Skocz do zawartości
IGNORED

Wyroby Pana Kuleszy

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

chm...na temat, tak ale jaki przecież to tytuł "Wyroby Pana Kuleszy" a nie "Przygody Pana HQ150 z Panem D.K." to znaczy, że się pogubiłem w tym natłoku informacji.

więc wracajmy do tematu. Kto z szanownych forumowiczów poza Panem HQ150 może opisać doświadczenia z Zagrą ? Oczywiście nie kończyć wpisów stwierdzeniem "wiecie koledzy, gra ta Zagra jak 150...i walcuje asfalt jak rasowy walec, bez względu na cierpliwość konieczną w oczekiwaniu, zgodności realizacji zamówienia z projektem, czyli wygląd nie do końca taki o jakim myślałem, broni się jednak dźwiękiem." Czy oto chodzi.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

lulu dobrze wiesz, że nie o to chodzi.

Sam nie raz zapraszałem i zachęcałem innych posiadaczy jego sprzętów, w tym Ciebie, do wypowiadania się w tym temacie.

Po to jest.

Natomiast moja prośba jest taka, żeby wypowiadali się na temat, a nie pisali, o kometach Halleya i s....ce psa.

Bo to z tematem ma niewiele wspólnego. Pytałem Cię czy to faktycznie miało miejsce u Ciebie czy tylko robiłeś gnój w temacie, to piszesz że to było w cudzysłowiu.

Ja tam w Twojej wypowiedzi żadnego cudzysłowiu nie widzę. Zwykłe p.....nie bez sensu. Przecież Ty jesteś praktyk i możesz sporo na temat napisać. Dlaczego zamiast tego starasz się robić tylko gnój?

Mój drogi HQ, jednak nie rozumiesz no to raz jeszcze spróbuję. Napisałem cudzysłów do- jestem w innym wymiarze, ponieważ cytowałem tę wypowiedź, jak również grypa taka czy owaka lub jeszcze inne stwierdzenia które służą tłumaczeniu się z niedotrzymania obietnicy, terminu itd. Czy teraz jasne? Nie wysysam z palca powiedzeń, stwierdzeń i tłumaczeń. CYTUJĘ niemal dosłownie. Przejrzyj na oczy kolego.

do mnie pijesz o sr....psa a gnój to określenie ładne ? Cóż. Nie komentuję, to Twój temat. Nie będę w takim razie już niczego pisał bo widzę, że nie zrozumiesz a prosisz tylko tym wątkiem o współczucie. Ja Ci na prawdę współczuję. Pisząc o tych wymówkach chcę tylko uprzedzić fakty i innych żeby nie dawali się nabierać.

co do wypowiedzi na temat sprzętów to o ile pamiętasz były pozytywne. Ale to dotyczyło tylko i wyłącznie brzmienia. Niektóre "klocki" były udane inne mniej. A wygląd, cóż rzecz gustu jak wszystko.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Co do ciągłych chorób to prawda, sam o tym pisałem nie raz. Jak miał być termin dostawy sprzętu to naraz Darkula i jego rodzinę dosięgały choroby i to nalotem zmasowanym. I Darkul nie poczuwał się do winy, bo jak mi pisał, zdrowie jest najważniejsze:-)

Jesteś w tym temacie mile widziany, bo jako jeden z niewielu dyskutantów masz praktyczną wiedzę na temat konstruktora i jego wyrobów, w przeciwieństwie do wielu krzykaczy-teoretyków. Tylko proszę pisz o samych faktach, nie ubarwiaj ich określeniami jak podałeś poprzednio, bo sam przecież wiesz jak później ten temat wygląda.

A ja czekam na typy głośników które Darkul miał wybrać i zamówić, ale niestety na razie cisza. Mam je dzisiaj dostać.

No mam info że Darkul zamówił mi głośniki basowe też jakieś DIY. Ktoś podobno w W-wie takie robi.

Mają być gotowe na 10-12grudnia.

bosz, a ty w te wszytkie opowiesci po takich przygodach nadal wierzysz? masz iscie anielska cierpliwosc. watek dodatem do obserwowanych, bo ciekawy jestem jego konca.

a tak btw mialem kiedys podobne przeboje, ale skonczylem je duzooo wczesniej, niestety nawet (nie)boski dzwiek nie bylby mnie w stanie sklonic do brniecia w ten temat. popros kolege, zeby umowil sie z tym hochsztaplerem niby na nowe zamowienie, jak bedziesz pewny, ze bedzie na miejscu pojedz do niego i zrob porzadek.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Znaczy nasadź mu ten głośnik DIY na głowę w charakterze kapelusza ?

Poważnie ktoś jeszcze wierzy w takie opowieści jak "głośniki DIY" ? głośniki DIY są wtedy kiedy się kupi części i samodzielnie sklei w domu. Wszelkie inne wyroby manufakturowe hand-made w postaci głośników klejonych przez różne małe serwisy sprzętu powstają najczęściej z recone kitów i mają zastosowanie w sprzętach estradowych do przygrywania na weselach. Ale ile ludzi ma takie pragnienie używania ich w domu ?

