Skocz do zawartości
IGNORED

PHILIPS CD 753-TUNING

ozzy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym poddać tuningowi swojego philpsa CD753 jednak nie wiem do kogo można się z tym zwrócić, kto mógłby się tego podjąć. Udało mi się kupić w końcu to cudo, prawdopodobnie w oryginalnej wersji. Wyczytałem że taki tuning daje naprawdę dobre i słyszalne efekty jednak nie znam ewentualnych kosztów takiego zabiegu. Proszę o pomoc forumowiczów o jakieś namiary.

https://www.audiostereo.pl/topic/99562-philips-cd-753-tuning/

Kupiłeś .... za 200-cię i teraz uważasz ze można zrobić z tego Wadię :) ?

E.... zonk

Nie jest to możliwe :)

Oczywiście pojawią sie ochy achy ...

A ze sprzedawca pisze ze to cudo ? A co miał napisać ze to dziad ?

Gość

(Konto usunięte)

AudioST Twoje wypowiedzi są bardzo nie na miejscu. Często zabierasz głos. Tylko po co?. Chcesz sie "poprzepychać" słownie?

Udowodnić, że jesteś "znafcą" tematu audio? A może sie nudzisz? Więcej dystanu do siebie. Poczytaj swoje wypowiedzi, moze Ci to pomoże.

Co do phlipsa Cd 753 bardzo fajny cd do zabawy, mam cd 751 i po małych modyfikacjach gra bardzo przyjemnie, muzykalnie, niestety, żeby z niego dużo wycisnąć

trzeba sporo w niego zainwestować, tylko czy sie opłaca?

Na stronie lampizatora jest troche informacji na temat tych cd, ale tak jak cała stronę trzeba to traktować z lekkim przymrużeniem oka :)

pozdrawiam

AudioST Twoje wypowiedzi są bardzo nie na miejscu. Często zabierasz głos. Tylko po co?. Chcesz sie "poprzepychać" słownie?

Udowodnić, że jesteś "znafcą" tematu audio? A może sie nudzisz? Więcej dystanu do siebie. Poczytaj swoje wypowiedzi, moze Ci to pomoże.

Co do phlipsa Cd 753 bardzo fajny cd do zabawy, mam cd 751 i po małych modyfikacjach gra bardzo przyjemnie, muzykalnie, niestety, żeby z niego dużo wycisnąć

trzeba sporo w niego zainwestować, tylko czy sie opłaca?

Na stronie lampizatora jest troche informacji na temat tych cd, ale tak jak cała stronę trzeba to traktować z lekkim przymrużeniem oka :)

pozdrawiam

Dzięki boomaga za reakcję i podpowiedź, ja jednak jestem kompletnie nieobyty z lutownicą a jednakowoż zdecydowany by poddać wspomniany odtwarzacz przeróbce, czy można liczyć na jakiś kontakt do kogoś kto miałby ochotę się za to zabrać? Bardzo byłbym wdzięczny.

Wg mnie tuning/przerobki warto robic, ale tylko jak sie samemu potrafi i tylko w niewielkim zakresie i za niewielkie pieniadze. Jezeli szukamy czgos lepszego lepiej poprostu cos takiego od razu poszukac i kupic, chocby trzebaby troche dolozyc. I tak bedzie to mniej kosztowalo i mniej zajmie czasu i efekt bedzie pewniejszy. Oczywiscie uwagi powyzsze nie dotycza ludzi ktorzy lubia i potrafia majsterkowac i wlasnie to majsterkowanie jest dla nich glownym celem,

Bardzo wdzięczny do zabawy CD. Miałem śp. Marantza CD5000. Elektrycznie 753 to niemal Marantz CD5000 (napęd ma CD-TEXT, a płytka DAC'a w Marantzu ma oznaczenie... CD753, tyle, że kondensatory wokół DACa i opampa lepsze (Elna Cerafine).

Marzenie do robienia czegokolwiek. W środku pusto, sam DAC na oddzielnej płytce którą kilkoma ruchami odpina się i manipuluje po za obudową :D.

Layout płytki DACa jest wręcz wzorowo rozwiązany, przemyślany, pełna gwiazda (!), każdy odbiornik oddzielnie doprowadzona ścieżka zasilania i masy (!), każde zasilanie przez filtr RC lub jeszcze dodatkowo z dławikiem. Ewidentnie robota holenderskiego, dobrego inżyniera. Być może to jest tajemnicą, ze ten CDk gra dobrze w stanie fabrycznym. Może to TDA1549, a może to, że za DACem jest jedynie bufor (prosta filtracja śmieci w.cz. na DACu. DAC wewnętrznie prądówka z konwersją I/V w DACu (niestety).

