Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Dream 32 z Audi Show do stereo

Grzegorz Jóźwiak

Rekomendowane odpowiedzi

Te KEFy są przeciętne (choć jako fronty do KD są ok), do tego podrożały bo kiedyś widziałem po 1800. Kup używane, za 2000 zł przy odrobinie cierpliwości znajdziesz kilkuletni sprzęt o wartości ponad 4 tysięcy. Gwarancja? jeśli kupisz używany sprzęt działający to masz 99% szans na to że będzie działać przez kolejne kilka(naście) lat, bo najczęściej naprawy gwarancyjne dokonywane są na sprzęcie który nie działał od dnia zakupu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zobaczcie co znalazlem po odliczeniu vat u to 2600 za komplet

Czekam na odpowiedz o stan magazynowy

Ukryta Zawartość

DragonAudio to syfiaste brzmienie, nawet nie che mi się pisać jak wiele jest spier.. nego w tych kolumnach. Z chińskiego to polecam... ryż. wystarczy wpisać google jakość

Masz tyle polskich produktów, uznanych, dlaczego pchasz się w dziadostwo ładnie wyglądające? Jamo, Magnat, Prism, Taga, Koda, Jbl, Wharfedale, Yamaha i wiele innych to sieczka chinska, którą jak cenisz sobie dźwięk a nie wygląd należy omijać, Jak się spali głośnik to wtedy importer chłamu skasuje ciebie 200 zł za sztukę a defakto śmieć chiński kosztuje 1 USD w Honkongu.

Faktycznie lepiej kupić od któregoś z polskich producentów. Jeśli ma być względnie tanio i dobrze to też rozwiązaniem są monitory aktywne. lepiej kupić coś lepszego, a małego niż duże podłogowce, a byle jakie

Np adam a7x czy moze behringer ? Genelec to juz duzo drozszy w podobnej klasie :(

Uwazacie ze to moze brzmieć lepiej niz budzetowe podlogowki + wzmacniacz ?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zastanawia mnie jedno jak kolumny dobrze graja to powinny sie same wybronić pozatym jak są takie dobre i tanie to powinna rosnąć liczba nabywców !? Oczywiście czy dźwięk jest adekwatny do ceny.ale pisanie ze są produkowane w Chinach nic nie ma do tego bo co nie jest dzis produkowane lub składane w Chinach -kolumny b&w kef, monitor audio itp .kefa nawet Chińczycy wykupili .chialbym usłyszeć opinie osoby która ma je w domu .mysle ze alternatywa do tej firmy moze być angielska firma roth Oli która ma dobre ceny w Anglii bo swego czasu widziałem Oli 40 za 800 złotych a to już całkiem przyzwoite brzmienie

:)

Witam,

na początku chciałbym zacytowac jedno bardzo mądre stwierdzenie " Nie ładne to co ładne tylko to co się komu podoba" i to chyba jest cała kwintesencja sprawy czy coś jest "dobre" czy coś jest "złe". Wszystko zależy od tego co kto lubi. Ale do sedna, kilka miesięcy temu miałem okazję wspólnie z kolegą przez ponad dwie godziny odsłuchiwać w salonie, różnego typu kolumny z zakresu cenowego 2500 - 4500 zł (kosztuje to 50 zł, a wiedza jest bezcenna :-)) Każdy ma inne oczekiwania co do kolumn i trudno tutaj komuś radzić a tym bardziej komuś ubliżać i krytykować za to że ma inne zdanie. Po wspomnianym odsłuchu wydawało mi się że kolumny MA to najlepsze co moje ucho usłyszało , trwało to do momentu wizyty na Audio Show w pokoju Dragon Audio. Sam nie wierzyłem w to co usłyszałem , bo od tej chwili to te niepozorne kolumny brzmiały dla mnie (powtarzam dla mnie ) najlepiej. Nie wiem jak ta firma tego dokonała w tak niskiej cenie ale taka jest prawda - dla mnie brzmią wspaniale. Należy sobie zdawać sprawę z tego, że te same kolumny mogą w innym pomieszczeniu i z innym wzmacniaczem wcale na kolana nie powalać , sam to testowałem u siebie w domu. Zastanawiam się nad tym czy nie wybrać się do dystrybutora Dragon Audio ze swoim CD, wzmaczniaczem i kablami aby mieć pełniejszy obraz tego co mogę usłyszeć po podłączeniu wszystkiego u siebie. Podsumowując chciałbym powiedzieć, że nie ma się co emocjonować, że ktoś kto nie zapłacił 6 tyś zł śmie sądzić, że ma super sprzęt - tak może być, nie obrzucajmy innych błotem tylko dlatego że mają inne zdanie. Wszystkim niedowiarkom polecam odsłuch Dragon Audio Dream 32 Natural Sound, niestety nie wiem gdzie oprócz siedziby polskiego dystrybutora :-(. Pozdrawiam wszystkich noworocznie

