Skocz do zawartości
IGNORED

Ekspres do kawy

Misiork

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt, aeropress fajna rzecz. Efekt przy wypracowanym ruchu (parę dni treningu) lepszy niż w wielu krajowych kawiarniach. Co prawda trudno tu mówić o espresso bo ciśnienie inne więc i z doborem kawy trzeba uważać (kawy do kafetierek są palone i mielone pod inne ciśnienie - moka to około 3 bar, przy espresso na pompie 12-14, po dojściu do sitka mamy mniej więcej 9 bar). Na aeropressie dobrze wychodzą single, mieszanki ryzykowne (chociaż bywa że pasują).

No i ręczny młynek - tu pasuje doskonale (ilość, frakcja) bo powinno być nieco grubiej jak do moki ale bardziej miałko niż po francusku.

Może chyba sobie kolega kupić zwykły młynek za 100 zł, do tego ekspres ten delonghi

Taki młynek będzie ostrzowy więc mieli nierówno - odpada do wszelkich ciśnieniowych. Prościej już kupić sobie ekspresik deLonghi czy Ariete z termoblokiem i na saszetki (cialdy itd). Saszetki/cialdy to normalna prawidłowo zmielona kawa do espresso w bibułce tyle że cenowo wychodzi to drożej (choć taniej niż kapsle a kawa dobra i naturalna). Do tego po wyjęciu wkładki masz normalne sitko na sypaną.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tutaj saszetki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dość czyste rozwiązanie bez chemii i innych świństw w kapslach, i mało fałszują palonym zbożem :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No kurde snobizm dotarł do parzenia kawy ?

Snobem nie jestem, ale jako kawosz kilka uwag:

/Najważniejsza jest sama kawa: z gó...na bata nie ukręci - jak mawiają ogry i górale... Czyli najpierw kawa, kawa, kawa x 1000 !!!

/ Młynek może być z PRL-u, CCCP, zwanego ZSRR, czy z samego piekła. Ważne jak mieli. A jeśli hałasuje jak startujący myśliwiec to ochraniacze na uszy - lol. Logo na młynku jest tak samo ważne jak słowo polityka. Ma mielić kawę !!! I już na serio, młynki rodem z PRL-u robią to znakomicie.

/Polecanie komuś kto pije filiżankę, dwie dziennie, maszyny z kawiarni, czy klubu - hmmm bez komentarza. (jak ktoś pije kawę wiadrami to pije g....o nie kawę, albo jest cyborgiem)

Najważniejsze: Odpowiadając na pytanie kolegi zakładającego post:

UNIKAJ JAK OGNIA TEGO TYPU MASZYNEK !!!

Raz kawa z nich nie jest rewelacyjna - to b. delikatne określenie. Dwa nawet jak to nie jest chwilowa moda to idziesz na pasku producenta.

Czyli jesteś skazany na jego widzimisię - w tym cenowe i jakościowe. Bo do danego modelu kupisz zaledwie parę rodzaju kaw i w cenie jaką wymyśli sobie producent (kapsułki). Sorry, ale ja jestem przeciwnikiem niewolnictwa - dlatego takim pomysłom mówię: NIE !!!

Przykro mi, ale piszesz bzdury jeśli chodzi o młynki.

Młynki ostrzowe made in USSr czy DDR nie nadają się ekspresów ze względów, które już są opisane-nierównomierny przemiał a także potrafią nadmiernie rozgrzać ziarna co wpływa negtywnie na ich smak.

Słuchasz w domu muzyki z mp3 czy czegoś lepszego? To nie snobizm a jakośc.Może nie jesteś snobem ale kawoszem też nie. Niewiele wiesz o przyrządzaniu kawy.

Natomiast zgadzam się co do kawy-jest najważniejsza.

A niestety większość ludzi tego nie rozumie, kupuje niezły sprzęt i kawę z Lidla czy Tesco. I otrzymują lurę.

Thorogood

Rozumiem iż jak mam dobrze zmieloną kawę, a nie mam maszyny to się dobrej kawy nie napiję ???

Kurde no popatrz tyle stuleci ludzie pili kawę bez maszyn i to dobrą, a tu przychodzi taki kolo jak Thorogood i mówi, że to o kant 4 literek potłuc.... No kurde gamonie nie wiedziały nic o piciu kawy.. Cóż przynajmniej jestem w dobrym towarzystwie - a to tez ważne przy piciu... nie tylko kawy...

Ogarnij się deczko Kolego, bo ręce opadają....

Zdrowych i Wesołych świąt wszystkim.

PS. Mp3 nie słucham - jak nie muszę (a nie raz muszę, bo radio gdzieś gra w tle.....)

PS 2 Piłem kawę w rożnych rejonach świata, nie raz, nie dwa robioną ręcznie i wątpię (bez urazy) żebyś potrafił taką przyrządzić... Acz nie walczę z postępem i maszynka do kawy ułatwia życie - jak tysiące innych maszyn.

A tak od stuleci piją w Wietnamie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurde no popatrz tyle stuleci ludzie pili kawę bez maszyn i to dobrą

Kiedyś nie było czegoś takiego jak wypalona kawa w handlu. Handlowano tylko i wyłącznie kawą zieloną którą wypalano przed zmieleniem a robiono to w garnuszkach po arabsku/turecku/grecku z bardzo miałko zmielonej kawy (praktycznie miał). Owszem, można ale to specyficzna metoda, mało zdrowa (kawa jest na granicy gotowania kilka razy pod rząd) ale i dzięki temu dawała w czerep. Trudno taką pić samą stąd musi być na słodko (miód/cukier). Kiedyś krócej ludzie żyli, więcej znieść mogli :D To przypominało więzienny czaj, inna rzecz że np. w miastach nie pito wody bo można się było zatruć więc wszyscy byli na lekkim rauszu od piwa i wina a kawa i tytoń stanowiły ciekawe urozmaicenie.