No mam info że Darkul zamówił mi głośniki basowe też jakieś DIY. Ktoś podobno w W-wie takie robi.

Mają być gotowe na 10-12grudnia.

znasz ich parametry i brzmienie, widziałeś jak chociaż wyglądają ? czy kolejny zakup w ciemno po rekomendacjach D.K.? Były na nich zbudowane jakieś kolumny czy monitory? Przypuszczam, że nie i sam Darkul ich nie słyszał.

Nie znam, nie widziałem, nie ja je kupuję. Ja je tylko ocenię jak do mnie dotrą.

Jak będą do d....y to znowu będziemy w punkcie wyjścia.

w miedzyczasie producent przezyje: chorobe swoja, swoich bliskich, byc moze smierc w rodzinie, pozniej pozar, kontrole urzedu i nie wiadomo co tam jeszcze - kolejnosc przypadkowa. pozniej to samo moze byc z darkulem ;-)

oby ci roku starczylo zebys dopial swego i otrzymal upragniony sprzet

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Nie znam, nie widziałem, nie ja je kupuję. Ja je tylko ocenię jak do mnie dotrą.

No i o to mi chodziło sugerując, byś Ty coś wybrał. A tak masz nadzieję, że będzie dobrze, ba super, ale jak będzie nie tak to znowu będziesz bujał się z tematem miesiącami, bo znowu konstruktor będzie musiał wybierać, montować, przyjeżdżać, stroić...

Ja jestem pragmatykiem i chciałbym mieć temat zamknięty a nie tylko pozorować działania... Sorry za szczerość.

Powrót po dłuższej przerwie...

czy mam rozumieć, że dostaniesz głośniki i sam zamontujesz do obudowy?!

czy też zrobi nową obudowę bo raczej te które masz dostać nie będą pasowały?

to wyjątkowo nierealne przedsięwzięcie, gzie pomiary, gdzie dopasowanie zwrotnicy nawet aktywnej, pojemności obudowy itd...przecież D.K. nie ma wiedzy na temat budowy głośników. Podziwiam Cię.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No i o to mi chodziło sugerując, byś Ty coś wybrał. A tak masz nadzieję, że będzie dobrze, ba super, ale jak będzie nie tak to znowu będziesz bujał się z tematem miesiącami, bo znowu konstruktor będzie musiał wybierać, montować, przyjeżdżać, stroić...

Ja jestem pragmatykiem i chciałbym mieć temat zamknięty a nie tylko pozorować działania... Sorry za szczerość.

Nie masz za co przepraszać.

czy mam rozumieć, że dostaniesz głośniki i sam zamontujesz do obudowy?!

czy też zrobi nową obudowę bo raczej te które masz dostać nie będą pasowały?

to wyjątkowo nierealne przedsięwzięcie, gzie pomiary, gdzie dopasowanie zwrotnicy nawet aktywnej, pojemności obudowy itd...przecież D.K. nie ma wiedzy na temat budowy głośników. Podziwiam Cię.

Głośniki mają mieć wymiary jak te obecne. To nietrudne. 25cm do open baffle i 30cm do skrzyni. Tu filozofii żadnej nie ma. Z montażem też nie.

Nie masz za co przepraszać.

Głośniki mają mieć wymiary jak te obecne. To nietrudne. 25cm do open baffle i 30cm do skrzyni. Tu filozofii żadnej nie ma. Z montażem też nie.

w zmontowaniu zapewne nie jeśli tak mówisz, ale w brzmieniu zapewniam, że tak. Projekty głośników powstają latami po serii czasochłonnych eksperymentów, zrobić aktywną zwrotnicę dla Darkula nie problem z puntu widzenia elektrycznego, ale znać przebieg spl głośników, do tego baffle step itd to dopiero sztuka, poczytaj wpisy Misiomora i jego rady, jak pisze o fizyce głośników,konstrukcji zespołów głośnikowych to się przekonasz. Dla zwykłego człowieka to MAGIA.No chyba, że jesteś Magiem. D.K. zapewniam, że nie jest.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Zgodzę się z Tobą.

Na pewno zdam relację z odsłuchu. Zresztą nie raz już zapraszałem do siebie osoby zainteresowane.

Jak ktoś chce posłuchać.

Cała ta zabawa miała na celu uzyskać coś lepszego niż dźwięk z Kapp 8.2i.

I już teraz jest sporo lepiej. System aktywny to jednak bardzo dobry pomysł. Nawet na taniutkich przetwornikach dźwięk jest fajny.

Jak uda się Darkulowi jeszcze go polepszyć, a przede wszytkim usunąć niedomagania, to będzie jeszcze lepiej. Ja natomiast nie wykluczam w przyszłości zakupu jeszcze lepszych przetworników.

Skoro na takich niby byle jakich gra dobrze, to jak mogło by zagrać na naprawdę porządnych?

Zgodzę się z Tobą.

