Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to wyglądało 40 lat temu?

Runaway

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Tak sobie przeglądam tutejsze tematy. Spośród wielu tematów czysto technicznych można wyciągnąć trochę kłótni o wyższość winyli nad kompaktem ;)

Natomiast jak tak sobie siedzę ze starymi kawałkami Claptona na uszach i zastanawiam się czy w ogóle dobrze trafiłem z nurtującym mnie pytaniem.

Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie jak sprzęt audio wyglądał 40 lat temu... Albo bardziej ogólnie, jak wyglądało audio od lat 60-tych? Jakiego sprzętu używano w domach? Jakich nośników? Nie mówię u nas, w głębokiej komunie, raczej mam na myśli zachód, zwłaszcza UK i Stany.

W tych internetach za dużo informacji znaleźć nie można, Wikipedia zawodzi w tym temacie po całości.

Jakby ktoś miał jakieś fajne materiały, albo chciał się wypowiedzieć, chętnie poczytam.

Pozdrawiam :D

https://www.audiostereo.pl/topic/99801-jak-to-wygl%C4%85da%C5%82o-40-lat-temu/

Hej.

Tak sobie przeglądam tutejsze tematy. Spośród wielu tematów czysto technicznych można wyciągnąć trochę kłótni o wyższość winyli nad kompaktem ;)

Natomiast jak tak sobie siedzę ze starymi kawałkami Claptona na uszach i zastanawiam się czy w ogóle dobrze trafiłem z nurtującym mnie pytaniem.

Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie jak sprzęt audio wyglądał 40 lat temu... Albo bardziej ogólnie, jak wyglądało audio od lat 60-tych? Jakiego sprzętu używano w domach? Jakich nośników? Nie mówię u nas, w głębokiej komunie, raczej mam na myśli zachód, zwłaszcza UK i Stany.

W tych internetach za dużo informacji znaleźć nie można, Wikipedia zawodzi w tym temacie po całości.

Jakby ktoś miał jakieś fajne materiały, albo chciał się wypowiedzieć, chętnie poczytam.

Pozdrawiam :D

Pytanie o strone techniczna ?? chodzi o parametry np.wzmakow czy tez sprzet nagraniowy?? na ktorym to tworzono

Mówisz-masz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Powyższe tak przykładowo,ale lektury wystarczy do Wielkanocy,pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny zamknięte, membrany papierowe. Wzmacniacze nowe tranzystorowe albo stare lampowe. Gramofon do odtwarzania płyt analogowych. Tunery do słuchania radia. Czyli wszystko jak teraz !!!

Tyle że zamiast kradzionych plików z internetu były kradzione nagrania z radia - nagrywane na magnetofon szpulowy. I to chyba jedyna różnica. Oczywiście dla tych którzy nie używają teraz magnetofonów szpulowych.

No i u nie audiofilii radio - zamiast mini wieży albo kina domowego ...

Myślę że znacznie ciekawiej w analogu było jednak 50 lat temu gdzie królowały 12" ciężkie ramiona, nisko podatne wkładki z przepiękną barwą, prawdziwe lampowce se gdzie nie było płytek drukowanych a lampy były prawdziwe trujące gazami aż miło, wszechobecne trafa nie muszące ciągnąć nie wiadomo czego ale o dziwo znacznie ciekawsze od dzisiejszych, pancerne mocne jak ciągniki idlery, kolumny tubowe gdzie wsadzało się cały łeb i szerokopasmowe odgrody zajmujące pół pokoju, pofaszystowskie szpulowce ampexa z osiągami lepszymi od późniejszych sprzetów klasy pro. W temacie samych gramofonów ciekawiej też było 30 lat temu kiedy technologia gramofonowa osiągneła swój szczyt w sprzęcie wysokiej klasy poprzedzający całkowity upadek kilka lat później. Dziś leszcze nie są w stanie np. powtórzyć konstrukcji DD jak topowe z tamtej epoki studyjne denony, sony, nakamichi, microseiki. Topowy thorens różnił się od dzisiejszych akrylowych nocników tym że grał - gabarytowo podobny ;)

Ukryta Zawartość

<3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Ukryta Zawartość

<3

Ukryta Zawartość

Sam mam 15letni pol Hi_end Marantza model V7000 do CD /DVD ito z 8 bitowym przetwornikiem wizjii,

i na razie chyba nie zmienie ,

Obecnie 2A3 plus Horny i gramiak Thorensa TD160 ,

A kiedys jak pisalem w ktoryms poscie To bylo stereo RYGA (radio 6W) lewy kanal ,prawy radio Stolica lub AGA i Jimi Hendrix brzmial na wkladce i gramiaku Tesla ustawionym na paru ksiażkach tzw verk,u

i to dopiero byl dzwiek ktory zostal na lata (smieszne - a byl to rok 1968 lub 1969) pierwsze stereo ktore slyszalem i to byl Hi_End na tamte czasy Bambino i pozniejsze plastikowe licencyjne Telefunkeny sprzedawane spod lady jako bo Fonomaster to juz rarytasy dzwieku w pozniejszym okresie???????

Wszelkiej pomysnosci w Nowym Roku.

Oczywiscie dla wszystkich maniaków Dzwięku

TAD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Nie wiedziałem gdzie wrzucić. "Magazyn Muzyczny" 1973.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na czym się grało w stanach 50 lat temu.A proszę.I warto zwrócić uwagę na cenę tego pisma.I komu to przeszkadzało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Trzeba przyznać, że choć jeszcze do poziomu światowego trochę nam brakuje, to w dziedzinie cen jesteśmy w znacznie lepszej sytuacji niż np. mieszkańcy USA,którzy za dobrą aparaturę odtwarzającą muszą zapłacić równowartość średniej jakości samochodu".

No, w kontekście opisanego dwa akapity dalej plastikowego gówienka o nazwie Mister Hit to po prostu majstersztyk! Wiwat Unitra!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.