Peany Łukasza Fikusa na temat tej kości i CDka są IMHO trochę przesadzone, gra to ładnie i muzykalnie tak... analogowo, ale z butów nie wyrywa. Zarówno przed, jak i po przeróbkach. Nie mniej jednak gra to zacnie, a można trochę poprawić stosunkowo prostymi ruchami. Pokażę kilka zdjęć tego, co w swoim Marantzu dawno temu zrobiłem, jest to inna, od "Fikusowej" ścieżka, może kogoś zainspiruje do zabawy.

Kawałek schematu DACa, ten zasadniczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-9373-0-05579400-1356040804_thumb.jpg

Wymieniłem starawe kondensatory w zasilaczu, diody na soft fast recovery, standardzik. Potem już nieco odmiennie. Odciąłem 3 zasilania DACa Vdd, Vda i Vdo od współnego stabilizatora - za stabem każde napięcie leci przez filtr RC, więc wystarczy wylutować rezystory, w powstałe miejsce wlutowałem stabilizatory 5V na każde z zasilanych pinów, napięcie wejściowe z niefiltrowanego napięcia zasilającego oryginalny stab 5V. Ten po odcięciu DACa zasila już tylko kość formowania sygnału SPDIF i TOSLinka (w Philipsie niema TORXa). Dodatkowo każde zasilanie wsparte oddzielnym kondensatorem (użyłem Sanyo WG do cyfrówki, Elna Cerafine na analogu i BGnx na Vdo o ile mnie pamięć nie myli).

post-9373-0-47662500-1356040813_thumb.jpg post-9373-0-74262300-1356040820_thumb.jpg

Dalej sygnał leci na operacyjkę. Warto wymienić elektrolity sprzęgające np. na Elnę Silmic, przy operacyjce - podstawka, w to na stoliczku mój ulubiony AD8559 (gra w stylu kości - energetycznie i analogowo), wokół na zasilaniu beczułki Philipsa, w Marantzu Cerafiny też dawały "kopa".

Koniec.

Można i ja tak zrobiłem w ogóle zrezygnować z tego bufora, poziom sygnału z DACa jest wystarczający, wylutowałem sprzęgające kondensatory - kabelkiem podciągnąłem to do kombo teflon/pio i na gniazdo po dolutowaniu sygnału z płytki - na zdjęciach widać już oczyszczoną płytkę. Przy IC o większej pojemności lub niskiej impedancji wejściowej pre / lub wzmaka lepiej bufor zostawić albo dać bufor na lampie (lekki overkill IMHO).

Można dać oddzielny transformator i zasilacz tylko na samego DACa, worek cukru się tam zmieści ;-).

Kilka zdjęć i schemat powinny wyjaśnić opis.

Zachęcam do zabawy!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i narobiłeś smaka ozzy-emu a on nie macha lutownicą :(((

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Właśnie pozytywnymi opiniami p. Fikusa zakupiłem sobie ten odtwarzacz. Zwłaszcza, że musiałem za niego zapłacić 50zł :)

Przez blisko rok w nim grzebałem w ogołu DACa i zasilania, aż wziąłem się za lampizację na 6NP1 i tak już zostało.

Miałem przez chwilę Marantza CD63 MKII również mocno modyfikowanego, na lampach to zostałem z sentymentu przy Philipsie.

Chociaż w niedalekiej przyszłości myślę o jakimś TDA1541. Mimo to uważam, że jest do bardzo dobry odtwarzacz po modyfikacjach i modyfikacji.

Polecam zapoznać się z tematem na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy Ty podjąłbyś się przeróbki mojego CD?

Przerobiłem wiele i nadal przerabiam odtwarzacze CD ale nie ten model.

Są takie z których niskim kosztem coś wyciśniesz a i takie w które wpakujesz kupę kasy i grać będzie niewiele lepiej.

Jeżeli chcesz go robić to licz się z tym ze ktoś za robotę weźmie kilka stów. Chyba ze znajdziesz kogoś kto ma za dużo wolnego czasu MA WIEDZĘ i Ci go zrobi .

Na początek zegar z zasilaczem to ponad 200zł dodatkowe zasilacze i lepszy analog a szybciutko dojdziemy do kwoty 600-800zł

Kiedyś męczyłem CD40 Marantza ponad rok bo chciałem wycisnąć co się da z TDA5141

Zagrał naprawdę dobrze ale koszt samych części przekroczył 1000zł .

