Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana diody laserowej w cd

woytl

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na razie jeszcze działający cd denona z laserm kss151a, ale pierwsze objawy w postaci problemów z odczytem nagrywanych cd już są, laser w zasadzie jest nie do kupienia w rozsądnej cenie, a nawet w marę nie rozsądnej, na diyaudio czytałem o możliwości wymiany samej diody, czy ktoś próbował robić takie operacje na laserach i z jakim skutkiem.

https://www.audiostereo.pl/topic/99340-wymiana-diody-laserowej-w-cd/

Mam na razie jeszcze działający cd denona z laserm kss151a, ale pierwsze objawy w postaci problemów z odczytem nagrywanych cd już są, laser w zasadzie jest nie do kupienia w rozsądnej cenie, a nawet w marę nie rozsądnej, na diyaudio czytałem o możliwości wymiany samej diody, czy ktoś próbował robić takie operacje na laserach i z jakim skutkiem.

Jaki to model ?

W.

Wojtek

To Denon DCD-2560, gra całkiem nieźle, zdarza się też, że w czasie odtwarzania w pewnym momencie się zatnie i przestaje czytać, znalazłem w środku zimny lut przy tranzystorze od wysuwania tacki, bo czasem nie chciała się domknąć, ale reszta jest sprawna więc to raczej powolna chęć odejścia z tego świata lasera.

Raczej ci sie to nie uda

taki laser po montazu w jest kalibrowany na specjalnym stanowisku i nie chodzi tylko o moc ale również o kalibracji zbierzności wiązki z całą optyką ....

Oczywiście dioda laserowa tez nie może być pierwsza lepsza :)

Wg mnie nie jest to mozliwe .

Jest też duże prawdopodobieństwo ubicia nowej diody na wstępie podczas lutowania.

Jeszcze nie słyszałem o takiej operacji przez "zwykłego" Kowalskiego.

Sprubój przeczyścić oko lasera izopropanolem, przedmuchać optykę sprężonym powietrzem i nasmarować sanki.

To podstawowe czynności do dalszej diagnozy.

na e-bayu sprzedają same diody do tego KSS-151A, masa ludzi je kupuje, więc pewnie reanimują te lasery, ale faktycznie, przynajmniej na tym forum, jeszcze nikt nie pochwalił się że wymienił i poprawnie skalibrował laser po wymianie

na diy audio piszą że w laserze jest dioda SLD104AU te na ebayu to najwyżej jakiś odpowiednik, też chciał bym się dowiedzieć czy ktoś faktyczne to zrobił, nie nazywał bym tego niemożliwym w końcu ktoś jednak produkował te lasery i działały, a konstrukcja musiała być na tyle przemyślana żeby zapewnić prostotę i powtarzalność produkcji, a to w logiczny sposób wyklucza skomplikowaną kalibracją każdej sztuki.

hmm

Teoretycznie sie to może udać

Po pierwsze trzeba zobaczyć jak tam ta dioda jest zamocowana

dwa, czy na diodzie jest naklejone szkło dyfrakcyjne czy jest ono dalej :)

Jeśli dioda jest wklejona, a na diodzie jeszcze jest przyklejone szkło dyfrakcyjne :) zapomnij :)

Jeśli jest zamontowana i docisnięta przykręcona blaszką to trzeba odkrecić i zobaczyć na montaż.

Ale tak czy siak uważam że szansa jest 1/10 lub mniej

Ten problem nie dotyczy tylko tego lasera

ale też np późniejszego KSS-272A

i wielu innych

Oczywiście że Sony jak robiło ... uzyskało sie powtarzalność ... do pewnego stopnia

po prostu laser trafiał na stanowisko kalibracyjne gdzie tasiemke pewnie podłączało sie do jakiegoś systemu pomiarowego gdzie mierzył on moc lasera a pracownik korygował pewnie ustawienie diody laserowej i fotodiody w stosunku do wiązki i całej reszszty optyki

Zasadniczo jak nie miałeś z czymś takim do czynienia to się nie tykaj :)

Ja też takiego numeru nie robiłem

Ale trochę padniętych laserów rozłożyłem od tych z lat 80 (te to miały czasem konstrukcję :) )

Ale jak byś chciał to mogę sie temu laserowi przyjrzeć, i ocenić szanse reanimacji jak co to napisz na priva.

Ogólnie temat jest ciekawy, jesli udało by sie reanimować jednego to by ludzią co mają całą ta serię laserów można by pomóc ....

A byly to najlepsze CD-ki sonego ....

I nie tylko te lasery były też montowane w najlepszych CD (wszelkie Wadie, TEAC etc ...)

Na razie jeszcze gra, myślałem raczej żeby upolować jakiegoś martwego cd z tym laserem i w nim zrobić eksperymenty z przeszczepem i wtedy podmienić uruchomiony laser, spróbuję go trochę dokładniej przeczyścić

tematy do poczytania na diy audio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam ten sam model. Ma problemy z czytaniem płyt nagrywanych. Jeżeli nośnikiem jest płytka Sony i prędkość nagrywania wynosi 8x wtedy jest wszystko OK. Ale też już myślę o wymianie lasera tylko to co dotąd udało mi się wyczytać w necie nie nastraja optymistycznie.

W.

Wojtek

Nie robiłem takiej podmiany diody w głowicach sony, za to robiłem z powodzeniem niektórych w Sanyo, Toshiba, Panasonic.

Bardzo łatwo można uszkodzić samą diodę, jeśli się to robi "byle czym" albo "byle jak" laser nie odpali w ogóle lub pochodzi znacznie krócej. Kupa zabawy z kalibracją bloku optycznego. Nie opłaca się tego robić seryjnie bo by człowiek na suchy chleb nie zarobił ale da się...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

To napisz...