Artur

Witam,

na początku chciałbym zacytowac jedno bardzo mądre stwierdzenie " Nie ładne to co ładne tylko to co się komu podoba" i to chyba jest cała kwintesencja sprawy czy coś jest "dobre" czy coś jest "złe". Wszystko zależy od tego co kto lubi. Ale do sedna, kilka miesięcy temu miałem okazję wspólnie z kolegą przez ponad dwie godziny odsłuchiwać w salonie, różnego typu kolumny z zakresu cenowego 2500 - 4500 zł (kosztuje to 50 zł, a wiedza jest bezcenna :-)) Każdy ma inne oczekiwania co do kolumn i trudno tutaj komuś radzić a tym bardziej komuś ubliżać i krytykować za to że ma inne zdanie. Po wspomnianym odsłuchu wydawało mi się że kolumny MA to najlepsze co moje ucho usłyszało , trwało to do momentu wizyty na Audio Show w pokoju Dragon Audio. Sam nie wierzyłem w to co usłyszałem , bo od tej chwili to te niepozorne kolumny brzmiały dla mnie (powtarzam dla mnie ) najlepiej. Nie wiem jak ta firma tego dokonała w tak niskiej cenie ale taka jest prawda - dla mnie brzmią wspaniale. Należy sobie zdawać sprawę z tego, że te same kolumny mogą w innym pomieszczeniu i z innym wzmacniaczem wcale na kolana nie powalać , sam to testowałem u siebie w domu. Zastanawiam się nad tym czy nie wybrać się do dystrybutora Dragon Audio ze swoim CD, wzmaczniaczem i kablami aby mieć pełniejszy obraz tego co mogę usłyszeć po podłączeniu wszystkiego u siebie. Podsumowując chciałbym powiedzieć, że nie ma się co emocjonować, że ktoś kto nie zapłacił 6 tyś zł śmie sądzić, że ma super sprzęt - tak może być, nie obrzucajmy innych błotem tylko dlatego że mają inne zdanie. Wszystkim niedowiarkom polecam odsłuch Dragon Audio Dream 32 Natural Sound, niestety nie wiem gdzie oprócz siedziby polskiego dystrybutora :-(. Pozdrawiam wszystkich noworocznie

Artur

Czekamy na informację o zakupie Dragon Audio od doświadczonego i zaufanego użytkownika forum. Być może faktycznie jesteś zadowolonym użytkownikiem i piszesz to szczerze, jest sporo mało znanych i nieodkrytych marek, ale na razie nikt nie wierzy w podobne wpisy bez weryfikacji. Tym bardziej, że bliźniaczo wyglądające modele do Dragon Audio, pod innymi nazwami zostały gdzieś tutaj zalinkowane.

Dwa lata pod rząd firma wystawia się na Audio Show i jakoś nie znalazłem w sieci ani jednego negatywnego wpisu co do sprzętu wystawianego na tej wystawie. Jeśli było by źle to sami recenzenci z prasy opisali by to negatywnie a czytam w internecie wręcz pozytywne opinie. To jak to jest naprawdę?

