Skocz do zawartości
IGNORED

Albinoni - adagio g-mol(?)

i_nemes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W związku ze zbliżającymi się ojcowskimi urodzinami otrzymałem zamówienie na najsłynniejszy bodajże utwór Albinoniego: smutne adagio, naprawdę ‘kanoniczny’ utwór, taki klasyczny hit, który wydaje mi się, że rozszyfrowałem jako adagio g-mol na organy i smyczki. Pytanie pierwsze do bardziej obytych w świecie klasyki: czy to rzeczywiście to? Pytanie drugie: jakie wykonanie możecie polecić? Czy na przykład takie oto cuś coś warte?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy też może jednak jakiś barokowy składak? Ja skłaniałbym sie ku nie-składakowi, ale z drugiej strony cierpliwość ojcowska do słuchania muzyki może się kończyć na kilkunastu minutach słuchania tego, czego chce i niczego więcej:-).

Dzięki z góry, pozdrawiam, nemes.

[obrazekLUKASZ-151151_1.jpg]

post-817-100004076 1170258043_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/9977-albinoni-adagio-g-mol/

To jest niezła składanka, łatwa do dostania w sklepach i niedroga. Oprócz poszukiwanego utworu pozostałe też z gatunku łatwo wpadających w ucho:

NEVILLE MARRINER

MOZART Serenade/Sérénade No.13 'Eine kleine Nachtmusik'

ALBINONI Adagio

PACHELBEL Canon

& Mendelssohn, Bach, Fauré, Boccherini, Tchaikovsky, Grieg

Academy of St. Martin in the Fields

Neville Marriner

Red Line

7243 5 69852 2 3

English/German text

French/Italian/Spanish text: 7243 569985 2 0

Adagio g-moll znajdziesz też na "Shapes" Dominica Millera, tu w wersji na gitarę akustyczną z akompaniamentem orkiestry.

Dzięki, sprawdzę ten składak na pewno. Może jednak w kierunku kompilacji się ukłonię.

Tak pomyślalem, że gdyby w jednym zestawie z Albinonim znalazlo sie jeszcze Adagio for strings Barbera i jeszcze Agnus Dei, to juz bylby dla taty szczyt szczęścia;-). Ktoś może o czym takim słyszał? Epokowo to zestaw dość ekstrawagancki, ale nastrojowo pasuje jak ulał, jak sądze.

Ktoś coś ma do powiedzenia nt tego wykonania I musica, o którym pisałem wyżej?

pozdr, nemes.

Ładną składankę nagrał także Pinnock z The Ehglish Concert, z Canonem Pachelbela, z Vivaldim, Handlem, Purcelem, Haydnem i Avisonem. Na pewno jest tam równiez Albinioni choć nie mam pewności, czy z tym utworem o który pytasz, musiałbym sprawdzić w domu. Tak czy inaczej świetna płyta-składanka.

Pozdr.

[obrazekLUKASZ-151442_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.