Nie bez powodu Włosi wymyślili najpierw maszynkę neapolitańską a później ekspresy kolbowe do kawy czarnej a Francuzi grubo mieloną zalewaną kawę z odcedzaniem (i w większości przypadków z mlekiem obojętnie która to pora dnia).

>Vcore

Wietnamczycy wiedzą co robią, sami uprawiają dużo świetnej arabiki i sporo robusty.

A tak się go używa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Jest jeszcze jedna sprawa - w Wietnamie mają nieco inną szkołę wypalania a sami lubią kawę z odmian o b.dużych ziarnach czyszczonych na sucho - nie tak prosto to zmielić w domowym młynku :D

U tego gościa z allegro, do którego linka zapodał vcore można kupić oryginalną wietnamską kawę.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Ja go mam - w tej wersji 160ml (jak kupowałem nie było tych 200ml) i kupuję również u niego kawę.

Achievement unlocked!

Zaciekawił mnie ten wietnamski przyrząd :). Czy ktoś go stosował w domu ? Czy kawa w tym musi być jakoś specjalnie zmielona ?

Mielą grubo, stąd warto mieć ręczny młynek.

Bardzo fajna metoda, wymaga pewnej praktyki i ręcznej roboty (zawsze robią świeżo zmieloną, wypalanie też jest często świeże bo tam pije się wypalaną na bierząco, nie "magazynuje" się wypalonej).

Ja go mam - w tej wersji 160ml

Sorry, ten mały to 140ml.

Achievement unlocked!

Thorogood

Rozumiem iż jak mam dobrze zmieloną kawę, a nie mam maszyny to się dobrej kawy nie napiję ???

Kurde no popatrz tyle stuleci ludzie pili kawę bez maszyn i to dobrą, a tu przychodzi taki kolo jak Thorogood i mówi, że to o kant 4 literek potłuc.... No kurde gamonie nie wiedziały nic o piciu kawy.. Cóż przynajmniej jestem w dobrym towarzystwie - a to tez ważne przy piciu... nie tylko kawy...

Ogarnij się deczko Kolego, bo ręce opadają....

Zdrowych i Wesołych świąt wszystkim.

PS. Mp3 nie słucham - jak nie muszę (a nie raz muszę, bo radio gdzieś gra w tle.....)

PS 2 Piłem kawę w rożnych rejonach świata, nie raz, nie dwa robioną ręcznie i wątpię (bez urazy) żebyś potrafił taką przyrządzić... Acz nie walczę z postępem i maszynka do kawy ułatwia życie - jak tysiące innych maszyn.

Nie wiesz nic o przygotowaniu dobrego espresso.

Nie masz dobrze zmielonej kawy na młynku z PRL, DDR czy ZSRR.

Proponuję się podszkolić, czegoś dowiedzieć a potem odzywać.

Bo teraz wypisujesz głupoty.

• 9 miesięcy później...

Podbijam temat i trochę sprowadzam go na inne tory .... mianowicie

dostałem w prezencie różne rodzaje zielonych ziaren kawy

i teraz pytanie ' z czym to się je ? '

mam Gaggię Classic + Ascaso i-2

pomożecie ?

audiokarma.org

pomożecie ?

```````````````````````````

proszzz :)

Ukryta Zawartość

niestety sam nie mam dostępu do zielonej - chętnie bym spróbował...

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

najbardziej obawiam się dymu, kawy mam 700g

maszyna do popcornu była by chyba najwygodniejszą z opcji

pogrzebię w piwnicy może leży gdzieś w kącie , bo pamiętam ,że była

audiokarma.org

W zasadzie najlepiej byłoby w tym

Ukryta Zawartość

No , ale za drogo dla 700g :)

Chyba, że Cię to wciągnie.

Odwiedź miejscową palarnię i poproś aby upalili.

Kowboje palili na patelniach nad ogniskiem.

Ukryta Zawartość

Efekt takiego napieprzania był porównywalny a może i lepszy od mielenia w młynku ostrzowym "made in DDR czy inne USSR".

Przemiał tak samo niejednolity ale kawa nie przegrzana przy "mieleniu".

Kowboj nie miał alternatywy na prerii.

Wiem coś o tym. Ha ha ha. :) Ale i tak espresso górą. dobra, nie zaśmiecajmy wątku ekspresowego.

Co do wyżej wymienionego phina, to mam okazję go posiadać, niby proste naczynka a wychodzą z niego dość smakowite kawy. Kawy oczywiście stosuję z palarni, swieżo palone i zawsze świeżo mielone. Aeropress poszedł w odstawkę.

• 5 miesięcy później...

Kupując kapsułki Tassimo wspomagasz europejski przemysł finansowy i europejski rynek finansowy (dokładnie szwajcarsko-niemiecki). Bądź patriotą! Teraz Europa a jutro cały świat pozna smak niemieckiej chemii! :D

jest coraz więcej lokalnych palarni --

niektóre mają naprawde świetne wyroby -

daj zarobić Polakowi!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

jest coraz więcej lokalnych palarni --

niektóre mają naprawde świetne wyroby -

daj zarobić Polakowi!

Ukryta Zawartość

I tak trzymać.

W większości z nich nauczą też klienta jak parzyć espresso..

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.