Oto opinia redaktora AUDIOSTEREO o kolumnach za 999zł gdzie pewnie Pan redaktor posłuchał jednego nagrania:

Dragon Audio, czyli patrząc na ceny prawdziwe entry-level dla osób szukających czegoś lepszego niż hipermarketowa masówka a nieskażonych audiofilią na tyle, aby na system stereo przeznaczyć równowartość dobrego samochodu. Smukłe podłogowe kolumienki za 999 zł oferowały dynamiczne i zauważalnie napompowane na basie brzmienie, które powinno wpasować się w gusta osób poszukujących małego systemu z dużym, jeśli nie spektakularnym dźwiękiem, przy którym można się nie tylko zrelaksować, ale i dobrze bawić podczas domowej imprezy.

Czyli wszystkie marki z Hipermarketu typu Magnat, Jamo, Taga i podobne ....

Doczytajcie się sensu tego zdania a wywnioskujecie bardzo wiele. Inaczej Pan redaktor nie mógł tego napisać.

"Markus77

Doczytajcie się sensu tego zdania a wywnioskujecie bardzo wiele. Inaczej Pan redaktor nie mógł tego napisać."

Panie kolego handlujcie sobie tymi Dragon Audio, bądźcie solidni i rzetelni, jeśli jest to jako tako wykonane i jako tako to gra, to w tej cenie jest już ok, do tego jeśli będziecie dbać o klientów to czemu nie, rozwijacie się i ugruntowujcie sobie pozycję na rynku, nie widzę nic złego w kupieniu chińskiego Dragon Audio w miarę solidnego za 990zł zamiast piszczącego chińskiego JBL za 1500zł, tylko nie wariujcie jak do tej pory i nie wyzywajcie wszystkiego wokół od dziadostwa twierdząc że wasze to Hi-End a wszystko inne to szmelc bo takimi stwierdzeniami zachowuje się jak wariaci, to czym handlujecie co najwyżej możecie porównywać z Tagą, Jamo itp. i jeśli za podobne pieniądze przy produktach tych marek zagra to wasze nieco lepiej i będzie przynajmniej podobnie wykonane to już jest ok, a to czy tak jest to czas pokaże, chociaż ja osobiście widząc te produkty powątpiewam.

A o tym co piszą Panowie redaktorzy to na forum lepiej przemilczeć, zaraz pewno wyślecie jedne z tych waszych kolumn do któregoś z Panów redaktorów który zrobi taką recenzje że klękajcie narody, za kilka $$ będzie piał jak do księżyca jakie to objawienie i czysty Hi-End. A tak na serio każdy kto już nieco dłużej żyje na tym świecie wie ile obecnie są warte recenzje "niezależnych" Panów redaktorów, mnie samemu jeżą się włosy na głowie czytając z ciekawości recenzje zastawów które znam, tak jakby Panowie redaktorzy eksperci nie słuchali tego czego opisują, wychwalając pod niebiosa czasem i kiepskiej jakości zestaw, to pokazuje niezależność i fachowość niejednego Pana redaktora

Witam

Posiadam Dream 32 od prawie 5 miesięcy zakupiłem je we wrześniu ubiegłego roku i chciałbym podzielić się swoją opinią na forum.

Na odsłuch tych kolumn udałem się osobiście do Świdnicy gdzie słuchałem prawie wszystkich modeli firmy DA , ze swoim wzmacniaczem .

Przyznam ,nie spodziewałem się że po wizycie u przedstawiciela uda mi się coś wybrać z produktów tej firmy ,gdyż wcześniej sprawdziłem kilka innych marek(JBL ES80 ES90 ,CANTON GLE 470.2, TONSIL MAESTRO, AVANCE V9, JAMO S606 , WHARFEDALE DIAMOND 10.7 i 10.6 ) w przedziale cenowym do 2,5 tyś jeżdżąc na odsłuchy ,ale nic nie udało się wybrać .

Dodam że pomieszczenie w którym ma grać mój zestaw ma ok. 12 m2. ,wzmacniacz to YAMAHA DSP-A1 + DVD YAMAHA S795 dodatkowo słuchałem też z PIONEER A-656, muzyka głownie stereo.

Odsłuch był prowadzony w pomieszczeniu o dużo większym metrażu i wysokości niż moje 12 metrów ,nie było tam żądnych wygłuszeń i innych detali sali odsłuchowej , a po wysłuchaniu ulubionego kawałka Dire Straits "Brothers In Arms"(oraz kilku innych utworów zróżnicowanych gatunkowo) na Dream 32 wiedziałem że ,zagrało to duuuuużo lepiej niż wiele droższych zestawów.