Na pewno zdam relację z odsłuchu. Zresztą nie raz już zapraszałem do siebie osoby zainteresowane.

Jak ktoś chce posłuchać.

słuch rzecz względna, każdy słyszy trochę inaczej, ma inaczej ukształtowany aparat słuchowy zarówno zewnętrzny jak środkowy bo to mechanika, wewnętrzny już bardziej podobny jeden do drugiego bo to elektryka, a głośniki mogą mieć dziury w strojeniu lub górki i dołki nie usłyszysz ich bo słuch to nie oscyloskop i nie mikrofon, i po to są pomiary. Samo słuchanie może być bardzo zwodnicze. A open baffle dobrze zrobić to mistrzostwo świata. Spędzisz na to całe życie które Ci zostało a ze słuchem w miarę upływu czasu będzie coraz gorzej.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Też racja.

Tylko lulu mnie jakoś nie bardzo chce interesować to czego nie słyszę.

Jak mi się dźwięk podoba, w moim subiektywnym odczuciu, to nie brnę dalej dlaczego:-)

Tylko słucham i się cieszę.

Też racja.

Tylko lulu mnie jakoś nie bardzo chce interesować to czego nie słyszę.

Jak mi się dźwięk podoba, w moim subiektywnym odczuciu, to nie brnę dalej dlaczego:-)

Tylko słucham i się cieszę.

jesteś na etapie, który ja przerabiałem kilka, kilkanaście lat temu, poza dobrą zabawą i wysiłkiem w to włożonym, niestety dobra muzyka z tego nie wynikała.

HQ150

Sprzet ma byc universalny czyli ma zagrac wszystko bez wyjatkow. Piszac ze ''sie Tobie podoba'' co masz konkretnie na mysli? Sluchasz poszczegolnych tonow, ktore sie tobie podobaja? Jaka konkretnie muzyka a wlasciwie przy kostrukcjach DIY to nalezaloby nawet ograniczac sie do konkretnych indywidualnych nagran w celach porownawczych.

Każdy "normalny" czyli prawidłowo zrobiony sprzęt hi-fi będzie grał wszystko bez wyjątku.

manufaktury próbuja walczyć lepszą - czyli nadmiarową jakością zastosowanych części i egzotyką projektów. Z jakością wykonania bywa różnie tak samo jak z tym co im na końcu z tego wyjdzie. W przypadku forumowego megakonstruktora okazuje się że największym problemem jest słowność i terminowość.

Tak poza tym jednak nie widziałem jak dotąd zrobionego "gotowca" z dostępnych powszechnie modułów elektronicznych - choćby na LM-ach typu PBA-200 Overture. Jest projekt są dziesiątki jego zastosowań a nie ma nadal wyrobów manufakturowych - mimo że na tych układach powstawały już hi-endowe wzmacniacze jak Jeff Rowland Concentra II za 40TPLN, co powinno rozwiewać opinie na temat możliwości budowy dobrego brzmienia z LM-ów.

Można dojść do wniosków ze w dłubankach manufkaturowych przebicie na cenie chcą osiągnąć jeszcze wyższe niż seryjnym "hi-endzie". Tutaj to już się płaci nie za produkt ale za sama gotowość do jego zlutowania :)

Mysle ze ci oszukani przez pana kulesze i pana makgajwera juz dawno umarli.Juz czas.

Ten drugi też tak postępował ?

Kolejny znakomity głośnik po Peyingu, na którym poznał się tylko Darkul ? Czyli z przyzwoitej firmówki nici.

Spytaj Darkula czym się kierował, co zdecydowało, że właśnie ten, a nie inny głośnik pasuje do tego projektu.

Też znam w Warszawie dobrego producenta głośników DIY.

Ma szlifierkę. Ściera nią napisy z tyłu głośników zakupionych na Volumenie .

Podobno jest niezły ...

• 2 tygodnie później...
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jak pisałem 10-12 miał Darkul wysłać głośniki do mnie.

Mamy 16-tego i oczywiście żadnych głośników nie mam. Darkul nie odpisuje na mail-e, nie odbiera telefonu.

Jutro też miałem wreszcie dostać zdjęcia końcówki do kina, która też w tym tygodniu ma być do mnie wysłana.

Chyba jednak tej prawniczej drogi nie uniknę, mimo naprawdę dobrej woli z mojej strony.

Jak pisałem 10-12 miał Darkul wysłać głośniki do mnie.

Mamy 16-tego i oczywiście żadnych głośników nie mam. Darkul nie odpisuje na mail-e, nie odbiera telefonu.

Jutro też miałem wreszcie dostać zdjęcia końcówki do kina, która też w tym tygodniu ma być do mnie wysłana.

Chyba jednak tej prawniczej drogi nie uniknę, mimo naprawdę dobrej woli z mojej strony.

A czego się spodziewałeś ? darkul w adwencie się wycisza :-) Ciebie zaś wypatroszył już wcześniej niczym wigilijnego karpika :-) Poza tym chodziło jednak o 2014 r. ;)))))

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.