Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o ocenę rozmieszczenia i uwagi

kiju32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Moja prośba jak by ktoś był tak miły i ocenił - doradził przy rozmieszczeniu sprzętu i umeblowania. Czytałem trochę na temat akustyki na tym forum i w książce poświęconej akustyce więc rozmieściłem jak widać na rysunku i zdjęciach. Rysowanie też za dobrze mi nie wychodzi (brak wymiarów) ale myślę że będzie wszystko w miarę czytelne. Wymiary pokoju to 225x625cm. Kolumny (na rysunku oznaczone 1 i 2) są w rozstawie 167cm a ich odległość od ściany to 30cm (odległości mierzone do najbliższych krawędzi kolumn). Sprzęt usytuowany jest na stoiku. Miejsce odsłuchowe znajduje się na kanapie gdzie siedząc odległość głowy od ściany wynosi 35cm a od linii głośników 120cm. Niebieskie pole to będzie dywan (wykładzina) który zamierzam zakupić tylko nie wiem czy wystarczy takiej wielkości (mile widziane propozycję) 130x270cm. Wiem że trochę ten opis słabo czytelny ale jak coś nie będzie jasne to dopiszę. Aha przy nie których utworach słychać lekki pogłos niskich i wysokich tonów na podkręconym regulatorze głośności.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-33491-0-40063700-1354836228_thumb.jpg

post-33491-0-36039200-1354836236_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

No tramwaj niestety ale,wersalka pod okno po szerokości o ile wejdzie,to byłoby miejsce odsłuchu,kolumny przy bocznych ścianach,baza będzie jakieś 160-170cm ustawione jakieś od 2 do 3 metry od wersalki.

W takim ustawieniu nie będzie szerokości sceny, za to powinna pojawić się niezła głębia.

Niestety reszta mebli musi iść za kolumny,i trochę zapewne do piwnicy.

Na okno zasłony i firany,wykładzina dywanowa na podłogę.

Przy takim pomieszczeniu poważnie zastanowił bym się nad słuchawkami. Jakość cena nie do osiągnięcia przy systemie wolno stojącym.

Dodatkowo mniemam że nie mieszkasz sam i słuchanie głośno niesie więcej problemu niż korzyści. Puki co słuchawki to najlepsza opcja.

Pozdrawiam

Jesli masz taka mozliwosc, zachecalbym mocno do ustawienia kolumn na krotszej scianie, tak by za Twoja glowa do tylnej sciany byla dosc duza odleglosc. Na bocznych scianach, na scianie "za kolumnami" (czyli po bokach) absorbery i w miejscach pierwszych odbic na rowniez mozesz zastosowac duzo absorpcji.

Obecne ustawienie bardzo kiepskie niestety..

Kurcze wiem że ciężki pokój dlatego właśnie zgłosiłem się do Was o pomoc, a czy w takim ustawieniu jak jest teraz tylko dać absorbery za miejscem odsłuchu i na ścianie za kolumnami coś by pomogło ??

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Rydz, dlaczego wedlug Ciebie sa zbedne? <br />

Uważam że przy takim ustawieniu jakie zaproponowałem,przy szerokości pomieszczenia tylko 225cm,

i niejako wyodrębnionej z miejsca odsłuchu odległości do kolumn do 3 m,może to nawet za dużo,200-250cm absorbery nic nie pomogą,nie będą spełniać swojej funkcji.

Przed wersalką można postawic niski mały stolik na kawę czy butelczynę dobrego piwa,przy odsłuchach.:)

To by był taki wydzielony kącik.

Wysokie meble ustawić jak najbliżej ściany za drzwiami.

Sądzę iż obecnie ustawiony sprzęt emituje dżwięk płaski,nie odrywający sie od kolumn,nie buduje sceny,jest po prostu bałagan,że nie bardzo chce się słuchać,no ale to może potwierdzić lub zaprzeczyć sam zainteresowany,kolega kiju.

Pozdrawiam.

Otoz jest calkiem na odwrot. W tym pomieszczeniu wlasnie najbardziej sprawdza sie absorbery na scianach bocznych.

Dlaczego? Dlatego, ze pozwola one pochlanac odbicia znajdujace sie w krotkim odstepie czasowym od dzwieku bezposrednio

emitowanego przez kolumny. Odpowiedni odstep czasowy pomiedzy dzwiekiem bezposrednim, a pierwszymi silnymi odbiciami jest praktycznie niezbedny, by uslyszec przestrzen zawarta w nagraniu.

Najszybciej dochodzacymi do uszu sluchacza odbiciami i do tego najsilniejszymi beda najprawdopodobniej pochodzace ze scian bocznych.

Bardzo mala odleglosc kolumn od scian bocznych wyklucza praktycznie dyfuzory, gdyz, chodz zmniejsza one sile odbic dochodzacych z miejsc pierwszych odbic, to nie w stopniu wystarczajacym. Kluczowy dla kreowania sceny muzycznej odcinek czasu bedzie nadal "zanieczyszczony" odbiciami.

Dlatego (zakladajac, ze kolumny mialyby sie znalezc na krotkiej scianie), jesli mialbym wybierac 1 miejsce, gdzie mialbym umiescic absorbery, to w pierwszej kolejnosci bylyby to wlasnie sciany boczne.

Pozdrawiam.

Witam, mam podobny pokój, tylko że trochę krótszy i jest tak jak na rysunku (prawie - jeszcze parę rzeczy muszę przestawić, na ścianach dać półki by nie były gołe itp.) - może jakiś pomysł Ci to podsunie. Problem jest z szafą, ale jak coś potrzebuję to przesuwam lewą kolumnę. W przyszłości szafa będzie większa i zajmie część biurka które będzie mniejsze. U mnie bas buczy na 37hz i okolicach 72hz, na środku pokoju mniej to doskwiera. Absorber mógłby być w lepszym miejscu, przedtem był inny układ i tak został :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.