Niczego im nie brakowało, choć dla mnie miały lekko zbyt podbitą wyższą średnicę, z drugiej strony muszę wziąć poprawkę na samo pomieszczenie odsłuchowe. Warto zaznaczyć że są to głośniki 3 drożne wolnostojące. Cała reszta brzmiała wyśmienicie dół i góra była była tak jak chciałem. A trzeba przyznać nie spodziewałem się że zagrają tak miękko i nisko basem właśnie z racji swojej budowy i wymiarów .

Dla przykładu odsłuchiwałem JAMO S606 które mają podobną budowę i wymiary i tam dół był dużo płytszy i plastikowy no i brakowało tej wyśmienitej średnicy .

Jak już przywiozłem je do domu i wstawiłem do pokoju w którym miały stać to wiedziałem że znalazłem złoty środek .

W docelowym pomieszczeniu wszystko zagrało tak jak miało być ,szczegółowo a zarazem dynamicznie i wyraziście środkiem.

Po tym okresie prawie 5 miesięcy intensywnego użytkowania a było czasami "bardzo głośno" nic złego się nie stało ,nic się nie spaliło itp. (choć czytając opinie w sieci to zaraz miały się spalić i paździerz miał popękać ) tak nawiasem cała obudowa wykonana z MDF w środku dobrej jakości kable.

Sprawdzają się znakomicie w każdym rodzaju mużyki od disco przez pop rock i jazz.

Pozdrawiam GrandKanion

Ukryta Zawartość

post-46346-0-65897100-1358114520_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakkolwiek te kolumny by nie brzmiały, biorąc pod uwagę ich cenę to niestety zostałeś zrobiony w konia -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakkolwiek te kolumny by nie brzmiały, biorąc pod uwagę ich cenę to niestety zostałeś zrobiony w konia -

Ukryta Zawartość

Na pierwszy rzut oka rzeczywiście niemal identyczne, ale wchodząc w szczegóły to jednak różnią się wymiarami i wysokotonowcem.

Ukryta Zawartość

"grandkanion"

"Dla przykładu odsłuchiwałem JAMO S606 które mają podobną budowę i wymiary i tam dół był dużo płytszy i plastikowy no i brakowało tej wyśmienitej średnicy ."

nie wiem jak i gdzie tych kolumn słuchałeś, ale akurat Jamo S606 z wszystkich wymienionych kolumn chyba najbardziej basuje, można powiedzieć że te kolumny są przebarwione na niskich tonach, schodzą nisko z dużą ilością basu zdecydowanie ponad przeciętną, wręcz dudnią i buczą miękkim i rozmytym basem, kosztem średnicy która jest wycofana i ma wiele braków, na pewno słuchałeś któregokolwiek z zestawów który wymieniłeś czy ten wpis to tylko marketing Panów z Dragon Audio?

"na Dream 32 wiedziałem że ,zagrało to duuuuużo lepiej niż wiele droższych zestawów." wybacz ale to zdanie nieco śmierdzi płytkim marketingiem.

A tak nawiasem mówiąc to niektórzy twierdzą że nawet kolumny z biedronki za 200zł są rewelacyjne, można natrafić na szczęśliwych posiadaczy którzy twierdzą że grają lepiej od nie jednego z zestawów za 2 tyś, pewnie i nie jeden stwierdzi że maluch 126p to lepszy samochód od BMW X5, no ale co tam każdy ma prawo do swojego zdania, a to wszystko tylko udowadnia że jak chce się dobrze wybrać dla siebie to trzeba iść i posłuchać, najlepiej w jednych warunkach odsłuchać i porównać ze sobą kilka zestawów różnych producentów, taka forma wyboru zestawu ma największy sens

Abstrahując od tematu wątku, Jamo 606 to odpychający dźwięk, więc porównywanie do nich jest bez sensu. Dobrze zapadają w pamięć swoim "brzmieniem", bułowatym i "sykająco - kąsającym" :)

• 2 tygodnie później...

