druga połowa ;) Co do Audiolaba 8200cd to nadal upieram się przy tym, że jest to jeden z najlepszych odtwarzaczy Cd w przedziale ok. 4 tyś zł.- ze względu na muzykalność, rysowanie sceny, przestrzeń. Oczywiście sam charakter wzmacniacza i kolumn ma większy wpływ na wysokie i niskie tony w moim systemie. Jednak przyznać muszę uczciwie, że przy dobrze nagranych płytach tony wysokie i niskie są bez zarzutu. Przy słabszych nagraniach odsłuch już nie jest tak angażujący i przyjemny.

Na razie podłączony jest zwykły drut Jamo (totalny bałagan, mało basu itp.)

Czlowieku, zacznij od araznzacji akustycznej, poprawnego rozstawienia kolumn, kable Ci basu nie doda lol, a jesli w to mocno wierzysz to kup energetyczny solid core 4mm2 wtedy powinienes moc przesuwac basem sciany w domu.

Jasne, że będzie poprawa w salonie, który ma wygłuszone ściany, liczne rozpraszacze (dyfuzory), pułapki basowe, absorbery, etc. Zmiana ustawienia w salonie nie wchodzi w grę, więc muszę posiłkować się kablami.

NIE!!! zrozum ze kable nie zmienia Ci tego co moze zmienc akustyka pomieszczenia, jak niby kablem chcesz zniesc fale stojace, zmienic katy promieniowania dzwieku, czy pochanac niechciane rezonanse?

Jezeli slaby skrzypek zagra w najlepszej nawet akustyce to i tak bedzie slaby efekt. Tak samo jest ze sprzetem i kablami.

Nalezy zadbac o wszystko i dobre kable raczej nie zaszkodza dobremu systemowi, a tym bardziej akustyce.

Polecam zastosowac w miare mozliwosci cale okablowanie wysokiej jakosci, tj. glosnikowe, sygnalowe oraz sieciowe.

Moja propozycja to kable Neotech wykonane w technice UP-OCC. Sa chyba wciaz nieco tansze od PCOCC od Furukawy, sprzedawanej najtaniej chyba przez Oyaide. W celu obnizenia kosztow mozna kable wykonac we wlasnym zakresie lub z mala pomoca znajomego elektronika przy lutowaniu. Pozwala to takze na wlasna konfiguracje kable + koncowki. Ewentualnie dobrym rozwiazaniem jest rynek wtorny. Czasem mozna znalezc niedrogo oryginalne kable audio Furukawy. Na koniec jeszcze raz zalecam w miare mozliwosci pelne okablowanie systemu kablami dobrej jakosci.

Co do kabli to w 100% popieram. Jeżeli zaś chodzi o skrzypka to podam przykład. Nie tak dawno się przeprowadzałem i wstawiłem swój sprzet do nowego pokoju w którym był tylko dywan, kanapa i półka na płyty. Szok . Dzwięk był wielki i latał po całym pokoju bez ładu .Jakościowo - tragedia. Po wniesieniu kilku elementów i reszty umeblowania wszystko wróciło do normy. Dlatego spokojnie mogę powiedzieć ,że mój poprzedni sprzęt ,który był wiele tańszy grał ciekawiej w pokoju przygotowanym akustycznie niż obecny w nieprzygotowanym.

Sorki za post nie na temat ,ale chce tylko zaznaczyć jak ważna jest akustyka.

Akustyka ma niewatpliwie wplyw kluczowy, o czym latwo sie przekonac zmianiajac w niewielkim nawet stopniu umiejscowienie sluchacza i kolumn. Jak najbardziej powinno sie przylozyc z nalezyta uwaga do tych spraw. Poprawianie systemu swoja droga przynosi efekt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.