Skocz do zawartości
IGNORED

Jak ułatwic sobie życie z aktywnymi monitorami studyjnymi KRK Rokit 8

Damian Mac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczy.

Na wstępnie chciałbym się przywitać z forumową bracią. Do tej pory byłem bacznym obserwatorem lecz przed chwilą założyłem konto.

Jestem posiadaczem dwóch aktywnych monitorów studyjnych KRK Rokit 8. Monitorów używam do:

1) Grania z dwóch adapterów (Wyjście balanced XLR lub unbalanced RCA)

2) Oglądania filmów (Popcorn Hour A200, wyjście HDMI)

3) Ogładania TV (Dekoder cyfrowy UPC, wejscie HDMI)

4) Słuchania muzyki (iPhone, wyjście minijack)

Do wyświetlania obrazu używam projektora. Aktualne rozwiązanie które posiadam trochę mnie denerwuje z powodu niewygody. Projektor posiada wejście HDMI, jest podłaczony do wyjścia ze switcha HDMI a poszczególne źródła wideo są podpięte do wejść switcha HDMI. Projektor posiada również wyjście minijack audio jednak jakość dźwięku z tego wyjścia jest nie do przyjęcia. Zatem przełączanie źródeł dzwięku odbywa sie poprzez przełączanie RCA z kolumn do odpowiedeniego aktualnie urządzenia.

Jeśli kolumny nie byłyby aktywne oczywiście zastosowałbym amplituner i miałbym problem z głowy.

W jaki sposób rozwiązalibyście taki problem? Czy istnieje amplituner do kolumn aktywnych? Szukałem pod hasłem procesor kina domowego lecz ceny mnie zabijają. i nie do końca wiem czy się to sprawdzi.

Potrzebowałbym czegoś do czego mógłbym podłączyć wszystkie źródła wideo i audio do wejścia, projektor do wyjścia HDMI a monitory do wyjścia audio (najlepiej balanced czyli XLR lub duży JACK).

W przyszłości planuję rozbudować system o aktywny subwoofer KRK RP10S

Jeśli kolumny nie byłyby aktywne oczywiście zastosowałbym amplituner i miałbym problem z głowy.

W jaki sposób rozwiązalibyście taki problem? Czy istnieje amplituner do kolumn aktywnych?

Ampli z pre-out mógłby być ... choć to zwykle niezbalansowane RCA i na dodatek tylko lepsze modele mają pre-out. W pełni profesjonalnie to procesor kina z wyjściami XLR.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.