Tak szukałem i znalazłem jedną ciekawostkę.

Jeśli wzmacniacz System Fidelity SA300SE można kupić w Świdnicy za 1099zł inni oferują go od 2490zł do nawet 2700zł

Ukryta Zawartość

Pan Pacuła daje świetną recenzję i twierdzi, że jak za 2500zł jest rewelacja.

Ukryta Zawartość

To zobaczcie jak na prawdę jest z tym drogim sprzętem.

Tak samo jest z tymi Dream 32, kosztują 1000zł a grają jak inne za 2500zł.

Grają zajebiście i niech sobie wszyscy piszą co chcą. Nikt nie słuchał nie widział a pisze jakieś brednie.

Atak na marginesie co do Jamo S606 to porównywanie ich do Dream 32 to jakieś nieporozumienie.

Dream 32 biją je pod każdym względem na głowę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A skąd tyle agresji w twoich wypowiedziach? Prawda w oczy kole? I jakie tysiąc?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a u producenta niecałe 57$... przy 10 sztukach w wersji OEM - jak zamawialiście kontener tych paździerzowych trumien to pewnie wyszło połowę taniej :)

Hi dear Michal

[...]

The price for model "New concept NO. 32" in market test order (MOQ 10 sets) is USD56,7 per set.

Please check the attachment for our detailed price list.

[...]

A dodam, że market test order to 120% ceny standardowej

MOQ - minimal order quanity

Własny znaczek od 100 kompletów i kosztuje dolara.

Nie było jeszcze sprzętu o którym p. Pacuła wypowiadałby się negatywnie z wiadomych względów, więc daruj sobie tę żenującą farsę

2006825134721749.jpg

Ukryta Zawartość

Te kolumny pod znakiem AEG kosztują ledwo 350

Te kolumny??? Masz pojęcie o czym piszesz. Że coś wygląda podobnie nie znaczy, że jest takie same. Poczytaj parametry, wymiary i wagę. Masz problemy z czytaniem to się doczytaj !!!!

A odnośnie Pana Pacuły to wole jego wypowiedź niż twoje brednie !!! Jest jakimś autorytetem w dziedzinie audio w przeciwieństwie do Ciebie.

Marek-stereo, nie ośmieszaj się - parametry "dragon audio" ma i tak zakłamane względem chińskiego producenta :) kolumny AEG to to samo badziewie w nieco innej budzie - jeśli wierzysz, że jest inaczej to szczerze współczuję

Ma takie same parametry jak telefon " Iphone " - wygląda identycznie jak oryginalny !!!

Ukryta Zawartość

Napisz do wszystkich co mają jabłko za 3tyś, że są idiotami bo można kupić to samo za oooowwwiiiieeelllleee taniej.

Jeszcze jedno Pytanie do Ciebie "vcore" - słuchałeś tych kolumn?

Ukryta Zawartość

Te telefony wyglądają tak samo - jedno jest badziewiem, a drugie wysokiej jakości produktem. A w przypadku tych kolumn mamy badziewie i badziewie wyglądające trochę inaczej niż to pierwsze. Porównujesz produkt oryginalny kosztujący 3.000 zł do krapu za 1/10 tej kwoty i widzisz tutaj analogię do dwóch par kolumn kiedy obie z nich są tanim chińskim produktem masowym który zszedł z tej samej taśmy. Czemu nie ustosunkujesz się do prawdziwej ceny tych "kolumn", a nawiązujesz jedynie do tego, że kolumny AEG różnią się od nich wyglądem?