Co to interview? :)

Musisz trafić wiązką możliwie w sam środek matrycy odbiornika bez wysterowania cewek ruchu poprzecznego kolimatora. Jak to zrobić to już zależy od konkretnej głowicy. Mając w głowie budowę sony może być problem, ale jak mowie nie robiłem ich, w konstrukcjach innych firm było stosunkowo duże pole manewru "górną" częścią bloku i dość powtarzalne mocowanie samej diody.

Dobrałem się do niego dzisiaj, zdjąłem z lasera ten czarny plastik i przemyłem go w środku, niestety nic to nie pomaga, chyba trzeba będzie pomału kombinować z przeszczepem, nie ma oznaczenia farbą na potencjometrze mocy lasera więc nie wiem czy nie był kręcony w przeszłości przez poprzedniego właściciela. o ile podmienić samą diodę to wydaja mi się nie jest wybitna sztuka, to raczej kalibracja przerasta moje możliwości

Nie wiem jak ten Pan opteron kalibrował ten laser do matrycy fotodiod ?

W fabryce to pewnie podłaczają tasemkę do układu pomiarowego a to pewnie do jakiegoś kompa i gość widzi czy wiącha jest po środku czy też nie

Z ręki ? To już nie za bardzo sobie to wyobrażam matryca składa sie z kilku fotodiod :) i jakoś sobie nie wyobrażam aby to jakoś zrobić na pająku :) no pewnie jest to możliwe kilka mierników przylutować kabelki (etc) i mierzyć prady :) ale .....

"Ten pan opteron" może Ci skalibrować lasery o których pisał wcześniej (DLBA2Z002B, NEC SPU3011, SOAD70A, Sanyo w sumie wszystkie pochodne SF-P1 (91), 101 itd). Sony jak ktoś mi da do zabawy (KSS151) to mogę poćwiczyć ale niczego nie obiecuje.

Jak masz odwagę dłubać w takich maleństwach to mogę ci wysłać swojego denona, tylko pewnie jak na poczcie go potraktują to wcale nie będzie chciał już nic czytać, masz z czego pobrać diody do kss?

No pytanie też jak ta dioda tam jest montowana czasem ją wklejali i wyciągniecie jej było mocno utrudnione lub prawie nie możliwe :)

Fajnie by było byś pstryknął foty montazu diody a i też modułu w opcji "makro" bedziemy widzieć jak to wygląda i jak to tam siedzi :)

A pytanie czy coś do diody nie jest przyklejone (szkiełko dyfrakcyjne) jeśli jest przyklejone to umarł w butach

Bo po primo trzeba je zdemontować (a to szkło) a następnie prawidłowo do koeljnej przymocować :)

• 1 miesiąc później...

Własnie przysiadłem do tematu (a raczej próby) wymiany diody laserowej w starej (mini) wieży technics-a

Wnioski

Dostęp do samej diody laserowej prosty, dioda nie wklejona zamocowana na tasiemce - płytce a ta przykręcona do bloku 2 śrubami,

I to by było dobrych informacji :) na tyle.

Teraz zdobyć stosowną diodę :)

Po pierwsze wymiar, to w sumie mały problem

i teraz zaczynają się schody

konfiguracja ustawienia diod :) firmy postanowiły sobie stosować różną konfiguracje LD i PD (odpowiednio dioda laserowa i fotodioda) w dowolnie różnych konfiguracjach anoda jednej na obudowie albo odwrotnie i tak dalej (w sumie 4 możliwości)

Dobra jak już jakimś cudem trafimy na odpowiedną :) wg mnie szansa 1/10 to teraz dioda musi mieć parametry :) i tu stajemy przed kolejnym wyzwaniem :)

Szansa na upolowanie o odpowiednich parametrach .... :) prawie :) żadna :)

(nie wspomnę tu że na ogół jako to siedzi dioda się po prostu nie dowiemy)

Dostęp do diod laserowych szczególnie 780/785 nm jest obecnie ubogi po prostu się ich praktycznie nie produkuje :) bo po co :)

To widać nawet na ebay-u gdzie po prostu takich diod praktycznie nie ma :)

Oczywiście do całości dochodzi koszt (jeśli już trafimy jakimś cudem ) na stosowną :) i modlenie się ze coś po drodze się nie uszkodzi :) a wiadomo wiekowe urządzenia sa bardziej podatne na uszkodzenia :) - z racji wieku :)

A wieć po prostu CDki będą odchodzić :)

Do tych mega popularnych coś się jeszcze uda trafić do tych mniej jak np. KSS151 .... umarł w butach :)

Do KSS151 bez problemu:

Ukryta Zawartość

Zresztą w KSS272A, KSS150A, KSS210 wyglądają identycznie.

Ukryta Zawartość

próbowałeś ?

Operacji ?

Bo w innym poście piszesz że szukasz właśnie KSS151 :)

Więc :)

Albo nie próbowałeś :) albo próbowałeś i się nie udało :)

No chyba ze ci tam coś innego padło

Osobiście mam mieszane uczucie do takich aukcji :)

Próbowałem i nie udało się go później skalibrować. Diodę miałem z KSS150A. Ewentualnie CD miał jakąś inną usterkę jeszcze bo przeszedł wiele rąk. Ale dioda była na 100% spalona przez nieuwagę poprzedniego właściciela.

Jak zajrzysz do tych tematów na diyaudio, to było coś na ten temat że wszystkie do kss150 w dół miały mocniejszą/inną diodę niż te z włącznie z kss151 w górę, a to że komuś się udało to raczej fakt, bo widziałem kiedyś w niemieckim sklepie internetowym lasery kss151 refurbished z opisem regeneracji polegającej na wymianie diody, szkoda że nie miałem objawienia parę lat temu że kupię cd z takim laserem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.