Chociaż w większości nie zgadzam się z AudioST to ma ostatnio rację.

Nie da się z budżetowego klocka kilkoma elementami zrobić urządzenie na znacznie wyższym poziomie.

Ale są rodzynki jak NAD C320 czy 320BEE :)

Bardzo łatwo poprawic w nim dzwiek omijając krzemowy śmietnik za DACiem. Ja w tym celu zastosowałem kondy obligato cap 2uf. Poziom wyjściowy zmniejsza sie, ale odrobinę. Tranzystorowy nalot znika. Dzwięk nabiera płynności, srednica wychodzi na pierwszy plan. Wady- strzelanie przy zmianie utworów, wiadomo. Dodam tez ku przestrodze, że ścieżki w tym cedeku są liche i trzeba umieć lutować:)

Poszukaj w sieci. Z tego co pamiętam można znaleźć przynajmniej dwa do trzech miejsc które się tym zajmują odpłatnie. Chyba sam Fikus nawet w Warszawie coś tam otworzył. Możesz podpytać. Jest też cdmods, jak widać z twoim modelem już mieli do czynienia:

Ukryta Zawartość

Jednak tanio pewnie nie będzie.

Podobno w edytonie też nie tylko kolumnami się zajmują. Możesz spróbować.

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Jest też cdmods, jak widać z twoim modelem już mieli do czynienia:

Ukryta Zawartość

Jednak tanio pewnie nie będzie.

Masz rację ..przy okazji przeróbki u CDMODS mojego MF A2CD za przeróbkę w stylu ...

wyrzucenie 2 kondów z toru audio ...dołożenie 2 opampów OPA2604 ..koło nich 2 x Cerafine 470uF ...dodatkowo 2 x Jantzen Superior 0,22uF koszt wyniósł ponad 400zł a efekty baaardzo mizerne.

Wykonawca zamlaskałby z zachwytu nieświadomego zleceniodawcę.

Sam później zmodyfikowałem tego CDka na wzór ruskich rozwiazań i w duo niższych kosztach sprezentowałem sobie dużo lepsze granie.

Wiec powyższego wykonawcy ....NIE POLECAM

Ukryta Zawartość

Była jeszcze jedną stronka gdzie podane chyba były ceny za rodzaj tuningu. Ale nie pompę teraz.

Jest jeszcze dc-components. Ustala się cenę i zakres zmian przed.

Ale tanio to nigdzie nie znajdzie nawet na forum.:)

DUBIEL się ceni nuda veritas też. Może spróbować u użytkownika gzdacz. Zrobił mi super lampizacje ale nie wiem czy się podejmie. A w filipach raczej miejsca brak. Przynajmniej w moim 960 nie było.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Ja tam nikomu nie zabraniam se modyfikować :) każdego sprawa

Ale działa to na mnie jak płachta na byka jak ludzie próbują z niczego zrobić coś (no prawie)

Kupuja CD Wzm za 200 - 300 PLN i tym czy innym ruchem próbują zrobić cudo, ja nie zmiennie walę pytanie a raczej prośbę - o dowód pomiarowy lub naukowy (obliczeniowy).

No jak na razie się z tym nie spotkałem, a jak raz coś pokazałem to nikt nie odważył się podważyć tego :)

Jeśli już ktoś zacznie grzebać w przedmiotowym CD, to musi zdawać sobie sprawę co dana modyfikacje może wnieść (jeśli cokolwiek po za wydatkiem wnosi)

Ten CD to prościutki odtwarzacz sprzedawany przez Philipsa w latach 90 i w lekko odmiennym wyglądzie przez Marantz-a (akurat uwcześnie będącego we władniu Philipsa)

Marantz różnił się od Philipsa kilkoma lepszymi elementami w środku i ceną (no bo to Marantz)

Przetwornik to prościutki (choć nie zły ale nie rewelacyjny) TDA1549 z serii bitstream.

Nio ....

Kupuja CD Wzm za 200 - 300 PLN i tym czy innym ruchem próbują zrobić cudo, ja nie zmiennie walę pytanie a raczej prośbę - o dowód pomiarowy lub naukowy (obliczeniowy)

No, znam przypadki gdzie CD z aukcji za 100-200zł po stosunkowo niewielkich modyfikacjach potrafi powalić na kolana. Ale do tego potrzebna jest naprawdę duża wiedza i doświadczenie. Oczywiście nie każde tanie CD będzie nadawało się do takich celów, i też nie w każdym systemie efekt będzie równie spektakularny.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.