Nie słuchałem tych kolumn, bo wszystkie produkty grające które stoją obok mikserów i tosterów omijam szerokim łukiem. Voice-kraft przestał się sprzedawać więc "biznesmeni" znaleźli kolejną okazję i pompują w "markę" fantastyczne opowieści. Sluchalem dziesiątki innych kolumn w tej cenie i od tamtej pory nie wierzę w cuda, ani chińską myśl techniczną na tym poziomie cenowym - 60$ za dwie kolumny podłogowe... kurde, wtyczki do moich kabli głośnikowych były droższe :)

VK też ma setki zadowolonych klientów (emigrowali na elektrodę) którzy nie mogą wyjść z podziwu, że te kolumny wydają z siebie dźwięki - ba, niektórzy twierdzą, że grają jak kolumny za 2.500! Rozgotowane kluski śląskie na basie, wokalistka ze skarpetą w ustach i gitarzysta basowy który gra na lutni

Kolumny estradowe z oferty "Dragon Audio" produkuje firma Guangzhou Yuan Yang Audio Co., Ltd i kosztują one 70 / 100$ w zależności od mocy, a z dopiskiem DA odpowiednio 1200 i 1450 zł! Ale pewnie tylko wygląd taki sam, a w środku najlepsza Beyma! :)

Tak szukałem i znalazłem jedną ciekawostkę.

Jeśli wzmacniacz System Fidelity SA300SE można kupić w Świdnicy za 1099zł inni oferują go od 2490zł do nawet 2700zł

Ukryta Zawartość

Czyli te Dragon Audio Aloe Vera Naturallo Neutrallo Sound x360 powinny kosztować 2,5 tys ?

Ukryta Zawartość

Panowie, przestańcie się wyzłośliwiać. Dysttybutor wykorzystał cały budżet marketingowy na Audio Show, nie stać go na reklamę czy wątek sponsorowany. Musi harować na audiostereo. Przy okazji podszkoli się w pisaniu artykułów typu "profil".

Witam. Widziałem te głośniki...ładne. W świecie audio raczej raczkuję i wysokich wymagań nie mam. Jednak wolałem zakupić grata typu Marantz PM 64mkII z duńskiego strychu wraz z CD 53mkIISE i używane ELAC EL 130. Co ciekawe nic nie było przy tym grzebane otwierałem, sprawdzałem komponenty i luty i zapłaciłem za to łącznie 1300 zł. Tuner Marantz dostałem gratis. A tak miałbym niesamowite głośniki DA i w kieszeni 300 zł...na jakiś kabelek...Pozdrawiam. I proszę również o ocenę trafności doboru Elaców do tego zestawu. Zastrzegam nie jestem audiofilem ale różnice brzmienia pomiędzy chińskim syfem w niskiej cenie a czymś z dawnych lat z wieloma opiniami rozróżniam. Czasy takie,że bardzo tanio nie da się zrobić dobrze. A jak wiadomo wygląd ma znaczenie... połysk ...(nie to co moje odrapane Elac bez maskownic) trzeba sprzęt pokazać znajomym...oraz wcisnąć kit, że kosztował 4000 zł dla lansu... bo może i to wygląda ale na czymś musieli zaoszczędzić. Nigdzie nie znalazłem opinii na temat wyrobów firmy DA. Z brzmienia mojego zestawu jestem zadowolony. Sądziłem że te wielkie membrany zabiją mnie basem a tymczasem wcale tak nie jest. Uważam, że całkiem muzykalne spokojne brzmienie tego wzmaka jest nieco rozjaśniane przez te stare głośniki i daje to cudowny efekt. Polecam sprzęt używany oczywiście po sprawdzeniu. Pozdrawiam.

Panowie kolumny doskonale się broniły na audioszole trzeba było przyjść i posłuchać. A nie jeden z drugim po zdjęciach poznaje że to syf. Wszyscy wszem i wobec doradzacie żeby samemu pójść posłuchać i ocenić. A teraz co sami złotouchy. Skoro nie słuchałeś to się nie wypowiadaj. Bo akurat mocno byś się człowieku zdziwił jeden z drugim gdybyś faktycznie ich posłuchał. Bo kolumny mają potencjał. Ktoś zapytał cz powinny kosztować 2500 pln. Ja odpowiadam. proszę wziąć jakiekolwiek nowe kolumny za własnie 2500 udać się do dystrybutora i porównać. Może to wyglądać na coś niewiarygodnego, ale zapewniam że tak własnie jest. Wiem to bo słyszałem i porównywałem.

No i co to ma do rzeczy czy to chińskie czy krajowe. Każdy z was wali w klawiaturę która pochodzi z Azji i jest dobrze.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.